Студопедия — Класифікація переносних радіостанцій, їх тактико- технічні характеристики
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Класифікація переносних радіостанцій, їх тактико- технічні характеристики






Для забезпечення радіозв'язку в батальйоні (дивізіоні) і їхніх підрозділах застосовуються переносні радіозасоби, а також станції, встановлені в бронетранспортерах, бойових машинах піхоти, танках і автомобілях.

Радіостанції призначені для забезпечення телефонного зв'язку зі старшим командиром (штабом), з підлеглими, взаємодіючими підрозділами як на місці, так і в русі.

Для твердого, безупинного, стійкого, оперативного і потайливого управління підрозділами створюється система управління, у якій функціонально зв'язані органи управління, пункти управління і система зв'язку.

Радіозв'язок являє собою основний засіб, що забезпечує безупинне управління частинами і підрозділами у всіх видах бойової діяльності (командирам і штабам керівництво діяльністю підлеглих військ, узгодження взаємних зусиль сусідів і частин (підрозділів) різних родів військ, передачу сигналів оповіщення, а також керівництво усіма видами бойового, технічного і тилового забезпечення).

Для забезпечення радіозв'язку в батальйоні (дивізіоні) і їхніх підрозділах застосовуються переносні радіозасоби, а також станції, встановлені в бронетранспортерах, бойових машинах піхоти, танках і автомобілях.

Радіостанції призначені для забезпечення телефонного зв'язку зі старшим командиром (штабом), з підлеглими, взаємодіючими підрозділами як на місці, так і в русі.

Робочий діапазон знаходиться в межах від 20 до 52 Мгц. Для забезпечення оперативного входження в зв'язок у деяких радіостанціях можлива установка в будь-яких точках діапазону заздалегідь підготовлених частот (ЗПЧ).

Усі радіостанції цієї ланки керування працюють одна з іншою, тому що мають загальні ділянки робочого діапазону і забезпечують входження в зв'язок без пошуку і ведення його без підстроювання.

До складу комплекту входять: прийомопередатчик, акумуляторні батареї (робочий і запасний комплекти), антенні пристрої, мікротелефонна чи ларингофонна гарнітура, допоміжне і запасне майно, документація.

У станціях, що змонтовані на автомобілях чи бронебазі, замість акумуляторів наявні блоки живлення, а також пульти керування, переговорні пристрої.

Станції можуть працювати в радіомережі, у радіонапрямку, деякі станції забезпечують режим ретрансляції радіосигналів, а також режим дистанційного керування з винесеного телефонного апарата по кабелі на відстань до 500 м.

Практично радіостанції зберігають повну працездатність в інтервалі температур навколишнього середовища від 50 до –50° С и при відносній вологості повітря до 98%.


Рисунок 25.1. Радіостанція Р-107М

 

Радіостанція Р-107 — переносна, призначена для забезпечення телефонного зв'язку в тактичній ланці керування. Діапазон — від 20 до 52 МГц, розділений на два піддіапазони: перший — 20–36 МГц, другий — 36–52 МГц. Всього є 1281 робоча частота з розміщенням їх по діапазоні через 25 кГц. Можлива установка чотирьох ЗПЧ. Електричні характеристики:

- потужність передавача в антені — не менш 1 Вт;

- чутливість приймача — не гірше 1, 5 мкВ. Антени:

- штирьова антена висотою 1, 5 м (для роботи на ходу), забезпечує дальність зв'язку до 6 км;

- штирьова комбінована антена висотою 2, 7 м (для роботи на стоянці чи на ходу), забезпечує дальність зв'язку на відстань 8–10 км. До антени є противага з трьох променів;

- антена «хвилі, що біжить» довжиною 40 м із трипроменевою противагою при висоті підвісу над землею 1 м, забезпечує зв'язок на відстань до 15 км;

- антена «хвилі, що біжить» довжиною 40 м, але з висотою підвісу в радіостанції 5–6 м і поступовим зниженням убік кореспондента, забезпечує зв'язок на відстань до 25 км (Х-подібна антена);

- бортова комбінована антена (штирьова) висотою 2, 7 м, забезпечує зв'язок на відстань до 6–8 км.

Радіостанція Р-107 розміщується в укладальній шухляді. Це діючий комплект станції з запасним і допоміжним майном. У його склад входять:

- робочий комплект, що складається з прийомопередавача, розміщеного в ранці з заплічними ременями, двох акумуляторних батарей 2КНП-20, штирьової антени довжиною 1, 5 м, мікротелефонної гарнітури і трипроменевої противаги;

- сумка радиста, у якій переносяться мікротелефонна гарнітура, антена «хвилі, що біжить», шість секцій для комбінованої антени, трипроменева противага, три викрутки, переносна лампа, ізоляційна стрічка й освітлювальні лампочки.

До складу запасного і допоміжного майна входять: дві акумуляторні батареї типу 2КНП‑ 20, ларингофонна гарнітура, антена «хвилі, що біжить» з колами і відтягненнями в брезентовому чохлі, запасна штирьова антена довжиною 1, 5 м із шістьма секціями для комбінованої антени і противагою, кронштейн для кріплення радіостанції, кронштейн для кріплення штирьової антени, ремені для перенесення радіостанції, кабель довжиною 10 м з наконечниками, ЗІП акумуляторних батарей, запасні лампочки і ключ-викрутка, технічна документація, укладальна шухляда. Структурна схема радіостанції.

Радіостанція Р-147 призначена для забезпечення безпошукового і безпідстройного телефонного зв'язку у взводі і роті (батареї).

Складається з прийомопередавача, мікротелефонної гарнітури, джерела живлення, антени з надставкою і планкою кріплення до головного убору, пристрою для закріплення станції на грудях військовослужбовця, сумки для перенесення станції, запасного, допоміжного майна і документації.

Станція розміщається в такий спосіб: прийомопередавач — у сумці на грудях військовослужбовця, головний телефон — на правому вусі, маніпулятор — на грудях. Антена за допомогою прищіпки кріпиться за кронштейн телефону, чи край каски головного убору, можуть також використовуватися місцеві предмети (кущ, гілка, дерево й ін.).

Для підготовки станції до роботи необхідно перевірити правильність підключення батареї і гарнітури, перемикачем частоти установити потрібну хвилю, перемикач роду робіт на маніпуляторі поставити в положення ВКЛ II (у телефоні повинний прослухуватися шум) і перевести перемикач роду робіт на маніпуляторі в положення ВКЛ I (у телефоні шум повинний ледь прослухуватися).

Щоб встановити зв'язок з кореспондентом, треба подати йому виклик шляхом одночасного натискання на важелі ПЕРЕДАЧА і ТОН, потім перевести станцію в режим прийому, відпустивши важелі. На телефон прийняти відповідь кореспондента. Для ведення передачі голосом варто натиснути тільки на важіль ПЕРЕДАЧА і працювати мікрофоном.

Радіостанція Р-148 є переносною прийомопередаючою телефонною радіостанцією з частотною модуляцією. Вона працює в ультракоротко­хвильовому діапазоні і призначається для безпошукового і без під­лаштувального телефонного зв'язку в радіомережі мотострілкової роти.

Складається з прийомопередавача, мікротелефонної гарнітури, маніпулятора, джерела живлення, штирьової антени з противагою і чохлом, пристрою для закріплення станції на спині військовослужбовця, сумки для перенесення станції, запасного, допоміжного майна і документації.

Станція кріпиться за допомогою ременів на спині військовослужбовця, мікротелефонна гарнітура розміщується на правій стороні голови, маніпулятор — на грудях.

Зв'язок здійснюється на зовнішню штирьовую антену, що повинна мати нахил убік, протилежний від кореспондента.

Перемикач роду робіт на маніпуляторі установити в положення ВКЛ. Прийомопередавач знаходиться в режимі прийому й у телефонах чутні шуми приймача. При перемиканні перемикача роду робіт у положення ШП характерного сильного шуму немає і прослухуються тільки слабкі шуми.

Для виклику кореспондента необхідно одночасно натиснути на важелі ПЕРЕДАЧА і ТОН, прийомопередатчик переводиться в режим передачі і модулюється частотою тонального виклику. У телефоні кореспондента буде прослухуватися однотонний сигнал.

Рисунок 25.2. Радіостанція Р-148

 

Для ведення передачі потрібно натиснути тільки один важіль ПЕРЕДАЧА і працювати мікрофоном.

Радіостанція Р-157 — переносна, ультракороткохвильова, симплексна, з частотною модуляцією, призначена для забезпечення телефонного зв'язку у взводі і роті (батареї).

Складається з прийомопередавача в чохлі, мікротелефонної гарнітури, джерела живлення, антени, ременів кріплення, запасного, допоміжного майна і документації. Станція може розміщуватися на грудях, на спині чи на стегні військовослужбовця.

Для підготовки станції до роботи вставити заряджену акумуляторну батарею у відсік до упору (до щиглика). Якщо вона не фіксується, по ключі 6 ЦЩ перевірити правильність її установки. Вставити в антенне гніздо прийомопередавача антену і повернути гайку замка по годинниковій стрілці, виставити ручками установки частоти необхідну робочу хвилю, включити живлення, для чого перемикач роду робіт на маніпуляторі поставити в положення ВКЛ. Перевірити наявність шумів у телефоні, потім переконатися в спрацьовуванні понижувача шумів, для чого перемикач роду робіт на маніпуляторі установити в положення ШП, установити зв'язок з кореспондентом, виключити станцію.

Радіостанція Р-158 забезпечує надійну безпошуковий і безпідлаштовуваний двосторонній зв’язок з однотипними радіостанціями на будь-якій частоті УКХ-діапазону. Використовується в радіомережах мотострілкової роти.

Складається з прийомопередавача в чохлі, мікротелефонної гарнітури, джерела живлення, антени, ременів кріплення, запасного допоміжного майна і документації.

Для підготовки станції до роботи необхідно перевірити правильність підключення батареї живлення, противаги й антени. Для контролю за ступенем розрядженості акумулятора в станції є світловий індикатор, вмонтований у маніпулятор. Тумблер АВТОМОБ.—НОСИМ., поставити в положення НОСИМ, і зафіксувати. Чотирма ручками встановити робочу частоту. Включити живлення станції, поставивши перемикач на маніпуляторі в положення ВКЛ, і перевірити наявність шумів у телефоні Якщо вони заважають роботі, включити шумопонижувач. Натиснути на важіль ПЕРЕДАЧА і по світінню індикатора потужності (ИМЩ) переконатися в працездатності передавача. Для встановлення зв'язку з кореспондентом треба одночасно натиснути на маніпуляторі важелі ПЕРЕДАЧА і ТОН, потім перевести станцію в режим прийому (відпустити важелі ПЕРЕДАЧА і ТОН), на телефон прийняти відповідь кореспондента. Передача ведеться мікрофоном (при натиснутому важелі ПЕРЕДАЧА).

Радіостанція Р-159 забезпечує телефонну і телеграфну роботу в радіомережах і радіонапрямках. Вона може входити до складу радіовузлів рухливих пунктів керування, командирських і командно-штабних машин, що використовують як транспортну базу автомобілі і бронеоб’єкты.

Станція працює з однотипними радіостанціями і зі станціями, що мають загальні ділянки діапазону частот, забезпечує входження у зв'язок без пошуку і ведення його без підстроювання. Складається з прийомопередавача, акумуляторних батарей, мікротелефонної гарнітури, заплічних ременів, штирьової антени, противаги, телеграфного ключа, запасного і допоміжного майна і документації.

Керування радіостанцією може здійснюватися безпосередньо з прийомопередавача чи дистанційно з винесеного телефонного апарата по кабелі П-274М.

 

Рисунок 25.3. Радіостанція Р-159








Дата добавления: 2014-11-10; просмотров: 2341. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия