Студопедия — Як оцінити потреби сім'ї? Як визначити ключову про­блему сім'ї?
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Як оцінити потреби сім'ї? Як визначити ключову про­блему сім'ї?






 

Логіка виявлення потреб сімей представлена на схемі, де визначаються потреби дитини, батьківські здібності та фактори сім'ї, її оточення. Опис визначення потреб дитини розкрито у питанні 12.

На представленій схемі (див. рис. 1) визначення потреб сім'ї безпосесредньо пов'язано з визначенням потреб дитини, а саме: сім'я має забезпечити не тільки базовий догляд за дитиною, її безпеку, емоційне тепло, а стимулювати розвиток дитини, забезпечувати стабільність взаємин (стосунків), встановлювати і зберігати певні правила і традиції. Не менш значущими у визначенні потреб дитини і сім'ї є знайомство з історією сім'ї, її функціонуванням, визначення стосунків з "розширеною родиною", забез­печеність житлом, її дохід (бюджет), соціальні зв'язки сім'ї, її інтеграція у суспільство тощо.


 

Рис. 1. Схема оцінки сім'ї

Необхідно пам'ятати, що в основі діагностування потреб лежить теорія мотивації американського соціального психолога А. Маслоу. Він одним із перших спробував вибудувати систему потреб особистості, в основу якої було покладено принцип ієрархії, внаслідок чого потреби особистості по­стали у вигляді п'ятиступеневих рівнів: потреби в самоактуалізації, естетичні та пізнавальні потреби, потреби в приналежності і любові, потреби безпеки, фізіологічні потреби.

Сучасна діагностика сім'ї базується на цілій низці теорій, у числі яких можна вказати теорію комунікацій Г. Бейтсона, сімейну терапію С. Менухина, теорію об'єктивних зв'язків Дж. Фрамо, гуманістичну сімейну тера­пію К. Роджерса і В. Сатир, системну сімейну психотерапію М. Палацоли, Ж. Ф. Чекина, Г. Прата і Л. Босколо, позитивну семейну терапію Н. Пезешкиана, сімейну онтотерапію А. Менегетти та ін.

Існують різні методи діагностики сім'ї, сімейних стосунків, внутрішньої взаємодії. Як правило, методи діагностики можуть слугувати і ме­тодами роботи з сім'єю. Серед таких методів розрізняють: сімейну реконструкцію, генограму, сімейну розстановку, образи-спогади, сімейну скульп­туру та сімейну хореофафію, психодраматичне переживання ситуації, метафоричний вираз сім'ї, системно-структурну розстановку тощо.

Однією із найпопулярних методик є генограма, що допомагає соціальному працівнику зібрати, структурувати та зафіксувати достатньо великий об'єм інформації про сім'ю, внутрішньосімейні стосунки у трьох-чотирьох поколіннях. Техніка запропонована М. Воwеn в 1978 році. Головна її пере­вага - структурованість і наочність. Генограма складається із наступних компонентів: сімейного древа, медичних відомостей, емоційних станів, динаміки стосунків, системи сім'ї, сімейних вірувань, соціальної мережі сім'ї. Існує система позначок, які використовуються при складанні генограмж (див. рис. 2): особи жіночої статі - кружечки; особи чоловічої статі — квадрати. В їх середині зазначається вік людини. Смерть одного із членів позначається перекресленим квадратом; розлучення — двома паралельнимж лініями; відновлення шлюбних стосунків - лінією, що послідовно з'єднаний квадрат і кружечок; зв'язок без шлюбу - пунктирною лінією. Таким чином фіксується і характер стосунків - дві паралельні лінії при хороших стосунках, дистантні стосунки- пунктирна лінія. Часто в сім'ях Існують симбіотичні стосунки, вони позначаються трьома паралельними лініями. Дві косі лінії - стосунки, що характеризують емоційний розрив. Конфлікт позначається хвилястою лінією; прямокутник - наявність кризи; римська цифра куті в рамки - номер кризи.

 

На полях генограми вказуються імена, дати народження і смерті, фіксуються видатні дати в історії сім'ї. Орієнтовними питаниями при складанні генограми, окрім визначення прямих і опосередкованих зв'язків, жуть бути: Як члени сім'ї виявляють любов і прив'язаність? Як члени сім’ї проявляють гнів, злість? Хто є головним постачальником в сім'ї? Які ціності існують у сім'ї? Яким чином члени сім'ї контактують один із одв (словами, жестами, мовою тіла тощо)? Які існують в сім'ї захворювання? Яким чином у сім'ї приймаються рішення? Хто їх приймає? Хто бере участь у прийнятті рішень?

 

 

До найбільш ефективних методик діагностування сім'ї відносять:

• визначення сімейного простору (Е. Coppersmith), сімейна скульп­тура (Р. Рарр, О. Silverstain, Е. Carter) і сімейна хореографія (D. Kantor. В. Duhl, F. Duhl, Р. Рарр), що дають можливість визначити актуальні вну­трішні сімейні проблеми, конфлікти;

• сімейну реконструкцію за фотографіями (С. Anderson, Е. Malloy). роботу з образами-спогадами (W. Morris), що дозволяють вивчити вплив минулого на сучасний стан сімейних стосунків;

• системно-структурне розташування (Insa Sparrer, Matthias Varga von Kibed), за допомогою якої можна визначати проблеми, сумніви, "тем­ні" плями сімейної історії, переконання, сімейні цілі тощо.

У роботі з сім'ями, що опинилися у складних життєвих обставинах, важливо навчитися виявляти ключову проблему, яка має певні ознаки, ча­сові кордони.

До методів виявлення ключової проблеми сім'ї відносять: вміння ви­значати причину і наслідки; вміння відрізняти інформацію від емоцій (де­які факти - емоційні, але не інформаційні); вміння бачити інформацію з різних кутів зору (сусіди, вчитель, соціальний працівник тощо); врахову­вати думки і вислови оточення; вміння бачити і аналізувати сім'ю як сис­тему, яка функціонує з уже визначеними взаємостосунками. При визначенні ключової проблеми сім'ї необхідно враховувати ознаки, що є показниками наявності декількох проблем, а саме: сім'ї, де батьки страждають на алко­голізм; де батьки - безробітні; сім'ї, які розпадаються; неповні сім'ї; сім'ї, де батьки-інваліди. Необхідно також враховувати ознаки дисфункціональності сім'ї: дитина без догляду (прояви - слабка система спілкування; ізо­льованість між членами сім'ї; відсутність відповідальності; емоційна за­мкнутість; відсутність емпатії; недостатня увага до дитини, її розвитку і життю); експлуатація в сім'ї (прояви - нав'язування дитині батьківської ролі; очікування від дитини емоційної прив'язаності до батьків; відсутність кордонів, у тому числі сексуальних, між батьками і дітьми; батьки не за­безпечують розвитку дитини, її розростання, становлення, формуванню поглядів на світ; батьки неспроможні відділити своїх потреб від потреб ди­тини); дитина - потенційна жертва (прояви батьківської розлюченості; строгі вимоги до дисципліни; дитина - "симптом неблагополуччя"; нереа­льні вимоги до дитини; вимоги підкорення; непослідовна поведінка батьків щодо дитини: від приниження до ідеалізації); насильство над дитиною (сексуальне, психологічне, економічне, фізичне); відсутність у батьків знання про потреби-проблеми дитини; ізольованість сім'ї тощо.

Література:

1. Диагностика состояний в дисфункциональной семье, http: / /www.psylist.net/pedagog/75.htm

2. Лаврова Я. М.} Лавров В. В., Мельников О. В. Способ диагностики семейного кризиса и последующей коррекции структуры системных связей членов кризисной семьи. Патент RU 2268648 С2,

httр:/'/wwwiips.ru/lnvb/03_06/DOC/RUNWC2/000/000/002/268/648/ /OCUMENT.PDF

3. Права дитини: від витоків до сьогодення: 36. текстів, метод, та ін форм. матеріалів: Метод, видання / Авт.-упоряд. Г. М. Лактіонова (керів­ник), Л. В. Пироженко, О. В. Сухомлинська. - К.: Либідь, 2002. - 280 с.

4. Системы семейных схем в наследственной психотерапии: теория, пре­имущества и расширенные приложения генограмм. ХОЛОДИНАМИКА. Как:развивать и управлять внутренней силой.

http/www.humans.ru / h u mans /33323

5. Соціальна педагогіка: теорія і технології: Підручник / За ред..І. Д. Звєрєвої. - К.: Центр навчальної літератури, 2006. - 316 с.

6. Хеллингер Б.: Порядки любви. Разрешение семейно-системных конф­ликтов и противоречий. - Институт психотерапии. - 2001.

7. Шерман Р., Фредман Н. Структурированные техники семейной и су­пружеской терапии. Руководство. - Независисмая фирма "Класс". - 1997.

12. Як визначити й оцінити потреби дітей у сім'ї, яка опи­нилась у складних життєвих обставинах?

У відповідності до законодавства, інтереси дитини є першочерговими. Оцінка потреб дітей у сім'ї, яка опинилась у складних життєвих ситуаціях, має таку ж логічну структуру як і оцінка потреб сім'ї (див. пит. 11). Оцін­ка потреб дитини проводиться з перспективною метою найбільш ефектив­ного забезпечення її всебічного розвитку, визначення конкретного виду по­слуг та допомоги, яку потребує саме ця дитина. До переліку основних аспектів життя дитини, що мають діагностуватися, відносять: структуру сім'ї (найближчого оточення) і демографічні характеристики; основні події або кризи в історії сім'ї (наприклад, розлучення, смерть, міграція тощо); культурний і соціально-економічний статус сім'ї; важливі події, що були у період народження дитини, й основні етапи її життя; проблеми дитини, пов'язані зі здоров'ям; особливості навчання дитини; сучасне освітнє сере­довище дитини; адаптивна поведінка дитини і її соціальні контакти і взає­модія; ресурси, що має (або може знайти) сім'я.

У залежності від особливостей розвитку дитини, соціальний працівник може проводити загальну діагностику або діагностику певної ситуації (про­блеми, що з'явилася). Головними методами збору інформації є опитування. У подальшому ця інформація акумулюється у соціальній історії дитини. Процес діагностики підтримується певними документами, а саме: основна інформація (дані про дитину, дані про сім'ю, історія ситуації (проблеми) освіта, коротка інформація про ризики тощо), всебічна діагностика (коротка історія дитини, батьківські здібності, самостійність/побутові навички основні навички самообслуговування, соціальна поведінка, участь у громадській діяльності, психомоторний розвиток, комунікабельність, емоціний розвиток, освіченість, здібність до навчання, здоров'я, особливі потреби, розвиток мови тощо), рекомендації соціального працівника щодо, розробки індивідуального плану розвитку дитини, її опіки/піклуваш (визначені довгострокові потреби у розвитку та соціальному забезпеченні освітній та поведінковий розвиток, фізичний розвиток, здоров'я, соціальний розвиток, контакт із сім'єю).

Необхідно відзначити, що саме всебічна діагностика дає реальну можливість розробити стратегію втручання в існуючу ситуацію з метою забезпечити інтереси дитини. До питань короткої історії дитини можна віднести значні події (позитивні - негативні) в житті дитини; як відобразилися на дитині значні події в житті батьків (родичів); взаємостосунки дитини і головної особи, яка піклується про неї; зафіксувати неадекватну поведінку до прийому в заклад; інтенсивність контактів з батьками тощо. До питань батьківських здібностей відносять: домашні умови; фінансове становище батьків (місце роботи, дохід, страховка, допомога); як батьки характеризують дитину; взаємовідносини в сім'ї; рівень безпеки і захищеності дитинів сім'ї; методи управління поведінкою (жорстокі, демократичні, ліберальні); існування (чи відсутність) правил у житті сім'ї, послідовність вимог до дитини тощо.

Значущим компонентом діагностики є визначення рівня сформованості у дитини життєвих навичок соціальної компетентності, тобто рівень комунікації з однолітками та дорослими, самостійного прийняття рішень, само­контролю. Емоційного стану, розпізнавання та вибору позитивних цінностей. Доцільно визначати в процесі вивчення та проведения діагностики окремі соціальні характеристики дитини, які можуть бути згруповані у кілька основних блоків: навички самообслуговування - дотримання гігієнічних норм, вміння самостійно одягатися, турбота про зовнішній вигляд, до­гляд за особистими речами, вміння користуватися столовими приборами, вміння готувати їжу, вміння користуватися побутовими електроприладамн тощо; особливості взаємодії з: батьками, родичами, дітьми різних вікових труп, педагогами та іншими дорослими тощо; навчальна діяльність: ставлення до навчання, показники успішності, відповідність навчальних досягнень можливостям дитини тощо; самоконтроль емоційного стану: типові емоційні реакції дитини, особливості емоційних реакцій у стресових ситуаціях, адекватність емоцій дитини певній ситуації тощо; коло захоплень та інтересів дитини: участь у різних виховних заходах, що проходять у закладі, способи проведения вільного часу, улюблена справа, відвідування гуртків, секцій тощо.

Рівень наявності чи сформованості певних зазначених характеристик соціального досвіду дитини є її адаптаційним потенціалом та своєрідним індикатором для оцінки можливостей щодо подальшого її розвитку.

Індивідуальний план розвитку дитини, перш за все, має враховувати права дитини, а саме: забезпечення - тобто права, які надають доступ до певних благ і послуг; захист - право бути захищеним від певних дій; участь - право діяти за певних обставин і право бути залученим до процесу
прийняття рішень. Саме тому бажано, щоб індивідуальний план розроблявся разом з дитиною (при можливості із сім'єю також). Оцінка потреб дитини проводиться регулярно протягом всього періоду роботи з сім'єю, а
також після несподіваних змін в обставинах її життя. Результати оцінки потреб дитии можуть використовуватися для аналізів та звітів, що подаються у відповідні органи (служби у справах неповнолітніх, судів тощо), угод щодо влаштування дитини тощо.

Література:

1. Права дитини: від витоків до сьогодення: 36. текстів, метод, та інформ. матеріалів: Метод, видання/ Авт.-упоряд. Г. М. Лактгонова (керівник), Пироженко, О. В. Сухомлинська. - К.: Либідь, 2002. - 280 с.

2.Управление случаем в социальных службах и при междисциплинарном взаимодействии и в решении проблем детей. - М.: Полиграфсервис, 2005. - 112 с.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 210. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Краткая психологическая характеристика возрастных периодов.Первый критический период развития ребенка — период новорожденности Психоаналитики говорят, что это первая травма, которую переживает ребенок, и она настолько сильна, что вся последую­щая жизнь проходит под знаком этой травмы...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия