Студопедия — Взаємозв'язок філософії і релігії
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Взаємозв'язок філософії і релігії






Релігія (від латів.religio – благочестя, побожність, святиня, предмет культу) – специфічна форма суспільної свідомості, відмітним ознакою якої є фантастичне свій відбиток у свідомості нашого народу панівних з них зовнішніх сил, у яких земні сили приймають виднеземних.

Специфічною особливістю релігійного світогляду є формування у людини особливого ірреального, надприродного і надчутливого світу, який пізнати з допомогою розуму. Цей світ збагненний лише з допомогою віри в надприродні сили, в існування однієї чи кількох богів, в якесь “священне” початок, яка була поза розуміння людини. Саме віра, а чи не знання, є основою релігійного світогляду. Саме віра у диво, таїнство і авторитет служить способом його існування.

Віра – спосіб існування релігійної свідомості, особливого настрою, характеризує його внутрішній стан.Внешней, соціально значимої формою прояви віри служить культ – система усталених ритуалів, догматів. Релігія – соціально організована віра людських співтовариств, форми їх поклоніння “вищих сил”, а цим втіленим у яких найбільш шанованим даним суспільством цінностям. Таємничі сили природи й історії (року, долі) осмислювалися як “вищі сили”. У баченні поняття “вищих силах” спліталися початку добра і зла, демонічні і божественні боку релігії довгий час розвивалися паралельно. Звідси змішане відчуття страху й поваги віруючих стосовно “вищих сил”. Від кошмару позбутися лютих духів віруючі шукали порятунку звертатися до божественним силам. Поклоніння “вищих сил” поступово вже призводить до поняття (образу) бога – вищого істоти, гідного поклоніння. Бог мислиться як і блюститель звичаю, традиції, моральності, сполучних людей культурних уз, шанованих у суспільстві духовні цінності.

Релігія – складне духовна освіта і суспільно-історичний явище, яке входить у однозначні характеристики. Однією з історичних місій релігії, які одержують в світі небувалу актуальність, виступало й виступає формування свідомості єдності людського роду, значимості загальнолюдських моральних норм, неперебутні цінностей. Однак у релігійному ж світогляді можуть виражатись і це зовсім інші настрої, ідеї: фанатизм, ворожнеча до людей іншої віри, чому чимало прикладів у минулому і теперішньому. Досвід нашого часу дає приклади непримиренної ворожнечі й між готували різні групи людей однієї віри.

Релігія - цей складний кризовий сукупне поняття, у тому числі у собі певну міфологію, систему догматів, культові і обрядові дії,социализированние релігійні інститути, конкретні форми відносин між віруючими й релігійної організацією й багато іншого. Для кожної релігії всі ці моменти мають власне специфічне значеннєве найменування, історичні підвалини виникнення й подальшого існування, своє, щоразу особливе, переломлення через етнічну, національну, класову іиндивидуально-личностную призму. Разом про те ця проблематика має і той загальнофілософський аспект, пов'язані з вивченням різної форми суспільної свідомості.

Немає жодної народу, котрий знав б релігії, і, отже, виникнення та розвитку релігійних уявлень, незалежно від своїх конкретного смислового наповнення, пов'язані з якими то соціально- психологічними властивостями і потребами людини, які, однак, задовольняються різними варіантами конкретних релігій. У цьому сенсі і говорити про релігійному свідомості як про одну з форм суспільної свідомості. Поняття релігійної форми суспільної свідомості, в такий спосіб, підкреслює те що, що наявність релігійних уявлень відповідає духовним потребам людини - це з одного боку, з другого - релігія ніж формою суспільної свідомості є відбитком реальних сторін громадського буття. Загалом вигляді громадське буття можна подати як сукупність діянь П.Лазаренка та відносин, створених певному етапі історичного поступу суспільства. До громадського буття в - перших, відносини для людей складаються у процесі спільного виробництва, обміну та споживання, у - других, це безпосередній зв'язок людей природою, із засобами вироблених матеріальних благ, в - третіх, відносини індивідуальні, сімейні, групові, національні, релігійні.

У самій загальної формі можна сказати, що релігія є сфера духовного життя суспільства, групи, індивіда, що він є особливий спосіб практично - духовного освоєння світу і науковотехнологічна галузь духовного виробництва. Стосовно суспільству загалом релігія постає як громадська підсистема, складне освіту, у якому здійснюється діяльність, складається складна структура.

Коріння релігійного світогляду мають різний характер

Соціальні коріння пов'язані з умовами громадського буття людини. Вони також висловлюють залежність людини від сформованих цьому історичному етапі соціальних відносин, у тому числі вона може вирватися самостійно, з допомогою лише власних власних сил.

>Гносеологические коріння пов'язані з відповідний рівень розвитку людської свідомості, появою абстрактного мислення, яке таїть у собі здібності відриву думки із дійсністю. Людина навчаються уявляти, представляючи у фантазіях і те, чого немає у реальної буденної дійсності. З іншого боку, виникнення релігії пов'язано з недостатністю знань, накопичених на той час людиною, що позбавляло його можливості раціональним чином пояснити багато природні явища і процеси.

Психологічні коріння пов'язані про те, що чоловік у часто свого життя опинявся.

Мистецтво – естетичне освоєння освіту в процесі художньої творчості – особливого виду людської діяльності, що відображає дійсність у конкретно-чуттєвих образа відповідно до певних естетичних ідеалів; одна з форм суспільної свідомості. Закономірності мистецтва вивчають естетика і мистецтвознавство.

Мистецтво відособлюється в окрему форму духовного життя суспільства. Джерелом становлення художньої творчості є праця – виробництва і спілкування. Вся суспільна практика, в процесі якої людина доцільно формує навколишній світ і водночас розвиває в собі здатність творчості.

На базі мистецтва розвивається художня свідомість суспільства, яка включає в себе не тільки власне мистецьку творчість і її витвори, а й усю сукупність естетично-художніх потреб, смаків, поглядів, норм, ідеалів тощо. які забезпечують активну цінність орієнтацію людей у реальних життєвих обставинах. Мистецтв виховує в людях не лише потребу художньої насолоди, а й здатність творчого ставлення до всіх природних і суспільних явищ. Завдяки особливостям свого впливу на людину, мистецтво стало фактором виховання і однією з найважливіших складових частин духовної культури, суспільства. Мистецтво задовольняє незліченні людські запити і виконує численні суспільні функції – пізнавальну, виховну, естетичну.

Філософія і мистецтво
Філософія як і мистецтво це відображення етичного та естетичного відношення людини до світу. Ці дві науки вивчають і відображають духовне життя суспільства, вони є однією з форм суспільної свідомості. Людина за своєю суттю є істотою творчою, тому будучи орієнтованим на творчості людини, її філософське мислення є постійним прагненням до мудрості.Філософія як і мистецтво передусім учить мислити, вчить проблемному, творчому підходу до своєї тематики.Особливість філософського знання, відмінність його від мистецтва полягає у багатозначності філософських ідей, тобто ідеї можуть осмислюватись і розвиватись у різних напрямках.

Філософія і наука
Філософія є теоретична основа світогляду, або його теоретичне ядро, навколо якого виникає свого роду духовне хмара підсумованих поглядів буденної мудрості, що є необхідним, але не достатнім рівнем світогляду. Однак світогляд має і вищим рівнем, на якому цілеспрямовано досліджуються мистецтва, науки, головні принципи релігійних поглядів і досвіду, найтонша область морального життя суспільства. У залежності від того, яким чином вирішується питання про співвідношення матерії і духу, світогляд називають матеріалістичним чи ідеалістичним, атеїстичним або релігійним.
Існує багато визначень такого унікального явища, як наука, але в силу її складності та багатогранності якесь одне, універсальне визначення навряд чи взагалі можливо. Протягом своєї історії вона зазнала стільки змін і кожне її положення настільки пов'язане з іншими аспектами суспільного діяльності, що будь-яка спроба дати визначення науки, а таких було чимало, може висловити більш-менш точно лише одну з її сторін. І все-таки у всіх випадках досить чітко простежується виділення двох підходів до розуміння науки, коли її трактують у широкому або вузькому сенсі.
Історично можна виділити наступні етапи взаємини науки та філософії:
1) Натурфілософський. Виник у Стародавній Греції.
Філософи умоглядно складали картину світу, природи, спираючись на міфологію, тобто без особливої ​​опори на науку, без доказів.
На більш пізніх етапах (XVII-XVIII століття) почали інтенсивно розвиватися математика, механіка.
2) Позитивістський етап (30-40 роки XIX століття).
Був представлений такими діячами як Рассел, Карнап, Віпкінштейн, Конт та ін Позитивістський етап проходив під гаслами: «Філософія нічого конкретного світу не дає, - це вигадки, тому тільки конкретні науки дають нам позитивні знання», «Наука сама по собі філософія», «Геть метафізику, хай живе фізика», «Філософія має справу з Псевдопроблема, які пов'язані з мовними іграми». Реалії сьогоднішнього дня такі, що гостро стоїть питання про те, що може дати наука для філософії і філософія для науки.
Структура філософії визначає її функції. У відповідності зі своїм статусом філософія виконує по відношенню до всіх без винятку галузях знань дві основні функції - мирну і методологічну. У ретроспективному плані філософія завжди виконує мирну функцію, а в перспективному, в ставленні до подальшого розвитку науки, має методологічне значення. Саме філософія допомагає наукам підтримувати «критичний дух», необхідний рівень наукової обгрунтованості, побачити недоліки в методах і засобах дослідження, зрозуміти необхідність постійного наукового пошуку. Все це відкриває шлях до вдосконалення реальної дійсності, гармонізації відносин людини і природи, руйнування встановлених стереотипів і догматичного мислення, наукових спекуляцій і химерний вигадок

 







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 278. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Билет №7 (1 вопрос) Язык как средство общения и форма существования национальной культуры. Русский литературный язык как нормированная и обработанная форма общенародного языка Важнейшая функция языка - коммуникативная функция, т.е. функция общения Язык представлен в двух своих разновидностях...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия