Студопедия — Взвод у сторожовій охороні
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Взвод у сторожовій охороні






Частини (підрозділи) при розташуванні на місці охороняються не тільки без посеред­ньою, але і сторожовою охороною, що виставляється на загрозливих напрямках і перехвачує основні підступи до району розташування.

Кількість і склад підрозділів, призначених для сторожової охорони, залежать від видалення частин (підрозділів) які охороняються від противника, важливості напрямку який охороняється, часу, необхідного для розгортання і вступу в бій охоронюваних частин (підрозділів), характеру місцевості й умов спостереження.

Сторожова застава — орган сторожової охорони звичайно в складі посиленого взводу, що виставляється від сторожового чи загону охоронюваного підрозділу з задачею не допустити проникнення розвідки Противника до охоронюваних підрозділів, вчасно знайти поява наземного противника, попередити про нього охоронювані війська й у випадку нападу Противника завзято обороняти займану позицію.

Видалення сторожової застави від охоронюваних частин (підрозділів) може бути до 5 км, а іноді і більш. Таке видалення забезпечує стійке керування, підтримку бою сторожової застави головними силами, а також час, необхідне для ухвалення рішення командиру охоронюваної частини (підрозділу) на проведення маневру й організований вступ у бій.

Сторожовій заставі вказуються рубіж оборони і смуга охорони і ведення розвідки. Смуга охорони по фронті може досягати 2 км. У цій смузі взвод обладнає основну, а при наявності часу і запасну позиції, з яких прикривається вогнем уся смуга охорони. Проміжки між сторожовими заставами і танконебезпечні напрямки повинні знаходитися під постійним спостереженням і прикриватися вогнем артилерії. З цією метою в кожнім відділенні організується спостереження, а для підтримки бою сторожової застави виділяється до мінометної (артилерійської) батареї, а іноді і більш.

У нічний час і в умовах обмеженої видимості для огляду місцевості між позиціями відділень і на відкриті фланги висилаються парні патрульні, а на сховані підступи, у тому числі і вдень, для своєчасного виявлення Противника й оповіщення про нього командира сторожової застави висилаються секрети.

Порядок роботи командира взводу, призначеного в сторожову заставу, у кожнім конкретному випадку залежить від бойової задачі, умов обстановки і наявності часу.

Командир мотопіхотного (танкового) взводу, виділеного в сторожову заставу, одержавши задачу, у призначений час виводить взвод на зазначений рубіж, організує спостереження, проводить рекогносцировку, у ході якої приймає рішення, віддає бойовий наказ, організує систему вогню, взаємодія, керування й інженерне устаткування позиції.

При проведенні рекогносцировки командир взводу повинний:

- вказати орієнтири;

- визначити найбільш ймовірний напрямок дій Противника;

- визначити задачі відділенням, їхньої позиції, смуги вогню і додаткові сектори обстрілу, вогневі позиції бойових машин піхоти (бронетранспортерів), основні і додаткові сектори обстрілу з кожної з них;

- визначити рубежі відкриття вогню бойових машин піхоти (бронетранспортерів), кулеметів і гранатометів;

- намітити маршрути руху патрульних, їхньої задачі, порядок несення служби і дій при виявленні Противника;

- при виставлянні секрету визначити склад, задачу, місце, порядок несення служби, підтримки зв'язку і зміни;

- намітити порядок інженерного устаткування позиції, місця щілин для особового складу і місця пристрою підривних-мінно-вибухових загороджень;

- визначити заходу щодо забезпеченню бою вночі й у інших умовах обмеженої видимості.

У рішенні командир взводу визначає:

- порядок виконання отриманої задачі;


- задачі відділенням, їхньої позиції, смуги вогню і додаткові сектори обстрілу, основні і запасні позиції бойових машин піхоти (бронетранспортерів), основні і додаткові сектори обстрілу з кожної з них;

- поїзд-сполуку-секрет-склад, задачу, місце, порядок несення служби, підтримки зв'язку і зміни;

- маршрут руху патрульних, їхньої задачі, порядок несення служби і дій при виявленні Противника;

- задачі доданим підрозділам і вогневим засобам.

БОЙОВИЙ НАКАЗ КОМАНДИРА ВЗВОДУ В СТОРОЖОВІЙ ОХОРОНІ (ВАРІАНТ)

1. Противник прорвав оборону наших військ у 40 км півн. Кузьмоловскє і розвиває наступ в півд. напрямку. Одночасно висуває резерви, висаджує повітряні десанти і диверсійно-розвідувальні групи. Підхід його передових підрозділів можливий до результату дня з напрямку гай «Кругла», «Бугри».

2. 2 мв — сторожова застава, охороняє смугу: праворуч — чагарник рідкий, група дерев на вис. «Плоска»; ліворуч — руїни, ліс «Темний» — із задачею не допустити проникнення розвідки Противника до охоронюваних підрозділів, вчасно знайти поява наземного Противника, попередити про нього охоронювані війська й у випадку нападу завзято обороняти займану позицію. Основну позицію готує по півд. бережу струмка Безіменний. Розвідку веде до рубежу висота «Плоска», гай «Кругла», ліс «Темний».

3. Мінометна батарея готує загороджувальний вогонь «Береза» по рубежі перехрестя доріг, нахилене дерево, прикриває правий фланг сторожової застави. Ліворуч 1 мв 3 мб охороняє смугу: руїни, ліс «Темний», перехрестя доріг, група дерев — із задачею не допустити проникнення розвідки до охоронюваних підрозділів, вчасно знайти появу наземного Противника, попередити про нього охоронювані війська й у випадку нападу обороняти позицію перехрестя доріг, пам'ятник.

4. 1 мв обороняти позицію курган, вигин дороги з задачею не допустити прориву піхоти і танків Противника в напрямку ор. 2, Степановка. Смуга вогню: праворуч-курган, група дерев, ліворуч-вигин дороги, ор. 1; додатковий сектор обстрілу — у напрямку півд. опушки чагарнику «Рідкий». Основна вогнева позиція для БМП—у вигину дороги; основний сектор обстрілу ор. 1, ор. 2; у напрямку груп дерев. Запасна вогнева позиції для БМП — у кургану; основний сектор стрілянина-група дерев, ор. 1; у напрямку південної опушки чагарнику «Рідкий».

2 мв обороняти позицію лійка, купа каменів із задачею не допустити прориву піхоти і танків Противника в напрямку ор. 3, Степановка. Смуга вогню: праворуч — лійка, ор. 2, ліворуч — купа каменів, гай «Кругла»; додатковий сектор у напрямку ор. 1. Основна вогнева позиція для БМП - у перехрестя доріг; основний сектор обстрілу— лійка, вигин дороги; додатковий — у напрямку ор.2. Запасна вогнева позиція для БМП-в чагарнику; основний сектор обстрілу — ор. 2, гай «Кругла»; у напрямку ор. 3.

3 мв обороняти позицію курган, група дерев із задачею не допустити прориву піхоти і танків Противника в напрямку ор. 3, руїни. Смуга вогню: курган, ор. 2, група дерев, півд. окраїна лісу «Темний»; додатковий сектор обстрілу — у напрямку купи каменів. Основна вогнева позиція для БМП - у насипу; основний сектор обстрілу — ор. 2, ор. 3; додатковий — у напрямку півд. опушки лісу «Темний». Запасна вогнева позиція для БМП — у чагарнику; основний сектор обстрілу — ор, 3, півд. опушка лісу «Темний»; додатковий — у напрямку купи каменів.

5. Позиції зайняти до 4.30, готовність системи вогню — 4: 45; у першу чергу до 10.30 відрити окопи для БМП на основних вогневих позиціях, одиночні окопи для автоматників, кулеметників, гранатометників і снайпера, а також КНП командира взводу, у другу чергу до 16.00 одиночні окопи з'єднати між собою траншеєю, відрити окопи для БМП на запасних позиціях.

6. Я знаходжуся на КПП, мій заступник-штатний чи командир 2 мв.

Організовуючи взаємодію, командир взводу вказує:

- порядок несення служби (кількість чергових вогневих засобів і спостерігачів, черговість несення служби і відпочинку, порядок пропуску через позицію, на що звертати особливу увагу);

- порядок дій при нападі Противника;

- сигнали оповіщення, керування і взаємодії, порядок дій по них;

- пропуск.

Командир взводу повинний організувати пильне несення служби, установити порядок відпочинку особового складу і забезпечити постійну бойову готовність сторожової застави.

При виставлянні секрету командир взводу вказує:

- склад, задачу і місце;

- порядок несення служби;

- порядок підтримки зв'язку;

- порядок зміни;

- пропуск.

Секрет потай займає й обладнає зазначене місце і веде безупинне спостереження за противником і місцевістю. Старший секрету встановлює порядок спостереження за противником, підтримує постійну бойову готовність секрету і зв'язок з його командиром, що виставив. Секрет несе службу потай, нічим себе не виявляючи. Він нікого не затримує і не опитує, інакше після першої затримки секрет перестає бути секретом. Про появу одиночних солдатів (цивільних облич) і груп противника старший секрету доповідає командиру, що виставив секрет. При нападі противника на секрет він відкриває вогонь і відходить, продовжуючи вести спостереження.

Сторожова охорона розташовується на рубежі, зручному для оборони й яка забезпечує гарний огляд убік противника.

При висилці патрульних командир взводу вказує маршрут руху, задачі, порядок несення служби, дій при виявленні противника і пропуск. Патрульні рухаються по зазначеному маршруті і ретельно оглядають місцевість. Одиночних солдатів противника вони захоплюють у чи полон знищують. При виявленні противника старший патрульний організує спостереження за його діями і негайно доповідає про це командиру взводу.

З одержанням даних про противника спостереження підсилюється, сторожова застава виготовляється до бою. Командир взводу про появу противника доповідає командиру, що вислав заставу, і сповіщає сусідні сторожові застави.

Дрібні групи противника, що намагаються проникнути до охоронюваних підрозділів, взвод захоплює в чи полон знищує.

При настанні переважаючих сил противника вогонь відкривається з наближенням його на дальність дійсного вогню зброї взводу і доданих йому вогневих засобів.

В міру наближення противника до рубежу оборони сторожової застави вогонь доводиться до найвищої напруги. Взвод у першу чергу знищує танки й інші броньовані машини противника, а потім вогнем з кулеметів, автоматів і доданих вогнеметів відтинає піхоту від танків і знищує її.

Противник, що ввірвався на рубіж оборони сторожової застави, знищується вогнем в упор, гранатами й у рукопашній сутичці. Для заборони поширення Противника в глибину й у сторони флангів у траншеях і окопах, ходах повідомлення швидко встановлюються їжаки, рогатки й інші, заздалегідь підготовлені переносні загородження.

У випадку обходу Противником рубежу оборони сторожової застави вона переходить до кругової оборони і, продовжуючи міцно утримувати займані позиції, знищує Противника вогнем усіх видів зброї з основних і запасних позицій до підходу охоронюваних чи підрозділів до одержання наказу на відхід.

Відхід здійснюється перекатами з використанням складок місцевості, загороджень і димів.

При відході поранені й убиті повинні бути винесені (вивезені) разом з їх зброєю.

Сторожова застава в горах позиції обладнає, як правило, на пануючих висотах, перевалах, вузлах доріг, у каньйонах, ущелинах і на інших важливих ділянках місцевості. Позиції відділень вибираються в місцях, що виключають можливість обвалів, зсувів і затоплень. Вони вибираються так, щоб забезпечувалася поразка противника багатоярусним фланговим, перехресним і кинджальним вогнем, виключалася наявність мертвих просторів.

Вогневі засоби розташовуються ярусами, система вогню будується таким чином, щоб між відділеннями був вогневий зв'язок і забезпечувалася кругова оборона. Вогневі позиції бойових машин піхоти (бронетранспортерів) і танків вибираються в місцях, що забезпечують ведення вогню на граничних відстанях і потайливе їхнє розташування.

При інженерному устаткуванні позиції можуть використовуватися камені, мішки з піском і землею. Інженерні спорудження обладнаються так, щоб виключалося затікання в них вогнесумішей і води, а також скочування гранат.

На напрямках, де можливий обхід сторожової застави, можуть виставлятися сторожові посади, секрети й організовуватися патрулювання.

На шляхах висування противника спеціально підготовлені групи можуть штучно створювати обвали і зсуви.

При відображенні атак противника широко застосовуються гранати, причому при метанні враховується їхнє скочування. Танки противника найбільше доцільно знищувати під час подолання ними підйомів, особливо на серпантинах.

У лісі сторожова застава перехоплює, як правило, дорогу, одну-дві чи просіки доступне для дій Противника дефіле між озерами і болотами.

Позиції вибираються перед опушки чи лісу відносяться в глибину. Якщо позиція винесена в глибину лісу, то підрозділу розчищають його для поліпшення умов спостереження і ведення вогню, не демаскуючи при цьому своїх позицій. Потім створюються захисні смуги, запаси води, готуються сокири, пилки, лопати і багри на випадок пожеж, виробляється очищення лісу від сухого труску і сухостою.

На флангах можуть розташовуватися сторожові посади, секрети й організовуватися патрулювання, а також улаштовуватися завали і протитанкові бар'єри.

Система вогню будується таким чином, щоб дороги, просіки, проходи в заболочених ділянках, галявини і вирубки, по яких можливий підхід і настання Противника, знаходилися під вогнем що обороняються. Виступи лісу можуть використовуватися для організації флангового і перехресного вогню. Вогневі позиції БМП (БТР), танків, установок протитанкових керованих ракет і гранатометів обладнаються в місцях, що забезпечують ведення вогню на граничних відстанях уздовж просік, галявин, доріг і по ділянках рідкого лісу і дрібного чагарнику. Снайпер, кулеметник і частина автоматників можуть призначатися для ведення вогню з дерев.

Сторожова застава в пустелі може одержувати смугу охорони на більш широкому фронті. Наявність ділянок місцевості з важкопрохідними барханами, дюнами і мокрими солончаками дозволяє прикривати більш широкі ділянки місцевості, але і викликає необхідність особлива увага приділяти забезпеченню проміжків і флангів. З цією метою від сторожової застави виділяються сторожові посади і патрулювання.

Вогневі позиції бойових машин піхоти (бронетранспортерів), танків, установок проти­танкових керованих ракет і гранатометів обладнаються в місцях, що забезпечують ведення вогню на граничних відстанях не тільки перед фронтом, але й у сторони флангів. Для устаткування окопів і укриттів у піщаних ґрунтах використовуються мішки з піском, фашини й інші місцеві матеріали, приймаються заходи для захисту вогневих позицій і укриттів від заметів піску. Бойову техніку готують до застосування під час піщаних бур і фарбуванню її під тло навколишньої місцевості. Приймаються міри до захисту особового складу при різких змінах метеорологічних умов, попередженню теплових ударів, забезпеченню особового складу запасом води і контролю за її витратою.

На несення служби сторожовою заставою в північних районах істотний вплив робить місцевість з великою кількістю боліт, озер, рік, висот і інших важкопрохідних ділянок. У зимовий період глибокий сніжний покрив сприяє виконанню бойової задачі меншими, чим у звичайних умовах, силами.

Сторожова застава перехоплює доступні для дій противника напрямки. Особлива увага приділяється утриманню вузлів доріг, населених пунктів, між озерних дефіле і переправ через водяні перешкоди.







Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 3842. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Оценка качества Анализ документации. Имеющийся рецепт, паспорт письменного контроля и номер лекарственной формы соответствуют друг другу. Ингредиенты совместимы, расчеты сделаны верно, паспорт письменного контроля выписан верно. Правильность упаковки и оформления....

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Гносеологический оптимизм, скептицизм, агностицизм.разновидности агностицизма Позицию Агностицизм защищает и критический реализм. Один из главных представителей этого направления...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия