Студопедия — Особливості розтину трупів птахів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Особливості розтину трупів птахів






Розтин трупів птахів має свої особливості. Спочатку проводять зовнішній огляд трупа (при вимушеному забої - тушки) і реєструють вид птиці (курка, качка, гусак, індичка і ін.). Потім встановлюють стать, вік, розміри і масу тіла, статуру, стан покривів (оперення), пігментацію, вгодованість, трупні зміни, стан шкіри, кістяка, видимих слизових оболонок. З перерахованих ознак складним є визначення віку, але, знаючи фізіологічні особливості розвитку оперення, можна майже точно визначити вік птаха. Вгодованість птиці визначається за станом грудних м'язів і за наявністю жирових відкладань в області живота, а у молодих птахів - за відкладанням жиру в складках гомілки. Після зовнішнього огляду приступають до розтину.

Труп птаха розтинають в спинному положенні. Паренхіматозні органи витягують окремо, також окремо витягують і оглядають органи імунної системи (тимус, фабрицієву сумку, селезінку, кишкові лімфоїдні утворення, залозу Гарднера і дивертикул Маккеля), або ці утворення оглядають на місці. Шлунково-кишковий тракт витягують одним органокомплексом.

Розтин трупа птиці виконують наступним чином. Після змочування трупа птаха водою (щоб не летіли дрібне пір’я і пух) його общипують, видаляючи перо і пух з шиї, голови, грудей і живота (з голови перо видаляють не завжди). Роблять розріз шкіри по середній лінії від дзьоба до ануса і обережно знімають її з шиї, грудей і живота (деякі автори рекомендують знімати шкіру повністю). Дуже обережно шкіру треба знімати в області розташування зобу, стінка якого дуже тонка і ніжна і легко рветься при натягуванні, особливо, якщо зоб переповнений кормом. Шкіру навколо шиї слід відпрепарувати повністю (роблять круговий надріз), в подальшому це дозволяє легко зняти її з голови. Після того як буде відпрепарована шкіра з грудей і живота, її відтягують в обидві сторони. Потім шкіру частково знімають з кінцівок і надрізають в області паху. Надрізи тканин роблять у напрямі до головок стегнової кістки. Сильним зусиллями рук вилущують стегнові кістки з кульшових суглобів, після чого труп лежить в спинному положенні без додаткової фіксації. Перш ніж витягнути органи грудочеревної порожнини, оглядають тимус, який знаходиться в області шиї на правій і лівій стороні вздовж яремних вен. Він складається з двох подовжених часток (правої і лівої) сірувато-рожевого кольору, кожна з яких розділена на 6 - 8 овальних часточок. Причому ліва часточка тимуса, розташовуючись поруч з щитовидною залозою, заходить частково в грудну порожнину. Щоб витягнути органи грудочеревної порожнини, спочатку розрізають м'язи по середній лінії від краю грудної кістки до клоаки. Потім від кінця грудної кістки ножицями праворуч і ліворуч розріз роблять до підребер’я. Злегка підіймають грудну кістку і оглядають задньогрудні повітроносні мішки. Підрізуючи ребра з обох сторін грудної кістки, каракоїдну кістку і ключицю, вилучають повністю грудну кістку.

Серце витягують разом з навколосерцевою сумкою. Відділення його починають з верхівки, підрізуючи відповідні зв'язки.

Відділяють печінку з боку лівої частки; підводячи її за край, перерізають зв'язки, які лежать під нею, і відділяють праву частку. Особливо обережно потрібно відділяти жовчний міхур. Він лежить безпосередньо біля дванадцятипалої кишки, яку дуже легко пошкодити при необережних рухах. У поглибленні між залозистим і м’язовим відділами шлунка знаходять селезінку, підрізуючи зв'язки, витягують її.

Відділяють органи травлення одним органокомплексом. Для цього знімають шкіру з голови і шиї повністю (відрізають її біля гребеня і очних орбіт), відпрепаровують стравохід і трахею, останню перерізають біля біфуркації. Відділивши трахею і стравохід до потиличної кістки, кільцьовим розрізом відділяють разом з ними голову. Беруть голову в ліву руку і ножицями відділяють травний тракт. Спочатку відпрепаровують стравохід і зоб, підрізуючи відповідні зв'язки, витягують шлунок (з нього заздалегідь необхідно зняти жир), потім дванадцятипалу кишку разом з підшлунковою залозою, підрізуючи зв'язки. Потім відділяють, не порушуючи анатомічної цілісності, тонкий відділ кишечника. Розрізають зв'язки сліпих кишок до їх основи, видаляють пряму кишку і клоаку, одночасно досліджуючи за ходом кишкового тракту дивертикул Меккеля, лімфоїдний апарат сліпих кишок і фабрицієву сумку. Дивертикул Меккеля, розташовуючись в середній частині порожньої кишки, являє собою порожнистий мішечок, пов'язаний за допомогою короткого протоку з кишечником. Кишкові лімфоїдні утворення розташовані на внутрішній стінці проксимальної ділянки сліпої кишки недалеко від з'єднання її з клубовою і виступають у вигляді випуклих овальних утворень.

При дослідженні клоаки звертають увагу на мішкоподібний порожнинний орган, сполучений з нею коротким протоком - це фабрицїєва сумка. Вона розташована між дорзальною стінкою клоаки і хребтом на відстані 4 - 10мм від анального отвору. Попереду протоку, що йде від сумки, на слизовій оболонці клоаки є складка, яка закриває його і оберігає порожнину фабрицїєвої сумки від калових мас. Стінка сумки складається з 13 - 14 подовжніх складок, виступаючих в її порожнину. Клоаку відділяють разом з прямою кишкою та яйцеводом.

Після вилучення кишечника відкриваються для перегляду легені, частково нирки і надниркові залози; у чоловічих особнів – сім’яники.

Огляд органів і опис змін в них проводять (як і у інших тварин) з урахуванням анатомічних і фізіологічних особливостей організму птахів. Серце розтинають одним розрізом через верхівку до основи з таким розрахунком, щоб на дві половини були розрізані одночасно обидва шлуночки і обидва передсердя. У птахів в нормі відношення стінки лівого шлуночка серця до товщини правого складає 7:4. При дослідженні печінки звертають увагу на колір, розміри, консистенцію, пружність. Повітроносних мішків у птахів 9, один з них непарний. Діафрагма представлена рудиментом. Нирки складаються з трьох великих часток і лежать вони у кісткових заглибленнях вздовж хребта. Селезінка у птахів овальна, вона лежить в поглибленні між м’язовим і залозистим шлунками. Вимірюють її величину, консистенцію, колір, вологість на розрізі та характер зіскобу з його поверхні.

Для розтину ротової порожнини бранші ножиць вводять в неї в напрямі до правого кута гортані. Розріз проводять з лівого боку від кута рота, розтинаючи ножицями кісткову основу підклюв’я. Після цього відгинають підклюв’я вбік, при цьому відкривається для огляду вся ротова порожнина з язиком, гортанню, твердим небом і повітроносною щілиною, вхід в стравохід. У всіх птахів відсутні губи, щоки і зуби.

Кишечник досліджують звичайним способом. М’язовий відділ шлунка розрізають по великій кривизні на дві половини. Для дослідження його слизової оболонки необхідно зняти кутикулу. Вона добре знімається у курей і індичок, важко у качок і гусей.

Перш ніж витягувати головний мозок, відпрепаровують залозу Гарднера. Для цього витягують очне яблуко, в медіальному кутку періорбіти оглядають і відпрепаровують залозу Гардера. Вона складається з двох подовжених і потовщених часток неправильної форми (правої і лівої), кожна з яких має протік, що відкривається в порожнину кон’юнктивального мішка.

Головний мозок розтинають двома способами в залежності від віку птаха. У молодих птахів, у яких ще не наступило окостеніння черепа, черепну коробку розтинають маленькими загостреними ножицями (типу манікюрних). Роблять розріз від потиличного отвору з правого боку, ведуть його вперед, обходячи позаду очні орбіти, і повертають знову до потиличного отвору. У птахів відносно великим є мозочок, що пов'язано з координацією польоту. Другий спосіб витягання головного мозку застосовують у птахів з окостенілою черепною коробкою. У ліву руку захоплюють гребінь і надклюв’я і щільно притискують їх до столу або твердого предмета. Очистивши тканини і зробивши надріз надкістя, щоб не ковзала пилка, роз'єднують череп на дві половини. Надклюв’я розпилювати не треба. Головний мозок витягують скальпелем або загостреним ножем. У останню чергу досліджують стан кісток скелета (крихкість, конфігурацію та інше).

Контрольні питання

1. Особливості будови шкіри та її похідних у птахів.

2. Будова органів травлення та дихання у різних видів птиці.

3. Методика розтину трупів с/г птиці.

4. Особливості дослідження різних органів у птиці при розтині.

 

 







Дата добавления: 2015-10-18; просмотров: 1255. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия