Студопедия — РОЗРОБЛЕННЯ МАРШРУТНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

РОЗРОБЛЕННЯ МАРШРУТНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ






Після виконання третього етапу розроблення ТП виготовлення виробу (див. табл. 1.1) необхідно виконати четвертий етап. У [1] такий етап окремим розділом не виділено, а в [6] наведено загальні положення та рекомендації. Тому в Додаток А «Зразок змісту основної частини пояснювальної записки» внесено підрозд. 7.1 – 7.4 для поетапного вирішення цієї задачі.

Маршрутний технологічний процес визначає послідовність (маршрут) виконання операцій, їх вид і найменування, устаткування й оснащення (пристрої, інструмент) для виконання операцій, трудомісткість виконання операцій і кваліфікацію робітників. Усі параметри розроблення ТП заносять у маршрутні карти.

Маршрутний ТП будемо розробляти на базі типового технологічного процесу (ТТП). Тому при виконанні підрозд. 7.1 необхідно згадати визначення ТТП та одиничного технологічного процесу (ОТП).

Типові технологічні процеси розробляються для групи виробів, об’єднаних на основі ознак конструктивно-технологічної спільності, і характеризуються єдністю змісту та послідовності більшості технологічних операцій і переходів для виробів усієї групи. Операції записано у загальному вигляді.

 
Одиничний ТП відноситься до виробу конкретного найменування, типорозміру та виконання незалежно від типу виробництва. Операції записано для конкретної елементної бази.

Для виконання підрозд. 7.1 можна скористатись табл. 1.2, а також ТТП [8] (для середньосерійного, великосерійного та масового типів виробництва) і ТТП [9] (для малосерійного типу виробництва). Аналізуючи зміст кожної операції ТТП, потрібно виписати назви операцій, необхідних для розроблення ОТП. Якщо назви операцій повторюються, то назву можна записати один раз з поміткою (за бажанням) кількості операцій. Не слід вносити операції, не передбачені технічними вимогами конструктора.

При виконанні підрозд. 7.2 необхідно:

- записати усі вибрані в підрозд. 7.1 операції ОТП;

- записати суть (вид роботи) операції і те, з якими ЕРЕ (зазначити позиції) вона буде виконуватись;

- визначити та записати ступінь механізації кожної операції.

Операції слід записувати за їх назвами. Якщо будуть одинакові за назвою операції, то слід зазначити їх кількість і записати окремо суть кожної з них. Наприклад, в ТТП операція «Складання» записана один раз у загальному вигляді з таким змістом: установити ЕРЕ на печатну плату. Необхідно визначити, скільки буде таких складальних операцій в ОТП для ЕРЕ конкретних позицій. Їх кількість залежить:

- від типів і типорозмірів елементної бази;

- виводів ЕРЕ, що монтуються в отвори або на поверхню;

- осьових або радіальних виводів ЕРЕ та їх кількості;

- виду кріплення ЕРЕ на плату: на свої виводи з підгинанням, приклеюванням, механічним кріпленням гвинтовим з’єднанням тощо;

- установлення ЕРЕ на одній стороні плати чи на двох;

- ступеня механізації операції та функціональних можливостей вибраного обладнання;

- особливих властивостей елементної бази (негерметичність, вплив статичної електрики та ін.).

При розробленні та визначенні кількості підготовчих операцій, що відносяться до формування й обрізування виводів ЕРЕ, спочатку необхідно розробити складальні операції та визначити ступінь їх механізації. Наприклад, якщо ЕРЕ з осьовими виводами встановлювати за допомогою автомата, який працює з вклеєними в липку стрічку ЕРЕ, то автомат формує й обрізує виводи в процесі установлення ЕРЕ на плату. Тому окремої підготовчої операції з формування й обрізування виводів таких ЕРЕ не буде, а буде підготовча операція за змістом: вклеїти ЕРЕ поз. … у липку стрічку.

 
Якщо необхідно виводи ЕРЕ конкретної позиції обрізувати і формувати, то такі роботи слід виконувати в одній операції.

Суть операцій необхідно викласти коротко, використовуючи дієслово у наказовому способі (комплектувати, контролювати, промити, маркувати, установити, закріпити, паяти, сушити, лакувати і т.п.). Кількість операцій, на які поділяється складальний процес, може бути різною і залежить від типу виробництва, конструкції виробу та елементної бази.

При визначенні ступеня механізації операцій з технічної літератури, навчальних підручників, стандартів, ТТП, типових технологічних операцій необхідно знати, чи існує відповідне обладнання. Крім того, необхідно з’ясувати технічну та економічну доцільність його використання в конкретних умовах виробництва. У першу чергу слід проаналізувати можливість автоматизованого або механізованого виконання робіт і в останню чергу – виконання робіт вручну.

Етап комплектації навісних елементів і деталей (див. табл. 1.2), що входять до складу модулів першого рівня, трудомісткий і виконується в основному вручну. Це пов’язано з різноманіттям тари, у якій поставляються ЕРЕ і ІМС. Велика кількість тари призначена для їхнього збереження і використання в завантажувальних пристроях складального устаткування. За необхідності з тари постачальника електронні компоненти перекладають у проміжні технологічні касети або вклеюють у стрічки (у тому числі у певній послідовності). Мікросхеми в індивідуальній тарі-супутнику розпаковуються на автоматах з орієнтацією за ключем і укладенням у технологічні касети. Для елементів, установлюваних в отвори, ще застосовують картонні карти, пластмасові коробки, пластикові конверти. Однак ця тара є застарілою і використання її вимагає перевантаження ЕРЕ в касети або стрічки. Для компонентів, що монтуються на поверхню плат, нині застосовують такі види поставок [2]:

- розсипом (Chip і Melf корпуси);

- трубчаста упаковка (пенал) (корпуси PLCC з j-виводами і «крило чайки»);

- комірчастий (матричний) магазин (корпуси SO і PLCC з j-виводами);

- упаковка в блістер-стрічку (корпуси Chip, Melf, SOT, SO та ін.).

Для штучних ЕРЕ, що постачаються розсипом, застосовують завантажувальні вібробункери, які забезпечують упорядковану подачу елементів до складальних автоматів або до пристроїв попередньої підготовки (формування, обрізування виводів) їх до монтажу.

 
Трубчасту упаковку (пластиковий пенал) використовують для компонентів з двостороннім розташування виводів і відносно простої форми. Пенал установлюється на устаткуванні у вертикальному положенні і подача компонентів до місця установки здійснюється за рахунок їх ваги.

Упаковка у комірчастий магазин відбувається на спеціальних матричних піддонах (рис. 6.1), у яких розміщуються корпуси багатовивідних компонентів. Автоматом-укладальником піддони за програмою витягуються з магазина і компонент установлюється на поверхню плати відповідно до заданої адресації. Застосування комірчастих магазинів обмежується невеликою кількістю даних компонентів на піддоні і в магазині.

б
а

 

Рисунок 6.1 – Загальний вигляд матричних піддонів (а) і магазина для їх розміщення (б)

 

Етикетка із зазначенням виробу
Найперспективнішою і широковживаною у даний час (до 80 % корпусів, що монтуються на поверхню) упаковкою є блістер-стрічка: паперова або пластмасова. Цей вид упаковки містить, як правило, три компоненти: котушку з етикеткою продукту, несучу стрічку з посадочними місцями (заглибленнями) для компонентів, захисну стрічку (рис. 6.2).

Компонент
Захисна стрічка

 
Рис. 6.2 – Схема упакування компонентів у стрічку на котушку

 

Закуплені ІМС і ЕРЕ надходять на центральний заводський склад, звідки за заявками їх доставляють на цеховий склад або ділянку комплектації і далі – на робочі місця.

Для підвищення продуктивності складальних автоматів елементи повинні бути упаковані в технологічні матричні магазини (рис. 6.3), касети (для ІМС) або стрічку (див. рис. 6.2).

 
 


Рисунок 6.3 – Тара матричного типу: 1 – тара; 2 – комірки; 3 – елемент

 

Робочі місця монтажників мають різні варіанти комплектування: у вигляді конвеєрів з комірками для розміщення елементів або багатоярусних пристроїв карусельного типу.

Для складальних автоматів комплектація елементів здійснюється установленням їх у стрічку або в касети з конкретним кроком, що регламентується стандартом ЕІА 481. На рис. 6.4 показано кілька варіантів такого розміщення елементів. У такому впорядкованому вигляді елементи у стрічках намотуються на котушку і зберігаються або поставляються Замовникові. Можливий варіант розміщення елементів на стрічці – у порядку їх установлення на ПП. У такому випадку для складального автомата необхідна одна стрічка. У іншому випадку необхідно мати стільки стрічок (касет), скільки типорозмірів елементів буде встановлено на ПП. Елементи у липку стрічку вклеюються за допомогою автоматів.

Етап підготовки до монтажу (див. табл. 1.2) відноситься до печатних плат і навісних елементів.

 
Для збереження якості паяння плати консервують покриттям каніфольним флюсом. Покриття, що консервує, перед збиранням і монтажем слід очистити у розчиннику. Крім того, при виробництві вузлів на печатних платах необхідно очищати поверхню багаторазово: після паяння для видалення залишків флюсів та продуктів їх розкладання перед склеюванням та покриттям лаком для видалення жирових плям від інструмента і рук робітників та ін. Варто врахувати,

 
 

 


Рисунок 6.4 – Розміщення елементів з осьовими виводами у двосторонній (а) і односторонній (б) липкій стрічці та елементів поверхневого монтажу у стрічці (в) і корпусних елементів 1 у касеті 2 (г)

 

що при монтажі на поверхню очищення набуває особливого значення.

Очищення може виконуватись традиційними методами, а також їхньою комбінацією [2]. Розглянемо деякі з них.

Ручне очищення з використанням тампона або пензля чи щітки, змочених розчинником.

Механізоване очищення щітками. Очищення виконується при обертанні нейлонових щіток і струминній подачі мийного розчину під тиском.

Занурення у ванну на певний строк (змочування) з наступним протиранням щіткою або тампоном.

Очищення у ванні з барботуючим мийним розчином. При цьому здійснюється продування розчину повітрям, що створює механічний вплив і переміщує розчин.

Очищення у ванні з механічним перемішуванням розчинника. Розчинник перемішують з використанням активатора або центрифугуванням виробу в розчині (за типом пральних машин).

 
Віброочищення у ванні з низькою частотою вібрації (25…100 Гц) розчинника. Механізований вібраційний метод очищення набув найбільшого поширення. Ефективність очищення цим методом залежить від частоти коливань, положення поверхні, температури й тиску пари рідини та тривалості очищення. Вібраційний метод, забезпечуючи досить добру якість очищення, має ряд недоліків – він створює динамічну дію на вироби, що очищуються, і високі шумові характеристики обладнання.

Ультразвукове очищення (частота коливань 20…22 кГц) є найбільш ефективним методом. Однак цей спосіб очищення може ушкоджувати активні електронні компоненти – напівпровідникові прилади й інтегральні схеми. Крім того, устаткування для ультразвукового очищення більш дороге, більш складне, а також зі значними труднощами установлюються і контролюються припустимі режими очищення.

Струминне очищення виконується направленням на виріб струменя (струменів) мийної рідини під тиском.

Серед перелічених методів поза конкуренцією – ультразвуковий, який забезпечує видалення 98…100 % забруднень. Ручне й механізоване очищення видаляє 80…92 % забруднень, вібраційне – 92…96 %.

Розроблено ряд методів очищення спеціально для технології монтажу на поверхню: занурення у киплячий розчинник з попереднім і кінцевим промиванням струменем рідини, занурення у киплячий розчинник з накладанням ультразвуку, очищення струменями рідини високого тиску і великої потужності та ін.

Час очищення: 30…60 с для ультразвукового очищення і 2…10 хв при інших методах.

Для очищення від залишків флюсів, масел та інших забруднень використовують установки та системи тупикового і прохідного (конвеєрного) типу.

Для очищення вручну мийним розчином СБС 1: 1 (спирто-бензинова суміш) часто використовують найпростіші цехові ванни. Основні технічні характеристики устаткування для очищення, що широко застосовуються на підприємствах країн СНД, наведено у Додатку Е.

Установка КР-1М призначена для очищення у киплячих розчинниках – азеотропних спирто-фреонових сумішах (СФС 1: 19) тощо.

Ультразвукова установка УЗО-4М1 також призначена для відмивання вузлів у СФС (1: 19) при очищенні. Завантаження вузлів у касетах виконують вручну.

Установка УП1 901 також очищає вузли в СФС, має підвищену продуктивність.

 
Установки типу М120.0 призначені для застосування в серійному (01) і дрібносерійному (08) типах виробництва з використанням води і розчину «Електрин». Їхній аналог – установка ЛПП 901 – для очищення в технічних мийних розчинах «Електрин» (30 г/м3) і «Істра-1». До лінії входять модулі миття, промивання гарячою водою, ополіскування дистилятором. Цикл оброблення в кожному модулі – до 2 хвилин.

Очищення та знежирення тривають усього кілька хвилин. Деталі й вузли витягаються з устаткування чистими і сухими, готовими до наступної операції.

Ознайомитись детальніше з процесами промивання та з обладнанням можна також і у ТТП [10], і стандартах [11, 12].

Після очищення плати від консервації каніфольним флюсом можна виконувати такі підготовчі роботи, як нанесення на плату дозованої кількості клею і паяльної пасти, якщо в складанні присутні елементи для поверхневого монтажу.

Нині нанесення припійних пастздійснюється трафаретною печаттю, а також за допомогою різного роду дозаторів, шприців, голок і штемпелюванням. Основний метод нанесення – трафаретною печаттю.Нанесення припійнихпастможе виконуватись вручну або на автоматичному устаткуванні.

Нанесення паяльних паст, флюсів, клеїв за допомогою багатоточкових дозаторів є альтернативним методом щодо трафаретної печаті. Нанесення паст, клеїв, флюсів дозатором найбільш зручне при змішаній технології. Автоматичні дозатори, як правило, використовуються у серійному виробництві. Широко застосовуються пневматичні дозатори. Конструкція дозатора достатньо проста: шприц із пастою (клеєм чи флюсом), голка і поршень. При дрібносерійному виробництві використовують дозатор для нанесення пасти шприцюванням.

Окремі складальні автомати обладнані спеціальною головкою, призначеною для нанесення клею або паяльної пасти за програмою.

 
Суть підготовки виводів до монтажу (рихтування, обрізування, формування, лудіння) детально розглянуто при аналізі елементної бази (див. підрозд. 3.1). Для підготовки виводів резисторів, конденсаторів, напівпровідникових приладів і ІМС розроблено безліч типів технологічного устаткування й оснастки. Вибір конкретного типу оснащення визначається умовами виробництва, його продуктивністю та вартістю. Оснащення можна розділити на групи: ручні інструменти, пристрої, напівавтоматичне та автоматичне обладнання для формування й обрізування виводів елементів.

В одиничному та малосерійному виробництві виробів з невеликою кількістю компонентів, виводи яких підлягають формуванню, слід застосовувати ручний формувальний інструмент та ручні пристрої [13]. При серійному і масовому виробництві застосовується напівавтоматичне та автоматичне обладнання.

Формування і обрізування аксіальних і радіальних виводів пасивних ЕРЕ, діодів, транзисторів, ІМС виконуються на груповому технологічному оснащенні, що являє собою штамп (формувальний, обрізувальний) з пневматичним приводом і набором змінних формувальних елементів. Конфігурація змінних формувальних елементів оснащення визначається видом формування виводів компонентів (див. рис. 4.1). При ручній подачі продуктивність такого оснащення складає 1, 5...3 тис. елементів/год, при подачі з вібробункера – 5...10 тис. елементів/год, а зі стрічки - до 25 тис. елементів/год. Схему автоматичного обладнання для комплексної підготовки ЕРЕ з аксіальними виводами (продуктивністю 50 елементів/хв) зображено на рис. 6.5.

Рисунок 6.5 – Автомат комплексної підготовки ЕРЕ з аксіальними виводами: 1 – вібробункер; 2 – транспортер; 3 – ЕРЕ; 4 – механізм рихтування; 5 – механізм зачистки; 6 – механізм обрізування; 7 – механізм флюсування; 8 – механізм лудіння; 9 – механізм формування; 10 – механізм розвантаження і касетування

 

Підготовка до монтажу ІМС з планарними виводами в умовах масового виробництва може здійснюватись на автоматичній лінії ПАЛМІС, яка містить уніфіковані модулі: розпакуванняІМС із тари-супутника, формування і обрізування виводів, флюсування, лудіння виводів холодним напресуванням припоюПОС-61 і укладання ІМС у технологічні касети. Продуктивність лінії – 900 елементів/год.

 
Однією з переваг монтажу на поверхню є відсутність підготовки (механічної обробки) виводів електронних компонентів.

Лудіння виводів ЕРЕ і ІМС може виконуватись ручним (за допомогою паяльника або зануренням у ванночку з припоєм) і механізованим способами.

Процеси підготовки ЕРЕ до монтажу та видиїх механізації викладено в стандартах [14 –17] і ТТП [8, 9, 18].

Етап установлення на печатну плату деталей і навісних елементів (див. табл. 1.2) може виконуватись вручну, механізованим і автоматизованим способами (рис. 6.6).

 

 

Рисунок 6.6. – Способи складання компонентів на печатних платах

 

У дослідному виробництві установлення елементів і їх паяння, як правило, виконуються на одному робочому місці. У серійному виробництві установлення елементів виконується окремо перед груповою пайкою.

 
При ручному складанні без індексації адреси підготовлені (з залуженими, формованими, обрізаними виводами) елементи розкладаються за номіналами у технологічні касети, а ПП закріплюється у підставці за допомогою швидкозатискних фіксаторів. При нещільному монтажі та малій партії печатних вузлів установлення ЕРЕ можна здійснювати вручну. У інших випадках необхідно використовувати засоби автоматизації та механізації. Продуктивність і якість ручного складання підвищуються при використанні світломонтажних столів з індексацією адреси установлення компонентів. Один з варіантів схеми світломонтажного стола [4]

 
 
 
 
 
 
 

Рисунок 6.7 – Схема світломонтажного стола

 

наведено на рис. 6.7.

Печатна плата 1 установлюється на монтажний стіл 2. Комплект ЕРЕ розміщується у комірках тари 3. Місце установлення ЕРЕ на платі показує промінь світла 4. Курсор 5 переміщується по платі за програмою від пристрою керування 6 механізмом підсвічування 7 і, зупиняючись, показує місце установлення елемента. При цьому загоряється лампочка підсвічення комірки, з якої монтажнику слід узяти й установити елемент на плату. Продуктивність монтажника підвищується на 20% і більше. За зміну можна установити до 6 тис. елементів. Ту кількість елементів, яку не можна установити на автоматах, установлюють вручну з використанням світломонтажних столів.

До механізованої установки з пантографом входить монтажний стіл з двокоординатним переміщенням, на якому закріплюються тримач однієї або кількох плат, магазин компонентів, пристрій позиціонування стола. Елементи з аксіальними і радіальними виводами вклеюються в липку стрічку в заданій послідовності. Призматичні компоненти подаються в зону установлення з вертикально розміщених магазинів. Печатна плата установлюється на тримачі й закріплюється. Її позиціонування виконується вручну за допомогою пантографа. Копірний щуп пантографа вводиться у відповідні отвори шаблону (ПП з розсвердленими отворами), визначаючи положення монтажного стола відносно встановлювальної головки. Після позиціонування встановлювальна головка захоплює елемент (наприклад з аксіальними виводами) і виконує ряд операцій, показаних на рис. 6.8. Продуктивність таких установок досягає 2…2, 5 тис. елементів/год.

 
За умов серійного та масового виробництва застосовують складальні автомати. Вони можуть бути вузькоспеціалізованими, розрахованими на установлення елементів одного типорозміру, або

в
д
г
б
а

Рисунок 6.8 – Послідовність роботи механізованої встановлювальної головки: а – вирізання ЕРЕ з стрічки; б – вигинання виводів; в – орієнтація виводів; г – сполучення елемента і підрізання виводів; д – фіксування виводів

 

універсальними, які можуть установлювати різноманітні елементи. На рис. 6.9 наведено схему автоматичної установки для монтажу на платі елементів з осьовими виводами, розміщеними у липкій стрічці. Плата 1 установлюється в монтажному столі 2 у певному положенні.

Рис. 6.9 – Схема установки для автоматизованого монтажу елементів з осьовими виводами

 

З бобіни 3 стрічка 4 з елементами 5 по напрямних надходить у робочу зону, де розміщується робоча головка 6. Робоча головка має механізм вирізання 7 ЕРЕ зі стрічки в розмір L і механізм утримування 8 ЕРЕ від випадання після вирізання, який після формування виводів у розмір l подає і встановлює елемент на плату. Формування виводів виконується при русі пуансона 9 вниз відносно опорної матриці 8. Виводи ЕРЕ утримуються в радіусних канавках пуансонів. Ці канавки строго орієнтують виводи відносно монтажних отворів. Продуктивність таких автоматів (напівавтоматів) – до 2 тис. елементів/год.

 
Автоматичне установлення ІМС і ЕРЕ з касет на плату з великою продуктивністю здійснюється на верстаті-автоматі фірми «Amistar» [4] (рис. 6.10).

Касети 1 установлені на нахиленому подавальному пристрої 2, по якому елемент 3 (МС або ЕРЕ), що випав з касети, під власною вагою подається на робочу позицію 4, де він орієнтується, захоплюється встановлювальною головкою 5 і установлюється на підведене за програмою місце на ПП 6.

 

Рисунок 6.10 – Схема верстата-автомата «Amistar» для монтажу мікросхем і ЕРЕ на печатну плату з касет: 1 – касети; 2 – пристрій подавання; 3 – елемент; 4 – робоча позиція; 5 – встановлювальна головка; 6 – ПП; 7 – пристрій керування

 

Для монтажу ПП широко використовують автоматичні потокові лінії, що складаються з кількох встановлювальних головок з елементами на бобінах. У міру переміщення ПП від однієї головки до іншої на ПП послідовно установлюють усі ЕРЕ.

 
На рис. 6.11 показано приклад автоматичного монтажу ЕРЕ різних типорозмірів на ПП. Печатна плата 1 переміщується на транспортері 2 від позиції до позиції. На позиції, зображеній на рис. 6.12, установлення різних ЕРЕ проводиться в автоматичному режимі за програмою. ПП на час установлення ЕРЕ 3 нерухома. Захоплення ЕРЕ і їх установлення здійснюються двома робочими револьверними головками 4, які можуть переміщатися по двох координатах X і Y на траверсах 5 і 6. Револьверні головки мають по шість пневмозахоплювачів, кожний для певного типорозміру ЕРЕ 3. Пневмозахоплювач може переміщатися у вертикальному напрямку для захоплення й установлення ЕРЕ. Револьверна головка повертається для захоплення і установлення певного ЕРЕ. Ліва револьверна головка набирає ЕРЕ з лівого стаціонарного модуля

Рисунок 6.11 – Автоматичний монтаж ЕРЕ різних типорозмірів на печатну плату

 

елементів, права – з правого. Револьверна головка, перемістившись до модуля подавання ЕРЕ, захоплює шість елементів, потім переміщується на позицію установлення і, поки ці елементи установлюються на плату, друга головка захоплює шість елементів на модулі подачі ЕРЕ, які установлюються в автомати у касетах і (або) у стрічках. Продуктивність таких автоматів становить від 17 до 25 тис. елементів/год.

Складальні обладнання ПАЛМІС, ПРОГРЕС для компонентів з планарними виводами постачаються контактуючими пристроями, які зразу після сполучення елементів з платою виконують монтажні операції (паяння).

 
У технологічному процесі поверхневого монтажу однією з основних операцій є автоматичне установлення компонентів на печатну плату. Ураховуючи малі геометричні розміри компонентів і малу відстань між виводами, ручне виконання цієї операції у серійному типі виробництва практично неможливе. Розглядаючи конкретні особливості різних автоматів-установників, необхідно відзначити, що їх робочий цикл містить: вибір з накопичувача необхідного компонента, переміщення його до посадочного місця на печатній платі, установлення компонента з необхідною точністю позиціонування. Такий технологічний цикл можна реалізувати за допомогою взаємного переміщення основних конструктивних елементів автомата – монтажної головки, координатного столу і магазина з компонентами. У даний час прийнято ряд основних варіантів комбінацій переміщуваних основних елементів автоматів-установників [4, 7].

Варіант 1. Печатна плата і магазин з компонентами нерухомі. Стрічки з компонентами можуть переміщуватись тільки у напрямі Х (рис. 6. 12).

Компоненти захоплюються монтажною головкою з необхідної позиції живильника і установлюються на посадочне місце. Монтажна головка переміщується за всіма напрямками (X, Y, Z) і навколо своєї осі, що дозволяє їй за заданою програмою вибрати необхідний елемент з живильника і встановлювати його в будь-яку точку на печатній платі. Автомати, що працюють за такою схемою,

 

Рисунок 6.12 – Схема автомата-установника послідовного типу: 1 – печатна плата; 2 – котушки з упакованими компонентами; 3 – монтажна головка; 4 – установлюваний компонент; 5 – вакуумне захоплення

 

 
характеризуються найбільшою гнучкістю і дозволяють установлювати компоненти будь-яких типів, що ефективно за умов дрібносерійного і серійного виробництва при великій номенклатурі виробів і типорозмірів компонентів. Продуктивність автомата може бути підвищена за рахунок застосування декількох монтажних головок. У автоматах-установниках, виконаних за даним варіантом, може бути передбачена можливість використовування установника для дозування клею або паяльної пасти. Для цього замість головки, що установлює компоненти, у автоматі використовується спеціальна дозуюча головка. Конструктивна реалізація описаної схеми виконана в автоматах-установниках ряду фірм, наведених нижче.

Автомат-установник FM-760 фірми Zevatech (США) може встановлювати усі види мікросхем.

Автомат-установник Optimat фірми DIMA (Нідерланди) має шість автоматично змінюваних вакуумних насадок. Продуктивність автомата становить 2 тис. елементів за годину.

Характеристики автоматів-установників фірми Samsung наведено у Додатку Ж.

Автомат-установник GEM TOPAZ фірми Assembleon (Philips, Нідерланди) забезпечує точне і швидке центрування компонентів під час їх транспортування до встановлювальної позиції на платі. Установлювальні головки з комплектом змінних вакуумних насадок працюють з великою номенклатурою компонентів (СНIP, SOT, SOD, MELF, SOP, PLCC, BGA, SOI, TSOP, перемикачі, з’єднувачі та ін.), що поставляються в стрічці, касетах або матричних піддонах. Максимальна кількість типономіналів – 100, максимальна продуктивність – до 12500 компонентів за годину.

Автомат-установник TOPAZ-X (модифікація автомата GEM TOPAZ) продуктивністю до 18000 компонентів за годину має додаткові блоки швидкої зміни живильників, живильник з матричних піддонів для 120 типів мікросхем.

Варіант 2. Цей варіант виконання автомата-установника характеризується використанням блоку головок (до 30) і декількох печатних плат (рис. 6.13).

Рисунок 6.13 – Схема автомата з блоком монтажних головок: 1 – стрічка з елементами; 2 – блок монтажних головок; 3 – монтажні головки; 4 – печатна плата

 

 
Найефективнішим є їх застосування для монтажу компонентів простої форми, наприклад, чіп-конденсаторів і чіп-резисторів.

Прикладом такого розроблення є автомат-установник компонентів FMC фірми Assembleon (Philips), який має до 16 незалежних встановлювальних головок, орієнтованих на роботу з широкою номенклатурою компонентів. Продуктивність автомата – до 9600 компонентів за годину. Автомат установлює будь-які компоненти, що поставляються у стрічці (CHIP 0402 – 2518, SOT, SOD, MELF, SOIC 8 – 28). Максимальна кількість типономіналів – 96.

Варіант 3. Роторна схема побудови автоматів останніми роками знаходить усе більше застосування в конструкціях високопро-дуктивних автоматів-установників. У цій схемі використовується блок монтажних головок, які по колу переміщаються з однієї позиції на іншу. Місце установки компонента позиціонується координатним столом. Розрізняють автомати з поворотом ротора навколо вертикальної і горизонтальної осей. Схему автомата-установника роторного типу з обертанням ротора навколо горизонтальної осі зображено на

рис. 6. 14. Схема автомата типу Onserter 4712B фірми Universal Instruments (Німеччина) має револьверну головку з чотирма захватами – вакуумними пінцетами і чотирма робочими позиціями через 900. Упаковані у стрічку компоненти розміщують на бобінах, які встановлюють у карусель, що обертається навколо вертикальної осі.

 

 

Рисунок 6.14 – Конструктивна схема складального автомата з револьверною головкою: 1 – револьверна головка; 2 – бобіна з упакованими у стрічку КМП; 3 – карусель з бобінами; 4 – вузол контролю електричних параметрів КМП; 5 – вузол позиціонування КМП; 6 – печатна плата на двокоординатному столі

 

 
Печатну плату розміщують на двокоординатному столі. При роботі автомата необхідний компонент подається в живильник з бобіни при повороті каруселі. Вакуумний пінцет захоплює компонент, револьверна головка повертає його на 900 і передає у пристрій контролю електричних параметрів. У наступній позиції компонент центрується (коректується його положення відносно установлювального місця на платі). Потім головка повертається в наступну позицію, плата за допомогою двокоординатного столу переміщується в робоче положення і компоненти установлюються на плату. Потім цикл повторюється. Револьверна головка має чотири захоплювачі, що дозволяє у стільки ж разів збільшити продуктивність автомата.

У автоматах типу CPII фірми Fuji (Японія) та інших число захоплювачів збільшено до дванадцяти, що значно підвищує продуктивність до 14 тис. компонентів за годину. Максимальне число типономіналів – 100.

Щоб установлені на плату IMC і EPE не випали або не змістились зі своїх місць при подальшому транспортуванні, необхідно їх зафіксувати на поверхні ПП. На рис. 6.15 показано декілька способів фіксування.

ж
е
д
г
в
б
а

Рисунок 6.15 – Способи фіксування елементів на печатній платі: а – підгинанням; б – зиг-формуванням; в – зиг-формуванням з замком; г – приклеюванням; д – паянням діагональних виводів; е – конічним виводом; ж – паяльною пастою

 

 
Надійний, але трудомісткий спосіб фіксування осьових (аксіальних) виводів є їх підгинання на зворотній стороні плати (рис. 6.15, а). Зру







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 1011. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Виды и жанры театрализованных представлений   Проживание бронируется и оплачивается слушателями самостоятельно...

Что происходит при встрече с близнецовым пламенем   Если встреча с родственной душой может произойти достаточно спокойно – то встреча с близнецовым пламенем всегда подобна вспышке...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия