Студопедия — Характеристика об’єктів бухгалтерського обліку
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Характеристика об’єктів бухгалтерського обліку






Предмет бухгалтерський облік розкривається через його об’єкти.

Об’єкт – це явище, предмет, на який спрямована будь-яка діяльність підприємства. Тому об’єктом бухгалтерського обліку є господарський факт, явище, процес, який уже відбувся, і який пов’язаний з виробничим чи правовим аспектом діяльності, і який одержав вартісне визначення.

Об’єкти за економічним змістом та призначенням можна розділити на такі групи:

1.Об’єкти, що забезпечують господарську діяльність (факти, явища). Їх поділяють на дві групи -1- господарські засоби і 2- джерела їх утворення, які в свою чергу поді ляють на власні та залучені.

2.Об’єкти, що складають господарську діяльність (процеси і факти). Їх поділяють на 3- господарські процеси і 4- результати господарських процесів.

До першої групи відносять господарські засоби і їх джерела (активи пасиви).

До другої групи відносять господарські процеси і їх результати, що в сукупності від ображають кругообіг господарських явищ (процеси постачання, виробництва, обміну, споживання). Тобто господарські процеси характеризуються двоїстістю; як стан засо бів господарства (виробництво) і як стан процесів господарювання (правові відноси ни).

Сума господарських засобів підприємства завжди дорівнює сумі джерел їх утворення. Така ситуація має місце тому, що майно підприємства розглядається в двох аспектах:

1.З точки зору їх економічного складу (економічний аспект).

2.З точки зору права власності на це майно (юридичний аспект).

Господарські засоби поділяють на оборотні і необоротні. До необоротних відносять;

Основні засоби, інші необоротні матеріальні активи, нематеріальні активи, довгостро кові фінансові інвестиції, довгострокова дебіторська заборгованість.

До оборотних відносять; запаси, грошові кошти та їх еквіваленти, поточні фінансові інвестиції, поточна дебіторська заборгованість, інші оборотні активи.

Джерела утворення засобів поділяють на Власний капітал і Зобов’язання або їх ще називають джерела власних засобів – це власний капітал і джерела залучених засобів – це зобов’язання. До власного капіталу відносять – статутний, додатковий, резерв ний, пайовий капітали, цільові фінансування та прибуток підприємства.

До джерел залучених засобів ( зобов’язання ) відносять –кредити банку, залучені кош ти, розрахунки та інша кредиторська заборгованість.

Майно підприємства складається з економічного аспекту (основні та оборотні засоби) та юридичного аспекту (власний і залучений капітали).

До об’єктів, що складають виробничу і фінансову діяльність підприємства відносять господарські процеси (придбання, виробництво, реалізація)і результати цих процесів.

Придбання ( заготівля)- купуються ТМЦ різного виду, необхідні для здійснення виробничих і господарських потреб, і товари для реалізації, особливість цього проце су в тому, що результати забезпечують виробничий процес та опосередковано вплива ють на кінцевий результат, заради якого здійснюється підприємницька діяльність – отримання прибутку.

Виробництво – процес, в ході якого виконується основне завдання підприємства; виготовляється продукція, надаються послуги, виконуються роботи.

Реалізація – виконуються договірні зобов’язання перед замовниками і покупцями, а виручка від реалізації продукції, виконаних робіт і наданих послуг зараховується на поточний рахунок в банку або утворюється дебіторська заборгованість.

Результати господарських процесів – це 1- зіставлення планових (кошторисних) та звітних показників в обліку процесу постачання (заготівлі) та виробництва і одержан ня економії або перевитрат; 2- зіставлення отриманих доходів і понесених витрат в обліку процесу продажу та одержання прибутку або збитку.

До об’єктів бухгалтерського обліку відносять доходи та витрати, які несе підприємст во в ході господарської діяльності, а також фінансові показники економічної життє діяльності, найважливішими з яких є прибуток або збиток.

До доходів відносять –доходи від операційної діяльності;

-доходи від фінансової діяльності;

- доходи від інвестиційної діяльності;

- надзвичайні доходи.

До витрат відносять – витрати від операційної діяльності;

-витрати від фінансової діяльності;

-витрати від інвестиційної діяльності;

- надзвичайні витрати.

Таким чином об’єкт бухгалтерського обліку – це те, що підлягає відображенню в бухгалтерському обліку (конкретний засіб, джерело, господарська операція, результат діяльності).








Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 865. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.007 сек.) русская версия | украинская версия