Студопедия — Машини для устрою деформаційних швів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Машини для устрою деформаційних швів






 

Для зменшення напруг, що виникають при сезонних і добових змінах температури, у цементобетонних покриттях роблять деформаційні поперечні і подовжні шви. Під швом розуміють паз, пророблений у бетоні і заповнений матеріалом, що герметизує. Поперечні шви забезпечують зміни довжини бетонних плит під впливом температурних коливань. Подовжні шви (при ширині покриття більш 4, 5 м) допускають можливість температурного коливання плит у поперечному напрямку і знижують імовірність появи подовжніх тріщин.

Існують три основних способи утворення пазів швів: формування швів у свіжопокладеному бетоні, нарізування швів у затверділому бетоні і комбінований.

Утворення швів у свіжопокладеному бетоні здійснюється протаскуванням через бетон вібропластин, крізь проріз якої в паз, що утворився, уводиться прокладка з полімерного матеріалу. Принцип дії цього робочого органа заснований на розсуванні бетонної маси в зоні утворення паза шва шляхом короткочасного вібрування з малою частотою і великою питомою силою, що збуджує. Такий нарізувач може встановлюватися на пневмоколісне шасі або на рамі, що переміщується по рейках-формах.

У комплект ДС-110 входять чотиридисковий нарізувач ДС-112 для нарізування пазів поперечних швів і тридисковий нарізувач ДС-115 для нарізування подовжніх швів. Упровадження цих нарізувачів у практику дорожнього й аеродромного будівництва власне кажучи вирішило проблему нарізування пазів у затверділому бетоні.

Нарізувач ДС-112 (рисунок 47) призначений для нарізування пазів поперечних швів при одне- і двосхилому поперечному профілі і ширині покриття 7 і 7, 5 м. Нарізувач самохідний на пневмоколісному ходу. Рама нарізувача спирається на чотири пари коліс на пневмошинах, передні колеса – керовані, задні – приводні. Привод ходу – від електродвигуна. Нарізувач має дві каретки – ведучу і ведену, на кожній з яких установлений дизель, що забезпечує привод двох алмазних кіл. Каретки з'єднані між собою регульованою тягою, кожна з кареток спирається на чотири опорних ролики. Каретки рухаються по спеціальних напрямних, що закріплені на рамі. Занурення дисків на потрібну глибину різання і їхній підйом здійснюється в процесі переміщення кареток. Живлення електродвигунів від генератора з приводом від одного з дизелів дизель-електричних силових установок. Система охолодження дисків складається з відцентрового водяного насоса, трубопроводів, рукавів і манометра. Охолоджувальна рідина подається із самостійних пересувних ємностей.

 

 

1 – рама; 2 – силова установка; 3 – каретка; 4 – генератор; 5 – ходове устаткування; 6 – двоплечий важіль; 7 – сполучна тяга кареток; 8, 10 – редуктори; 9 – насос; 11 – електродвигун; 12 – конічний редуктор; 13 – карданний вал; 14 – електродвигун привода ходу; 15 – пульт керування; 16 – напрямні кареток; 17 – регульована стяжка

Рисунок 47 – Нарізувач ДС-112 поперечних швів

 

Нарізувач ДС-115 (рисунок 48) призначений для нарізування пазів подовжніх швів у затверділому бетоні. Являє собою самохідну машину на чотирьох колесах з масивними монолітними шинами. Рама нарізувача спирається на дві осі – передню керовану і задню ведучу. Робочий орган розташований уздовж подовжньої осі рами. Він являє собою механізм, на який установлені три ріжучих кола, розташовуваних один за іншим в одній вертикальній площині, кожний з них нарізає 1/3 глибини паза (див. рисунок 48). Занурення дисків у робоче положення на потрібну глибину здійснюється вручну. Як силова установка служить двигун потужністю 36 кВт, від якого через клинопасову передачу здійснюється привод дисків, генератора постійного струму і водяного насоса охолодної рідини. Генератор живить електросистему привода ходової частини. Для витримування руху машини по заданому напрямку нарізувач оснащений візирним пристроєм.

 

 

1 – пульт керування; 2 – штурвал кермового механізму; 3 – тент; 4 – силова установка; 5 – задні ведучі колеса; 6 – диски, що ріжуть; 7 – рама; 8 – сидіння; 9 – передні ведені колеса; 10 – візирний пристрій (штанга)

Рисунок 48 – Тридисковий нарізувач швів ДС-115

 

 

Для нарізування контрольних швів доцільно використовувати малогабаритний самохідний нарізувач – самохідну машину з автономним приводним двигуном внутрішнього згоряння. Пересування нарізувача в робочому режимі здійснюється від двигуна через клинопасову передачу. Вона ж забезпечує обертання диска і відцентрового водяного насоса системи охолодження диска. Глибину різання регулюють штурвалом шляхом зміни положення задніх коліс відносно ведучих.

Для заливання швів матеріалом, що герметизує, бітумно-полімерними і бітумно-гумовими мастиками і запресовування в них пружних прокладок застосовують заливальники ДС-501 і ДС-67, а також заливальники інших видів, що виготовляються силами будівельних організацій.

Заливальник ДС-501 являє собою котел місткістю 50 л для мастики. У котлі встановлена жарова труба, через яку проходять гарячі гази, створювані пальником випарної дії. Все інше устаткування змонтоване на візку. У котлі поміщений чотирилопатний вал, що приводиться в рух вручну.

Температуру мастики в котлі перевіряють термометром. Паз заповнюють через спеціальне сопло; швидкість подачі мастики регулюється конусною голкою. Під час заповнення заливальник переміщається вручну.

Заливальник ДС-67 (рисунок 49) змонтований на малотоннажному автомобілі. Він має бак місткістю 330 л, обладнаний системою для підігріву мастики і її перемішування. На заливальнику встановлений компресор для попереднього очищення швів стисненим повітрям. Для заповнення швів мастикою є переміщуваний вручну бачок місткістю 25 л і бачок для ґрунтовки стінок шва місткістю 40 л. Продуктивність заливальника близько 700 м шва в зміну.

Універсальність машин комплекту дозволяє застосовувати їх у різних технологічних варіантах. Це обумовлюється, з одного боку, призначенням споруджуваного об'єкта і конструкцією дорожньої (аеродромної) одягу, з іншого боку – наявністю машин комплекту в розпорядженні будівельної організації.

 

 

1 – автомобіль; 2 – коробки відбору потужності; 3 – котел; 4 – паливний бачок; 5 – робочий орган; 6, 9 – баки; 7 – «вудка»; 8 – компресорна установка

Рисунок 49 – Схема розміщення на автомобілі устаткування заливальника швів

 

 

На рисунку 50 представлений варіант технологічної схеми провадження робіт комплектом при будівництві армованого цементобетонного покриття на цементоґрунтової основі. У приведеному варіанті устрій цементоґрунтової основи під покриття здійснюється методом змішання на місці. Можливий також варіант, коли приготовлена на змішувальній установці цементоґрунтова суміш укладається на заздалегідь підготовлену профілювальником ДС-108 земляну полотнину за допомогою бетонорозподільника ДС-109, після якого для ущільнення використовують самохідні котки на пневмошинах і роблять чистове профілювання і бітумізацію верхнього шару основи.

Укладати цементобетонну суміш можна як за приведеною схемою, так і при розвантаженні бетоновозів безпосередньо перед укладальником ДС-111. При будівництві асфальтобетонних покрить операція ІX виконується розподільником ДС-109 (або профілювальником ДС-108) з навісним асфальтоукладальником ДС-106А. У цьому випадку після асфальтоукладальника здійснюється ущільнення асфальтобетонної суміші самохідними котками.

Можливі й інші схеми розміщення машин, що, як відзначалося, обумовлюється комплексом інженерних і організаційно-економічних факторів. Використання комплекту дозволяє забезпечити будівництво доріг не тільки на прямолінійних, але і на криволінійних ділянках з відповідними віражами.

У варіанті технологічної схеми, показаної на рисунку 50, профілювальник ДС-108 використовують на чотирьох операціях (//, IV, VII, IX). Тому що ці операції можуть не бути зв'язані в часі, число інвентарних одиниць може бути зменшене шляхом заділів, що обумовлює темп будівництва. Оскільки ведучою машиною комплекту є бетонорозподільник або бетоноукладач, продуктивність комплекту звичайно обумовлюється продуктивністю цих машин.

Вітчизняний досвід використання комплектів машин для швидкісного будівництва доріг і аеродромів показав економічну доцільність застосування цих машин при річному обсязі робіт на один комплект не менш 50-65 км при ширині дорожньої полотнини 14-15 м.

 

Рисунок 50 – Варіант технологічної схеми будівництва армованого цементобетонного покриття на цементоґрунтової основі комплектом ДС-110 машин швидкісного будівництва автомобільних доріг і аеродромів

 

 

Лекція 15







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 1845. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия