Студопедия — Які послуги надають центри сім'ям, які опинилися в складних життєвих обставинах?
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Які послуги надають центри сім'ям, які опинилися в складних життєвих обставинах?






 

Надання соціальних послуг особам і сім'ям, які опинилися у складних життєвих обставинах, регулюються законами України "Про соціальні послуги" (від 19.06.2003 р. № 966-ІУ), "Про соціальну роботу з дітьми та молоддю" (від 21.06.2001 р. № 2558-ІН), "Про попередження насильства у сім'ї" (від 15.11.2001 р. № 2789-ПІ), іншими нормативно-правовими документами.

Відповідно до Закону України "Про соціальні послуги", соціалі послуги - комплекс правових, економічних, психологічних, освітніх, медичних, реабілітаційних та інших заходів, спрямованих на окремі соціальні групи чи індивідів, які перебувають у складних життєвих обставинах потребують сторонньої допомоги, з метою поліпшення або відтворення життєдіяльності, соціальної адаптації та повернення до повноцінного життя.

У літературі з проблем соціальної роботи зустрічається кілька визначень соціальних послуг. Іх розглядають як комплекс дій держави, відповідних громадських і приватних організацій, спрямованих на створення і поліпшення умов життєдіяльності особистості, розширення можливостей її самореалізації; реалізації особистісних, політичних, соціальних і культурних прав [5, с. 62]; як конкретний, порівняльний продукт роботи соціальних служб, індикатор втручання та допомоги [4, с. 26]; як сукупність дій і пропозицій державних та неурядових організацій, якими можуть скористатися окремі особи чи соціальні групи з метою задоволення особистісних потреб, вирішення проблем або подолання складних життєвих обставин [4, с 141].

Надаючи соціальні послуги сім'ям, що опинилися у складних життєвих обставинах, дії соціального працівника спрямовані на попередження «винекнення таких обставин і створення умов для самостійного розв'язання жаттєвих проблем, що з'являються.

У процесі здійснення соціального супроводу сімей, що опинилися у складних життєвих обставинах, центри соціальних служб для сім'ї, дітей і молоді надають:

соціально-економічні послуги: задоволення матеріальних інтересів і потреб осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, що реалізуються у формі надання натуральної чи грошової допомоги, а також допомоги у вигляді одноразових компенсацій; сприяння у залученні додаткових ресурсів для задоволення потреб сім'ї на лікування, оздоровления; інформування клієнта з питань працевлаштування та сприяння цьому, навчання; сприяння у пошуку житла; придбання засобів для заробітку (наприклад, купівляабо оренда швейної машинки, обладнання для теплиці тощо); сприяння в оформленні та своєчасному отриманні батьками державних виплат на утримання дитини; вирішенні проблем житла, працевлаштування прийомних дітей, дітей-вихованців після досягнення ними повноліття чи закінчення навчання; посередництво у наданні гуманітарної допомоги з інших. джерел, залучення релігійних організацій до допомоги сім'ї;

юридичні (правові) послуги: консультування з питань застосування чинного законодавства і нормативних актів; представления і захист прав та законних інтересів сім'ї та дітей, що в них виховуються, в органах державних та недержавних організаціях; сприяння в оформленні документів, необхідних для розв'язання проблем клієнтів; здійснення правової освіти батьків та дітей, що виховуються в цих сім'ях; співпраця з різними установамита фахівцями для надання фахової юридичної допомоги;

соціально-педагогічні послуги: виявлення та сприяння розвитку різнобічних інтересів і потреб осіб, які перебувають у складних життєвих обставина х. організація індивідуального навчального, виховного, колекційного процесів дозвілля, залучення до роботи різноманітних закладів; забезпечення доступності відповідних освітніх послуг для дітей з вадами розумового або фізичного розвитку шляхом індивідуального навчання; просвітницька робота щодо всебічного і гармонійного розвитку дитини; особливостей розвитку сім'ї та сімейних стосунків; навчання батьків ефективним методам виховання без покарання, мобілізаціїї власних ресурсів сім'ї для вирішення проблем у подальшому; допомога батькам у здійсненні статевого та гендерного виховання; допомога у розв'язанні конфліктних ситуацій сімейного виховання; здійснення моніторингу захисту дитини від жорстокого поводження та насильства; педагогічне консультування з питань розв'язання педагогічних проблем сім'ї та її членів; влаштування ди­тини у дитячий садок; на професійне навчання; запрошення дітей та їхніх батьків на розважальні заходи; влаштування дитини у клуб (гурток, секцію, додаткове навчання) тощо;

психологічні послуги: надання консультацій з питань психічного здоров'я та поліпшення взаємин з оточуючим середовищем, застосування психодіагностики, спрямованої на виявлення соціально-психологічних харак­теристик особистості, з метою її психологічної корекції або психологічної реабілітації; сприяння в адаптації дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, до нової сім'ї та сім'ї до дитини, у створенні на­лежного психологічного клімату, для якого характерними є повага, любов, турбота, емоційні зв'язки; сприяння в запобіганні виникненню непорозумінь та конфліктів між членами сім'ї; сприяння у формуванні у дитини почуття власної гідності, адекватної самооцінки, самосвідомості, самостійності, громадянськості позиції; мінімізація негативних наслідків попередніх травм; надання методичних порад;

соціально-медичні послуги: консультації щодо запобігання виникненню та розвитку можливих органічних розладів особи, збереження, підтримката охорона її здоров'я, здійснення профілактичних заходів; надання необхідної інформації, настанов щодо здорового способу життя, профілактики туберкульозу, венеричних захворювань та ВІЛ/СНІДу; сприяння проходженні членами сім'ї обов'язкового медичного огляду та, у разі необ-хідності, забезпечення виконання призначень лікаря; допомога у вирішениі питань, пов'язаних з оздоровленням дітей; сприяння, у разі потреби, у госпіталізації клієнтів до лікувальних установ; придбання ліків для дитини, надання вітамінів дітям; налагодження, у разі необхідності, ефективної співпраці із закладами охорони здоров'я та іншими організаціями соціального спрямування, які надають допомогу ВІЛ-інфікованим дітям;

інформаційні послуги: інформування про ресурси громади та допомога у їх використанні на користь дитини (про дитячі навчальні заклал гуртки, спортивні школи та заняття, про діяльність дитячих, молодіжних громадських організацій, турпоходи, культурні заходи); надання довідкової інформації, необхідної для вирішення складної життєвої ситуації, надання інформації про послуги, які можна отримати в ЦСССДМ, графіки роботи закладів соціального спрямування, освіти, охорони здоров'я, центрів зайнятості, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування; розповсюдження буклетів, листівок, пам'яток, плакатів соціального спрямування.

Дещо іншу класифікацію соціальних послуг пропонує визнаний вчений у сфері соціальної педагогіки О. В. Безпалько, яка стверджує, що соціально-педагогічна робота в територіальній громаді забезпечується через надання педагогічних, психологічних, медико-оздоровчих, юридичних та іформаційно-довідкових соціальних послуг [3, с. 144].

При цьому одними з найбільш поширених видів послуг е педагогічні. Якрізновид цих послуг виокремлюються освітні та розвиваючі послуги. Освітні послуги можуть надаватися у формі індивідуальних і групових занять, навчальних курсів, семінарів, відеолекторіїв, соціально-психологічних тренінгів, просвітницьких бесід, майстер-класів. Прикладом розвиваючих послуг може бути участь членів сімей у культурологічних заходах, ігротека тощо.

В організації соціального супроводу сімей, що опинилися у складних житєвих обставинах, велика питома вага припадає на психологічні послуги, які орієнтовані на формування у клієнта впевненості та мотивації по подоланню складних ситуацій, розвиток навичок самовдосконалення, зміну в свідомості людини уявлення про безвихідь її становища, відновлення психологічних сил організму. Згідно з класифікацією О. В. Безпалько, як різновид цих послуг можна виокремити діагностичні та корекційні. Психологічні послуги можуть надаватися у формі консультацій, психологічної діагностики, психологічних тренінгів, психокорекційних занять, груп взаємодопомоги, дистанційного консультування по "Телефону Довіри" тощо.

Юридичні послуги - надання консультацій з питань чинного законодавства; допомога в оформленні необхідних документів; адвокатські послуги неповнолітнім; проведения юридичних процедур при влаштуванні дитини в прийомну сім'ю, дитячий будинок сімейного типу.

Прикладами медико-оздоровчих послуг можуть бути консультації спеціалістів; оздоровчі програми для всієї сім'ї чи її членів; оздоровления дітей у санаторіях, пансіонатах, таборах відпочинку тощо. Проте, у переважнійбільшості, оздоровчі послуги надаються в загальноосвітніх закладах, спортивних клубах, центрах, басейнах, клубах за місцем проживання. Надання медичних послуг забезпечується в реабілітаційних центрах, медичних: установах, спеціалізованих медичних центрах тощо.

Інформаційно-довідкові послуги можуть надаватися у формі індивідуальних чи групових консультацій; дистанційного консультування по телефону,безкоштовного забезпечення рекламно-інформаційною продукцією (буклети, пам'ятки брошури, журнали), розміщення інформації в Інтернеті тощо. Сьогодні досить ефективною в плані надання інформаційно-довідкових послуг є робота ресурсних центрів, які створюються за сприянням громадських організацій та соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. У них зібрані різноманітні публікації, відеоматеріали, інформація На електронних носіях, що дає можливість задовольнити різнопланові запити користувачів.

Варто зауважити, що досить широкий спектр зазначених вище психологічних послуг пропонують сьогодні і неурядові організації (благодійні фонди, громадські організації) відповідно до запитів їх цільових труп та пріоритетних напрямів діяльності організації.

Послуги можуть надаватися: у приміщенні ЦСССДМ, ССН, за місцем проживания клієнта його сім'ї, прийомної сім'ї, в дитячих будинках сімейного типу, будинках дитини, дитячих будинках змішаного типу, у центрах соціально-психологічної допомоги, у пологових відділеннях, пологових бу­динках, жіночих консультаціях, у соціальних центрах матері та дитини, в навчальних закладах, інтернатних установах, у соціальних гуртожитках, у центрах соціальної реабілітації для дітей та молоді з функціональними обмеженнями, у денних центрах перебування ВІЛ-інфікованих дітей, у центрах ресоціалізації наркозалежної молоді, у слідчих ізоляторах, виховних і виправних колоніях, інших організаціях та установах.

Література:

1. Звєрєва I. Д. Соціально-педагогічна робота з дітьми та молоддю в Україні: теорія і практика. Монографія. -К.: Правда Ярославичів, 1998. - 333 с.

2. Інновації у соціальних службах: Навч. - метод, посібник / Т. Семигіна, В. Покладова, I. Грига та ін. ~ К.: Пульсари, 2002. - 168 с.

3. Послуги соціальних служб для дітей, молоді, різних категорій сімей м. Києва. Інформаційно-рекламна збірка / Під ред. К. С. Шендеровського, I. Я. Ткач. - К.: КМЦССМ, 2004. - 86 с.

4. Соціальна педагогіка: теорія та технології. - К.: Центр навчальної літератури, 2006. - 316 с.

5. Шендеровський К. С. Адаптаційна модель розвитку соціальних служб для молоді. - К.: Етна, 2002. - 121 с.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 194. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия