Студопедия — Лабораторне заняття № 4. Методи надання лікувальної допомоги.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Лабораторне заняття № 4. Методи надання лікувальної допомоги.






З профілактичною і лікувальною метою лікарські засоби задають птиці з кормами або водою. Антибіотики, вітамінні препарати, мінеральні речовини і дезинфікуючі засоби задають груповим методом, дозування розраховують згідно настановам.

У зв'язку з тим, що у птиць зерновий корм знаходиться в травному каналі до доби і більше, а рідкий проходить від ротової порожнини до клоаки протягом 2 - 3 годин (а при гострих запаленнях кишечника ще швидше), слід широко рекомендувати випоювання птиці з лікувальною метою слабких дезинфікуючих розчинів (розчин марганцевокислого калію 1:5000—10000, 0,5-1% розчин борної кислоти, 1-2% розчин питної соди і ін.). Крім позитивної лікувальної дії вказаних розчинів при запальних захворюваннях зобу і кишечника, вони мають деяке профілактичне значення для попередження ураження дихальних шляхів (дезинфекція носових ходів, ротової порожнини, частково гортані).

Якщо хвора птиця не приймає корм, лікувальні препарати — суспензії, розчини або болюси, змочені з поверхні водою, задають їй індивідуально. Курчатам рекомендується задавати рідкі препарати з піпетки.

В окремих випадках серцеві засоби, глюкозу, розчини антибіотиків вводять внутрішньом'язово. Внутрішньовенні вливання проводяться шприцами з тонкою голкою у підкрилкові вени.

Підшкірні ін'єкції у птиць з лікувальною метою застосовуються рідко унаслідок слабкого розвитку підшкірної клітковини і наявності повітроносних мішків. Підшкірну вакцинацію проводять у основи шиї з дорзальної сторони.

Промивання зобу. Промивання зобу дає надійний терапевтичний ефект при запаленнях зобу і отруєннях. Техніка промивання зобу порівняно проста і легко здійснима у виробничих умовах. У курей і голубів зоб промивають таким чином. Фіксованому помічником птиці через ротовий отвір і стравохід вводять в зоб гумову трубку діаметром 4-6 мм (можна використовувати трубку від фонендоскопу). За допомогою маленької лійки або шприца через трубку в зоб вливають курці 50-100 мл рідини, голубу — 20-30 мл. Гумову трубку із зобу виймають і роблять легкий масаж наповненого рідиною зобу, після чого голову птиці нахиляють вниз і, натискаючи на зоб у напрямку до голови, видавлюють рідину. При такій маніпуляції рідина з частинками корму легко витікає назовні.

У індичок зоб промивають (у гусаків і качок — промивання стравоходу) сифонним методом, тобто рідину вводять в зоб і виводять з нього через зонд; діаметр зонда повинен бути 6-10 мм. В цьому випадку в зоб вводять до 300—500 мл рідини.

Під час промивання зобу шию птиці необхідно завжди тримати в помірно витягнутому положенні. Для промивання, крім чистої води кімнатної температури, можна використовувати слабкі дезинфікуючі розчини. Промивання зобу можна повторити після 5—10-хвилинного відпочинку птиці.

Слід пам'ятати, що при сильно вираженому ступені серцевої недостатності (синюшність гребеня, задишка, коли птиця не в змозі утримувати голову і т. д.) під час промивання зобу може наступити смерть від асфіксії, тому цим методом зловживати не можна. Промивання зобу при отруєннях дає добрі результати лише в тих випадках, коли воно проводиться на початку розвитку клінічних симптомів захворювання.

Промиванням звичайно не вдається звільнити зоб від кормових мас (твердий зоб), що щільно спресувалися, або сіна. У цих випадках проводять нескладну хірургічну операцію — розрізають зоб, витягують вміст і після дезинфекції накладають пошарово хірургічний шов спочатку на стінку зобу, потім на шкіру.

Техніка витягання яйця. Причину затримки яйця встановлюють ректальним дослідженням і оглядом клоаки. Насильницько яйце витягують в тих випадках, якщо не вдається витягнути його іншими, менш болючими методами (введення внутрішньом'язово пеніциліну, спринцювання клоаки сольовим розчином, введення в клоаку рослинного масла і т. д.).

Рекомендується наступна методика витягання яйця з яйцепровода курки. Помічник фіксує курку за основи крил і тазові кінцівки у вертикальному положенні на вазі. Знаходячись з лівого боку курки, накладають чотири пальці лівої руки на спину, а великим пальцем обережно віджимають яйце по напряму клоаки. Заздалегідь продезинфікованим і змазаним маслом вказівним пальцем правої руки, введеним через клоаку в яйцепровід, допомагають виходу яйця.

Можна віджимати яйце, що затрималося, великими пальцями обох рук, надавши птиці спинне положення. Цей метод менш зручний, оскільки зайнята права рука і неможливий контроль з боку клоаки.

Практика показує, що при відповідному навику техніка витягання яйця не представляє труднощів і дає позитивні результати. При механічній непрохідності яйцепровода вказана маніпуляція звичайно не досягає мети, відбувається розрив яйцепроводу і птицю доводиться забивати. Якщо в яйцепроводі виявляється розбита шкаралупа яйця, її видаляють через клоаку пальцем.

Вживані при наданні лікувальної допомоги птиці деякі інші прийоми (прочищення носових отворів і зовнішніх слухових проходів, видалення фібринозних накладень в ротовій порожнині і гортані, промивання клоаки, клізми і ін.) нескладні і технічно легко здійснимі.

Контрольні питання

1. Який метод введення препаратів найбільш часто застосовують в птахівництві?

2. Внутрішньом’язове та внутрішньовенне застосування ветеринарних препаратів.

3. Дозування ветеринарних препаратів для птиці.

4. Техніка промивання зобу та витягування яєць у птиці.

 







Дата добавления: 2015-10-18; просмотров: 552. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Ганглиоблокаторы. Классификация. Механизм действия. Фармакодинамика. Применение.Побочные эфффекты Никотинчувствительные холинорецепторы (н-холинорецепторы) в основном локализованы на постсинаптических мембранах в синапсах скелетной мускулатуры...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия