Студопедия — Система поточного контролю
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Система поточного контролю






Поточний контроль полягає у виконанні індивідуальних завдань на семінарських та практичних заняттях, прояву у студентів здатності до колективної роботи та активності студентів на практичних заняттях.

Викладач семінару веде облік відвідувань студентами семінарів, заносить у журнал, оцінює доповіді. Оцінки виступам виставляються в тих випадках, коли вони носять цільний характер і виявляють знання студентів. Інакше відзначається тільки – «виступив».

Відмова від доповідей і відповідей на питання при обговорення внаслідок непідготовленості, оцінюються як незадовільні знання.

Проведення колоквіумів по групах у спеціально відведене для кожної групи час з метою перевірки засвоєння навчального матеріалу (чи окремих питань і тем курсу), ведення конспектів, вивчення практики. При цьому студенти повинні бути завчасно сповіщені про тему і час колоквіумів. У випадку виявлення несумлінного відношення до справи чи поганого засвоєння матеріалу таких студентів необхідно викликати на повторний колоквіум (чи консультації), а також використовувати стосовно них заходи впливу, виклик на засідання кафедри, до завідувача кафедрою і т.п.

Проведення в навчальний час, використовуючи частину лекції або семінарського заняття, невеликих письмових робіт із пройденого матеріалу з метою перевірки якісті засвоєння матеріалу й уміння студентів викладати свої думки, робити самостійні висновки й узагальнення.

У випадку незадовільного виконання письмової роботи викладач може зобов'язати студента до повторного виконання такого академічного завдання.

Перегляд конспектів, складених студентами по рекомендованій на дану дисципліну обов'язкової літератури.

Перевірка словників-визначень необхідних по даній дисципліні юридичних термінів і понять.

Контрольні завдання як форма поточного модульного контролю:

Для підготовки та виконання контрольних завдань з курсу «Цивільне право. Особлива частина» необхідно спочатку до кожного питання завдання опанувати теоретичні положення, викладені у рекомендованій спеціальній фаховій літературі. Потрібно також проаналізувати окремі рекомендовані нормативні положення застосування цивільного законодавства, а потім почати самостійно розв‘язувати завдання.

Оцінювання тестових завдань:

Особливість роботи при підготовці до тестового контролю полягає у тому, що позитивне виконання тестових завдань потребує від студентів точних знань, доброї пам’яті, а у певних випадках - розвитку інтуїтивного мислення (адже заборонено користуватися будь-якими джерелами).

2. Рубіжний контроль

Рубіжний контроль знань є показником якості вивчення окремих розділів, тем і пов'язаних з цим пізнавальних, методичних, психологічних і організаційних якостей студентів. Його завдання - сигналізувати про стан процесу навчання студентів для вжиття педагогічних заходів щодо оптимального його регулювання. Якщо поточний контроль проводиться лише з метою діагностики першого рівня засвоєння, тобто рівня загального орієнтування у предметі, то рубіжний контроль дає можливість перевірити засвоєння отриманих знань через більш довгочасний період і охоплює більш значні за обсягом розділи курсу. Відповідно змінюється методика контролю, від студентів можна вимагати самостійної конструктивної діяльності, а також виявити взаємозв'язки з іншими розділами курсу.

Основною формою проведення рубіжного контролю є атестація. Вона має за мету мобілізацію студентів на поглиблене вивчення дисципліни, активізацію їх самостійної роботи та підвищення якості навчального процесу в цілому.

Рубіжна атестація проводиться у вигляді письмової контрольної роботи двічі на семестр за розкладом, затвердженим у встановленому порядку. Результати рубіжної атестації заносяться у відомість встановленого зразка та журнал академічної групи. Атестаційна відомість зберігається у деканаті протягом календарного року.

Поділ навчального матеріалу на модулі встановлюється кафедрою та фіксується в робочій програмі з даної дисципліни. Цю інформацію викладач доводить до відома деканату та студентів протягом перших двох тижнів поточного семестру.

Письмова компонента рубіжного контролю є обов’язковою та проводиться шляхом виконання контрольних завдань. Варіанти контрольних завдань у вигляді тестів, теоретичних питань та окремих завдань, а також критерії оцінювання результатів їх виконання розробляються викладачами кафедри, розглядаються на засіданні кафедри та затверджуються завідувачем кафедри на початку кожного навчального року. Критерії оцінювання результатів виконання контрольних завдань доводяться до відома студентів перед проведенням рубіжної атестації.

До рубіжної атестації допускаються усі студенти академічної групи.

Рубіжна атестація проводиться протягом двох академічних годин.

Студент вважається таким, що складав рубіжну атестацію, якщо він з’явився на контрольний захід та отримав контрольне завдання. Контрольні завдання виконуються кожним студентом індивідуально та самостійно. При виявлені порушень студентом встановленого порядку проведення атестації викладач усуває цього студента від проведення контролю, а його робота не зараховується. У цьому випадку, а також у випадку неявки на атестацію, студент вважається не атестованим.

Результати перевірки письмових контрольних робіт оголошуються студентам не пізніше, ніж через два дні після проведення рубіжної атестації.

Студент, який не погоджується із отриманою оцінкою, може звернутися із письмовою апеляцією до завідувача кафедри не пізніше наступного робочого дня після оголошення результатів. Комісія у складі завідувача кафедри та лектора даної дисципліни повинні розглянути апеляцію у присутності студента протягом двох робочих днів і прийняти остаточне рішення щодо оцінки, яке не підлягає подальшому оскарженню. У результаті апеляції оцінка контрольного завдання студента не може бути зменшена, а тільки залишена без змін або збільшена. Результат розгляду апеляції фіксується на тексті виконаного завдання та у відомості, і підтверджується підписами відповідних викладачів.

Якщо студент не звернувся з апеляцією у встановлений термін, то оцінка викладача є остаточною.

Студент не може повторно складати рубіжну атестацію з метою підвищення оцінки.

 

3. Система підсумкового контролю

Іспит (екзамен) є формою підсумкового контролю знань з дисципліни «Цивільне право. Особлива частина» за семестр та підлягає в оцінці засвоєння студентом навчального матеріалу на підставі результатів його роботи на практичних та семінарських заняттях. Іспит виставляється за результатами підсумкової контрольної роботи, співбесіди або як середній бал рубіжних атестацій, підсумкової модульної рейтингової оцінки.

Оцінювання іспиту:

Найважливішим принципом дидактики у вищій школі є принцип міцності знань, без чого студенти, як майбутні фахівці, не можуть бути підготовлені до майбутньої самостійної практичної роботи. І хоча основна функція іспиту - перевірка знань студентів, він, разом з тим, є засобом посилення міцності знань.

Іспит - заключна ланка навчального процесу.

Перевірка знань студентів дисципліни «Цивільне право. Особлива частина» повинно відповідати трьом вимогам:

- вичерпне знання теорії питання;

- точне знання діючого права;

- вміння самостійно вирішувати практичні питання.

- оцінка "ВІДМІННО" може бути виставлена за умови повного і всебічного розкриття теми, студент вільно опонує термінологією, демонструє глибокі знання використаної при підготовці літератури, має власну точку зору щодо питання яке стало темою заняття та може довести свою точку зору. В ході відповіді студент логічно та послідовно викладає вивчений матеріал та в змозі вільно та професійно вести дискусію;

- оцінка "ДОБРЕ" виставляється за умови, що викладені вище але мають місце деякі упущення при висвітленні матеріалу, зустрічаються не точні твердження які не підкріплені нормативними чи іншими доказами;

- оцінка "ЗАДОВІЛЬНО" виставляється, якщо студент розкрив питання в загальних рисах, розуміє суть питання, спробує робити висновки, але при цьому допускає грубі помилки, матеріал не викладається самостійно, відсутні логіка його викладання;

- оцінка "НЕЗАДОВІЛЬНО" виставляється в випадках коли студент не в змозі дати відповідь на поставлене запитання або відповідь є невірною, студент не зрозуміє суті питання, а як наслідок не може зробити висновки.

Таким чином, при оцінці знань студентів у якості вихідних даних враховується:

1. Знання навчальної монографічної й інший додатково рекомендованої літератури.

2. Знання нормативного матеріалу і знайомство з практичним рішенням питань.

3. Характер відповідей, їхня повнота, самостійність, свідомість, правильність, обґрунтованість, форма викладу думок.

4. Орієнтація в науці, розуміння її, знання основних понять і призначення науки.

Виконаний вид навчальної роботи зараховується студенту, якщо він отримав за нього позитивну оцінку за національною шкалою відповідно до таблиці.

 

Відповідність рейтингових оцінок за окремі види навчальної роботи

у балах оцінкам за національною шкалою

 

Виконання та захист реферату Виконання модульної контрольної роботи  
    Відмінно
    Добре
    Задовільно
менше 3 менше 3 Незадовільно

 

Якщо студент виконав реферат з позитивними (за національною шкалою) оцінками у встановлені терміни, то до його поточної модульної рейтингової оцінки додаються по одному додатковому заохочувальному балу за кожен такий вид навчальної роботи.

Ще один бал може бути доданий до підсумкової модульної рейтингової оцінки, якщо студент взяв участь (доповідь, повідомлення) у роботі щорічної студентської або іншої науково-практичної конференції.

Сума рейтингових оцінок, отриманих студентом за окремі види виконаної навчальної роботи, становить поточну модульну рейтингову оцінку, яка заноситься до відомості модульного контролю.

Якщо студент успішно (з позитивними за національною шкалою оцінками) виконав передбачені в модулі всі види навчальної роботи, то він допускається до модульного контролю з цього модуля.

Сума поточної та контрольної модульної рейтингових оцінок становить підсумкову модульну рейтингову оцінку, яка виражається в балах та за національною шкалою.

У випадку відсутності студента на модульному контролі з будь-яких причин (через не допуск, хворобу тощо), проти його прізвища у колонці «Контрольна модульна рейтингова оцінка» відомості модульного контролю робиться запис «Не з’явився», а у колонці «Підсумкова модульна рейтингова оцінка» – «Не атестований».

При цьому студент вважається таким, що не має академічної заборгованості, якщо він має допуск до модульного контролю і не з’явився на нього з поважних причин, підтверджених документально. У протилежних випадках студент вважається таким, що має академічну заборгованість.

Питання подальшого проходження студентом модульного контролю у цих випадках вирішується в установленому порядку.

У випадку отримання незадовільної контрольної модульної рейтингової оцінки студент повинен повторно пройти модульний контроль в установленому порядку.

При повторному проходженні модульного контролю максимальна величина контрольної модульної рейтингової оцінки в балах, яку може отримати студент, дорівнює трьом (оцінці “Добре” за національною шкалою), тобто зменшується на один бал у порівнянні з наведеною в таблиці.

Перескладання позитивної підсумкової модульної рейтингової оцінки з метою її підвищення не дозволяється.

Сума підсумкових модульних рейтингових оцінок у балах становить підсумкову семестрову рейтингову оцінку, яка переховується в оцінку за національною шкалою.

Якщо студент має позитивну (за національною шкалою) підсумкову семестрову модульну рейтингову оцінку то від допускається до семестрового контролю з дисципліни «Цивільне право. Особлива частина», який здійснюється в формі іспиту.

Підсумкова семестрова рейтингова оцінка в семестрі, в якому передбачений іспит, дорівнює сумі підсумкової семестрової модульної рейтингової оцінки та залікової рейтингової оцінки, встановленої для кожної категорії підсумкових семестрових модульних рейтингових оцінок.

Перескладання позитивної підсумкової семестрової рейтингової оцінки з метою її підвищення не дозволяється.

Підсумкова семестрова рейтингова оцінка в балах, за національною шкалою та за шкалою ECTS заноситься до заліково-екзаменаційної відомості, навчальної картки та залікової книжки студента.

Підсумкова семестрова рейтингова оцінка заноситься до залікової книжки та навчальної картки студента, наприклад, так: 92/5/А, 87/4/В, 79/4/С, 68/3/D, тощо.

Оцінювання досягнутих успіхів за семестр проводиться в системі оцінювання ННІПП НАВС, після чого переводиться в національну шкалу оцінювання та шкалу ЕСТS відповідно до таблиці:


ШКАЛА ОЦІНЮВАННЯ

академічних успіхів осіб, що навчаються за ECTS (100-бальною системою) та національною системою оцінювання знань

Оцінка ECTS За національною шкалою Визначення
А (90-100) відмінно ВІДМІННО – відмінне виконання лише з незначною кількістю помилок
В (82-89) добре ДУЖЕ ДОБРЕ – вище середнього рівня з кількома помилками
С (75-81) ДОБРЕ – в загальному правильна робота з певною кількістю грубих помилок
D (68-74) задовільно ЗАДОВІЛЬНО – непогано, але зі значною кількістю недоліків
Е (60-67) ДОСТАТНЬО – виконання задовольняє мінімальні критерії
FX (35-59) незадовільно з можливістю повторного складання НЕЗАДОВІЛЬНО – потрібно попрацювати перед тим, як отримати залік
F (1-34) незадовільно з обов’язковим повторним курсом НЕЗАДОВІЛЬНО – необхідна серйозна подальша робота

 


ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДО МОДУЛЬНОГО КОНТРОЛЮ З ДИСЦИПЛІНИ «ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕС»

1. Диспозитивність методу цивільного процесуального права визначається:

А) обов’язками суб’єктів цивільних процесуальних правовідносин;

Б) правами суб’єктів цивільних процесуальних правовідносин;

В) правами та обов’язками суб’єктів цивільних процесуальних правовідносин;

Г) процесуальним статусом суб’єктів цивільних процесуальних правовідносин.

2. Системою цивільного процесуального права є:

А) сукупність галузей та комплексів права;

Б) сукупність галузей та норм права;

В) сукупність інститутів та комплексів права;

Г) сукупність інститутів та норм права.

3. На які структурні складові поділяється цивільне процесуальне право як навчальна дисципліна:

А) загальну та спеціальнучастини;

Б) загальну та особливучастини;

В) спеціальну та особливучастини;

Г) загальну, спеціальну та особливучастини.

4. Чи може бути обмежене право на судовий захист:

А) ні;

Б) так, на підставі рішення органу державної влади;

В) так, в умовах воєнного або надзвичайного стану;

Г) так, на підставі рішення суду.

5. Право на зверненнядо суду за захистом в цивільному процесі мають:

А) фізичні особи;

Б) фізичні та юридичні особи;

В) кожна особа, права якоїпорушені, невизнані або оспорювані.

6. Що таке метод цивільного процесуального права:

А) сукупність принципів правового регулювання;

Б) система правових норм;

В) сукупність способів, засобів та прийомів правового регулювання;

Г) система принципів та норм права.

7. Предметом цивільного процесуального права є:

А) майнові та особисті немайнові суспільні відносини;

Б) суспільні відносини у сфері інтелектуальної власності;

В) суспільні відносини у сфері здійснення правосуддя у цивільних справах;

Г) відносини між позивачем та відповідачем.

8. Цивільне процесуальне право – це:

А) самостійний правовий інститут;

Б) галузь права;

В) підгалузь цивільного права;

Г) правовий комплекс.

9. Який з цих інститутів права не є складовою системи цивільного процесуального права:

А) інститут авторського права;

Б) інститут апеляційного провадження;

В) інститут заходів процесуального примусу;

Г) інститут доказів.

10. Який з перерахованих принципів не є принципом правосуддя:

А) гласність і відкритість судового розгляду;

Б) забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішень суду;

В) диспозитивність;

Г) незалежність суддів і підкорення їх лише закону.

11. Методом цивільного процесуального права України є:

А) диспозитивний;

Б) імперативний;

В) імперативно-диспозитивний;

Г) регулятивний.

12. Цивільне процесуальне право співвідноситься з цивільним правом як:

А) процесуальне і матеріальне право;

Б) об’єктивне і суб’єктивне право;

В) регулятивне та охоронне право;

Г) інститут та галузь права.

13. Цивільне процесуальне право – це:

А) інститутом цивільного права України;

Б) окрема галузь права;

В) міжгалузевим інститутом.

14. Змагальність сторін полягає:

А) у збиранні доказів судом за його ініціативою;

Б) в можливості суду активно втручатися в матеріально-правові відносини сторін;

В) у праві суду вийти за межі позовних вимог сторін;

Г) в обов'язку доведення обставин, на які сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

15. В якому з перераховани хвипадків не допускається закритий судовий розгляд:

А) з метою забезпечення таємниці усиновлення;

Б) за клопотаннямосіб, якіберуть участь у справі;

В) у справах за участю перекладача;

Г) з метою забезпечення збереження державної або іншої таємниці.

16. Імперативність методу цивільного процесуального права визначається:

А) обов’язками суб’єктів цивільних процесуальних правовідносин;

Б) правами суб’єктів цивільних процесуальних правовідносин;

В) правами та обов’язками суб’єктів цивільних процесуальних правовідносин;

Г) процесуальним статусом суб’єктів цивільних процесуальних правовідносин.

17. Нормами якої галузі права закріплені загальні положення щодо судового захисту прав і свобод людини і громадянина:

А) адміністративного;

Б) кримінального;

В) конституційного;

Г) цивільного.

18. Чимає право особа відмовитисьвід права на зверненнядо суду:

А) так;

Б) ні;

В) лише у випадках, встановлених законом;

Г) лише за згодою прокурора.

19. Правосуддя в Україні здійснюється:

А) виключно судами;

Б) будь-якими органами державної влади;

В) судами та комісіями по трудовим спорам;

Г) судами та органами місцевого самоврядування.

20. Хто надає правову допомогу в цивільній справі?

А) адвокати;

Б) фахівці у галузі права;

В) адвокати або будь-яка інша особа, яка має належним чином оформлену довіреність на представництво інтересів особи в суді;

Г) правильні всі відповіді.

21. За загальним правилом, цивільні справи у судах першої інстанції розглядаються:

а) суддею одноособово;

б) колегією у складі одного судді і двох народних засідателів;

в) колегією у складі трьох суддів.

22. Особи, які сприяють здійсненню правосуддя - це:

а) суд;

б) сторони, треті особи, прокурор, державні органи;

в) свідки, експерти, перекладач, представники.

23. Суддя, який брав участь у розгляді справи, може брати участь в новому розгляді справи у разі скасування рішення, ухвали, прийнятної за його участю:

а) так;

б) ні.

24. Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог, частіше всього виступає на стороні:

А) суду;

Б) відповідача;

В) прокурора;

Г) позивача.

25. Назвіть право, яким наділена третя особа, яка не заявляє самостійних вимог:

А) заявляти клопотання;

Б) збільшувати розмір позовнихвимог;

В) відмовлятися від позову;

Г) укладати мирову угоду.

26. Третя особа не має права вступати у цивільнийпроцес:

А) під час провадження у справі до судового розгляду;

Б) на підготовчійчастині судового розгляду;

В) на початку розглядусправи по суті;

Г) при ухваленні та проголошеннірішення суду.

27. Законне представництво не здійснюється:

А) прокурором, якийпред’явивпозов на захист прав і свобод іншої особи;

Б) усиновителями;

В) піклувальником;

Г) опікуном, призначеним для опіки над майном особи, визнаноїбезвісновідсутньою.

28. До осіб, якіберуть участь у справі, належить:

А) відповідач;

Б) експерт;

В) свідок;

Г) перекладач.

29. Представники зобов'язані подати для підтвердження своїх повноважень документи в:

а) копіях, посвідчених суддею;

б) оригіналах;

в)або в копіях, посвідчених суддею, або в оригіналах.

30. За яких умов судді, слідчі, прокурори можуть бути представниками у суді?

а) за жодних умов;

б) коли вони діють як представники відповідного органу, що є стороною або третьою особою у справі, чи як законні представники;

в) коли вони представляють інтереси держави в корпоративних спорах.

31. Питання про відібрання дитини без позбавлення батьківських прав може бути вирішено:

а) судом;

б) прокурором;

в) органом опіки та піклування.

32. Особа може бути визнана недієздатною:

а) судом;

б) органом опіки та піклування;

в) органом РАЦСу.

33. Позови, що виникають з діяльності філії або представництва юридичної особи, можуть пред'являтися:

а) за місцезнаходженням юридичної особи;

б) за місцезнаходженням філії або представництва юридичної особи;

в) або за місцезнаходженням юридичної особи, або за місцезнаходженням філії або представництва юридичної особи.

34. Щодо яких справ сторони не мають права визначати територіальну підсудність?

а) справ, для яких встановлена підсудність кількох вимог, пов'язаних між собою;

б) справ, для яких встановлена загальна підсудність;

в) справ, для яких встановлена виключна підсудність.

35. Позови про захист прав споживачів можуть пред’являтися в суд за місцем:

А) проживання споживача;

Б) місцем заподіяння шкоди;

В) за місцем виконання договору;

Г) правильно все вище зазначене.

36. Підсудністьцивільних справ, у яких однією із сторін є суд або судя цього суду, визначається:

А) ухвалою судді суду вищої інстанції;

Б) Генеральною прокуратурою України;

В) Судовою адміністрацієюУкраїни;

Г) окремою ухвалою судді суду вищоїінстанції.

37. Позови до відповідача, місце проживання якого невідоме, пред’являються за місцезнаходженням:

А) майна відповідача;

Б) за місцем його перебування;

В) за останнім відомим місцем проживання відповідача;

Г) правильно все вище зазначене.

38. Передача справи з одного суду до іншого здійснюється на підставі:

А) ухвали суду;

Б) рішення суду;

В) окремоїухвали суду;

Г) виконавчого листа.

39. Позови, щовиникають з діяльності філії або представництва юридичної особи, можут ьпред’являтися до суду за:

А) місцезнаходженням державного реєстратора;

Б) їхмісцезнаходженням;

В) місцезнаходженням виконавчого комітету районної державної адміністрації;

Г) державного виконавця.

40.На які види правовідносин поширюється юрисдикція судів в Україні:

А) цивільні та кримінальні;

Б) адміністративні та кримінальні;

В) правовідносини, що регулюються основними галузями права;

Г) всі правовідносини, що виникають у державі.

41. Особа з метою отримання спадщини може бути оголошена померлою:

а) судом;

б) виконкомом;

в) нотаріусом;

г) РАЦСом.

42. Підсудність - це:

а) нормативне визначення компетенції суду у вирішенні справ у порядку цивільного судочинства;

б) розмежування компетенції між окремими ланками судової системи і між судами однієї ланки щодо розгляду і вирішення підвідомчих їм цивільних справ.

43. Сторони мають право передати спір на розгляд:

А) господарського суду;

Б) Конституційного суду;

Г) третейського суду;

В) адміністративного суду.

44. Сторони мають право письмово визначити територіальну підсудність справи, крім справ, для яких встановлена:

А) загальна підсудність;

Б) виключна підсудність;

В) альтернативна підсудність;

Г) договірнапідсудність.

45. Позови, щ овиникають з приводу нерухомого майна, пред’являються до суду за місцезнаходженням:

А) позивача;

Б) відповідача;

В) майна або основної його частини;

Г) державного виконавця.

46. Цивільну процесуальну дієздатність фізичні особи набувають з моменту:

А) народження;

Б) отримання паспорта;

В) досягненнявісімнадцятироків;

Г) отримання на цезгодибатьків.

47. Сторонами в цивільномупроцесі є:

А) позивач, відповідач і третя особа;

Б) прокурор і адвокат;

В) позивач, відповідач і суддя;

Г) позивач і відповідач.

48. Процесуальне правонаступництво відбувається у разі заміни:

А) особи у відносинах, щодо якихвиник спір;

Б) неналежного позивача;

В) судді у зв’язкуіззадоволенням його клопотання про відвід;

Г) неналежного відповідача.

49. Позови кредиторів спадкодавця, що подаються до прийняття спадщини спадкоємцями, пред'являютьсядо суду за місцезнаходженням:

А) нотаріальної контори в якійбуло складено заповіт;

Б) спадкового майна або основної його частини;

В) позивача;

Г) відповідача.

50. Підставою для виникнення добровільного представництва є:

а) договір;

б) свідоцтво про народження дитини;

в) статут;

г) документ про призначення опіки.

51. Процесуальні строки бувають:

а) ті, що встановлюються судом;

б) ті, що встановлюються законом;

в) ті, що встановлюються за домовленістю між сторонами;

г) правильні відповіді А) та Б).

52. У разі пропуску строки, які встановлюються законом:

а) поновлюються або продовжуються;

б) зупиняються;

в) жодної правильної відповіді.

53. Питання про поновлення процесуального строку вирішується:

а) з обов'язковим повідомленням та участю осіб, які беруть участь у справі;

б) з повідомленням, але участь осіб, які беруть участь у справі, є необов'язковою;

в) без повідомлення та без участі осіб, які беруть участь у справі.

54. Способи повідомлення відповідача, місце проживання якого невідоме:

а) через роботу;

б) через оголошення у пресі;

в) по телебаченню;

г) по радіо.

55. Розмір судового збору, порядок його сплати і звільнення від сплати встановлюються:

а) судом;

б) прокурором;

в) законом;

г) сторонами.

56. Процесуальні строкиобчислюються:

а) днями, місяцями, роками;

б) годинами, днями, тижнями, роками;

в) годинами, днями, тижнями, роками, вказівкою на подію, яка повинна неминуче настати;

г) днями, місяцями, роками, а також вказівкою на подію, яка повинна неминуче настати.

57. Належне повідомлення про розгляд справи це:

а) направлення повістки не пізніше, ніж за 3 дні до судового засідання;

б) фіксація підпису особи, яка отримала судову повістку, на розписці;

в) вручення повістки з таким розрахунком, щоб особи, які викликаються, мали достатньо часу для явки в суд і підготовки до участі у судовому розгляді;

г) отримання судової повістки-повідомлення завчасно;

д) направлення повістки за адресою, вказаною у позовній заяві чи у заяві про зміну адреси.

е) вірні відповіді А), В), Г).

58. Судова повістка містить:

а) дату та час судового засідання;

б) назву та адресу суду, куди слід з'явитися;

в) назва справи, за якою здійснюється виклик;

г) в якості кого викликається особа до суду;

д) всі відповіді вірні.

59. У позовах про безстрокові або довічні платежі і видачі ціна позову визначається:

а) сукупністю всіх платежів або видач, але не більше ніж за три роки;

б) сукупністю платежів або видач за три роки;

в) сукупністю всіх виплат, але не більше ніж за шість місяців.

60. До витрат, не пов'язаних із розглядом справи, належать:

а) судовий збір;

б) витрати пов’язані з викликом відповідача;

в) витрати на правову допомогу;

г) витрати сторін та їх представників, пов'язані з явкою до суду;

д) витрати, пов'язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів та проведенням судових експертиз;

е) витрати, пов'язані з проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням та вчиненням інших дій, необхідних для розгляду справи.

61. Судове повідомлення здійснюється:

а) рекомендованим листом;

б) судовою повісткою;

в) судовою повісткою-повідомленням;

г) повідомленням черезфакс.

62. Судова повістка для фізичної особи вручається:

а) особисто самій особі під розписку;

б) будь-кому з повнолітніх членів сім'ї, які проживають разом з особою;

в) житлово-експлуатаційній організації;

г) виконавчому органу місцевого самоврядування.

д) вірні всі вищевказані відповіді;

е) вірні відповіді А), Б).

63. Судові виклики здійснюються:

а) судовими повістками;

б) повістками-повідомленнями;

в) судовими повістками про виклик;

г) судовими повістками, повідомленнями та/або викликами.

64. Перебіг процесуального строку починається з:

а) наступного дня після відповідної календарної дати;

б) настанням події;

в) наступного дня після відповідної календарної дати або настання події;

г) наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов’язано її початок;

д) наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов’язано її початок або кінець.

65. Які Ви знаєте види доказів?

а) особисті та речово-основні;

б) речові та допоміжні;

в) отримані за допомогою техногенних засобів;

г) письмові та речові;

д) змішано-конструктивні.

66. Підставу позову складають:

а) юридичні факти, що входять до предмету доказування у справі;

б) юридичні факти, на основі яких позивач обґрунтовує свої вимоги;

в) докази, на які спираються позовні вимоги позивача;

г) спірні матеріально-правові вимоги позивача до відповідача.

67. Загальний строк розгляду цивільної справи (окрім справ про поновлення на роботі та про стягнення аліментів) має становити не більше:

а) 15 днів;

б) одного місяця;

в) двох місяців;

г) трьох місяців.

68. За зв’язком із предметом доказування докази поділяються на:

а) прямі та непрямі докази;

б) первинні та вторинні докази;

в) особисті, речові та отримані за допомогою технічних засобів.

69. Хто визначає таку властивість доказів, як належність?

а) прокурор;

б) суд;

в) позивач і відповідач.

70. Офіційними письмовими доказами є:

а) документи, акти, службове листування, яке виходить від державних і громадських органів;

б) документи, що виходять від громадян;

в) будь-які документи, які мають значення для справи.

71. Обов'язок доказування і подання доказів у цивільній справі покладено на:

а) суд;

б) сторони та осіб, що беруть участь у справі;

в) свідків;

г) експертів.

72. Що не є етапом доказування:

а) збирання та подання доказів;

б) обробка доказів;

в) дослідження доказів;

г) оцінка доказів.

73. Засобами доказування є:

а) квитанція;

б) письмовий доказ;

в)речовий доказ;

г)інформація на дискеті;

д) всі відповіді вірні.

74. Доказами в цивільному процесі є:

А) фактичні дані;

Б) засоби доказування;

В) юридичні факти;

Г) письмові документи.

75. Єдністю яких елементів характеризуються докази в цивільному процесі:

А) змістом та процесуальною формою;

Б) процесуальною формою та порядком одержання, дослідження і оцінки;

В) змістом, процесуальною формою та порядком одержання, дослідження і оцінки;

Г) змістом та порядком одержання, дослідження і оцінки.

76. Суд має право постановити ухвалу про роз’єднання кількох поєднаних в одному провадженні вимог усамостійні провадження, якщо:

а) вони пред’явлені різними позивачами;

б) вони пред’явлені до різних відповідачів;

в) вони викладені в різних позовних заявах;

г) їх спільний розгляд ускладнює вирішення справи.

77. Ціна позову за майновими спорами визначається:

а) відповідачем;

б) судом;

в) позивачем;

г) законом.

78. Предметом доказування є:

а) обставини, які обґрунтовують вимоги позивача;

б) факти, які обґрунтовують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для вирішення справи і підлягають встановленню при ухваленні рішення суду;

в) норма матеріального права, яку слід застосовувати в кожному конкретному випадку.

79. Які обставини є підставами звільнення від доказування? і

а) визнані сторонами чи іншими особами, які беруть участь у справі;

б) загальновідомі;

в) преюдиційні;

г) усі відповіді є правильними.

80. Які факти мають преюдиційне значення?

а) встановлені судовим рішенням;

б) встановлені судовим рішенням у цивільній, господарській або адміністративній справі, що набрало законної сили, при розгляді інших справ щодо тих самих осіб або особи, щодо якої ці факти були встановлені у рішенні, яке набрало законної сили.

81. У який строк має бути відкрито провадження у справі?

а) не пізніше 10 днів з дня надходження заяви до суду або закінчення строку, встановленого для усунення недоліків;

б) не пізніше 7 днів з дня передачі заяви судді канцелярією суду;

в) не пізніше трьох днів з дня надходження заяви до суду.

82. Питання про поновлення чи продовження процесуального строку вирішує:

а) голова суду;

б) помічник судді;

в) секретар або помічник судді;

г) суддя.

83. Судова повістка юридичній особі направляється:

а) за її місцезнаходженням;

б) за її юридичною адресою;

в) за місцезнаходженням представництва, філії юридичної особи.

84. Судовий збір - це:

а) сума, яку сплачує позивач у зв'язку з провадженням у цивільній справі;

б) установлений державою грошовий збір з юридичних і фізичних осіб, в інтересах яких спеціально уповноважені органи вчиняють дії і видають документи, що мають юридичне значення;

в) сума, що підлягає сплаті адвокату, перекладачу, свідку і експерту.

85. Витрати, пов'язані з переїздом до іншого населеного пункту свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів, найманням ними житла, а також проведенням судових експертиз, несе:

а) позивач та відповідач;







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 218. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия