Студопедия — ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУ






 

Державний вищий навчальний заклад

«Київський університет управління та підприємництва» (ДВНЗ «КУУП»)

Схвалено Навчально-методичною радою Прот. № ___ від _______ 20___ Голова навчально-методичної ради _________Ю.О.Махортов «___» ____________ 20____ ____________ 20____

 

 


МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ

ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУ

освітньо-кваліфікаційного рівня " спеціаліст"

за напрямом підготовки 7.05060101 “Теплоенергетика”

 

Методичні вказівки підготували

Д.т.н. Огородник С.С. ______

К.т.н. Ещенко О.І. ______

Рекомендовано: Кафедроюкомунальної теплоенергетики та енергозбереження Протокол № 5 від 6 лютого 2013 р. Зав. кафедри _________ С.С. Огородник


Узгоджено: Декан факультету менеджменту _________ В.С. Ковєшніков Начальник навчально-методичного відділу ______________Дуб С.І.
Узгоджено:

 

КИЇВ 2013


 

Огороднік С.С., Ещенко О.І., Методичні вказівки до виконання дипломного проекту освітньо-кваліфікаційного рівня " спеціаліст" 7.05060101 «Теплоенергетика» (Навчальне електронне видання), КУУП, 2013. – 39 с.

 

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ

ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУ

освітньо-кваліфікаційного рівня " спеціаліст"

за спеціальністю 7.05060101 “Теплоенергетика”

 

Укладачі: Огородник Станіслав Станіславович

Ещенко Олександр Івнович

 

Відповідальний

редактор: Огородник Станіслав Станіславович

 

Рецензент: Новаківський Євген Валерійович


ЗМІСТ

 

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ  
2. ВИБІР І ЗАТВЕРДЖЕННЯ ТЕМИ ДИПЛОМНОГО ПОЕКТУ, ЙОГО ОСНОВНІ ЕТАПИ  
3. ВИМОГИ ДО СТРУКТУРИ, ОБСЯГУ ТА ЗМІСТУ ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУ  
3.1. Структура дипломного проекту  
3.2. Обсяг дипломного проекту  
3.3. Зміст дипломного проекту  
4. ПОЗНАЧЕННЯ ДОКУМЕНТІВ ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУ  
5. ОСНОВНІ НАДПИСИ  
6. ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ ПОЯСНЮВАЛЬНОЇ ЗАПИСКИ  
6.1. Викладення тексту документів  
6.2. Оформлення ілюстрацій i додатків  
6.3. Побудова таблиць  
6.4. Оформлення списку використаних джерел  
7. КЕРІВНИК КВАЛІФІКАЦІЙНОЇ РОБОТИ  
8. СТУДЕНТ І НАУКОВИЙ КЕРІВНИК  
9. ПІДГОТОВКА СТУДЕНТА ДО ЗАХИСТУ  
10. ЗАХИСТ ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУ  
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ  
Додаток 1. Форма ДП-2  
Додаток 2. Форма ДП-3  
Додаток 3. Зразок оформлення змісту  
Додаток 4. Зразок оформлення відомості проекту  
Додаток 5. Зразок заповнення штампу першого аркушу записки  
Додаток 6. Зразок заповнення наступних аркушів пояснювальної записки  
Додаток 7. Бланк та зміст відгуку на дипломний проект  
Додаток 8. Бланк та зміст рецензії на дипломний проект  
Додаток 9. Зразок оформлення списку використаних джерел  
 


ВСТУП

Створення технічного об’єкта - це багатоетапний творчий процес. Одним з етапів його є розробка проектно-конструкторських документів, від якості яких залежить, як правило, доля створюваного технічного об’єкту, а в окремих випадках – доля наукової розробки, яка лежить в основі створення цього об’єкту (технологічного процесу, апарата, машини і т.ін.)

Дипломне проектування – розробка та захист дипломного проекта - це не тільки заключний етап навчання студента в університеті, але і, як правило, перший етап його творчої самостійної інженерної діяльності над створенням технічного об’єкта на рівні розробки основних технічних рішень та утілення їх у відповідних проектно-конструкторських документах.

Ці методичні вказівки призначені для студентів –дипломників, для керівників, консультантів і рецензентів дипломних проектів, для членів Державної екзаменаційної комісії (ДЕК). Ними повинні користуватися також працівники деканату та випускової кафедри, причетні до організації дипломного проектування.

Вказівки містять загальні положення про організацію і проведення дипломного проектування, загальні вимоги до дипломних проектів за напрямом підготовки 7.05060101 “Теплоенергетика”, орієнтовану тематику дипломних проектів, спеціальні вимоги до їх змісту, поради до виконання розділів дипломного проекту, вимоги до оформлення текстових і графічних проектно-конструкторських документів дипломного проекту, поради керівнику, консультантам і рецензенту проекта. Розглянуті також інші питання, які виникають при підготовці дипломних проектів.

Мета і задачі дипломного проектування

 

Дипломний проект – це кваліфікаційна робота студента, на основі захисту якої Державна екзаменаційна комісія вирішує питання про присвоєння випускнику університету кваліфікації спеціаліста-теплоенергетика за напрямом підготовки 7.05060101 “Теплоенергетика”. Випускник вважається особою, яка отримала базову вищу освіту у галузі знань 0605 «Енергетика і енергетичне машинобудування» за напрямом підготовки 7.05060101 “Теплоенергетика” зі спеціалізацією «Комунальна теплоенргетика та енергозбереження» для виробничої, технологічної, організаційно-керівної, проектно-конструкторської та дослідної діяльності на промислових підприємствах, в проектно-конструкторських і наукових організаціях на первинних посадах, передбачених для заміщення фахівцями з базовою вищою освітою відповідними державними документами.

Вид кваліфікаційної роботи – дипломний проект (ДП)– встановлений на основі аналізу змісту виробничих функцій і типових задач діяльності майбутнього спеціаліста, які визначаються Освітньо-кваліфікаційною характеристикою (ОКХ) напряму підготовки 7.05060101 “Теплоенергетика”. Відповідно до вимог цього документу, нормативною формою державної атестації, яка застосовується для встановлення рівня оволодіння особами, які навчаються в університеті за цим напрямом, є комплексний державний екзамен і захист дипломного проекту.

Як кваліфікаційна робота студента, ДП повинний дозволити виявити рівень загальної інженерної і спеціальної підготовки студента, відповідність реально набутих студентом знань, вмінь, навичок вимогам ОКХ напряму, надавати студенту можливості проявити не тільки ці знання, вміння, навички, але і творчі здібності в процессі роботи над проектом.

Дипломне проектування – це самостійна творча робота студента з вибраного напряму підготовки, виконуючи яку він має правильно, технічно грамотно розв’язати ряд конкретних інженерних задач технічного, конструкторського, економічного, організаційного, соціального характеру, а в окремих випадках наукового характеру, зв’язаних з розробкою або створенням нового технічного об’єкта, чи то з реконструкцією або модернізацією і вдосконалення існуючого. При цьому студент має не тільки проявити та цілеспрямовано застосувати практично для обгрунтування прийнятих проектних рішень набуті за час навчання в університеті теоретичні знання, вміння і навички, але і систематизувати, поповнити, поглибити та закріпити їх. Дипломне проектування підводить підсумки багаторічної підготовки студента.

У процесі дипломного проектування студент має вміти: виконати пошук, збір, узагальнення науково-технічної інформації, яка відноситься до інженерних задач які він вирішує; на основі застосування нормативно-технічних документів, типових проектів, каталогів, стандартів, довідників, проспектів, підручників і монографій, патентів і авторських свідоцтв; прийняти технічні рішення, які б відповідали сучасному рівню і прогресивним тенденціям рішення аналогічних інженерних задач; виконати теплові, аеродинамічні, гідравлічні, міцнісні, техніко-економічні розрахунки, в тому числі варіантні, оптимізаційні, які підтвержують обгрунтованість прийнятих в проекті рішень, використовуючи сучасні методики цих розрахунків; виготовити текстові і графічні проектно-конструкторські документи у відповідності до вимог стандартів та інших нормативних документів; застосувати сучасну обчислювальну техніку та комп’ютерні технології (тобто елементи автоматизованого проектування) на всіх етапах дипломного проектування (пошук інформації, виконання розрахунків, виготовлення креслень, пояснювальної записки і т.ін.).


1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Кваліфікаційна (атестаційна) робота освітньо-кваліфікаційного рівня " спеціаліст" – це розроблений студентом відповідно до вимог стандартів вищої освіти комплект документів, який включає текстову та графічну (ілюстративну) частини і на підставі публічного захисту якого рішенням Державної екзаменаційної комісії студентові надається диплом державного зразка про закінчення Київського університету управління та підприємництва, отримання базової вищої освіти та здобуття кваліфікації " інженер-енергетик" з напряму підготовки «Теплоенергетика».

Кваліфікаційна робота спеціаліста з напряму підготовки «Теплоенергетика» є підсумком самостійного комплексного дослідження одного із актуальних напрямів розвитку теплоенергетики, та (або) творчих розробок, спрямованих на

  • вивчення ресурсів і шляхів підвищення ефективності використання первиних джерел енергії;
  • теоретичний та інженерний аналіз і моделювання процесів генерації та передачі тепла;
  • проектування нових та розширення функціональних можливостей існуючих систем теплопостачання;
  • сумісне використання енергозберігаючих технологій, систем генераціїї та розподілення тепла;
  • підвищення надійності існуючих систем з генераціїї та розповсюдження тепла шляхом модернізації та заміни обладнання елементної бази, що використовується;
  • розробка, дослідження і вдосконалення пристроїв і обладнання для перетворення первинних та вторинних джерел енергії, а також систем енергопостачання, в тому числі комплексних;
  • розробка методик та програмного забезпечення для розрахунків пристроїв, обладнання та систем генерації, розповсюдження тепла та енергозбереження для об’єктів різного призначення
Кваліфікаційна робота спеціаліста може бути виконана як дипломний проект (ДП);

Дипломний проект (ДП) спеціаліста є завершеною інженерною розробкою об’єкта проектування (пристрою, системи, процесу тощо) і передбачає його синтез в найбільш оптимальному варіанті із докладною розробкою певної функціональної частини (елемента, вузла, підсистеми, технологічної операції тощо) з урахуванням сучасного рівня розвитку обладнання для використання традиційних та відновлюваних джерел енергії, досягнень науки і техніки, економічних, екологічних, ергономічних вимог, а також вимог охорони праці та забезпечення високої надійності об’єкта проектування.

Студент, який приступає до дипломного проектування перед початком переддипломної практики має бути ознайомлений з наступними основними положеннями.

ДП – це самостійна інженерна розробка студента, в якій йому, як автору проекта, належить ведуча роль. Студент має бути ініціатором пропозицій і прийняття обгрунтованих технічних рішень, за які він несе повну відповідальність, в тому числі за правильність, достовірність, точність виконаних ним проектно-конструкторських документів результатам розрахунків і прийнятим технічним рішенням, а оформлення цих документів – вимогам стандартів.

ДП має представляти собою комплексне і погоджене в деталях рішення інженерно-технічної задачі, яке охоплює: розробку і розрахунок теплових схем основних об’єктів проектного завдання; розрахунки і вибір стандартного обладнання; розробку і розрахунки конструкції нестандартного обладнання або його складальних одиниць, яке забезпечує задані або розраховані попередньо теплові навантаження, параметри та витрати енергоносіїв і яке відповідає вимогам технічної естетики, ергономіки, заданим критеріям його вибору (К.К.Д., компактність, металоємність, корозійна стійкість і т.ін.); розробка заходів з використання вторинних енергоресурсів, захисту навколишнього середовища від промислових викидів і відходів виробництва, автоматизації контролю роботи обладнання і керування ним або теплотехнологічним процесам в цілому.

Особливу увагу слід приділяти техніко-економічному обгрунтуванню прийнятого варіанта технічного рішення (схемного, компановочного, конструкторського, розрахункового і т.ін.), яке має враховувати можливості альтернативного енерго- і водопостачання, перспективи розвитку об’єкта, що проектується, його реконструкції, енергетичної модернізації і зв’язані з цим негативні дії на навколишнє середовище.

Прийняті студентами у ДП технічні рішення повинні:

· задовольняти вимогам правил і норм, передбачених директивними документами з проектування комунальних і промислових підприємств;

· відповідать рівню сучасних рішень аналогічних інженернотехнічних задач і, по можливості, відображати результати науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт, зв’язаних з об’єктом, що проектується;

· враховувати особливості складання, монтажу, наладки, ремонту і випробувань обладнання, виконання правил і умов його експлуатації та технічного обслуговування, можливий технічний стан обладнання при аваріях і порушеннях режимів його роботи;

· не допускати виникнення причин, які викликають зниження надійності та економічності роботи обладнання, виробничий травматизм при його експлуатації і технічному обслуговуванні, професіональні захворювання, забруднення навколишнього середовища;

· забезпечити енергетичну модернізацію відомих моделей теплоенергетичного обладнання з використанням як уніфікованих, так і оригінальних складальних одиниць і деталей, які приводять до підвищення ефективності роботи цього обладнання порівняно з тим, що випускається серійно;

 

Для забезпечення обгрунтування прийнятих технічних рішень мають використовуватись сучасні методики розрахунків (в тому числі техніко-економічних) і способи виконання розрахунків. Для виготовлення проектно-конструкторських документів мають використовуватися сучасні комп’ютерні технології.

Бажано, щоб прийняті в ДП технічні рішення носили реальний характер в тому розумінні, що вони прийняті за завданням реального замовника (наприклад, організації або підприємства - об’єкта переддипломної практики студента) і будуть використані ним в тій або іншій мірі (розрахунки, схеми, креслення і т.ін.) в розробках на різних стадіях проектування технічних об’єктів. Бажано також, щоб ці рішення приймались на основі аналізу результатів варіантних проробок (різні конструкції обладнання, схемні рішення, режимні параметри, показники вартості і т.ін.).

Приступаючи до дипломного проектування студент має чітко уявляти собі роль керівника ДП і консультантів з його окремих розділів (економічного, охорони праці). Ця роль полягає у розробці завдань (загального і кожного із розділів ДП), установленні об’ємів розрахункової і графічної частини ДП, нагляді і систематичному контролюванні за роботою студента над ДП, консультуванні і спрямуванні роботи над ДП у правильне русло. При цьому керівник, як правило, не повинен підміняти студента у прийнятті технічних рішень. Виключенням можуть бути детальні проробки, наприклад, запропоновані студенту принціпіально нового для розглянутого кругу питань технічного рішення або одного із варіантів при необхідності прийняття остаточного рішення на основі аналізу декількох можливих технічних рішень, а також інші екстраординарні ситуації. Але роль студента не повинна зводитись тільки до технічного виконання завдання за відомим алгоритмом.

 

 

2. ВИБІР І ЗАТВЕРДЖЕННЯ ТЕМИ КВАЛІФІКАЦІЙНОЇ РОБОТИ,

ЇЇ ОСНОВНІ ЕТАПИ

 

Тематика кваліфікаційних робіт розробляється кафедрою комунальної теплоенергетики та енергозбереження відповідно до напрямів її наукової діяльності. Приклади тем дипломних проектів:

розробка або розширення, реконструкція, модернізація чи вдосконалення

· систем теплопостачання житлових масивів, будинків, адміністративних, громадських будівель (офіси, навчальні заклади, лікарні, і т. ін.);

· систем утилізації твердих побутових відходів (ТПВ) із застосуванням сучасних технологій, зокрема, перетворення відходів у теплову енергію;

· систем вентиляції і кондиціювання приміщень виробничих, громадських, житлових об’єктів;

· розробка процесів, установок і заходів з енергозбереження, зокрема таких, в яких передбачається використання нетрадиційних джерел енергії, відновлюваних енергоресурсів.

Теми ДП мають бути пов’язані з реальною розробкою, модернізацією, вдосконаленням, які є актуальними і мають реальні перспективи впровадження на конкретних підприємствах, об’єктах, на яких планується майбутня діяльність молодого спеціаліста після закінчення Академії.

Теми ДП можуть бути пов’язані також з проектуванням і конструюванням установок (стендів) для проведення лабораторних занять з дисциплін спеціальності або науково-дослідних робіт на випусковій кафедрі або в науково-дослідній організації – об’єкті переддипломної практики (наприклад у ІТТФ НАНУ).

Деякі з можливих формулювань тем ДП наведені в якості прикладів:

· Модернізація системи теплопостачання житлового (адміністративного) будинку шляхом заміни (застарілого) обладнання на сучасне (конкретна назва).

· Вдосконалення режиму експлуатації системи теплопостачання житлового (адміністративного) будинку шляхом автоматизації (певного етапу, процесу із застосуванням відповідного обладнання і апаратури автоматичного регулювання).

· Реконструкція (модернізація, розширення) опалювальної котельні житлового масиву.

· Установка використання термальних вод для теплофікації комунального об’єкту.

· Енергоустановка з використанням акумуляторів вітрової та сонячної енергії.

· Система опалення і гарячого водопостачання житлового будинку з використанням сонячної енергії.

· Установка для утилізації ТПВ з отриманням теплової енергії.

· Автономна система опалення і гарячого водопостачання житлового або адміністративного будинку.

· Модернізація системи теплопостачання навчально-адміністративного корпусу КУУП по вул. Старосільській, 2 шляхом заміни теплообмінника.

· Модернізація системи теплопостачання навчально-адміністративного корпусу КУУП по вул. Старосільській, 2 шляхом автоматизації теплового пункту.

· Вдосконалення системи теплопостачання навчально-адміністративного корпусу КУУП по вул. Старосільській, 2 шляхом включення додаткового джерела теплової енергїі-сонячного колектора для гарячого водопостачання (ГВП).

· Вдосконалення системи теплопостачання навчально-адміністративного корпусу КУУП по вул. Старосільській, 2 шляхом використання теплових насосів.

· Розробка проекту котельні з котлами Е-50-1, 4-250м з високоефективним економайзером.

· Підвищення ефективності системи теплопостачання житлового будинку 8в по вул. Оноре де Бальзака у м. Києві за рахунок використання сонячного колектора для підігріву гарячої води.

· Розробка проекту індивідуального теплового пункту багатоповерхового будинку по вул. Панаса Мирного № 9 м. Києва.

· Модернізація теплової мережі м. Васильків, котельня по вул. Фрунзе, 46 з застосуванням предізольованих труб.

· Теплопостачання буд.№1 по вул. М.Кирпоноса, м.Київ із застосуванням сучасних ресурсо- та енергозберігаючих технологій.

· Розробка проекту індивідуального теплового пункту житлового будинку м.Кагарлик з розрахунком вузла обліку теплової енергії.

· Розробка проекту теплового пункту з облаштуванням автономної котельні для мікрорайону №2 м. Житомир

· Система теплозабезпечення сучасного енергоефективного приватного будинку з використанням відновлювальних джерел енергії

· Модернізація котельні в м. Олександрія із застосуванням контактних водонагрівачів та системи комерційного обліку енергоносіїв.

· Система теплопостачання 14-ти поверхового будинку в м. Києві з розробкою вузла обліку витрат теплової енергії

· Теплопостачання багатоповерхового трьохсекційного житлового будинку із застосуванням автономної дахової котельні з котлами “Vitoplex – 200”.

· Модернізація районної котельні в м. Житомир із заміною котлів НІІСТУ – 5 на котли Riello RTQ – 953.

· Реконструкція індивідуального теплового пункту офісниого центру з встановленням приладів обліку теплової енергії.

· Модернізація центрального теплового пункту (ЦТП) Деснянської водопровідної станції з проектуванням вузла обліку витрати теплоносіїв.

· Термомодернізація будівлі адміністративного корпусу апеляційного суду в м. Києві.

· Модернізація системи теплопостачання адміністаивного будинку шляхом встановлення енергоефективного обладнання та використанням альтернативних джерел тепла.

· Модернізація системи теплопостачання адміністративно-навчального корпусу КУУП по вул. Глазунова 2/4 із застосуванням альтернативних джерел енергії.

 

3. ВИМОГИ ДО СТРУКТУРИ, ОБСЯГУ ТА ЗМІСТУ ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУ

 







Дата добавления: 2014-12-06; просмотров: 712. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Медицинская документация родильного дома Учетные формы родильного дома № 111/у Индивидуальная карта беременной и родильницы № 113/у Обменная карта родильного дома...

Основные разделы работы участкового врача-педиатра Ведущей фигурой в организации внебольничной помощи детям является участковый врач-педиатр детской городской поликлиники...

Ученые, внесшие большой вклад в развитие науки биологии Краткая история развития биологии. Чарльз Дарвин (1809 -1882)- основной труд « О происхождении видов путем естественного отбора или Сохранение благоприятствующих пород в борьбе за жизнь»...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Именные части речи, их общие и отличительные признаки Именные части речи в русском языке — это имя существительное, имя прилагательное, имя числительное, местоимение...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия