Студопедия — Завдання пропедевтичного періоду навчання математики. Мета пропедевтичного періоду. Педагогічне вивчення учнів, які приходять до 1 класу. Система пропедевтичних занять.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Завдання пропедевтичного періоду навчання математики. Мета пропедевтичного періоду. Педагогічне вивчення учнів, які приходять до 1 класу. Система пропедевтичних занять.






Як ми вже знаємо, навчання математики в спеціальній школі почина­ється з пропедевтичного періоду, завданням якого є: 1) визначення стану наявних математичних знань, умінь і навичок в учнів; 2) розви­ток пізнавальних процесів (сприймання, мовлення, мислення і т.д.) й інтелектуальних вмінь (орієнтування в завданні, способів виконання завдання тощо); 3) формування загальнонавчальних вмінь (правил поведінки в класі, розуміння і усвідомлення вимог педагога, цікавос­ті до уроків взагалі і уроків математики зокрема); 4) підготовка до си­стематичного вивчення курсу математики.

Планування роботи у 1 -му класі вчитель може зробити оптималь­но лише у тому випадку, якщо він знає: а) ступінь готовності всіх уч­нів класу до навчальних занять; б) індивідуальні особливості школярів у засвоєнні математичного матеріалу; в) особливості орга­нізації роботи з учними, методику викладання даного предмета; г) потенційні можливості школярів при вивченні цієї дисципліни.

У цей період необхідно виявити стан розвитку мовлення кожного окремого учня, наявність у нього загального і математичного словнико­вого запасу, специфічні мовленнєві порушення, над подоланням яких йому доведеться працювати. Він звертає увагу на використання шко­лярами числівників, вміння співвідносити назви числівників з відпо­відною кількістю предметів.

При вивченні стану арифметичних знань вчитель досліджує зага­льний розвиток дітей, їхнє сприйняття допомоги. При цьому не менш важливо встановити і ступінь розвитку моторики школярів. її недос­коналість утрудняє оволодіння письмом, роботу з дидактичним мате­ріалом, з креслярськими інструментами тощо. Враховуючи порушення моторики учнів, вчитель зразу ж планує організацію ви­вчення математики таким чином, щоб вона тісно перепліталась з уро­ками ручної праці, малювання, фізкультури, ритміки. Розвиток і корекція її недоліків, тісно пов'язаного з нею просторового орієнту­вання, просторових уявлень можливе лише за умови чітко спланова­ної комплексної роботи на усіх предметах, які передбачені навчальним планом школи.

Враховуючи, що поняття про число виникло із оточуючої дійснос­ті, вчителю необхідно знати, як кожен учень орієнтується в навколи­шньому середовищі: під час гри, навчання, в праці. Паралельно з цим вирішується не менш важливе завдання - формування способів за­своєння суспільного досвіду, наслідування, виконання дій за зразком, виконання завдань за мовленнєвою інструкцією. Ці вміння є основою формування розумових дій.

У підготовчий період учні навчаються працювати з підручниками, зошитами з математики, користуватись набірним полотном, природ­ним матеріалом, наочністю, виконувати підготовчі вправи до напи­сання цифр і літер.

У цей час вчитель вирішує і специфічні завдання: формування уявлень про кількість; вміння проводити групування, розмежування предметів на основі певних ознак; порівнювати безперервні і дискре­тні множини шляхом накладання і прикладання; змінювати множини через доповнення або вилучення з них певної кількості предметів; вирішувати приклади на наочній і абстрактній основі, розв'язувати задачі; розрізняти геометричні форми.

Найбільший вплив на математичний розвиток дітей мають спеціа­льні види діяльності, які умовно можна розділити на дві групи. До першої групи відносяться провідні за своїм характером математичні види діяльності: рахунок, вимірювання, прості обчислення, пов'язані з виконанням арифметичних дій. До другої - специфічні, пропедевти­чні, спеціально сконструйовані з дидактичною метою, доматематичні види діяльності: порівняння предметів через накладання, прикладан­ня (А.М.Лєушина), визначення рівності і комплектування (В.В.Давидов), співставлення і вирівнювання (Н.І.Непомняща)*.

Види діяльності, які віднесені до другої групи, опираються на кон­кретну, предметно-чуттєву основу. Тому їх використання є досить ефективним в умовах роботи з учними учнями, адже во­ни не відірвані від предметної основи, як це притаманно першій гру­пі. Оскільки у учних порушені вищі форми мислення, і в першу чергу такі процеси, як аналіз, синтез, узагальнення і т.д. їм легше працювати безпосередньо з предметами або їх зображеннями, а ніж з уявними образами.

Між даними групами методів існує тісний зв'язок, який обумов­люється тим, що складні види діяльності виростають з більш прос­тих, немовби надбудовуються над ними.

У пропедевтичний період вчитель повинен виявити рівень обізна­ності школярів, що надалі стане основою для формування математич­них знань. Розпочати це доцільно з визначення наявності рахункових операцій.

Потрібно зазначити, що учні діти, які приходять в 1-й клас спеціальної школи вже в більшості випадків вміють рахувати до певного числа. У них вже сформований, механічно завчений чис­ловий ряд у межах певних чисел першого десятка. Але вміння раху­вати ще не означає усвідомлення числового ряду, його властивостей. Дослідження науковців дозволили зробити висновок, що уявлення про числа не виникають першими, а базуються на інших, вихідних поняттях: про множину (А.М.Лєушина), величину (П.Я.Гальперін, В.В.Давидов). Тому в пропедевтичний період навчання рахунок не є необхідним компонентом. Вчитель повинен визначити ті базові знан­ня, які складають основу для формування в подальшому рахунку та рахункових операцій. Передчасне навчання рахунку може призвести до того, що уявлення про число набуває формального характеру, не співвідноситься з відповідною кількістю.

У пропедевтичний період вчитель починає визначення базових знань з вправ з різними множинами предметів, під час яких учні, за­стосовуючи прийоми накладання, прикладання порівнюють сукупно­сті, встановлюють між ними взаємооднозначну відповідність, відношення "більше", "менше", "порівну", не користуючись при цьо­му рахунком. Вчителю важливо у цей час показати незалежність чис­ла від просторово-якісних особливостей предметів. Лише після того, як учень навчиться виконувати дії з множинами предметів, з ним мо­жна розпочинати заняття по формуванню розуміння і усвідомлення поняття "рахунок" і виконання рахункових операцій.

З рахунковою тісно пов'язана і вимірювальна діяльність, основна мета якої полягає у формуванні уявлень про величини, їхні властиво­сті. Вона включає в себе вміння вимірювати розмір, об'єм, масу через безпосереднє порівняння предметів за даними ознаками. Виконання практичних завдань, які дозволяють визначити, який з декількох предметів більший (менший), ширший (вужчий), товстіший (тонкіший), важчий (легший) і т.д. є основою для наступного введення ви­мірювання спочатку умовними, а потім загальноприйнятими у суспільстві мірами.

Формування просторово-часових уявлень також починається у пропедевтичний період. Усвідомлення простору і часу відбувається через їх чуттєве пізнання, використання в мовленні, співставлення з виконанням окремих операцій в побуті.

В основі формування математичних знань у пропедевтичний пері­од навчання лежить концентричний принцип. Його ефективність в тому, що діти постійно повторюють те, що вже було вивчене, утворю­ють зв'язок з наступним і таким чином систематизують свої знання.

Для попередньої перевірки математичного матеріалу важливо ви­ділити мінімум найістотніших запитань, які пропонуються учним у пропедевтичний період у формі невимушеної бесіди. При цьому педагог ні в якому разі не повинен вимагати відповіді на всі з них і не виставляти за них оцінки. Він лише спостерігає, як учні відповідають на запитання і заносить результати своїх спостережень у таблицю за допомогою умовних позначень: як впевнено відповіда­ють, чи помиляються, якими способами при цьому користуються. Наведемо приклад такої таблиці.

Таблиця 6.1.

 

Використовуючи запитання вчитель враховує, що вони можуть бути:

· репродуктивно-мнемічні ("Що це таке? Якого кольору прапорці?");

· репродуктивно-пізнавальні ("Скільки стане кубиків, якщо я по­ставлю на поличку ще один?");

-продуктивно-пізнавальні ("Що потрібно зробити, щоб кружечків стало порівно?")*.

До запитань, які дає вчитель учням ставляться певні вимоги:

· точність і лаконічність;

· конкретність і логічна послідовність;

· використання різноманітних формулювань;

· оптимальне співвідношення репродуктивних і продуктивних запитань;

· спрямованість на формування мисленнєвих процесів;

· відповідність віковим і типологічним особливостям учнів.

Під час оцінки пізнавальних можливостей дітей не потрібно вели­кої уваги приділяти тим знанням, з яким вони прийшли у школу. На­явність або відсутність тих чи інших знань ще не говорить про можливості школярів у оволодінні математичними знаннями, вміння­ми та навичками. В цей період важливо не стільки вияснити те, які знання вони вже мають, скільки те, як включаються у роботу на уро­ках, як оволодівають прийомами, з якими знайомляться, наскільки усвідомлено запам'ятовують пояснення вчителя.

Поряд із виявленням актуальних знань визначаються і потенційні можливості учнів. Для вивчення стану знань з математики викорис­товують дидактичний матеріал, перші сторінки підручника, предмети навколишньої дійсності, іграшки, картинки тощо.

Беручи до уваги загальний розвиток, стан арифметичних знань, умінь і навичок, мовлення, моторики, вчитель може правильно спланувати фронтальну роботу з класом з урахуванням індивідуальних особливостей кожного. Таке планування дозволить здійснювати ди­ференційований підхід до учнів, сприятиме більш швидкому розвит­ку і просуванню дітей, не досить підготовлених до навчання в 1-му класі спеціальної школи (з більш вираженим стійким дефектом пізна­вальної діяльності), дасть можливість підтягнути до рівня краще підготовлених.

Для пропедевтичних занять в програмі відведено розділ, у якому передбачене навчання порівнянню предметів за розміром, формою, розвиток кількісних, часових і просторових уявлень, формування вміння виконувати співставлення і протиставлення тощо. Це дозво­ляє організувати роботу так, щоб учні бачили істотні ознаки предме­тів, розрізняли, могли порівнювати їх між собою.

В кінці зазначимо, що тривалість пропедевтичного періоду буде залежати від складу учнів класу, їхньої готовності вчитися у відповід­ності до навчальної програми і може варіюватись від 2-х тижнів (1-е відділення), до 1,5-2-х місяців (2-е відділення).

 







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 158. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.028 сек.) русская версия | украинская версия