Студопедия — Аналіз господарської діяльності та оцінка тенденції розвитку туристичних послуг агенцією
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Аналіз господарської діяльності та оцінка тенденції розвитку туристичних послуг агенцією






 

Туристичне агентство “Трайдент Хіт” – це приватне підприємство, з правом найму робочої сили, функціонує на принципах повної економічної та правової самостійності. Будь-яке туристичне підприємство діє на підставі власного статуту, тобто певного зібрання обов'язкових правил, що регулюють його індивідуальну діяльність та взаємовідносини з іншими суб'єктами господарювання. (додаток А). У статуті прописано найменування фірми, дату його стоврення, місце розташування, правовий статус, місія та основні напрямки діяльності агенції, організацінна стуктура, а також статутний капітал, права та обов’язки, посадові особи та трудовий колектив тощо.

На ринку туристичних послуг турагенство “Трайдент Хіт” працює з 1997 року. Туристичне підприємство “Трайдент Хіт” розташоване у м. Луцьку в центрі міста, за адресою вулиця Степана Бандери, 4, тел./факс (0332) 24 59 52, сайт – http://trident.travel [16].

Вище керівництво туристичного агентства “Трайдент Хіт” сформулювало місію своєї організації таким чином: “Надання професійних послуг у сфері туризму”.

Основні цілі та обмеження діяльності: Приватне підприємство створене з метою організації та забезпечення створення туристичного продукту, реалізації та надання послуг, а також здійснення посередницької діяльності із наданням характерних та супутніх послуг, розвиток зовнішньоекономічних зв’язків України для розвитку інфраструктури та отримання прибутку.

Система планів, що розробляє туристичне агентство “Трайдент Хіт” має свої чіткі завдання, які полягають в наступному: забезпеченні цілеспрямованого розвитку; координація діяльності працівників; створення бази ефективного контролю й оцінювання; мотивація трудової діяльності; інформаційне забезпечення.

Приватне підприємство створене з метою організації та забезпечення створення туристичного продукту, реалізації та надання послуг, а також здійснення посередницької діяльності із наданням характерних та супутніх послуг, розвиток зовнішньоекономічних зв’язків України для розвитку інфраструктури та отримання прибутку. Види діяльності, щодо яких законодавством передбачено ліцензування, Товариство здійснює тільки після отримання відповідної ліцензії АГ № 580651 (Додаток Б).

Правильно побудована організаційна структура туристичного агентства „Трейдент Хіт” дозволяє підприємству ефективно функціонувати, управляти всіма підрозділами підприємства. У кінцевому результаті вона визначає фінансові результати, тому що правильно побудоване управління неминуче веде до зниження витрат, збільшенню показників ефективності.

„Трайдент Хіт” – це туристична компанія, яка має мережу туристичних агентств, які діють по всій території України, зокрема у Львові, Києві, Ужгороді, Луцьку, Харкові, Рівному, Івано-Франківську, Донецьку. Надалі розглядатимемо діяльнісь однієї із її ланок – турагенство „Трайдент Хіт” у місті Луцьку [16].

Організаційна структура туристичного агенства „Трайдент Хіт” (Луцьк) є лінійною. В її структури управління покладено принцип єдиноначальності, який передбачає надання керівнику широких прав і повноважень для виконання його функцій. Директор, який заміщує обов'язки бухгалтера, одноосібно приймає рішення по управлінню і несе персональну відповідальність за діяльність колективу.

Лінійна організація управління будується на розподілі прямих посадових обов'язків таким чином, щоб кожен працівник був максимально націлений на виконання поставлених перед фірмою завдань. Лінійна структура передбачає здійснення прямих впливів на підлеглих і концентрацію у керівника всіх функцій управління. Всі повноваження є прямими (лінійними). Вони йдуть від вищої ланки управління до нижчого [18].

Організаційна структура туристичного агенства „Трейдент Хіт” представлена на схемі, зображеній на рис. 2.1.

Рис. 2.1. Організаційна структура туристичного агенства „Трайдент Хіт”

 

Так як фірма є малою організацією, має у своєму штаті невелике число співробітників та займається наданням послуг населенню, то оптимальною є використання лінійної структури управління. Практично лінійна структура застосовується в одноосібному володінні і на малих підприємствах з невеликою кількістю працівників.

Переваги лінійної структури управління:

- строго дотримується принцип єдиноначальності і персональної відповідальності керівника-підприємця за результати роботи своїх підлеглих;

- працівники не можуть отримувати від свого керівника суперечливих вказівок;

- директор один несе всю відповідальність за свої дії; оперативність прийняття рішень;

- простота в розумінні і використанні інформації;

- можливість підтримати необхідну дисципліну, надійність і економічності правління.

Недоліки лінійної структури:

- негнучкість, жорсткість, непристосованість до подальшого зростання підприємства;

- метод управління може бути бюрократичним, диктаторським;

- підприємець повинен обов'язково бути професіоналом у своїй справі і розбиратися у всіх питаннях, що часто дуже важко через їх великого числа і різного характеру.

Загальне керівництво і розробку загальної стратегії фірми, а також керівництво по всім фінансовим та комерційним питанням, керівництво над менеджерами по туризму здійснює директор.

Менеджери ведуть роботу по плануванню і здійсненню туристичних подорожей на основі договорів з тур операторами і розробляють та організовують свої закордонні тури.

В туристичному підприємстві, як і в будь-якому іншому, важливу соціальну роль відіграє колективний договір – угода між трудовим колективом та адміністрацією, що укладається щорічно і не може суперечити чинному законодавству України. Колективним договором регулюються виробничі, трудові та економічні відносини трудового колективу з адміністрацією (власником) будь-якого підприємства, яке використовує найману працю [64].

Умови праці в туристичній агенції “Трайдент Хіт” можна визначити як оптимальні, тобто такі, при яких зберігається не лише здоров'я працюючих, а створюються передумови для підтримування високого рівня працездатності. Трудова діяльність працівників центру пов'язана з використанням персональних комп'ютерів, периферійної та копіювальної техніки, засобів зв'язку, зокрема стільникового.

Площу приміщень, в яких розташовані персональні комп’ютери, визначають згідно з чинними нормативними документами з розрахунку на одне робоче місце, обладнане ПК:

- площа – 6,1 м2,(за нормативом не менше 6,0 м2);

- робочі місця розташовані на відстані 1,2 м від стіни з вікном (норма – 1м);

- відстань між бічними поверхнями ПК – 2 м. (норма – не менше 1,2 м);

- прохід між рядами робочих місць становить 2 м (норма – не менше 1 м).

Заземлені конструкції, що знаходяться в приміщеннях (батареї опалення, водопровідні труби), захищені діелектричними щитками та сітками від випадкового дотику.

В приміщені наявна медична аптечка першої допомоги. Також встановлена система автоматичної пожежної сигналізації, оскільки там знаходиться багато документації, що є легкозаймистим матеріалом та наявні переносні вуглекислотні вогнегасники у кількості 2 шт. (з розрахунку 1 шт. на кожну кімнату). Підходи до засобів пожежогасіння є вільними.

У випадках, коли користування ПК є основним видом діяльності (директор, менеджер по туризму), то ПК і його периферійні пристрої (принтер, сканер тощо) розміщується на основному робочому столі, з лівого боку.

Якщо використання ПК є періодичним (екскурсовод, кур’єр), то він, розміщується на приставному столі, з лівого боку від основного робочого столу.

Висота робочої поверхні столу для ПК становить 80 см (за нормою має бути в межах 680 – 800 мм), а ширина – забезпечує можливість виконання операцій в зоні досяжності моторного поля.

Робочий стілець працівника ПК має такі основні елементи: сидіння, спинку, стаціонарні або знімні підлокітники.

Більшість робочих сидінь працівників є підйомно-поворотним, такими, що регулюються за висотою, кутом нахилу сидіння та спинки, за відстанню спинки до переднього краю сидіння, висотою підлокітників [73].

Розташування моніторів забезпечує зручність зорового спостереження у вертикальній площині. Клавіатура розміщена на поверхні столу. Робочі місця з ПК оснащені тримачем для документів, що легко переміщується та встановлений вертикально або з нахилом на тому ж рівні та відстані від очей користувача ПК, що і монітор.

Розміщення принтера або іншого пристрою введення-виведення інформації на робочому місці розташовані так, що забезпечує добру видимість монітору, зручність ручного керування пристроєм введення-виведення інформації в зоні досяжності моторного поля.

Більшість робочих місць розміщені так, щоб природне світло було збоку, переважно з лівого та забезпечувало коефіцієнт природної освітленості не нижче 1,5%. Робочі місця, обладнані ПК розташовані так, щоб уникнути попадання в очі прямого світла. Джерела штучного світла розташовані з обох сторін від екрану паралельно напрямку зору.

Штучне освітлення всього приміщення обладнане системою загального рівномірного освітлення. Оскільки у агенстві “Трайдент Хіт” частими є робота з документами, то прийнятим є система комбінованого освітлення, тобто додатково до загального освітлення встановлені світильники місцевого освітлення.

Лінія електромережі для живлення персональних комп‘ютерів, їх периферійних пристроїв (принтер, сканер тощо) виконана як окрема групова трипровідна мережа, шляхом прокладання фазового, нульового робочого та нульового захисного провідників. Нульовий захисний провідник використовується для заземлення (занулення) електроприймачів. Нульовий захисний провід прокладається від стійки групового розподільчого щита, розподільчого пункту до розеток живлення.

Усі провідники відповідають номінальним параметрам мережі та навантаження, умовам навколишнього середовища, умовам розподілу провідників, температурному режиму.

Для протирання підлоги застосовується рідини, пара яких не утворює вибухопожежонебезпечних сумішей з повітрям та не викликає корозії контактів електричних з'єднань.

Агентство розташоване поблизу проїзної частини, тому для забезпечення нормованих рівнів шуму у приміщеннях та на робочих місцях застосовуються шумопоглинальні засоби, вибір яких обґрунтовується спеціальними інженерно-акустичними розрахунками. Як засоби шумопоглинання застосовуються важкогорючі спеціальні перфоровані плити та панелі.

Отже, умови праці, наявні в туристичному агентстві “Трайдент Хіт” створені для максимального сприяння роботи працівників цього підприємства.

Незважаючи на настільки оптимальні умови праці у агенції можливі і виробничі шкідливості. Джерелами шуму на робочих місцях є друкуючі пристрої (принтери), сканери, дисководи. Крім того до виробничих шкідливостей цього закладу, що діють на працівників є випромінювання від комп’ютера та виконання службових обов’язків тривалий час у сидячому положенні.

Туристичне агентство „Трейдент Хіт” веде облікову, визначену чинним законодавством України, документацію та звітність: подає до місцевих органів виконавчої влади в галузі туризму та органів державної статистики за місцезнаходженням у визначений термін, у повному обсязі достовірну статистичну інформацію за формами державної статистичної звітності № 1-ТУР “Звіт про діяльність туристичної організації” (Додаток В) [41].

Для аналізу показників господарської діяльності туристичного агентства „Трейдент Хіт”, були використані звіти про діяльність туристичної організації за 2011-2013 рр.

Важливим показником діяльності туристичної організації є динаміка обсягу реалізованих послуг (таблиця 2.1).

Таблиця 2.1

Динаміка обсягу реалізованих послуг туристичного агентства „Трейдент Хіт” за 2011- 2013 рр., осіб [41]

Назва показника Всього туристів
2011 р. 2012 р. 2013 р.
Осіб % Осіб % Осіб %
Кількість обслугованих туристів            
Іноземних туристів            
Туристів, які виїзджали за кордон            
Туристів, охоплених внутрішнім туризмом            
Кількість туристів, яким було надано екскурсійні послуги            

 

Проаналізувавши дані про кількість обслугованих туристів туристичного агентства „Трейдент Хіт” можна зробити наступні висновки: кількість обслугованих туристів за 2012 рік зменшилася на 8%, а за 2013 р. – на 3% у порівнянні із 2011 роком; кількість туристів, які виїжджали за кордон у 2012 році збільшилася на 20%, а у 2013 р. – лише на 10% у порівнянні із 2011 роком; у 2011 році спостерігалася найбільша кількість туристів, зацікавлених у внутрішньому туризмі, а у 2013 році тенденція внутрішнього туризму практично не змінилася. Популярність екскурсійних послуг зросла на 3% у 2012 р., але різко знизилася (на 11%) у 2013 році.

Рис. 2.2. показує структуру обслуговуваних туристів агенцією “Трайдент Хіт” взалежності від мети подорожі.

Рис.2.2. Кількість обслуговуваних туристів агентством “Трайдент Хіт” в залежності від мети подорожі станом на 2013 р., чол. [41]

Якщо провести аналіз щодо кількості обслугованих туристів в залежності від мети поїздки, то можна зробити такі висновки: у 2013 році з метою культурно-пізнавальною, рекреаційною (до морських узбережь) та гірськолижною було відправлено основну масу всіх обслугованих туристів. В сегменті власне релігійного туризму скористались послугами агентства 17 туристів (на рівні з лікувально-оздоровчим та сільським туризмом) (рис.2.2).

Релігійний сегмент туристичного бізнесу – це той елемент, який мав попит ще з часів зародження туризму і залишається актуальним і до нині. Так як на ринку туристичних послуг фунцкіонують фірми, що спеціалізуються на організації та реалізації релігієзнавчих і паломницьких турів, то діяльність агенції “Трайдент Хіт” зазнає значого впливу конкуренції. Негативним фактором у діяльності фірми у релігійному сегменті є те, що вона не спеціалізується на самостійному виготовленні релігійного туристичного продукту, а лише реалізує деякі тури інших операторів. Протягом останніх трьох-чотирьох років відчутно збільшилось число туристів, що здійснюють паломництво як по Україні, так і за кордон.

На обсяг продажів по закордонних напрямками впливає такий фактор як сезонність. Релігійні тури користуються популярністю серед туристів в основному у міжсезоння – весною та восени, а також приурочені до великих релігійних свят (Різдво, Водохреще, Великдень тощо) [50].

У Луцьку кількість туристичних агентств, що пропонують релігійні послуги досить велика. Можливими конкурентами турфірми “Трайдент Хіт” є турагенства, що займаються подібним видом діяльності, зокрема “Join up”, “Viva Travel”, “ MAKiNTOUR”, “Валерія”, “Малібу tour”, “Скалат” та ін.

Основними туристичними операторорами-постачальники послуг є наступні: “Тез Тур”, “Туртесс Тревел”, “Корал Тревел”, “Анекс Тур”, “Ньюз Тревел”, “Унікальна Україна”, “Волиньтурист” та ін.

Туристична компанія “Трайдент Хіт” має таких ділових партнерів:

- Туристичні фірми (Універсальне агенство, Інкомартур та ін.);

- Посольства країн світу (оформляються візи в більше ніж 47 країн);

- Страхові компанія (РZU Україна та ін.);

- Банки (Райфацен Банк Аваль, Альфа-Банк) та ін.

 







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 212. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Внешняя политика России 1894- 1917 гг. Внешнюю политику Николая II и первый период его царствования определяли, по меньшей мере три важных фактора...

Оценка качества Анализ документации. Имеющийся рецепт, паспорт письменного контроля и номер лекарственной формы соответствуют друг другу. Ингредиенты совместимы, расчеты сделаны верно, паспорт письменного контроля выписан верно. Правильность упаковки и оформления....

Этапы трансляции и их характеристика Трансляция (от лат. translatio — перевод) — процесс синтеза белка из аминокислот на матрице информационной (матричной) РНК (иРНК...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия