Студопедия — Ознаки класифікації підприємств
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Ознаки класифікації підприємств






 

При плануванні й обліку підприємства групуються по наступним ознаках:

1. Основні кількісні параметри:

· чисельність працюючих;

· річний оборот капіталу;

· обсяг виробництва.

Згідно Указу Президента «Про державну підтримку малого підприємництва» від 19.10.2000р. № 2063-111 суб'єктами малого підприємництва є зареєстровані у встановленому порядку фізичні особи, що займаються підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи, а також юридичні особи - суб'єкти підприємництва будь-якої організаційно-правової форми власності, у яких чисельність працюючих у звітному періоді не перевищує 50 чоловік і розмір виручки від реалізації за рік не перевищує 1 млн. гривень.

Для суб'єктів малого підприємництва з чисельністю працюючих до 10 чоловік включно і розміром виручки за рік не більш 500 тис. гривень, так званих мікропідприємств, може застосовуватися спрощена система оподатковування, обліку і звітності. (Указ Президента України від 28.06.99р. № 746/99).

За оцінками експертів Світового банку, тільки в країнах, що розвиваються, налічується близько 50 визначень малого підприємництва. У різних країнах використовують свої критерії віднесення підприємств до розряду малих.

У Німеччині до категорії малих і середніх підприємств належать юридичні особи з чисельністю до 500, а в Нідерландах – до 100 осіб.

В Японії до категорії малих і середніх підприємств відносять юридичні особи за критерієм чисельності в залежності від галузі економіки: роздрібна торгівля – до 50; промисловість, будівництво, транспорт, комунальне господарство, зв’язок – до 300; оптова торгівля – до 100 осіб.

У Великобританії у виробничій сфері фірма офіційно вважається малою, якщо в ній зайняті до 200 осіб. У більшості інших секторів економіки основним критерієм визначення малого підприємництва є показник річного обороту, який не повинен перевищувати 250 тис. фунтів стерлінгів. Кількість зайнятих і обсяг основного капіталу – такі критерії віднесення підприємств до розряду дрібних в Італії, в Індії – чисельність зайнятих і обсяг інвестицій, а в багатьох галузях – ще й рівень використання енергії.

В 1996 році в Європейській Співдружності були прийняті рекомендації щодо віднесення підприємств до категорії малих та середніх, в основу яких покладена трирівнєва класифікація. Загальна вимога: підприємства повинні бути корпоративно незалежними, тобто у власності інших осіб має знаходитись близько 25% статутного капіталу.

 

Європейські стандарти визначення малих та середніх підприємств

 

Вид підприємства   Чисельність персоналу, осіб Середньорічний обіг, млн. євро Загальний річний баланс, млн. євро
Середні до 250 до 40 до 27
Малі 10-49 до 7 до 5
Мікро до 10 обмеження відсутні

 

За даними Держкомстату в Україні в 2002 році налічувалося 242952 малих підприємств, на яких працювало 1,7 млн. осіб. В Україні на 10 тис. населення припадає 48 малих підприємств.

2. Якісні параметри:

2.1. Тип власності (державна, комунальна, колективна, приватна, змішана) Закону країни “Про власність” № 697-Х11 від 7.02.91р.(рис.2.2.).

 
 

 

 


Рис. 2.2. Види підприємства відповідно до форм власності

 

2.2. По галузевій приналежності

Ознаки галузевої приналежності:

2.2.1. По характеру споживаної сировини промислові підприємства поділяються на підприємства добувної й обробної промисловості.

2.2.2. По характеру продукції, що випускається, усі підприємства поділяються на дві великі групи: виробляючі засоби виробництва і виробляючі предмети споживання.

2.2.3. По ознаці технологічної спільності розрізняють підприємства з безупинним і дискретним процесами виробництва, з перевагою механічних і хімічних процесів виробництва.

2.2.4. За часом роботи протягом року розрізняють підприємства цілорічної і сезонної дії.

2.3. По ступені спеціалізації й обсягу виробництва однотипної продукції підприємства поділяються на спеціалізовані, універсальні і комбінати.

2.4. По методах організації виробничого процесу підприємства поділяються на підприємства, у яких переважає потоковий, партіоний і одиничний методи організації виробничого процесу.

2.5. По виду діяльності розрізняють підприємства: промислові, торгові, інвестиційні, транспортні, у сфері послуг і т.д.

2.6. По типу виробничих процесів розрізняють підприємства масового, серійного й індивідуального виробництва.

Підприємства можуть складатися з ряду структурних одиниць і структурних підрозділів, що виконують визначені стадії виробничого процесу (основні цехи, ділянки) чи підготовлюють умови для виготовлення продукції (допоміжні цехи). У ряді галузей промисловості (вугільна, цукрова, спиртова й ін.) основний виробничий процес не підрозділяється по цехах. Такі підприємства мають безцехову структуру і підрозділяються на ділянки. Не мають здебільшого цехового розподілу і малі підприємства.







Дата добавления: 2015-10-19; просмотров: 549. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия