Студопедия — IV. Подвійний зв'язок і конверсія
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

IV. Подвійний зв'язок і конверсія






Приклад, який я тільки що приводив з поняттям "профес-сия", - не що інше, як окремий випадок загальнішої трудності. Фактично це ціла академічна традиція в соціології, кото-рую ми повинні постійно і методично брати під сумнів і підозрам. Яким чином неминуче встановлюється свого роду подвійний зв'язок, в якому кожен соціолог заслуговує на свое-го назву; без інтелектуальних інструментів, заповіданих її академічною традицією, вона або він - не більше ніж дилетант, самоук, спонтанний соціолог (екіпірований, звичайно, не луч-ше усіх інших буденних соціологів і що має явно неболь-шой соціальний досвід в порівнянні з більшістю академіків); але в той же час ці інструменти постійно піддаються опас-ности простої заміни наївної доксой буденного здорового смыс-ла не менш наївною доксы академічного здорового глузду (sens соттип savant), яка базікає, як папуга, про дискурс здорового глузду на технічному жаргоні і в офіційному убранні на-учного дискурсу #0241.

Нелегко уникнути підводних каменів цієї дилеми, цього выбо-ра між беззбройним неуцтвом самоука, позбавленого инстру-ментов наукового конструювання і напівнауки напівученого, кото-рый несвідомо і некритично приймає категорії сприйняття, пов'язані з певним станом соціальних стосунків і напівсконструйовані поняття, більш менш безпосередньо запозичені з соціального світу. Це протиріччя ніде не відчувається так сильно, як в етнології, де внаслідок відмінностей культурних традицій і усунення, що відбувається в результаті, не можна жити, як в соціології, з ілюзією безпосереднього по-нимания. У такому разі або ви нічого не розумієте, або ви залишаєте категорії сприйняття і спосіб мислення (легалізм антропологів), отримані від ваших попередників, які часто самі отримували їх від іншої академічної традиції (наприклад, з римського права). Усе це розташовує нас до свого роду структурно-му консерватизму, що призводить до відтворення шкільної доксы42.

Звідси слідує своєрідна антиномія педагогіки исследова-ния; треба передавати як перевірені інструменти конструиро-вания реальності (проблематику, поняття, техніку, методи), так і дуже важку критичну диспозицію, схильність безжально ставити під сумнів ті інструменти, наприклад, професійна таксономія Національного інституту статистичних досліджень і економіки (INSEE) або якісь інші, які не звалюються з неба, не є готовими до використання за межами реально-сти. Само собою зрозуміло, що - як в кожному окремому слу-чае - шанси цієї педагогіки на успіх істотно розрізняються залежно від соціально сконструйованих диспозицій реци-пиентов. Найбільш сприятливою для її передачі виявляється ситуація з людьми, які вже досягли успіхів в оволодінні майстерністю наукової культури і у яких в той же час є певний протест або дистанція по відношенню до цієї культ-ре (що найчастіше кореняться у відстороненому досвіді академічного універсуму), що спонукає їх "не купувати її" за номінальною вартістю, або, ще простіше, це сприяє свого роду сопротив-лению стерилізованому і дематериализованному уявленню про соціальний світ, який пропонується домінуючим в социаль-ном відношенні соціологічним дискурсом. Хорошою иллюстраци-ей цього являється Аарон Сикурел: в молодості він достатньо довго знаходився в компанії "злочинців" в трущобах Лос-Анджелеса, щоб спонтанно підійти до питання про офіційну репрезентацію "злочинності". Поза сумнівом, що близьке знайомство з цим уни-версумом разом з грунтовним знанням статистики і статисти-ческих практик підштовхнуло його до того, щоб поставити відносно "злочинності" такі статистичні питання, які не могли бути сформульовані за допомогою яких би то не було методологи-ческих інструкцій у світі (Сикурел, 1968).

Ризикуючи показатися таким, що наближає радикальний сумнів до його пункту розриву, я б знову хотів нагадати про найзгубніші форми, які ледаче мислення може приймати в социоло-гии. Я маю на увазі той дуже парадоксальний випадок, коли кри-тическая думка, подібна марксовой функціонує в змозі не-мысли (impense) не лише у свідомості дослідників (і це от-носится як до захисників, так і до критиків Маркса), але і в рам-ках самої реальності, яку вони реєструють як предмет чи-стого спостереження. Щоб провести дослідження про соціальні класи без якої-небудь наступної рефлексії - відносно їх існування або не-существования, про їх величину, про те, чи є вони антагоністичними або ні, - як часто робилося, особливо з метою дискредитації марксовой теорії, потрібно, не думаючи, взяти за об'єкт залишки впливу, зробленого марксовой теорією в реальності, зокрема, на діяльність партій і со-юзов, що прагнули "підняти класову свідомість".

Що я говорю про "ефект теорії"? Те, що класова теорія може знайти застосування і що її "класова свідомість", вимірювана емпірично, є частково продуктом, а також певною ілюстрацією загальнішого феномену. Завдяки існуванню соціальної науки і соціальних практик, що претендують на схожість з цією наукою, таких як опитування громадської думки, обговорення в засобах масової інформації, публічність і т. д.43, а також педагогіки і навіть, все частіше і частіше, керівництво політиками, пра-вительственными чиновниками, бізнесменами і журналістами, у рамках самого соціального світу стає все більше і більше агентів, що мають відношення якщо не до наукового, то до гуманитарно-му (академічному) знання у своїй практиці або, що ще важливіше, у своїй діяльності по створенню уявлень про соціальний світ і маніпуляцію цими представленнями. Отже наука піддається все більшому ризику неумисної фіксації результату прак-тик, що претендують на свою приналежність до науки.

І нарешті, що ще важче уловимо, дотримання привыч-кам мислення, навіть тим, які в інших обставинах можуть дуже сприяти прориву, також може привести до неожидан-ным форм легковір'я. Я можу з упевненістю сказати, що марк-сизм - у своєму найзагальнішому соціальному вживанні - часто є різновид par excellence академічного конструкта першого порядку, тому що він поза всякою підозрою. Давайте припустимо, що ми збираємося вивчати "правову", "ре-лигиозную" або "професорську" ідеологію. Само слово "идеоло-гия" означає, що треба позначити розрив з представленнями, про які агенти мають намір повідомляти зі своєї власної практики; воно означає, що ми не сприйматимемо їх твердження буквально, що у них є свої інтереси і т. д. Але бунтарське не-истовство цього слова примушує нас забути, що панування, від ко-торого слід було б звільнитися, щоб об'єктивувати його, сприймається здебільшого тому, що воно помилкове при-знается як таке. Тому воно примушує нас забути, що нам треба повернутися назад до наукового моделювання того фак-та, що об'єктивна репрезентація практики має бути сконстру-ирована всупереч первинному практичному досвіду, або, якщо ви вважаєте за краще, що "об'єктивна істина" цього досвіду недоступна самому досвіду. Маркс дозволяє нам зламати двері доксы, докси-ческой вірності первинному досвіду. Але за цими дверима знаходяться пастка і дурень, який, довіряючи академічному здоровому глузду, забуває повернутися до первинного досвіду, який наукове конструювання повинне узяти в дужки і не враховувати. "Идеоло-гия" (насправді зараз нам було б краще почати називати її як-небудь інакше) не з'являється як така для нас і для себе, це неправильна назва, яка надає їй її символичес-кую дієвість.

Загалом, недостатньо порвати тільки з буденним здоровим глуздом або з академічним здоровим глуздом в їх звичайною фор-ме. Ми повинні також порвати з інструментами прориву, які заперечують сам досвід, по відношенню до якого вони були сконструи-рованы. Це слід зробити, щоб побудувати досконаліші моделі, які містять як первинну наївність, так і объ-ективную істину, яку ця наївність приховує і на якій при-дурки, - ті, хто думають, що вони значніші за інших, - останавли-ваются, потрапляючи в іншу форму наївності. (Не можу утриматися і не сказати тут, що глибоке переживання почуття значності що зриває таємничі покриви демистификатора, виконання ролі що позбавилося від чар і избавляющего від чар - вирішальний мо-мент безлічі соціологічних занять.. І жертва, яку тре-буют за це строгі методи, стає все більшим і більшим.)

Важко переоцінити труднощі і небезпеки, коли починаєш думати про соціальний світ. Сила пред-сконструированного прояв-ляется в тому, що, будучи властивим речам і свідомості, воно пред-ставляет себе під вивіскою самоочевидного, незаме-ченным, що залишається, тому що воно, за визначенням, є само собою зрозумілим. Фактично для прориву потрібно конверсію погляду, і про викладання соціології можна сказати, що передусім воно повинне "давати нові очі", як іноді говорили пер-вые філософи. Завдання - створити якщо не "нової людини", то, принаймні, "новий погляд", соціологічне око. І це не можна зробити без справжнього звернення, (a metanoia), ментальною рево-люции, трансформації усього бачення соціального світу людини.

Те, що називається "Эпистемологическим проривом" 44, т. е. взя-тие в дужки буденних конструкцій першого порядку і принципів, що зазвичай розробляються для пояснення цих конструкцій, часто припускає розрив із способами мислення, поняттями і метод-мі, які кожен прояв здорового глузду, буденних смыс-ла і корисного наукового сенсу (усього того, що в пануючій позитивістській традиції шанується і освячується) рахують суще-ствующими для них. Ви, звичайно, розумієте, що коли хтось убеж-ден, як я, що саме життєво важливе завдання соціальної науки, а значить, і навчання дослідницькій роботі в соціальних науках - встановлення як засаднича норма наукової деятель-ности конверсію мислення, революцію погляду, розривши з конструк-тами першого порядку і з усім тим, що підтримує їх в социаль-ном порядку і в науковому порядку також, - те він приречений на те, що його завжди підозрюватимуть у володінні пророчим даром і в тому, що він вимагає особистого звернення.

Гостро усвідомивши саме соціальні протиріччя наукового пред-приятия, у міру того як я намагався описувати його, розглядаючи частину дослідження і піддаючи його критиці, я часто вимушений зада-вать собі питання: чи не нав'язував я критичне бачення, яке мені здається необхідною умовою конструювання справжнього наукового об'єкту, ударяючись в критику пред-сконструированного об'єкту, який завжди виникає подібно до удару нижче за пояс, як свого роду інтелектуальний Anschluss*!

* * Злиття (йому.). - Прим. ред.

Ця трудність становит-ся усе більш серйозної, тому що в соціальних науках, по край-ней мірі, по моєму досвіду, принцип помилок майже завжди коре-нится як в соціально сконструйованих диспозиціях, так і в соціальних страхах і фантазіях. Отже часто буває важко висловити на публіці критичне судження, яке за межами наукової діяльності не зачіпало б якнайглибших диспозицій габітуса, тісно пов'язаних з соціальними і етнічними витік-мі, тендером, а також з мірою вищого академічного посвя-щения. Тут я маю на увазі перебільшену скромність деяких дослідників (гущавині жінок, ніж чоловіків, або людей "скромно-го" соціального положення, як ми іноді говоримо), яка не менш фатальна, ніж самовпевненість. Здається, правильна по-зиция - це досить комбінація опреде-ленных амбіцій, що рідко зустрічається, внаслідок чого з'являються широкий погляд і ог-ромная скромність, абсолютно необхідна для занурення в усі деталі об'єкту. Таким чином, керівникові дослідження, який дійсно хоче виконувати свою функцію, було б непогано хоч би іноді брати на себе роль духівника або гуру (по-французьки ми говоримо "керівника свідомості"), роль, яка досить небезпечна і у якої немає виправдань, оскільки вона воз-вращает людини до реальності, яку він "знаходить занадто великою" і поступово виховує великі амбіції у тих, хто хотів би сховатися за скромними і легкими справами.

По суті, найбільша допомога, якою початкуючий ис-следователь може чекати від досвіду, полягає в тому, що при опреде-лении завдань проекту у нього з'явиться більше сміливості враховувати реальні умови його реалізації, а саме засоби, наявні в його розпорядженні (особливо в термінах часу і особою ком-петенции, яка визначається природою його соціального досвіду і навчання) і можливості доступу до інформантів і інформації, документів, джерел і т. д. Частенько лише у кінці длительно-го процесу социоанализа, що включає цілую последователь-ность фаз зайвих покриттів і викриттів, може відбутися ідеальний матч між дослідником і його об'єктом.

Соціологія соціології, коли вона набуває цілком конкрет-ную форми соціології соціолога, його наукового проекту, його амби-ций і недоліків, його сміливості і страхів, - це не доповнення до його портрета і не свого роду нарциссическое надмірність: осозна-ние диспозицій, сприятливих або несприятливих, пов'язаних з вашим соціальним походженням, академічним положенням і підлогою, дають вам шанс, навіть якщо і невеликий, опанувати ці дис-позициями. Проте хитрощі соціальних пульсацій бесчисленны, і, щоб займатися соціологією свого власного універсуму, іноді може знадобитися абсолютно іншою, найбільш извращен-ный спосіб задоволення пригнічених імпульсів важко улови-мым обхідним шляхом. Наприклад, колишній теолог, ставши соціологом і проводячи дослідження теологів, може випробувати свого роду регрес-сию і почати говорити як теолог або, що ще гірше, використовувати соціологію як засіб звести свої старі теологічні рахунки. Те ж саме і відносно екс-філософа: у нього також буде ризик знайти в соціології філософії прихований спосіб ведення философс-ких воєн іншими засобами.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 165. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Принципы и методы управления в таможенных органах Под принципами управления понимаются идеи, правила, основные положения и нормы поведения, которыми руководствуются общие, частные и организационно-технологические принципы...

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия