Студопедия — Уявна неспроможність соціологічного дослідження
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Уявна неспроможність соціологічного дослідження






Один з варіантів нападок на соціологію заперечує її із-за отсут-ствия результатів. Потім майже ста років досліджень ми нібито ще не прийшли ні до достовірних узагальнень, ні до законів социоло-гии. Така критика часто виходить від аутсайдерів нашої дисципли-ны. Наприклад, А. Макинтайр [43] засновує на цій критиці до-казательство відсутності мирської, нетрадиційної основи моралі. А. Розенберг [54] доводить, що, оскільки обществен-ные науки не мають і не можуть мати ніяких законів, будь-яке со-циологическое пояснення повинне вирушати від причинності на социобиологическом рівні. Самі соціологи іноді також совер-шают подібне зречення, зазвичай в контексті обговорення альтер-нативных метатеорій (см, наприклад, [60]).

Але звинувачення в тому, що соціологія нічого не знає, що ми не маємо достовірних значущих узагальнень, явно помилково. Як контраргументи наведемо деякі приклади, просуваючись від мікрорівня до макрорівня.

1. Ніж триваліше, інтенсивно і замкнута взаємодія між людьми, тим більше вони ототожнюватимуть себе з не-кой групою і тим більший тиск вони відчуватимуть і ока-зывать у напрямі підпорядкування локальним зразкам поведінки і віри за умови рівності їх сил і відсутності конкуренції в боротьбі за мізерні ресурси. Існує безліч варіацій фор-мулирования цього принципу, заснованих на різноманітних иссле-дованиях. Дж. Хоманс [38] виразив його суть, спираючись на вивчення неформальних груп в промисловості, а також на ан-тропологические дослідження і експериментальні малі груп-пы. Э. Дюркгейм [23], аналізуючи динаміку релігійних ритуа-лов, прийшов до схожої ідеї, що інтенсивна сфокусована взаємодія породжує моральну солідарність і подчинен-ность груповим символам. І. Гофман [29] розповсюдив цю мо-дель на "социотворческие бесіди". Знамениті експерименти С. Аша [3] продемонстрували силу тиску і вплив группо-вой згуртованості на підлеглість індивідів групі навіть в зри-тельных сприйняттях. Теорія символічного интеракционизма приходить до того ж: якщо поняття цієї особи похідні від позиції деякого узагальненого іншого, виведеною на підставі особистого соціального досвіду, тоді те, що індивіди думають, долж-но перебувати під впливом зразків їх взаємодії. Ис-дотримання по самооцінках [55; 66] можна вважати одним з вари-антов цього принципу: тут показаний вплив групового членства і солідарності на уявлення про себе. У іншому випадку вивчення станів очікування [4] виявляє дії групових дав-лений на виконання завдань (що було показане вже в знаменитій роботі У Уайта "Суспільство на розі вулиці" [74]). Дослідження се-тевых зв'язків [8] дають рівноцінну формулу: мережевий примус має результатом однорідні нахили і установки. На-блюдаемая узгодженість цих різнорідних теорій і исследова-ний дає переконливі аргументи на користь того, що встановлені принципи залежності між щільністю взаємодії, солидар-ностью і конформізмом вірні.

2. Людські пізнавальні здібності обмежені; соот-ветственно, чим складніше і невизначеніше ситуація, тим вероят-нее, що її учасники вдадуться до якої-небудь сталої рутинної практики, що приймається без доказів, і сосредото-чатся на конкретній області проблем, що найбільш хвилюють їх. На-этом принципі сходиться дуже багато хто, вирушаючи від абсолютно різних точок зору. Г. Саймон представив його як принцип "огра-ниченной раціональності", який пояснює, чому в будь-який дан-ный момент часу при рішенні найбільш гострих проблем, сто-ящих перед організацією, її члени займаються пошуком не самих кращих, а лише задовільних рішень [58; 44. Р. 173-174].

Этнометодологические експерименти Г. Гарфинкеля [27], осно-ванные на абсолютно іншому підході, показують, що індивіди не можуть впоратися з усією складністю соціальних порядків і їх виправдань (особливо тому, що проблема таких виправдань в принципі не має остаточного рішення). Відповідно, люди всякий раз активно чинять опір, коли їх змушують поставити під сумнів значну кількість самоочевидних рутинних способів дії одночасно. Це підтверджують і дані експериментальних досліджень суджень в умовах невизначеності [39].

Існує багато версій викладеного вище за загальне розуміння людської стратегії поведінки у складному світі на основі огра-ниченной раціональності. Можна сказати, що це одна із загально-прийнятих тим в спеціальних науках кінця XX ст., що чинить вплив на наші зусилля із побудови моделі пізнавальних процесів. Вона сприяє розумінню природи організацій і формування ринків [77; 73]. Вона пояснює, чому джерелом влади усередині організацій і серед безлічі професій являється позиція, що забезпечує доступ до тієї, що має критичне значе-ние області невизначеності і що дозволяє тим, що зайняли цю пози-цию визначати для інших членів організації, з якого роду незвичайною реальністю вони мають справу [20; 75]2. Принцип когни-тивной обмеженості також припускає, що всяка зміна на макрорівні відбувається за наступним зразком: періоди ру-тинизации несподівано уриваються епізодичними перебудовами. У світлі цього я дозволю собі припустити, що мікропринцип ког-нитивной обмеженості вплетений в макромодель организацион-ных систем Ч. Перроу [50; 51], у якій поєднання нелінійності організаційних процесів і тісного зв'язку між ними призводить до епізодичних "системних аварій".

3. Розглянемо важливий принцип, що відноситься до макрорівня держави. Політична криза виникає, коли государствен-ный військовий апарат розладнаний внутрішнім розколом між эли-тами; особливо його поломка вірогідна при військовому пораже-нии і/або при економічній напрузі, до якої призводять довготривалі військові витрати, що перевищують організаційні можливості держави по збору прибутків. За своєю суттю цей принцип обмежений: він говорить тільки про умови виникнення хвилювань, але не про той, хто переможе і якого роду соціальні пре-образования послідують (якщо вони взагалі будуть). Ця модель так-же має багато варіацій: коли чинники, що являються лричиной розвалу державного апарату, діють в централізованій державі і співпадають з широким класовим конфліктом, выз-ванным змінами стосунків власності, результатом это-го виявляються корінні соціальні перетворення, "революція" в повному розумінні слова [59]. Особливе поєднання чинників демографи-ческого зростання, пропозиції грошової маси і інфляції може стати причиною державної фінансової кризи [32; 33]; положення держави у світовій системі впливає на його способ-ность віддавати пріоритет прибуткам перед військовими витратами [70. Р. 133-147]; геополітичні структури визначають, які госу-дарства стануть надмірно великими і тому нездатними захищати себе військовими засобами [15; 16. Р. 145-209]. У неко-торых різновидах військово-державної організації (на-пример, в більшості досовременных імперій) результатом гео-политического або фіскальної кризи був розпад на менші владні одиниці. Повнішій теорії державних криз, революційних і нереволюційних, напевно, доведеться врахувати ці соображения3. Але я вважаю, що можна з довірою прийняти основ-ной принцип: військово-фіскальна криза держави веде до де-зинтеграции апарату примусового контролю, а це у свою оче-редь веде до повстання керованих.

Я зупинився на цих принципах лише з метою спростувати аргументи, ніби соціологія нічого не знає і тому соціальна наука неможлива. Я не намагався відібрати найважливіші принци-пы, викласти систематичну теорію або оцінити загальне состо-яние нашого знання в соціології (см одну з таких спроб: [17]). Тому названі вище принципи, можливо, виглядають еклектичними і не мають витонченості, відрізняючим конст-рукции цілісного образу соціального світу. Проте я намітив, як ці принципи, хоча і вибрані майже випадково з різних обла-стей соціального знання, можна зв'язати один з одним. Моя ідея полягає в тому, що такі принципи не тривіальні, вони ведуть до соціологічних прозрінь в цілій низці важливих запитань. Існує досить багато інших принципів того ж роду, особливо в теорії організації, а також в інших областях социо-логии. Звичайно, існують ще значні можливості для вдосконалення як в точності цих теорій, так і в понима-нии сфери їх дії. Проте вже зараз є досить підстав для упевненості в тому, що ми близько підійшли до пости-жению ходу деяких важливих процесів. Багато суспільствознавців внесли свій вклад в це знання. Завдяки ним ми маємо міцний фундамент для подальшого будівництва і дисципліну, якій можна гордитися.

Чи є що-небудь цінне в критичних твердженнях, ніби соціологія нічого не знає? Хоча це і невірно, але повинне слу-жить нам нагадуванням, що соціологія стикається з серьезны-ми проблемами в професійному самовизначенні. І самим соціологам потрібно більше уваги приділяти ясному вираженню накопичених ними знань.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 167. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Именные части речи, их общие и отличительные признаки Именные части речи в русском языке — это имя существительное, имя прилагательное, имя числительное, местоимение...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия