Студопедия — Основные проблемы и перспективы развития рынка банковских пластиковых карт в России…………………………………………………...…48 7 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Основные проблемы и перспективы развития рынка банковских пластиковых карт в России…………………………………………………...…48 7 страница






 

 


Рис.4.3 Схема роботи в «1С: Бухгалтерія»

- повна настроюваність: можливість доповнювати і змінювати План рахунків бухгалтерського обліку, систему проводок, ведення аналітичного обліку, форм первинних документів, форм звітності;

- можливість автоматичного друку вихідних (первинних) документів.

Вихідними даними для програми є господарські операції, що вносяться до Журналу господарських операцій.

Програма «1С: Бухгалтерія – Проф. для Windows» дає можливість вводити господарські операції декількома способами:

1) ручне введення операцій;

2) використання типових операцій;

3) використання режиму «документи і розрахунки».

На підставі введених господарських операцій програма формує звітність із синтетичного обліку та різні допоміжні документи, зокрема:

- оборотно-сальдову відомість за рахунками і субрахунками;

- «шахматку»;

- аналіз рахунка за підсумками і кореспонденцією даного рахунка з відповідними рахунками;

- обороти по дебету і по кредиту рахунка і відповідне сальдо, а також обороти і сальдо по рахунках за відповідний період;

- Журнал-ордер і відомість по рахунку;

- зведені проведення-підсумки за відповідною кореспонденцією;

- аналіз рахунка за датами;

- звіт за журналом операцій – вибірку проведень із журналу операцій за визначеними рахунками, кореспонденцією та іншими ознаками;

- картку рахунка і всі проведення з даним рахунком.

Програма може утримувати відомості за будь-який період часу.

Для ведення аналітичного обліку програма дає змогу вводити необмежену кількість довідників об’єктів аналітичного обліку (субконто): за видами продукції, матеріалами, підприємствами, співробітниками та ін.

Усі документи з аналітичного обліку формуються у грошовому, а якщо це потрібно, то і в натуральному виразі. Крім цього, Програма дає змогу створювати Звіти довільної форми, що використовують дані не лише синтетичного, а й аналітичного обліку.

Сервіс здачі електронних документів (1С-Звіт) - це сумісна розробка компанії "Бест Звіт" та фірми "1С". Програма фактично є копією програми "M.e.doc" з додатковою можливістю повної інтеграції з типовими конфігураціями 1С. Програма "1С-Звіт" дозволяє створювати, змінювати та здавати звіти в податкові органи, пенсійний фонд та статистику.

Система "Клієнт-Банк" належить до систем віддаленого банківського обслуговування (ВБО). Крім неї, сюди входять Інтернет-банкінг та телебанк.

"Клієнт-Банк" є програмно-технічним комплексом, який дозволяє підприємству керувати своїм рахунком з комп'ютера, встановленого в офісі підприємства. Банки розробляють програми "Клієнт-Банк" самостійно, або купують уже готову програму в організації, що володіє правами на неї, і пристосовують до власної автоматизованої банківської системи (надалі - АБС), або отримують програму при купівлі АБС.

Оскільки зв'язок між комп'ютером клієнта і комп'ютерною мережею банку здійснюється за допомогою телефонних ліній загального користування, система "Клієнт-Банк" повинна відповідати вимогам НБУ щодо захисту електронних банківських розрахунків. Кожний програмний комплекс "Клієнт-Банк" проходить в НБУ перевірку на відповідність вимогам безпеки передачі інформації та іншим технічним вимогам, при успішному результаті якої розробник отримує сертифікат відповідності. Це потрібно для того, щоб запобігти несанкціонованому доступу до рахунка клієнта третіх осіб або доступу клієнта до інших банківських рахунків, крім тих, які зазначені в договорі на обслуговування.

Основною функцією «Клієнт-Банку» є надання можливості підприємству проводити платежі зі свого поточного рахунка в банку, не відвідуючи банку, з офісу підприємства.

Крім того, "Клієнт-Банк" дозволяє:

- здійснювати моніторинг коштів на поточному рахунку. Тобто уповноважений працівник підприємства (як правило, це особи, наділені правом першого та другого підпису на платіжних документах) може, не відвідуючи банку, контролювати рух коштів на поточному рахунку, з'ясовувати особу платника та призначення платежу. Завдяки цьому можна, приміром, оперативно відвантажувати продукцію споживачам за фактом її оплати;

- отримувати виписки з поточного рахунка;

- отримувати від банку щоденні офіційні курси іноземних валют, які використовуються при бухгалтерському обліку операцій;

- вести довідник своїх контрагентів за платежами та довідник призначення платежу. Ці довідники дозволяють значно швидше формувати платіжні документи, оскільки відпадає потреба заново заносити інформацію до кожного документа - готовий шаблон переноситься до платіжного документа з довідників;

- отримувати від обслуговуючого банку повідомлення про нові банківські послуги, поточні відсоткові ставки за кредитами та депозитами, іншу інформацію, яку банк вважає за потрібне оперативно доводити до клієнтів. Можливе і звернення клієнта до обслуговуючого банку. Ця функція дозволяє підприємству і банку оперативно обмінюватися інформацією.

 


 

РОЗДІЛ 5 Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях ПАТ «Спеціалізоване автотранспортне підприємство 0904»

 

ПАТ «Спеціалізоване автотранспортне підприємство 0904» надає послуги по перевезенню промислових та продовольчих товарів по м. Києву, Україні та країнах СНД, а також ремонт і технічне обслуговування легкових та вантажних автомобілів.

На сьогоднішній день система управління охороною праці є центральною для багатьох підприємств. Основні виробничі процеси, починаючи від отримання замовлення та організації перевезень, вимагають виваженої, цілеспрямованої i систематичної розробки технологічних процесів. Очевидно, що для ефективної діяльності підприємства необхідні цілеспрямоване визначення повноважень і системна організація охорони праці.

Юридична відповідальність за стан охорони праці та забезпечення здорових і безпечних умов праці на товаристві несе його керівник, він повинен створювати безпечні умови праці, забезпечувати сприятливий морально-психологічний клімат у трудовому колективі, що сприяє підвищенню продуктивності праці і поліпшенню якості продукції та послуг.

Безпосередній контроль за виконанням заходів по безпеці праці покладений на службу охорони праці, яка створена наказом керівника. На зазначену службу покладено опрацювання цілісної системи управління охороною праці, сприяння удосконаленню діяльності у цьому напрямку кожного структурного підрозділу. Службою охорони праці складаються плани на місяць і на рік, які затверджуються керівником.

В ПАТ «Спеціалізоване автотранспортне підприємство 0904» розроблені і затверджені власником наступні нормативні акти про охорону праці:

– Положення про систему управління охороною праці, що діють на підприємстві;

– Положення про службу охорони праці підприємства;

– Положення про навчання, інструктаж і перевірку знань працівників з питань охорони праці;

– Положення про проведення навчання з охорони праці;

– Наказ про порядок атестації робочих місць щодо їх відповідності нормативним актам про охорону праці;

– Статут підприємства.

– Інструкції з охорони праці для працюючих за професіями та видами робіт (див. Додаток З).

В досліджуваному господарстві відносини між керівником та працюючими фіксуються колективним договором. Колективний договір є основним нормативним документом внутрішнього користування, що регулює і визначає разом з чинним законодавством взаємні виробничі, трудові і соціально-економічні відносини між Адміністрацією і Працівниками ПАТ «Спеціалізоване автотранспортне підприємство 0904».

Головним пунктом Колективного договору є п.7 «Умови і охорона праці». Згідно вище сказаного – забезпечення безпечних умов праці є обов’язком Адміністрації. Працівники зобов’язані знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці, правила поведінки з машинами, механізмами, обладнанням, іншими засобам виробництва, користуватися засобами індивідуального колективного захисту, проходити обов’язкові медогляди.

На підприємстві розроблені інструкції на кожному робочому місці. З урахуванням вимог відповідних інструкцій, до початку роботи з кожним робітником проводиться первинний інструктаж, про робиться запис у відповідному журналі.

Наказом по підприємству (див. Додаток К) керівник, його заступники, спеціаліст охорони праці, проводять навчання в учбових закладах перед початком виконання своїх обов`язків один раз на рік, також разом з наказом складається план проведення занять по електробезпеці і охороні праці (див. Додаток Л, М). З кожним працівником, який приймається на роботу проводиться вступний інструктаж.

Наказом керівника підприємства створено комісію по атестації робочих місць за умовами праці, складено перелік робочих місць, що підлягають атестації, основна мета якої полягає в регулюванні відносин між власником і працівниками, у галузі реалізації прав на здорові і безпечні умови праці, пільгове пенсійне забезпечення.

Фінансування заходів з охорони праці відбувається за рахунок самого підприємства через створений фонд з охорони праці, який формується в розмірі 0,5% від суми наданих послуг, а також за рахунок амортизаційних відрахувань та адміністративних витрат.

Одним з важливих засобів запобігання нещасним випадкам на підприємстві є систематична, доцільно-спрямована пропаганда охорони праці при перевезеннях. Вона полягає у пробудженні та підтриманні зацікавленості до охорони праці; переконанні працюючих у необхідності того чи іншого заходу з охорони праці; популяризації нових засобів створення безпечних і нешкідливих умов праці. На досліджуваному підприємстві в кожному структурному підрозділі та в головній конторі знаходяться план евакуації, куточки з техніки безпеки, інструкції та плакати

Проаналізуємо умови праці для економічного відділу за наступною формою:

В якості об’єкта дослідження в розділі «Охорона праці» є бухгалтерія ПАТ «Спеціалізоване автотранспортне підприємство 0904», яке займається наданням автотранспортних послуг.

Приміщення відділу знаходиться на 2 поверсі адміністративної будівлі. Загальна площа приміщення складає 40 м2, висота – 2,8 м, приміщення має 3 вікна. Кількість працюючих в приміщенні 4 чоловіків. Отже, на одного працюючого в приміщенні припадає: 40: 4 = 10 (м2/чол.) робочої площі. Згідно із СНиП 2.09.04 – 87 на кожного працюючого в приміщеннях повинно припадати не менше 4,5 м2/чол. (якщо використовується комп’ютерна техніка - 6 м2/чол) робочої площі. Висота приміщення – не менше 2,5 м. Отже, нормативи розмірів та забезпечення працюючих робочою площею дотримано.

У приміщенні розташовано 4 комп’ютерів. Напруга джерела живлення комп’ютерів у приміщенні – 220 В. У приміщенні розміщені 4 письмових столи, шафа для зберігання документів.

За небезпекою ураження електричним струмом управлінське приміщення належить до приміщень без підвищеної небезпеки ураження електричним струмом працюючих.

В процесі роботи використовується сучасне технологічне обладнання нової конструкції. Для попередження пожежі на стелі розміщена пожежна сигналізація. Для попередження травматизму співробітниками відділу охорони праці розроблені «Комплексні заходи щодо встановлення нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення існуючого рівня охорони праці, запобігання випадкам виробничого травматизму, професійним захворюванням, аваріям».

Для аналізу санітарно-гігієнічних умов у досліджуваному приміщенні визначимо, чи відповідають вони діючій нормативно-технічній документації.

Нормоване значення коефіцієнта природного освітлення (КПО) для четвертого світлового поясу України еIV визначається, %, за формулою (5.1).

 

, (5.1)

 

де енІІІ - нормоване значення КПО для III світлового поясу за СНиП II-4-79.

енІІІ = 1,5%;

m - коефіцієнт світлового клімату (для України m = 0,9);

c - коефіцієнт сонячності знаходиться у межах 0,75-1,0.

Розрахуємо коефіцієнт природного освітлення КПО, прийнявши с=0,95:

енIV =1,5% × 0,9×0,95 = 1,28%.

Фактичне значення коефіцієнта природного освітлення для досліджуваного приміщення (5.2).

 

, (5.2)

 

де Sв – площа усіх вікон у приміщенні, м2; Sn – площа підлоги приміщення,м2;

τз – загальний коефіцієнт світлопроникності віконного прорізу. Для віконних прорізів адміністративно-управлінських будівель, які не обладнані сонцезахисними пристроями, τз =0,4-0,5;

r1 - коефіцієнт, який враховує підвищення КПО при бічному освітленні завдяки світлу, відбитому від поверхонь приміщення і підстильного шару, що прилягає до будинку (дорівнює 2,15);

- світлова характеристика вікна (дорівнює 13);

Кбуд – коефіцієнт, що враховує затемнення вікон іншими будинками; якщо будинків немає, то Кбуд=1;

Кз - коефіцієнт запасу, береться в межах 1,3 – 1,5, приймемо Кз= 1,5.

Sв=2,1×2×3=12,6 (м2); Sп=5×8=40 (м2).

Розрахуємо фактичне значення КПО (5.3).

 

(5.3)

 

Оскільки фактичне значення природного освітлення більше нормованого (1,28<1,38), то природне освітлення в приміщенні є достатнім.

Для освітлення приміщення застосовуються лампи розжарювання потужністю 150 Вт. Система освітлення - загальна. Нормоване значення освітленості повинне становити не менше 300 люкс (СНиП II – 4 – 79).

Розрахуємо фактичне значення освітлення (Еф), враховуючи те, що потужність ламп – 150Вт, кількість ламп у світильнику –3 шт.

Фактичне значення штучного освітлення (Еф) розраховуємо за формулою:

, (5.4)

 

де Fл – світловий потік лампи, лм;

hВ – коефіцієнт використання світлового потоку (hВ = 0,4 ÷ 0,6);

N – кількість світильників, шт; n – кількість ламп у світильнику, шт.;

S – площа приміщення, м2; К – коефіцієнт запасу (К = 1,5 - 2);

Z – коефіцієнт нерівномірності освітлення (Z = 1,1).

Fл = 2090 (лм); hВ = 0,6; N =6 шт.; n = 3 шт.; S =5×8 =40 м2; К = 1,8; Z=1,1

(люкс).

Отже, фактичне значення штучного освітлення близьке до нормованого відхилення на 0,95 %, тобто в межах допустимого, а це свідчить про достатність штучного освітлення в приміщенні.

Проведемо розрахунок повітрообміну у виробничому приміщенні:

Коефіцієнт аерації розраховується по формулі (5.5).

 

Ка = Si / S, Ка =5/400=0,0125 (5.5)

 

де, Si – площа всіх вентиляційних отворів; S – площа підлоги.

Необхідний вентиляційний об'єм повітря (V вент, м/ч) (4.6), який треба подавати в приміщення, щоб вміст СО2 не перевищив допустимого рівня (0,1%).

Vвент = G·N / (ГДК – С) = 30×8/(0,1-0,03)=3428,6(м/ч) (4.6)

 

де G– кількість СО2, що виділяється людиною за одну годину, 30-45 л/год;

N – кількість людей в приміщенні;

ГДК– гранично допустимий вміст СО2 у повітрі виробничого приміщення (0,1 % або 1 л/м3); С – вміст СО2 в атмосферному повітрі (0,03 % або 0,3 л/м3).

Кратність повітрообміну К, що показує скільки об’ємів повітря в приміщенні необхідно замінити свіжим зовнішнім за умови, щоб вміст СО2 не перевищив ГДК:

 

К = Vвент / W = 3428,6/(40×10×2,8)=3,06 (4.7)

 

де Vвент – необхідний вентиляційний об'єм повітря; W– об'єм приміщення.

Отриманий результат заносимо у таблицю 5.1.

 

Таблиця 5.1

Коефіцієнт аерації та повітрообмін виробничих приміщень

    Приміщення Коефіцієнт аерації К а Кратність повітрообміну
Фактичні дані Санітарно-гігієнічна норма Фактичні дані Санітарно-гігієнічна норма
Виробниче 0,0125 1/40 -1/70 3,06 2-7

 

Таким чином вентиляційний режим приміщення є добрим, так як кратність повітрообміну у виробничому приміщенні знаходитись у межах 2-7.

Значення параметрів, які характеризують санітарно-гігієнічні умови праці в аналізованому структурному підрозділі – бухгалтерія, зведемо в підсумкову таблицю 5.2.

Отже аналізуючи дані таблиці 5.2, можна відмітити, що санітарно-гігієнічні умови праці на підприємстві у відділі кадрів є добрими, так як основні параметри знаходяться в межах норми, або є максимально наближеними до неї.

 

 

Таблиця 5.2

Санітарно-гігієнічні умови праці в бухгалтерії на ПАТ «САТП 0904»

Параметр Значення параметру Нормативний документ
фактичне нормоване
1. Освітленість штучна, (лк)     СНиП ІІ-4-79
2.Значення коефіцієнта природного освітлення, (%) 1,38 1,15 СНиП ІІ-4-79
3. Температура повітря, (0С):      
Взимку   21÷25 ГОСТ 12.1.005-88
Влітку   22÷28 ГОСТ 12.1.005-88
4. Відносна вологість повітря, (%):   40-60 ГОСТ 12.1.005-88
5. Швидкість руху повітря, м/сек 0,1 < 0,2 ГОСТ 12.1.005-88
6. Кратність повітрообміну, (м3/год) 3,06 2-7 СНиП 2.09.04-87

 

Аналізоване приміщення за небезпекою виникнення пожежі відповідно до ОНТП 24-86 відноситься до категорії В (пожежонебезпечні – в ньому наявні легкозаймисті речовини - папір, дерево).

Можливими причинами пожежі можуть бути: коротке замикання в електричній мережі; займання паперу, дерева через необережне поводження з вогнем; розповсюдження вогню з сусідніх приміщень.

У разі виникнення пожежі своєчасно та з мінімальними наслідками дають можливість загасити її наявні пожежна сигналізація та вогнегасники.

В даному структурному підрозділі встановлені вогнегасники типа ВП-5 в розмірі 1 шт.

На основі вище зазначеного необхідно розглянути заходи по попередженню виникнення пожежі та обмеження поширення вогню. Отже, попередити і запобігти пожежам можна шляхом дотримання наступних вимог:

– регламентація допустимих концентрацій горючих речовин у виробничому середовищі;

– використання ефективної робочої й аварійної вентиляції та надійної герметизації обладнання;

– вибір швидкісних систем сигналізації у випадку виникнення позаштатних ситуацій.

Система пожежного захисту підприємства повинна забезпечуватися наступними складовими:

– розташуванням приміщень та виробництв з урахуванням вимог пожежної безпеки;

– забезпеченням евакуації людей;

– використанням засобів пожежної сигналізації, сповіщення та пожежогасіння;

– організацією пожежної охорони об'єкта;

На підставі проведеного аналізу, можна зробити висновок, що на працівників бухгалтерії протягом трудового дня, впливають наступні шкідливі фактори: монотонність праці, недостатня кількість свіжого повітря в літній період. Отже, необхідно прийняти заходи для усунення впливу цього шкідливого фактора. Пропонується щодня, по кілька разів протягом робочого дня, провітрювати приміщення, а також застосовувати кондиціонер для автоматичної підтримки в приміщенні свіжого повітря.

Також для підприємства є доцільним покращення штучного освітлення, так як показник є нижчим норми, це можливо за рахунок збільшення кількості світильників або заміни ламп на лампи з більшою потужністю.

На підставі проведеного дослідження з урахуванням отриманих висновків були розроблені деякі заходи на вдосконалення охорони праці.

Для підвищення ефективності системи охорони праці на ПАТ «САТП 0904» було запропоновано наступне:

– організація короткочасних перерв для працівників, робота яких пов’язаних з персональними електронними машинами;

– поліпшення умов праці за рахунок зниження шуму та вібрації;

– встановлення попереджувальних знаків та позначень;

– поліпшення освітлення за рахунок встановлення ламп денного освітлення.

ВИСНОВКИ І РЕКОМЕНДАЦІЇ

 

Сучасний стан економіки диктує жорсткі умови існування підприємств. Економічне і політичне становище України є досить поганим, що, звичайно, не може не відобразитися на вітчизняних підприємствах. Низький рівень конкурентоспроможності, недостатній об'єм грошових коштів для оновлення основних фондів - ці фактори негативно впливають на загальний стан підприємницького сектору Рішення даних проблем здійснюється за допомогою економічного аналізу.

Фінансова сторона діяльності підприємства має важливе значення, тому аналіз і діагностика фінансового потенціалу і його ефективне використання є невід'ємною частиною економічного аналізу.

Аналіз літератури по даній темі виявив відсутність єдиного методу проведення оцінки фінансового потенціалу, а також недостатнє опрацьовування існуючих методів. Таким чином, проблема ефективного аналізу і діагностики фінансового потенціалу залишається актуальною. Що свідчить про необхідність пошуку рішення даної задачі. Для здійснення вище викладеного необхідно, по-перше, конкретизувати поняття фінансового потенціалу, а по-друге, проаналізувати існуючі методи його оцінки і виявити їх загальні риси.

Існує декілька визначень фінансового потенціалу, які різні в його трактуванні, але схожі в його суті.

До фінансового потенціалу можна застосувати визначення дане у Великій Радянській Енциклопедії, де «потенціал» визначається як «…засоби, запаси, джерела, що є в наявності і що можуть бути мобілізовані, приведені в дію, використані для досягнення певної мети, здійснення плану; рішення будь-якої задачі; можливості окремої особи, суспільства, держави в певній області».

Інше визначення фінансового потенціалу підприємства говорить про те, що це відносини, які виникають на підприємстві з приводу досягнення максимально можливого фінансового результату. Також його можна визначити як характеристику фінансової незалежності підприємства, його фінансової стійкості і кредитоспроможності.

Крім того, якщо виходити з методики оцінки, фінансовий потенціал - потенційні фінансові показники виробництва (прибутковість, ліквідність, платоспроможність), потенційні інвестиційні можливості.

У зв'язку з вищевикладеним, фінансовий потенціал можна визначити як фінансові ресурси, з приводу яких виникають відносини на підприємстві з метою досягнення його ефективного функціонування (високих показників ліквідності, прибутковості, платоспроможності, стійкості і інших фінансових показників).

Аналіз різних трактувань фінансового потенціалу дозволяє визначити основну мету його оцінки - визначення не використовуваних ресурсів і їх застосування для досягнення максимально можливого ефективного рівня функціонування підприємства (систематичного надходження й ефективного використання фінансових ресурсів, дотримання розрахункової і кредитної дисципліни, досягнення раціонального співвідношення власних і залучених коштів).

Як було відмічено вище, на даний момент немає єдиної методики аналізу і діагностики фінансового потенціалу підприємства. В але є загальні риси, які дозволять надалі її створити.

В роботі було досліджено еволюцію поглядів на суть фінансового потенціалу і його роль в системі економічного потенціалу підприємства, охарактеризовані джерела фінансових ресурсів, аналіз та управління фінансовим потенціалом і шляхи поліпшення його використання в сьогоднішніх умовах.

Для діагностики фінансового потенціалу ПАТ «Спеціалізоване автотранспортне підприємство 0904» було використано його фінансову звітність за три роки. На основі даної звітності були розраховані фінансові коефіцієнти, що найбільш повно характеризують фінансовий потенціал підприємства. Протягом аналізованого періоду в структурі активу балансу найбільшу частку складають основні засоби. Незначну питому вагу складають оборотні кошти, хоча протягом періоду спостерігається їх збільшення за рахунок збільшення частки дебіторської заборгованості, що є негативним явищем для діяльності підприємства.

В структурі пасиву балансу найбільшу питому вагу складає власний капітал, одночасно відсутні довгострокові зобов'язання, досить незначну частку складають поточні зобов'язання (близько 6% протягом періоду). Такі тенденції статей балансу позитивно відбиваються на показниках ліквідності та платоспроможності. Так, протягом аналізованого періоду значення показників ліквідності збільшуються, це свідчить про те, що підприємство є ліквідним та платоспроможним.

За показниками фінансової стійкості можна відзначити, що у підприємства спостерігається незначна залежність від зовнішніх кредиторів та зберігається потенційна можливість розрахуватися за своїми зобов'язаннями. Підприємство охарактеризоване за типами фінансової стійкості, як підприємство яке має абсолютну фінансову стійкість, тобто власні оборотні кошти забезпечують формування запасів і витрат.

За аналізом фінансових результатів підприємство протягом 2010-2012 років має збитки. Збитковість підприємства в даний період пов’язана зі зменшенням обсягів перевезень, що викликано неплатоспроможним споживчим попитом, подорожчанням палива за допомогою якого підприємство здійснює свою діяльність та наслідками фінансової кризи в країні. На кінець 2011 року ПАТ «Спеціалізоване автотранспортне підприємство 0904» отримало чистий прибуток в розмірі 75 тис.грн, що свідчить про покращення діяльності підприємства.

В третьому розділі дипломної роботи проведена рейтингова оцінка фінансового потенціалу підприємства за методикою Фоміна П.А., Старовойтова М.К. оцінка показала, що аналізованому підприємству можна привласнити високий рівень фінансового потенціалу підприємства за розрахованими показниками - платоспроможність підприємства і його фінансова стійкість знаходяться на досить високому рівні. Але все ж потрібно звернути увагу на показники, які мають низький рівень фінансового потенціалу підприємства, а саме показники рентабельності, підприємству якнайшвидше потрібно вийти на прибуткову діяльність,і найперше, що потрібно зробити це знизити рівень собівартості та інших витрат за допомогою механізму оптимізації витрат на підприємстві.

Таким чином, на основі проведеного аналізу і діагностики було сформовано механізм управління фінансовим потенціалом підприємства за допомогою методів та інструментів якого стає можливим прогнозування фінансового потенціалу. Можна виділити основні напрями для контролю за підтриманням високого рівня фінансового потенціалу ПАТ «Спеціалізоване автотранспортне підприємство 0904»:

- зростання доходів підприємства та запобігання можливим збиткам.

- мінімізація ризиків, виявлення факторів впливу на підприємство та їх усунення.

- поліпшення та оптимізація струк­тури джерел доходів, розробка і впровадження нових фінансових інструментів.

- недопущення недоотримання при­бутку підприємством та виникнення причин банкрутства.

- підвищення ефективності фінан­сових потоків на підприємстві.

- розробка та впровадження стратегії управління фінансовим потенціалом підприємства.

- виділення пріоритетних зон фінан­сування діяльності підприємства.

Запропоновані заходи допоможуть сформувати комплексну систему покращення фінансового стану підприємства.

 

 


 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

1. Абалкин Л.И. Диалектика социалистической экономики / Л. И. Абалкин. – М.: Экономист, 2000. – 244 с.

2. Аранчій В. А. Фінанси підприємств: Навч. посіб./ В. А. Аранчій. – К.: Професіо­нал, 2004. – 265 с.

3. Балабанова Л.В. Організація праці менеджера: Підручник. 2-ге вид., перероб. та доп./ Л.В. Балабанова, О.В. Сардак. – К.: Професіонал, 2007. – 345с.

4. Бланк І.О. Фінансовий менеджмент: Навч.посіб. / І.О. Бланк. К.: Ельга, 2008. – 722 с.







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 218. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Определение трудоемкости работ и затрат машинного времени На основании ведомости объемов работ по объекту и норм времени ГЭСН составляется ведомость подсчёта трудоёмкости, затрат машинного времени, потребности в конструкциях, изделиях и материалах (табл...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия