Студопедия — Визначення потреби в оборотних активах
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Визначення потреби в оборотних активах






Для визначення потреби в оборотних коштах на практиці використовуються два методи: прямий та еконо­мічний.

1) прямого расчета – рассчитываются нормативы по каждому элементу оборотных средств, а их итог определяет общую потребность

2) экономический – потребности в оборотных средствах по элементам, которые зависят от роста производственной программы (сырье, основные и вспомогательные материалы, топливо, готовые изделия) – производственный норматив, определяются пропорционально темпам роста товарной продукции, с учетом ускорения оборачиваемости оборотных средств, а по всем другим(непроизводственный норматив) в размере 50% от этих темпов

Нормування оборотних коштів здійснюється безпо­середньо на підприємстві відповідно до кошторисів ви­трат на виробництво, норм витрат і запасів товарно-мате­ріальних цінностей, передбачених планами виробництва, матеріально-технічного постачання і збуту проду кції, з планами організаційно-технічних заходів для подальшого Удосконалення виробництва та іншими показниками біз­нес-плану.

Процес нормування оборотних коштів полягає в роз­робці безпосередньо на кожному підприємстві норм обо­ротних коштів у днях або відносних величинах і нормати­вів оборотних кош тів у грошовому виразі. Норми і нор­мативи оборотних коштів установлюються по окремих видах (групах) сировини, матеріалів та інших товарно-ма­теріальних цінностей і витрат по кожному елементу обо­ротних коштів відповідно до статей бухгалтерського ба­лансу і в цілому по підприємству.

Під нормами запасу оборотних коштів розуміють мі­німальний розмір запасу товарно-матеріальних цінностей, виражений у відносних величинах (днях, відсотках та ін.);

Одноденними витратами для розрахунку нормативів власних оборотних коштів за окремими елементами вва­жається сума витрат за відповідною статтею кошторису виробництва за квартал, поділена на 90. Нормативи влас­них оборотних коштів розробляються при складанні річ­ного фінансового плану шляхом множення суми одноден­них витрат або випуску за відповідними елементами обо­ротних коштів на норму оборотних коштів у днях або ін­ших показниках.

 

34. Потреба в запасах сировини і матеріалів

Норманів оборотних коштів на сировини повинен забезпечити під­приємству їх безперебійну- передачу в переробку з метою ст ворення запасу в обсязі, необхідному для виконання ви­робничої програми.

Нормування власних оборотних коштів починається з вивчення номенклатури і витрат окремих видів сирови­ни й основних матеріалів у запланованому ропі та в IV кварталі. Номенклатура і витрати матеріалів визначають­ся за планом матеріально-технічного постачання підпри­ємства. по технологічних картах., розрахунках до кошто­рису витрат на виробницгво й іншій документації.

Норматив оборотних коштів на сировину й основні матеріали обчислюється як добуток одноденних їх витрат­но кошторису витрат на виробництво 1У кварталу за­планованого року- і середньої норми оборотних коштів у днях. Середня норма оборотних коштів розраховується як середньозважена величина на основі норм оборотних ко­штів на окремі види чи групи сировини й основних мате­ріалів та їх одноденних витрат.

Н=В/90*Нд, де В – вартіст витрат сировини, основних матеріалів та покупних матеріалів за кошторисом витрат на виробницство.

Нд – середньозважена норма запасу в днях.

Норма оборотних коштів з кожної групи чи виду ма­теріалів включає час перебування сировини й основних матеріалів у дорозі (транспортний запас); час. необхідний для приймання, розвантаження, сортування, складуван­ня й у необхідних випадках лабораторною аналізу (піД~ готовчий запас); час на підготовку до виробництва (тех­нологічний запас); час перебування у вигляді поточного складського запасу; час перебу вання у вигляді гарантій­ного (страхового) запасу.

 

35. Потреба в запасах НЗП: одноденні витрати, виробничий цикл, коефіцієнт наростання витрат на виробництво

До незавершеного виробництва відносяться вироби, що знаходяться у виробництві, які проходять обробку за технологією, установленою для даного підприємства.

Норматив оборотных средств в незавершенном производстве определяется по группам или видам изделий по формуле: Н н.в = В х Т х К

В – дневные затраты на производство продукции, Т – продолжительность производств цикла в днях, К – коэф. наращивания затрат

Дневные затраты рассчитываются путем деления затрат на выпуск валовой продукции соответствующего квартала на 90

Норматив власних оборотних коштів на незавршене виробництво визначається виходячи з норми оборот­них коштів на незавершене виробництво й обсягу одно­денних витрат на виробництво проду кції.

Для розрахунку норми оборотних коштів на незавер­шене виробництво необхідно визначити тривалість ви­робничого циклу і коефіцієнт наростання витрат.

Тривалість виробничого циклу включає час: безпо­середнього процесу обробки (технологічний запас); пере­бування оброблюваних виробів у різних робочих місцях до і після їхньої обробки (транспортний запас у незавер­шеному виробництві); перебування оброблюваних виро­бів між окремими операціями й окремими цехами вна­слідок розходження ритмів роботи устаткування й інших розбіжностей у ході виробничого процесу (оборотний за­пас); перебування оброблюваних виробів при масовому виробництві у виді страхових запасів на випадок можли­вих перебоїв (страховий запас).

Для визначення норми оборотних коштів по незавер­шеному виробництву необхідно також розрахувати коефі­цієнт зростання витрат, що відбиває характер наростання витрат по днях виробничого циклу.

Коефіцієнт зростання витрат визначається відношен­ням середньої вартості виробу в незавершеному виробни­цтві до його собівартості. При рівномірному наростанні витрат цей коефіцієнт розраховується за формулою: Кнв= (А+0,5Б)/А+Б, де А- одноразові витрати на початку виробничого циклу, Б – усі наступні витрати на виробництво виробів.

При нерівномірному зростанні витрат коефіцієнт зростання витрат (Кнв) може бути розрахований за фор­мулою: Кнв= (В1+В2+В3+…+Вн-1+С/2)В*Т, де В1,В2 – витрати за перший, другий и тд період часу; Вн-1 – витрати передостаннього періоду зростаючим підсумком; С – повна собівартість виробу: Т –тривалість виробничого циклу.

 

36. Потреба в запасах ГП на складі, запчастин та ін.

Готовою вважається продукція, вироблена підприєм­ством і прийнята відділом технічного контролю чи замов­ником відповідно до затвердженого порядку. Необхідність утворення запасу готової продукції викликається тим. що не кожен виріб може бути негайно відвантажений після закінчення його виробництва.

Норма оборотних коштів визначається часом, необ­хідним на підбір окремих видів і марок виробів, комплек­туванням партій відвантаженої продукції, їх упакуван­ням, транспортуванням зі складу підприємства до станції (пристані) відправлення і навантаження. Витрати часу, не­обхідного для виконання окремих операцій, визначають­ся по діючих нормах або шляхом хронометражу цих ро­біт. Середня норма оборотних коштів по всій готовій про­дукції на складі в цілому визначається, виходячи з норм на окремі вироби чи групи виробів і питомої ваги їх у за­гальній вартості готової продукції. Розрахована в такий спосіб норма оборотних коштів по всій готовій продук­ції на складі повинна бути збільшена на час. необхідний для виписки і оформлення платіжних документів і подан­ня їх у банк.

Норматив власних оборотних коштів па готову продукцію (Нгп) визначається виходячи з норми оборот­них коштів у днях (Нд) і одноденного випуску товарної продукції в 1 кварталі планового року по виробничій со­бівартості за формулою:

Нт= Тп*Нд/Д, де

Тп- обяг товарної продукції у 4 кварталі планового року за виробничою собівартістю.

Нд – норма обортних коштів по готовій продукції в днях

Д –кількість днів у періоді.

Нормування оборотних коштів на запасні части­ни для ремонту здійснюється по групах устаткування; на якій розроблені типові норми оборотних коштів на запас­ні частини; велике унікальне, включаючи імпортне устат­кування. на яке не розроблені типові норми; дрібне оди­ничне устаткування, на яке типові норми оборотних ко­штів на запасні частини не розроблені.

Для устатку вання першої групи потреба в оборотних коштах визначається шляхом множення типових норм оборотних коштів на кількість відповідного устаткування з урахуванням коефіцієнтів зниження. Застосування зни­жуючих коефіцієнтів обумовлене тим, що при наявності однотипного устаткування і взаємозамінних деталей зни­жується постійна потреба в них на складі.

Нзч=Ч*М*К*Нд*Ц/В, де М – кіл-сть механізмів одного типу, К – коефіцієнт зниження запасу деталей, Нд- норма запасу деталі в днях, Ц – ціна однієї деталі, В – термін служби деталі вднях.

37. Сутність фінансового стану.

Фінансовий стан підприємства - це ступінь забезпеченості підприємства необхідними фін ресурсами для здійснення ефективної господарської діяльності та своєчасного проведення грошових розрахунків за своїми зобов’язаннями. Тобто, це комплексне поняття, яке є результатом дії усіх елементів фінансових відносин на підприємстві, визначається сукупністю виробничо-господарських факторів і характеризується системою показників, що відображають наявність, розміщення і використання фінансових ресурсів.

Фінансовий стан підприємства залежить від результатів його виробничої, комерційної та фінансово-господарської діяльності.

Метою оцінки фін стану підприємства є оцінка результатів госп діяльності за певний період для виявлення і виправлення недоліків фін діяльності, пошуку резервів підвищення рентабельності виробництва і зміцнення комерційного розрахунку як основи стабільності та платоспроможності підприємства.

Фін стан оцінюється систематично і усебічно з використанням різних методів, прийомів і методик аналізу, що допомагає критично оцінити фін результати діяльності у статистиці та динаміці, визначити недоліки і способи ефективніш використання фін рес.

Завданнями аналізу є дослідження: рентабельності та фінансової стійкості підприємства; ефективності використання майна (капіталу) і забезпечення власними оборотними коштами; динаміки і стану ліквідності, платоспроможності та фін стійкості підприємства; становища підприємства на фін ринку і оцінка його конкурентоспр-ті; ефективності надходження і використання фін ресурсів; прогноз фін результатів на основі реальних умов господарювання.

Аналіз фінансового стану п-ва є необхідним етапом для розробки планів і прогнозів фінансового оздоровлення підприємств Прийоми аналізу: горизонтальний (часовий) аналіз, вертикальний (структурний), трендовий, аналіз відносних показників (коефіцієнтів), порівняльний і факторний аналізи.

Предметом фінансового аналізу є фінансові ресурси п-тва, їх формування та використання.

Методи фінансового аналізу - це комплекс науково-методичних інструментів та принципів дослідження фінансового стану підприємства. методи аналізу: експертних оцінок і сценаріїв, психологічні, морфологічні, порівняльні, побудови системи показників і аналітичних таблиць, ланцюгових підстановок, арифметичних різниць, балансовий, а також методи економічної статистики - середніх і відносних величин, групування, графічний, індексний, факторний аналіз, метод головних компонентів.

Методологія фінансового аналізу - це сукупність видів, прийомів і методів аналізу для конкретних цілей вивчення фінансового стану підприємства. У ході фін аналізу використовуються найрізноманітніші прийоми, методи і моделі аналізу. Це залежить від конкретних цілей аналізу і визначається його завданнями в кожному конкретному випадку. Це обумовлюється ринковими відносинами, переходом до самоокупності, самофінансування, пошуком резервів зміцнення фінансової стабільності підприємства.

38. Платоспромоність та ліквідність підприємства: показники

Платоспроможність - це здатність підпр-ва сплачувати кошти за своїми зобов’язаннями, що вже настали і потребують негайного погашення за рахунок наявних грошей на банківських рахунках або готівкою.

Ліквідність підприємства - здатність розраховуватись за своїми фін.зобов’язаннями за рахунок наявних активів, що можуть бути використані для погашення боргів. Такі активи називаються ліквідними засобами - це елементи ОбЗасобів (і деяких основних), які легко і швидко реалізуються, залишки ГП, дебіт. заборгованість, цінні папери, кошти на пот. рахунках у банках, касова готівка.

Показники ліквідності та платоспроможності:

· Величина та маневреність власних обор. коштів,

· коефіцієнт швидкої ліквідності,

· коефіцієнт абсолютної ліквідності (платоспроможність),

· частка обор.коштів у активах,

· коефіцієнт покриття запасів, коефіцієнт критичної оцінки,

· тривалість кредит. заборгованості,

· співвідношення довгострокових зобов’язань кредиторами та довгострокових джерел фінансування (коефіцієнт довгостр. зобов’язань),

· співвідношення грош.потоків та довгостр. зобов’язань кредиторам,

· коефіцієнт автономії (незалежності),

· коефіцієнт співвідношення позикових та власних коштів, обертання мат.запасів.

Крім цих показників використовуються інші показники. Залежно від мети та завдань аналізу в кожному конкретному випадку вибирають оптимальний комплекс показників та напрямків вивчення фінансового стану підприємства.

Для вычисления показателей ликвидности необходимо все активы баланса разделить на группы по степени их ликвидности: 1 гуппа ликвидных ср-в: ден.ср-ва в кассе, на расчетных счетах, валютных и др.счетах, а также краткосрочные финансовые вложения; 2 гуппа:обязат-ва, кот-е легко превратить в ден.ср-ва (дебиторская задолженность); 3 гуппа: товарно-материальные запасы готовая прод-я, незавершенное пр-во. 4 гуппа-трудноликвидные активы:основные ср-ва, нематер.активы, незавершен.капитал.вложения, долгосрочн.фин.вложения.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 158. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической   Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической нагрузке. Из медицинской книжки установлено, что он страдает врожденным пороком сердца....

Типовые ситуационные задачи. Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт. ст. Влияние психоэмоциональных факторов отсутствует. Колебаний АД практически нет. Головной боли нет. Нормализовать...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.03 сек.) русская версия | украинская версия