Студопедия — Сократ і софісти
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Сократ і софісти






Приблизно до середини V ст. до н. е.. в Греції виникають умови для культурного перевороту, який протягом кількох десятиліть зачепила всі сфери суспільного і політичного життя і зробив радикальна зміна в способі мислення значної частини цивільного населення, а також у самому напрямку філософських занять. Головною причиною події катаклізму став розвиток грецької політичного життя. У період, що почався після перських війн, центр ваги політичного і культурного життя Еллади переміщається з території Малої Азії та островів Егейського моря до континентальної Греції, зростає значення Афін, найбільшого міста Аттики - області на південно-сході Балканського півострова, тому цей період історії Стародавнього світу називається часто «аттичний». Що існували до цього часу сотні грецьких полісів (міст-держав) з давніх пір володіли різним пристроєм, займали різне становище в ієрархії військових і економічних союзів, постійно змагалися між собою в всілякої сферах діяльності. На численні економічні та політичні суперечності накладалися етнічні протиріччя - між дорійським, ахейских і іонійськими містами. Зі встановленням політичної гегемонії Афін інтереси численних грецьких міст-держав вперше в історії Греції набувають загальний напрямок - внаслідок зростання громадянської самосвідомості та актуальності обгрунтування власної політичної ідентичності. Результатом розвитку всіх зазначених суперечностей стало різке ускладнення внутрішньої ситуації в грецьких містах, активізація всієї політичної і взагалі людського життя.

Перш за все це торкнулося самих Афін: тут вперше політика стає справою кожного громадянина, найбільш важливим моментом його повсякденного існування. «Людина є тварина політичне», - стверджував Аристотель.

У цей час, коли людина, її специфічно людський досвід мимоволі стає «мірою речей», зявляються перші теоретики нового міроотношенія - софісти, букв, «фахівці з мудрості», - платні викладачі красномовства, політичної чесноти і всіляких знань, які вважалися необхідними для активної участі у цивільному житті. До «старшим софістам» (2-га пол. V ст. до н. е..) традиційно відносять Протагора, Горгія, Гіппій, Продіка, Антифонт, Крит. До «молодшим софістам» (1-я пол. IV ст. до н. е..) прийнято зараховувати Лікофрона, Алкідаманта і Фрасімаха.

«Наполовину філософи, наполовину політики» (Продік Кеосскій), софісти поставили за мету своїх занять не розгадування таємниць природи, а осягнення людини у всьому його своєрідність. Головний принцип софістики був сформульований самим старшим з них - Протагор Абдерскім (бл. 480 - 410 рр.. До н. Е..), Учнем Демокріта: «Людина є міра всіх речей: існуючих - наскільки вони існують, неіснуючих наскільки вони не існують» (Протагор, фр. 1. Беручи вчення Геракліта і Парменіда про відносність і суперечливості «людського» знання, Протагор разом з тим відмовився від традиційного протиставлення цього знання, заснованого на чуттєвому досвіді, знанню «божественного», яка ніби проникає в приховану сутність речей. Немає в речей ніякої «прихованої суті», є тільки самі одиничні речі, дані у відчуттях, а проте світ людських відчуттів суперечливий, тому, за словами Протагора, «щодо кожної речі можна виставити два протилежних судження» (Діоген Лаертський, IX, 51). «Бути» для софіста означає «бути», тому, каже Протагор, «яким що є мені, таким воно вірно для мене, а яким тебе - таким для тебе» (Платон. Теетет, 151е). Інший знаменитий софіст, Горгій з Леонтін (бл. 480 - 380 рр.. До н. Е..), Учень Емпедокла, у творі з парадоксальним назвою «Про те, чого немає, або Про природу» (своєрідною пародії на Элейскую метафізику), аргументував три положення: 1) ніщо не існує; 2) якщо і є щось існуюче, то воно непізнавані; 3) якщо навіть воно і пізнаванності, то його пізнання невимовно і невимовно.

Навчання софістів з неминучістю вступали в конфлікт з традиційними релігійними уявленнями. Твір Протагора «Про богів» починався словами: «Про богів я не можу знати ні того, що вони є, ні того, що їх немає, ні як вони виглядають, бо багато що перешкоджає цьому: і неясність предмета, і стислість людського життя» (фр. 4). Афінські громадяни звинуватили Протагора в безбожництві, йому довелося таємно бігти, і, за легендою, захоплений в море штормом, він потонув при аварії. Близькі до софістам Діагор мелоському і Феодор Киренському, прозваний

«Безбожників», прямо заперечували існування богів. Продік Кеосскій бачив витоки релігії в шануванні хліба і вина, сонця, місяця і рік, тобто за все, «що приносить користь людям» (Продік Кеосскій, фр. 4). Критий оголосив релігію вигадкою, призначеної для того, щоб змусити людей дотримуватися законів (Критий, фр. 25).

Софісти вважали себе знавцями багатьох речей: Гіппій навчав астрономії, метеорології, геометрії та музиці; Горгій був обізнаний у питаннях фізики; Критий поділяв вчення Емпедокла про душу; Антифонт займався завданням квадратури кола і намагався пояснювати метеорологічні явища. Софісти зробили важливий крок до створення науки про мову: Протагор займався категоріями словозміни і синтаксисом пропозиції; Продік заклав основи вчення про синонімів. Гіппій пишався тим, що знає не тільки всі науки, але і всі ремесла: сам себе витканий плащ, пофарбував його пурпуром, розшитий золотом, стачал сандалі, витесав посох і викував перстень. «Царицею наук» для софістів була риторика - «мистецтво переконувати». Горгій, Гіппій та Фрасімах славилися, перш за все, своїм неповторним красномовством. Вміння вибудувати мова, зробити її зрозумілою та привабливою, прикрасити її антитезами, алітерації, метафорами, надати їй милозвучність і музикальність, вміння переконувати людей на народних зборах і керувати набудовами натовпу, було настільки необхідне в змінилася політичній обстановці, що за навчання цього ремесла софістам платили величезні гроші.

Зразком софістичної діалектики можуть служити софізми - букв, «хитрощі», завдання на те, щоб знайти парадоксальний хід думки і застосувати його як засіб публічної полеміки. Наприклад, «Рогатий»: «Те, що ти не втрачав, ти маєш, і ти не втрачав рогів; отже, ти маєш роги». Або - «Покритий»: «Чи знаєш ти, хто стоїть перед тобою під покривалом? Ні? Але це ж твій батько; значить, ти не знаєш власного батька». Найвідомішим софізмом був парадокс під назвою «Брехун»: «Критянин сказав:«Все крітяни - брехуни»; сказав він правду чи неправду? Якщо правду - значить, він теж брехун - отже, він збрехав - значить, насправді крітяни правдиві і т. д.

Так як для кожної речі, стверджували софісти, можна висловити кілька думок, що суперечать один одному, то і кожному доказу можна протиставити інше, протилежне, настільки ж добре обгрунтоване і переконливе. Більш сильним виявиться той доказ, який буде практичніше і більш актуальні. Не можна сказати, що така-то твердження «більш істинно», ніж інше, можна сказати лише, що воно «корисно». Закони, звичаї і сама держава не були створені волею богів, а зявилися колись внаслідок угоди між людьми. Звідси - центральне для софістики розрізнення між, з одного боку, що існують «за природою» (грец. фіоц - «природа»), і існуючим «по закону» (грец. vouxx; - «закон») - з іншого.

Так, наприклад, Гіппій, за свідченням Платона, проголосив, що всі люди є «родичі, свояки і співгромадяни - за природою, а не за законом: адже подібне родинно подібному за природою, закон же - тиран над людьми - примушує їх до багато чого, що огидно природі»(Платон. Протагор, 337d).

Алкідамант заявляв, що «бог зробив всіх вільними, природа нікого не зробила рабом» (схол до «Риториці» Арістотеля, 1373b); Антифонт і Лікофрон відкидали перевагу знатного походження; Фрасімах визначав справедливість як «те, що придатне найсильнішому» (Платон. Держава, I, 338с), і стверджував, що кожна влада встановлює свої закони, корисні для неї самої: демократія - демократичні, тиранія - тиранічні і т. д. З точки зору софістів, всі людські звичаї - умовність, і навіть самі звичні з них виникли не «за природою», а «за згодою». Добро і зло, прекрасне і ганебне, правда, і неправда суть речі свідомо відносні, і те, що для одного є благо - для іншого зло, що для одного чудово - для іншого потворно, а істина в устах одного - брехня в промовах іншого.

Іншої точки зору дотримувався Сократ (бл. 470 - 399 рр.. До н. Е..), «Найсправедливіший з людей» (Платон), який вирішив - і словом і ділом - навчати «чесноти як такої», безвідносно до софістичних частковостей і умовностей. Сократ, син скульптора Софроніска і повитухи Фенарети, народився в Афінах ок. 470 р. до н. е.. В юні роки Сократ був слухачем Анаксагора і філософа Архелая (на прізвисько «Фізик») (сер. V ст. до н. е..), навчав, зокрема, що в природі є «дві причини виникнення - тепло і холод»; що «всі тварини зявилися з мулу», і що«справедливе і потворне існує не за природою, а тільки у згоді з людським встановленням». «Тут, - йдеться про Архелай у Діогена Лаертський, - було покладено край фізичної філософії, а Сократ, слідом за цим, дав початок філософії моральної» (Діоген Лаертський, II, 16). Під час Пелопоннеської війни Сократ брав участь у цілому ряді битв - при Потідею (430 р.), при Делії (424 р.) і Амфіполем (422 р.), де показав себе хоробрим і дуже витривалим воїном. Так, наприклад, одного разу в таборі під Потідеей Сократ простояв нерухомо весь день і всю ніч до світанку. Коли ж потім Сократа запитали про причини такого вчинку, він відповів: «Я слухав свій внутрішній голос». Свій внутрішній голос Сократ називав «демоном» (грец. 8ai (j, 6viov - «божество»), він не міг пояснити, що це таке, і тільки розповідав, що цей «демон» постійно говорить йому, як не слід поступати. Улюбленим його висловом було: «Пізнай самого себе». За легендою сам Дельфійський оракул назвав Сократа мудрецем. Було поставлено питання: «Хто з еллінів самий мудрий?» Оракул відповів: «Мудрий Софокл, мудрей Евріпід, а більша від мудрости всіх Сократ». Однак Сократ відмовився визнати себе мудрецем, стверджуючи при цьому: «Я ж бо знаю лише те, що я нічого не знаю». «Весь час він жив в Афінах, - пише Діоген Лаертський, - і з захопленням сперечався з ким попало не для того, щоб переконати їх, а для того, щоб дошукатися до істини» (І, 22). Був він лисий, приосадкуватий, з шишкою на лобі, з банькатими очима. Жив він бідно, ходив у грубому плащі, їв що попало, пояснюючи при цьому: «Я їм, щоб жити, а інші живуть, щоб їсти». Гуляючи по ринку, Сократ любив повторювати: «Як приємно, що є стільки речей, без яких можна обійтися!» У Сократа було безліч учнів, серед яких найвідоміші - Платон, Ксенофонт, Антисфен, Алківіад і деякі інші. «Він першим почав розмірковувати про спосіб життя і першим з філософів був страчений через суд» (І, 20). У 399 р. Сократ був звинувачений «у тому, що не шанує богів, яких шанує місто, а вводить нові божества, і винен у тому, що розбещує юнацтво, а покарання за те - смерть» (II, 40). До смерті він засуджений 361 голосом з 500.

Сократ ніколи нічого не писав, і тому про його філософських поглядах можна судити тільки по вторинних джерел, так званим «сократичним творам» Платона і Ксенофонта, які були молодшими його сучасниками і одночасно учнями. Доброчесність (грец. аретт | - «доброчесність», «доблесть», «добротність»), з точки зору Сократа, є найвищим і абсолютним благом, що складають мета людського життя, тому що тільки чеснота дає щастя. Доброчесність складається в знанні добра і дії відповідно до цього знання. Істинно хоробрим є той, хто знає, як потрібно поводитися в небезпеці, і саме так чинить; справді справедливим є той, хто знає, що належить робити в справах державних, і робить саме це зробили, це справді благочестивим виявиться той, хто знає, що слід робити в релігійних обрядах і таїнства, і чинить саме так і т. д.

«Між мудрістю і моральністю Сократ не знаходив відмінності: він визнавав людини разом і розумним і моральним, якщо людина, розуміючи, у чому складається прекрасне і гарне, керується цим у своїх вчинках і, навпаки, знаючи, у чому складається морально потворне, уникає його»(Ксенофонт. Спогади про Сократа, III, 9. Пер. С. І. Соболевського). Доброчесність невіддільна від знання. Люди надходять аморально, помиляються і страждають саме тому, що не знають, що є добро, а що - зло.

Чесноти можна і треба навчитися. Однак Сократ не вчив чесноти так, як вчили софісти, віддаючи перевагу речам і повчанням - розмова (по-грецьки diaXoyoq, «діалог») зі співрозмовником. Звідси назва його філософського методу - діалектика. Діалектика складається з іронією і майевтика. Іронія (букв, «удавання») в чомусь нагадує софістичний спосіб аргументації, покликаний розкрити внутрішні суперечності в мові супротивника або в досліджуваному погляді. Прикидаючи простачків і стверджуючи, що сам нічого не знає і нічому навчити не може, Сократ пропонував своєму співрозмовнику відповісти на ряд питань: що є добро? зло? справедливість? мужність? ит. д. Шляхом навідних запитань і відповідей міркування співрозмовника послідовно доводили до абсурду, в результаті чого виявлялися суперечності між словами цієї людини і його вчинками. На цій основі здійснювалася майевтика (букв, «родопоміч»): Сократ, який любив порівнювати себе повитухою, допомагав своєму співрозмовнику «розродитися» істиною. У своїй філософській практиці Сократ виходив з того, що кожна людина вже містить у собі знання істини, але тільки не усвідомлює її, поки запропоновані йому питання не приведуть його до протиріччя з самим собою, і, як наслідок, до визнання свого невігластва. Сумнів же в істинності колишніх суджень веде до самопізнання. «Знати самого себе» для Сократа значить діяти в життя так, щоб слова не розходилися зі справами, а для цього необхідно досліджувати зміст загальних понять: зясувати, які вчинки людей можна назвати добрими, встановити, що є спільного у тих чи інших вчинках, і дати, нарешті, визначення відповідного морального поняття: мужності, справедливості, благочестя і т. д. «Сократ тримався такої думки: якщо хто знає, що таке даний предмет, то він може пояснити це і іншим, а якщо не знає, то зовсім не дивно, що він і сам помиляється і вводить в помилку інших. Зважаючи на це він ніколи не переставав займатися з друзями дослідженням питань, що таке кожен предмет»(Ксенофонт. Спогади про Сократа, IV, 6. Пер. С. І. Соболевського).

«Одного разу софіст Антифонт, бажаючи відвернути від Сократа його співрозмовників, підійшов до нього і в присутності їх сказав так: Сократ! Я думав, що люди, які займаються філософією, повинні стає щасливішим від цього, а ти, мені здається, вкушаєш плоди від неї протилежні. Живеш ти, наприклад, так, що навіть жоден раб при такому способі життя не залишився б у свого пана: їжа та пиття в тебе найгірші... грошей ти не береш, а вони доставляють радість, коли їх купуєш, а якщо і це ними, дають можливість жити і пристойніше, і приємніше. В інших областях знання вчителя вселяють учням бажання наслідувати їм: якщо і ти хочеш переконати своїх співрозмовників таку думку, то дивись на себе як на вчителя горі. Сократ на це відповів: Як мені здається, Антифонт, ти уявляєш собі моє життя настільки сумної, що волів би, я впевнений, швидше померти, ніж жити, як я... Схоже, Антифонт, що ти бачиш щастя в розкішній, дорогою життя, а на мою думку, не мати ніяких потреб є властивість божества, а мати мінімальні потреби - це бути дуже близьким до божества; але божество зовсім, а бути дуже близьким до божества -- це бути дуже близьким до досконалості... Коли я чув такі розмови, - пише свідок цієї бесіди - Ксенофонт (бл. 444 - бл. 356 рр.. До н. Е..), - Мені здавалося, що й сам він - щаслива людина і що слухачів своїх веде до морального досконалості» (Ксенофонт. Спогади про Сократа, I, 6. Пер. С. І. Соболевського). У своєрідному єдності практики і теорії, життя та філософії, у прагненні виразити сутність вчинку крізь поняття і поняття втілити в дійсність полягає головний сенс філософської доктрини Сократа, у цьому розгадка його унікального філософського досвіду.

На початку IV ст. до н. е.. деякими учнями Сократа були засновані нові філософські школи, що отримали назву «сократичних». До числа їх відносяться: 1) мегарської; 2) Еліди-еретрійская; 3) Киренському і 4) кініческая. Мегарської школа була заснована Евкліда з Мегари (пом. після 369 р. до н. Е..), Одним з найближчих учнів Сократа. Супротивники цієї школи дали їй прізвисько «ерістіческой», а її представників називали «еристика» (тобто «сперечальниками»). Відштовхуючись від вчення Парменіда про те, що існує тільки єдине «буття», і від вчення Сократа про благо, тотожній чесноти, Евклід стверджував, що «існує одне тільки благо, що називається різними іменами: іноді розуміння, іноді богом, а іноді розумом та іншими найменуваннями, а протилежне благу заперечував, заявляючи, що воно не існує»(Діоген Лаертський, II, 106). Мегарської школа відіграла значну роль у розвитку логіки, займаючись природою логічних парадоксів (софізмів) і аналізом форм логічної імплікації (прямування).

Мегарец Стільпон заперечував існування загальних понять і стверджував, що той, хто говорить «людина», не називає жодної конкретної людини і, отже, говорить «ніхто» (II, 119). Інший представник школи - Діодор Крон - доводив тотожність буття у можливості з буттям в дійсності (Епіктет. Бесіди, II, 119, 1) і заперечував сам феномен руху: він вважав, що «ніщо не рухається, але завжди буває просунулися» (Секст Емпірика, Проти вчених, X, 85). Еліди-еретрійская школа була заснована Федоном з Еліди, майстерним сперечальником і вчителем красномовства. Ця школа була дуже схожою з мегарської і не додала від себе жодних оригінальних ідей.

Киренському школу заснував Арістіпп з Кирени (бл. 435 - після 366 до н. Е..). Він стверджував, що все існує заради якогось блага чи зла і єдиним, що має значення, є або «добре», або «погане». Тому Арістіпп відкидав математику, для якої відмінності між «поганим» і «добрим» не існує. Природа, за його твердженням, пізнати, і її вивчення є заняття неможливе й марна. Людина Арістіпп уподібнювався обложеному місту: він нібито перебуває в полоні своїх відчуттів, не отримуючи звісток ззовні. Відчуття суть сприйняття наших власних станів, а не самих речей природного світу. Душе можуть бути властиві тільки два стани: рух рівне і спокійне (насолоду) і рух різке і поривчастий (біль). Вчення Кіренаїкою гедоністічно (грец. r | 8ovf | - «насолода», «задоволення»): насолоди оголошуються ними метою людського життя, а щастя - сукупністю насолод. Багатство саме по собі не є благом, а виключно засобом для одержання насолод. Майно може бути обтяжливим для того, хто до нього привязаний, тому, говорив Арістіпп, «треба мати стільки речей, скільки можна врятувати при корабельній аварії».

Мудрість, з точки зору Кіренаїкою, полягає в тому, щоб не бути рабом насолод, а підпорядковувати їх своєю розумною волі. Послідовник Арістіпп Гегесій, прозваний що переконував померти», вважав досконале щастя недосяжним, тому що«тіло наше сповнене багатьох страждань, а душа поділяє страждання тіла і від того хвилюється», тому смерть для розумної людини краща, а життя байдужа (Діоген Лаертський, І, 94).

Засновником школи кініків був Антисфен Афінський (бл. 455 - бл. 360 рр.. До н. Е..), Учень софіста Горгія, а потім Сократа. Назва школи сходить до слова «собака» (грец. kucov, нар. Пад. Kdv6 <;), так як кініки, за твердженням їх ворогів, щастя бачили в тому, щоб жити, «як собака», тобто бути «ближче до природи». Філософія, з їхньої точки зору, є життєва мудрість, не потребує ні в якому відверненому знанні. Антисфен стверджував, що сутність речі визначити неможливо, можна тільки сказати, що дана річ має ті чи інші якості. Звідси - теза про неможливість суперечності: «Про один може бути висловлена тільки одне, а саме тільки його власне найменування» (Арістотель. Метафізика, V, 29, 1024b). Річ має позначатися тільки її власним імям, що позначає тільки її одну.

З цих позицій кініки критикували платонівської вчення про «ідеї». Згідно з Платоном, кожна річ (одиничне) є чимось визначеним в силу причетності до тієї чи іншої «ідеї», універсальної сутності (загальне), однак, за твердженням кініків, про одиничному не можна висловити спільне, тобто, наприклад, сказати: «Сократ - людина». Можна сказати тільки те, що Сократ - це «Сократ», а чоловік - «людина» і т. д.

Якщо справжнє розуміння речі зводиться до її «власним найменуванням», то істинне благо є «власне благо» кожної людини. Це «благо» - не речі, не влада, не майно, не здоровя і навіть не життя як така. Істинно «власним» для людини є її внутрішня свобода. Вона є справжня чеснота, яка полягає в утриманні від насолод і нечутливості до страждань. Слідом за софістами кініки розрізняли природу («фюсіс») і людські встановлення («номос»). Природа, в їх розумінні, визначає той мінімум, якого потребує людина, і служить достатнім критерієм моральної поведінки. Все, що вважається нормою в людському суспільстві, штучно і умовно, думки помилкові і відводять убік від справжнього щастя, доброчесність і порок в загальноприйнятому значенні слова - порожні слова. «Народних богів багато, а природний - один», - стверджував Антисфен (Ціцерон. Про природу богів, I, 32). Кініки засуджували багатство, розкіш і насолоди, вважаючи за краще цих речей невибагливі життя, помірний труд дає душевний спокій і зміцнює тіло, чесну бідність. Учнем Антисфен був Діоген Синопський (бл. 404 - бл. 323 рр.. До н. Е..). Все, про що говорив Антисфен, Діоген здійснював на практиці. Він блукав по Греції босий, у грубому плащі на голе тіло, з жебрацької торбою і з товстою палицею. На питання, звідки він родом, Діоген відповів: «Я - громадянин світу». Всі його добро полягало в одній глиняного чашці, та й ту він вдарив об камінь, побачивши одного разу, як хлопчик пив Біля річки просто з долонь: «Хлопчик виявився мудрішим мене», - сказав Діоген. У Коринті, де він бував частіше за все, Діоген

оселився в круглій глиняного бочці - Піфос. Годувався на площі милостинею, вимагаючи його як належного. Хтось зауважив йому, що кульгавим і сліпим милостиню подають, а філософам немає; Діоген відповів: «Тому, що люди знають: хром і сліпими вони можуть стати, а філософами ніколи». Він ходив по вулицях серед дня з ліхтарем і кричав: «Шукаю людину!» Платон якось дав знамените визначення: «Людина є двоноге тварина, позбавлене піря». У відповідь Діоген ощіпал півня, приніс до нього в школу і сказав: «Ось платонівська людина!» Йому говорили: «Ти нічого не знаєш, а філософствуешь!» Він відповів: «Якщо б я лише прикидався мудрецем, то і це було б філософією!» Він дожив до днів Олександра Македонського. Коли Олександр був у Коринті, він прийшов подивитися на Діогена. Той лежав і грівся на сонці. «Я - Олександр, цар Македонії, а скоро і всього світу, - сказав Олександр. Що для тебе зробити?»- Відійди убік і не затуляй мені сонце», - відповів Діоген. Олександр відійшов і сказав друзям: «Якщо б я не був Олександром, я хотів би бути Діогеном» (Діоген Лаертський, VI, 20 - 81).







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 194. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Оценка качества Анализ документации. Имеющийся рецепт, паспорт письменного контроля и номер лекарственной формы соответствуют друг другу. Ингредиенты совместимы, расчеты сделаны верно, паспорт письменного контроля выписан верно. Правильность упаковки и оформления....

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия