Студопедия — Основные проблемы и перспективы развития рынка банковских пластиковых карт в России…………………………………………………...…48 2 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Основные проблемы и перспективы развития рынка банковских пластиковых карт в России…………………………………………………...…48 2 страница






Продовження табл.1.3

     
Форма № 5 «Примітки до річної фінансової звітності» Примітки до фінансової звітності складаються до річної звітності. Метою складання цього звіту є надання користувачам більш детальної інформації про діяльність підприємства ніж вона міститься у звітах перерахованих вище. У цьому звіті є детальна інформація про рух не матері­альних активів, основних засо­бів, капітальні інвестиції, фіна­н­сові інвестиції, забезпечення і резерви, запаси, коштів у розра­хунках, податки, використання амортизаційних відрахувань тощо. Складається на основі даних бухгалтерського обліку.

 

Аналіз фінансового потенціалу дозволяє засновникам і акціонерам вибрати один із основних напрямів активізації діяльності підприємства. Іншим учасникам ринкових відносин аналіз показників фінансового потенціалу дозволяє виробити необхідну стратегію поведінки, спрямовану на мінімізацію втрат і фінансового ризику від капіталовкладень у дане підприємство.

Стійкість фінансового положення підприємства в значній мірі залежить від доцільності і правильності вкладення фінансових ресурсів в активи. Активи динамічні за своєю природою. У процесі функціонування підприємства і величина активів, і їхня структура зазнають постійних змін. Найбільш загальне уявлення про якісні зміни в структурі активів та їх джерел, а також динаміку цих змін можна отримати за допомогою вертикального і горизонтального аналізу звітності.

Горизонтальний аналіз звітності полягає в побудові однієї або декількох аналітичних таблиць, у яких абсолютні показники доповнюються відносними темпами зростання (зниження). Ступінь агрегованості показників визначається аналітиком. Як правило, беруться базисні темпи росту за ряд років (суміжних періодів), що дозволяє аналізувати не тільки зміну окремих показників, але і прогнозувати їхні значення. Цінність результатів горизонтального аналізу істотно знижується в умовах інфляції.

Вертикальний аналіз показує структуру засобів підприємства і їх джерел. Можна виділити дві основні риси, що обумовлюють необхідність проведення вертикального аналізу:

- перехід до відносних показників дозволяє проводити міжгосподарські порівняння економічного потенціалу і результатів діяльності підприємств, що розрізняються по величині використовуваних ресурсів і інших об'ємних показників;

- відносні показники деякою мірою згладжують негативний вплив інфляційних процесів, що можуть істотно спотворювати абсолютні показники фінансової звітності і тим самим утрудняти їхнє зіставлення в динаміку.

Горизонтальний і вертикальний аналіз взаємодоповнюють один одного. Тому на практиці нерідко будують аналітичні таблиці, що характеризують як структуру звітної бухгалтерської форми, так і динаміку окремих її показників. Обидва ці види аналізу особливо цінні при міжгосподарських зіставленнях, оскільки дозволяють порівняти звітність зовсім різних за родом діяльності й обсягах виробництва підприємства.

Фоміним П.А., Старовойтовим М.К. дається коротка характеристика рівнів фінансового потенціалу підприємства. Діяльність підприємства з високим рівнем фінансового потенціалу прибуткова, має стабільне фінансове становище. Діяльність підприємства зі середнім рівнем фінансового потенціалу прибуткова, проте фінансова стабільність багато в чому залежить від змін, як у внутрішньому, так і в зовнішньому середовищі. Якщо підприємство фінансово нестабільне, воно має низький рівень фінансового потенціалу[68]. Для визначення рівня фінансового потенціалу підприємства пропонується провести експрес-аналіз основних показників, що характеризують ліквідність, платоспроможність і фінансову стійкість підприємства.

Враховуючи різноманіття фінансових процесів, множинність фінансових показників, різниць у рівні їх критичних оцінок, складається ступінь їх відхилень від фактичних значень і виникають при цьому складнощі у оцінці фінансової стійкості організації, авторами рекомендується проводити інтегральну рейтингову оцінку фінансового потенціалу підприємства, тобто коефіцієнтний аналіз представлений в таблиці 1.4.

Аналіз, здійснений за допомогою показників, дозволяє оцінити як поточний, так і перспективний майновий і фінансовий стан підприємства, можливі і доцільні темпи його розвитку з позиції їх ресурсного забезпечення, виявити доступні джерела фінансування й визначити можливість їх мобілізації, спрогнозувати становище підприємства на ринку капіталу.

 

Таблиця 1.4

Рейтингова оцінка фінансового потенціалу підприємства за фінансовими показниками

Найменування показника Рівень фінансового потенціалу
Високий Середній Низький
Коефіцієнт фінансової незалежності >0,5 0,3-0,5 <0,3
Коефіцієнт фінансової залежності <0,3 0,3-0,5 >0,5
Коефіцієнт забезпеченості власними оборотними засобами >0,1 0,05-0,1 <0,05
Коефіцієнт самофінансування >1 0,5-1 <0,5
Коефіцієнт загальної ліквідності >2,0 1,0-2,0 <1,0
Коефіцієнт швидкої ліквідності >0,8 0,4-0,8 <0,4
Коефіцієнт абсолютної ліквідності >0,2 0,1-0,2 <0,1
Рентабельність активів >0,1 0,05-0,1 <0,05
Рентабельність власного капіталу >0,15 0,1-0,15 <0,1
Ефективність використання активів для продукції >1,6 1,0-1,6 <1,0

 

Даний аналіз передбачає визначення системи фінансових показників, за допомогою яких проводиться віднесення їх до того чи іншого рівня фінансового потенціалу підприємства.

Склад представлених показників далеко не вичерпаний, оскільки повний аналіз вимагає включення ще низки додаткових показників, які розширюють характеристики фінансового потенціалу підприємства. Але таке комплексне дослідження вимагає багато часу, тому на практиці розглядають лише деякі з показників, які є найбільш значимими для фінансового аналізу.

Вивчення літератури та нормативних документів по даному питанню показує недосконалість наявної системи показників аналізу фінансового стану підприємства, оскільки можна знайти наявність різних значень у визначенні бази розрахунку для більшості показників.

У зв'язку з цим для ефективної оцінки фінансового потенціалу підприємства пропонується використовувати уточнені формули основних показників фінансового аналізу.

Коефіцієнт фінансової автономії (незалежності)(коефіцієнт концентрації власного капіталу) характеризує частку власних коштів (власного капіталу) в загальній сумі коштів, авансованих у його діяльність.

Коефіцієнт фінансової автономії розраховують за формулою

 

(1.1)

 

Чим вище значення цього коефіцієнта, тим більш фінансово стійким, стабільним і більш незалежним від зовнішніх кредиторів є підприємство. Вважають, що в підприємства з високою часткою власного капіталу кредитори швидше вкладають кошти, оскільки вони мають можливість погасити борги за рахунок власних коштів. Практика свідчить, що загальна сума заборгованості не повин­на перевищувати суму власних джерел фінансування, тобто джерела фінансування підприємства (загальна сума капіталу) мають бути хоча б наполовину сформовані за рахунок власних коштів. Отже, критичне значення коефіцієнта автономії має становити 0,5.

Коефіцієнтом, зворотним коефіцієнту фінансової автономії, є коефіцієнт фінансової залежності. Добуток цих коефіцієнтів дорівнює 1.

Зростання цього показника у динаміці означає збільшення частки позикових коштів у фінансуванні підприємства, а отже, втрату фінансової незалежності. Якщо його значення знижується до одиниці (100 %), то це свідчить про те, що власники підприємства повністю його фінансують, а якщо перевищує одиницю, то навпаки. Так, якщо значення коефіцієнта 1,40, це озна­чає, що при вкладенні в активи підприємства 1,40 грн, позиченими є 40 коп.

Коефіцієнт забезпеченості власними оборотними засобами – показує, яка частина матеріальних оборотних активів фінансується за рахунок засобів чистого оборотного капіталу.

 

Кзвз = ВОЗ/МОА, (1.2)

 

де Кзвз – коефіцієнт забезпеченості власними оборотними засобами;

ВОЗ – власні оборотні засоби;

МОА – матеріальні оборотні активи.

Коефіцієнт самофінансування – показує, яка частина діяльності підприємства фінансується за рахунок власних коштів, яка з допомогою позикових. Розмір коефіцієнта фінансування менше 1 (більшість майна підприємства сформована з допомогою позикових коштів), це може засвідчувати загрозу неплатоспроможності і часто затрудняє можливість одержання кредиту.

Коефіцієнт загальної ліквідності (покриття) – показує, яку частину поточних зобов’язань підприємство спроможне погасити, якщо воно реалізує усі свої оборотні активи, в тому числі і матеріальні запаси. Цей коефіцієнт показує також, скільки гривень оборотних коштів приходиться на кожну гривню поточних зобов’язань:

 

Кз.л. = Пап, (1.3)

 

де Кз.л. – коефіцієнт загальної ліквідності;

Па – поточні (оборотні) активи;

Пп – поточні пасиви (короткострокові зобов’язання).

Якщо співвідношення менше, ніж 1:1, то це означає присутність високого фінансового ризику. Низький рівень ліквідності може свідчити про труднощі зі збутом продукції.

Співвідношення 2:1 теоретично вважається оптимальним, хоча для деяких сфер бізнесу воно може коливатися від 1,2 до 2,5.

Дуже висока ліквідність (3:1) теж не зовсім добра. Вона може означати, що підприємство має в своєму підпорядкуванні більше засобів, ніж воно може ефективно використати. А це свідчить про погіршення показників ефективності використання всіх видів активів.

Коефіцієнт швидкої (критичної) ліквідності – показує, яку частину поточних зобов’язань підприємство спроможне погасити за рахунок найбільш ліквідних оборотних коштів – грошових коштів та їх еквівалентів, фінансових інвестицій та кредиторської заборгованості. Цей показник показує платіжні можливості підприємства щодо погашення поточних зобов’язань за умови своєчасного здійснення розрахунків з дебіторами.

 

Кш.л. = (Па – Тз)/Пп , (1.4)

 

де Кш.л. – коефіцієнт швидкої ліквідності;

Па – поточні (оборотні) активи;

Тз – товарні запаси;

Пп – поточні пасиви (короткострокові зобов’язання).

Цей показник характеризує здатність підприємства виконувати свої поточні зобов’язання із швидко ліквідних активів. Теоретично нормальним вважається співвідношення 1:1.

Коефіцієнт абсолютної (грошової) ліквідності – показує, яку частину поточних зобов’язань підприємство може погасити своїми коштами негайно.

Ка.л. = (ГК + Ік)/Пп , (1.5)

 

де Ка.л. – коефіцієнт абсолютної ліквідності;

ГК – грошові кошти;

Ік – короткострокові інвестиції;

Пп – поточні пасиви (короткострокові зобов’язання).

Показник швидкої ліквідності представляє більший інтерес для банків і фінансових установ, а абсолютної для постачальників.

Рентабельність активів (R А) визначають як відношення чистого прибутку (ЧП) до середньої величини активів підприємства (А) і розраховується за формулою:

 

, (1.6)

Показує, скільки чистого прибутку припадає на 1 грн вкладених активів (інвестицій). Може визначатися у процентах. Цей показник називається також рентабельністю інвестицій (RОЕ).

Рентабельність власного капіталу (RВК) визначається як частка від ділення чистого прибутку на середню вартість власного капіталу (ВК) і розраховується за формулою:

 

, (1.7)

 

Ефективність використання активів для продукції – ефективність використання активів для продукції визначається ставленням виручки від продажу основної продукції до валюти бухгалтерського балансу і показує, скільки підприємство отримує виручки від продажу основної продукції з кожної гривні використаних активів.

Для оцінки фінансового потенціалу підприємства співвідносяться отримані значення основних фінансових показників його господарської діяльності зі шкалою, що характеризує рівні фінансового потенціалу підприємства і заносяться в таблицю. Якщо з'єднати відзначені позиції єдиною лінією, виходить крива фінансового потенціалу підприємства за показниками. Загальну оцінку рівня фінансового потенціалу підприємства за показниками рекомендується проводити експертним шляхом.

Отже, враховуючи специфіку поняття фінансового потенціалу для його діагностики потрібно провести оцінку складу та структури майна підприємства, аналіз фінансових результатів діяльності, розрахувати основні фінансові показники, які характеризують фінансовий потенціал. Виходячи з цих розрахунків стає можливим визначення рівня фінансового потенціалу та основних напрямків щодо поліпшення управління фінансовим потенціалом на підприємстві. Діагностика буде проводитись в наступних розділах на основі даних ПАТ «Спеціалізоване автотранспортне підприємство 0904»


 

РОЗДІЛ 2 Аналіз та діагностика фінансового потенціалу ПАТ «Спеціалізоване автотранспортне підприємство 0904»

2.1 Загальна характеристика ПАТ «Спеціалізоване автотранспортне підприємство 0904» як суб’єкта господарювання

 

Повне фірмове найменування підприємства - публічне акціонерне товариство «Спеціалізоване автотранспортне підприємство 0904».

ПАТ «САТП 0904»" створене шляхом відкритої підписки на акції і є правонаступником Київського державного комунального спеціалізованого автотранспортного підприємства 0904 (КДК «САТП 0904»).

15 листопада 1945 року за рішенням Мінторга України була заснована транспортна контора Київзаготплодоовочторгу. До її складу надійшло 67 автомобілів різних марок. З 1953 контора знаходиться по адресі: м.Київ, Повітрофлотський проспект №72. За 60 років існування підприємства ділянка збільшилася з 2,0 га до 5,6 га.

Засновниками ПАТ "САТП 0904" на дату створення є колектив підприємства в кількості 701 фізичної особи.

Підприємство є юридичною особою за законодавством України і має відокремлене майно, самостійний баланс, штампи, бланки і печатку із своїм найменуванням.

Ціллю діяльності ПАТ «САТП 0904» є отримання прибутку шляхом здійснення виробництва, торговельної та посередницької діяльності, виконання робіт та надання послуг, здійснення зовнішньоекономічної діяльності.

Відповідно до цілей діяльності, предметом діяльності підприємства є будь-яка діяльність, не заборонена законодавством України.

Майно підприємства складають основні засоби, обігові кошти, а також інші цінності, вартість яких відображена в самостійному балансі підприємства.

ПАТ «САТП 0904» є власником: грошових коштів і майна, переданого йому засновниками і іншими акціонерами у власність; продукції, виробленої підприємством в результаті господарської діяльності; одержаних доходів та іншого майна, набутого на підставах, не заборонених законом. Підприємство здійснює володіння, користування і розпорядження своїм майном відповідно до цілей своєї діяльності.

ПАТ «САТП 0904» здійснює згідно з чинним законодавством повноваження по володінню, користуванню і розпорядженню майном, що належить йому на підставі права власності.

Джерелами формування майна підприємства є:

– грошові кошти, отримані від продажу акцій;

– прибутки, одержані від здійснення господарської діяльності;

– майно, що передане акціонерами у власність підприємства;

– кредити банків та інших кредитно-фінансових установ;

– інші джерела, не заборонені чинним законодавством України.

Статутний капітал ПАТ «САТП 0904» становить 3690000 гривень. Він розподілений на 14760000 простих іменних акцій номінальною вартістю 0,25 гривень кожна.

Резервний фонд створюється у розмірі 25% статутного капіталу. Розмір щорічних відрахувань до резервного фонду становить не менш ніж 5% суми чистого прибутку до отримання необхідної суми. Також можуть створюватись інші фонди (фонд розвитку, фонд соціального забезпечення тощо).

Організаційна структура управління підприємством показана на рис. 2.1.

Вищим органом ПАТ «САТП 0904» є Загальні збори акціонерів. У Загальних зборах мають право брати участь усі акціонери Товариства. Брати участь у Загальних зборах з правом дорадчого голосу можуть і члени Правління, які не є акціонерами. Загальні збори акціонерів скликаються не рідше одного разу на рік.

Про проведення Загальних зборів правління підприємства повідомляє акціонерів не менш як за 45 днів до їх скликання шляхом поштового відправлення їм рекомендованого листа, в якому містяться відомості про час і місце проведення Зборів, а також порядок денний. Такі відомості, за згоди акціонера, можуть бути також передані особисто, електронною поштою або засобами факсимільного зв'язку.

 

Організаційна структура управління ПАТ "САТП 0904"
Загальні збори акціонерів
Наглядова Рада підприємства
Правління підприємства
Ревізійна комісія
Вищий орган підприємства
Представляє інтереси акціонерів
Виконавчий орган
Контроль за фінансово-госпо­дарською діяльністю

 

 


Рис.2.1 Організаційна структура управління ПАТ "САТП 0904"

 

Акціонери (їх представники), які беруть участь у Загальних зборах, реєструються із зазначенням кількості голосів, яку має кожний учасник (табл..2.1). Реєстрація акціонерів, які прибули для участі у Загальних зборах, здійснюється згідно з реєстром акціонерів у день проведення Загальних зборів Правлінням підприємства або реєстратором на підставі укладеного з ним договору. Цей реєстр підписується головою та секретарем зборів.

 

Таблиця 2.1

Інформація про акціонерів ПАТ «САТП 0904» станом на 31.12.2012 р.

Найменування акціонерів Код за ЄДРПОУ Кількість акцій Сума, грн. %
Фізичні особи у кількості 1311 д/н   3688393,75 99,96
ЗАТ ЗІФ «Свій Дім»     1606,25 0,04
Всього: -     100,0

 

Право участі у Загальних зборах акціонерів мають особи, які є власниками акцій на день проведення Загальних зборів.

До компетенції Загальних зборів належить:

а) внесення змін до Статуту підприємства;

б) обрання та відкликання членів Наглядової Ради підприємства;

в) обрання та відкликання членів Правління і членів Ревізійної комісії;

г) затвердження річних результатів роботи підприємства, включаючи його дочірні підприємства, затвердження звітів і висновків Ревізійної комісії, порядку розподілу прибутку, строку та порядку виплати частки прибутку (дивідендів), визначення порядку покриття збитків:

д)вирішення питань про створення, реорганізацію та ліквідацію дочірніх підприємств, філій та представництв, затвердження їх статутів та положень;

е) прийняття рішення про ліквідацію підприємства;

є) вирішення інших питань, які за ініціативою Правління, Ради підприємства, Ревізійної комісії або акціонерів, які володіють більш як 10 % голосів, включені до порядку денного Загальних зборів.

Загальні збори визнаються правомочними, якщо в них беруть участь акціонери, що мають відповідно до статуту більш як 60 % голосів.

Рішення Загальних зборів приймаються більшістю у 3/4 голосів акціонерів, які беруть участь у Зборах, з питань зміни Статуту підприємства, прийняття рішення про ліквідацію підприємства. З решти питань рішення приймаються простою більшістю голосів акціонерів, які беруть участь у Зборах.

Організаційне керівництво засіданням Загальних зборів здійснює Голова Зборів, а організаційно-технічне забезпечення - Секретар Зборів, які обираються простою більшістю голосів присутніх акціонерів.

Протокол Загальних зборів акціонерів підприємства підписується Головою і Секретарем зборів і не пізніш як через три робочих дні після закінчення Зборів передається Правлінню підприємства для виконання.

Наглядова Рада ПАТ "САТП 0904" представляє інтереси акціонерів у період між проведенням Загальних зборів і в межах, визначених статутом. Рада підприємства складається з 5 осіб.

Голова Ради обирається зборами акціонерів строком на 5 років. Перевага бути обраним надається акціонерам або його представникам, які мають більшу долю в статутному капіталі.

До компетенції Ради належить:

а) визначення основних напрямів діяльності підприємства і затвердження його планів та звітів про їх виконання;

б) попереднє затвердження угод, розмір яких перевищує 20% Статутного Фонду;

в) призначення в.о. Голови Правління підприємства та членів Правління (у разі їх звільнення) до затвердження кандидатур Голови Правління та членів правління на чергових Загальних зборах акціонерів підприємства;

г) здійснення всіх функцій та повноважень Загальних зборів, за виключенням тих, які згідно Закону та статуту належать до виключної компетенції Загальних зборів.

д) прийняття рішення про реорганізацію підприємства.

Виконавчим органом ПАТ «САТП 0904», який здійснює керівництво його поточною діяльністю, є Правління. До складу Правління входять Голова правління та члени Правління.

Правління підприємства обирається на 1 рік. Кількісний та особовий склад Правління визначається Наглядовою Радою підприємства.

Правління вирішує всі питання діяльності підприємства, крім тих, що належать до компетенції Загальних зборів і Наглядової Ради підприємства.

Роботою Правління керує Голова Правління, який одноособово визначає організаційну структуру Правління та розподіляє виконання обов'язків між окремими її членами.

Правління підзвітне Загальним зборам і Наглядовій Раді ПАТ «САТП 0904» та організовує виконання їх рішень. Підзвітність означає, що Правління на вимогу Загальних зборів або Наглядової Ради Товариства в найкоротший термін надає їм письмові звіти про свою діяльність в цілому або про окремі прийняті рішення. Правління організовує виконання рішень Загальних зборів або Наглядової Ради підприємства, якщо ці рішення прийняті в межах їх компетенції і з дотриманням вимог Статуту та чинного законодавства.

Контроль за фінансово-господарською діяльністю Правління підприємства здійснюється Ревізійною комісією, яка обирається з числа акціонерів.

За результатами діяльності підприємства по закінченню кожного фінансового року (або на вимогу Загальних зборів) Ревізійна комісія складає звіти і висновки, які містять інформацію про фінансовий стан підприємства, розмір річних прибутків (збитків) тощо. Звіти і висновки Ревізійної комісії затверджуються Загальними зборами підприємства.

Членами Ревізійної комісії не можуть бути члени Правління, Ради підприємства. При необхідності за згодою Наглядової Ради Товариства для вирішення питань, пов'язаних з практичною діяльністю Ревізійної комісії, можуть залучатися професійні експерти.

Ревізійна комісія складається з 5-х осіб, 4-и особи обираються Загальними зборами підприємства строком на 1 рік. Один член Ревізійної комісії обирається Головою Ревізійної комісії на такий же строк.

Перевірки фінансово-господарської діяльності Правління проводяться Ревізійною комісією за дорученням Загальних зборів, Ради Товариства, з її власної ініціативи або на вимогу акціонерів, які володіють у сукупності більш як 10 % голосів.

Ревізійній комісії підприємства повинні бути подані всі матеріали, бухгалтерські або інші документи і особисті пояснення посадових осіб на її вимогу. Ревізійна комісія складає висновок по річних звітах та балансах. Без висновку Ревізійної комісії Загальні збори акціонерів не вправі затверджувати баланс.

Персонал підприємства, як категорія, характеризує собою кадровий потенціал, трудові і людські ресурси виробництва. Він відображає собою сукупність працівників різних професійних кваліфікаційних груп, зайнятих на підприємстві і що входять в його обліковий склад. В обліковий склад включаються всі працівники, прийняті на роботу, пов'язану з основною і з не основною діяльністю підприємства. На даний момент на підприємстві нараховується 86 чоловік персоналу. Схематично структуру підрозділів підприємства згідно штатного розпису подано на рис.2.2.

 

Найменування структурних підрозділів ПАТ «САТП 0904»
Голова правління – Генеральний директор
Оперативне керівництво
Відділ перевезень, з питань охорони праці, безпеки руху та загальних питань
Комерційний відділ
Економічний відділ
Служба бухгалтерського обліку та фінансової звітності
Виробничо-технічна служба
Промислово-виробничий персонал

 


Рис. 2.2 Найменування структурних підрозділів ПАТ «САТП 0904»

 

Форма оплати праці на ПАТ «САТП 0904» - погодинна, здійснюється згідно штатного розпису керівників, професіоналів, фахівців та технічних службовців ПАТ «САТП 0904», затвердженого 01.03.2011 року.

Розроблення штатного розпису здійснюється на основі затверджених структури підприємства і чисельності його працівників, положення про оплату праці (як правило, є додатком до колективного договору) та з урахуванням вимог нормативно-правових актів, зокрема, Закону України «Про оплату праці» вiд 24 березня 1995 року № 108/95-ВР, Національного класифікатора України «Класифікатор професій» ДК 003:2005, випусків Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників та інші.

З метою підвищення матеріального заохочення водіїв в зростанні обсягів перевезень вантажів та продуктивності праці було встановлено з 01.09.2010 р. оплату праці в залежності від суми доходу, отриманого по тарифам на перевезення вантажів автомобільним транспортом підприємства.

На даний час ПАТ «САТП 0904» надає такі послуги:

1. Перевезення промислових та продовольчих товарів по м.Києву, Україні та країнах СНД.

2. Ремонт і технічне обслуговування легкових та вантажних автомобілів.

Основними замовниками перевезень є ВАТ «Будинок меблів», ТОВ «Юніфарма». Основні постачальники ПММ – Торговий дім «ГЕПАРД».

Значних особливостей в стані розвитку галузі немає. Конкурентами є усі державні та приватні автотранспортні підприємства України.

 

2.2 Дослідження складу та структури майна підприємства

 

У процесі функціонування підприємства величина активів та їх структура постійно змінюються. Характеристику про якісні зміни в структурі майна та його джерел можна отримати за допомогою вертикального та горизонтального аналізу звітності. Побудуємо аналітичну таблицю, в якій об’єднано горизон­тальний і вертикальний аналізи, які характеризують як структуру майна ПАТ «Спеціалізоване автотранспортне підприємство 0904» та його джерел, так і динаміку окремих його показників, аналізованим є період протягом 2010-2012 року (Додаток Н).

Проаналізувавши активи ПАТ «САТП 0904» за 2010-2012 роки можна відмітити такі особливості: більшу частину активів підприємства становлять необоротні активи – близько 87%, протягом 2011-2012 років спостерігається зменшення до 75%, що спричинене зношенням основних засобів. Оборотні активи відповідно складають – 13%, у 2012 році – майже 26%.

Для більш детальної характеристики активів підприємства побудовано табл.2.2, де показано активи в абсолютному та відносному значеннях відносно валюти балансу.

 

Таблиця 2.2

Зведена таблиця аналізу активу балансу ПАТ «САТП 0904», тис.грн







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 181. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Этапы трансляции и их характеристика Трансляция (от лат. translatio — перевод) — процесс синтеза белка из аминокислот на матрице информационной (матричной) РНК (иРНК...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия