Студопедия — РОЗДІЛ 5. ЗАГОТІВЕЛЬНА ЛОГІСТИКА
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

РОЗДІЛ 5. ЗАГОТІВЕЛЬНА ЛОГІСТИКА






ЗАВДАННЯ І ФУНКЦІЇ ЗАГОТІВЕЛЬНОЇ ЛОГІСТИКИ

Основна мета заготівельної логістики полягає у задоволенні потреб виробництва у сировині, матеріалах, напівфабрикатах з максимально можливою ефективністю. Базовими завданнями заготівельної логістики є:

Встановлення оптимальних термінів заготівлі сировини і комплектуючих виробів

Забезпечення точного співвдношення між кількістю поставок готової продукції та потребами в них

Дотримання вимог виробництва за якістю сировини та комплектуючими

Закупівельна логістика повинна займатися організацією пошуку та закупівлею необхідних матеріалів відповідної якості та за мінімальними цінами. Для підвищення ефективності заготівельної логістики істотну роль відіграє аналіз можливих логістичних витрат. Хоча ступінь впливу постачальницьких витрат на рівень загальних виробничих витрат досить великий у працемістких та капіталомістких галузях на відміну від інших, особливо матеріаломістких галузей, розрахунок витрат на придбання сировини та матеріалів визначає подальшу стратегію підприємства. На оптимізацію заготівельного логістичного ланцюжку впливають як зовнішні, так і внутрішні фактори. До зовнішніх слід віднести відносини підприємців з кредиторами і постачальниками. Внутрішні фактори пов’язані з різним розумінням оптимальної діяльності ланок ланцюжка, необхідністю пошуку економічних компромісів між різними підрозділами фірм.

Успішне здійснення закупівель передбачає наявність широкого спектру інформації про стан ринків. Для дослідження ринку регулярно відбирається та оцінюється детальна інформація в цілях визначення місткості ринку і створення передумов для оптимізації закупівель.

Ця інформація обирається з даних котрі створюють внутрішні і зовнішні інформаційні потоки. Внутрішні інформаційні потоки пов”язані з процесами збереження виробничих запасів, з виробництвом продукції, з процесами розподілу готової продукції, а також з фінансами та розрахунками.

Використовують дані по рівню запасів, їх руху, термінам отримання матеріалів, по виробництву – о виробничих потужностях, витратам виробництва, графікам виробництва таблиць; по розподілу готової продукції – рівень обслуговування споживаів, кількість отримання замовлень, рівень торгових запасів та інше.

По зовнішній інформації необхідні дані пов”язані з обсягом потреб сировини та матеріалах, закупівельними цінами, відстанню перевезень транспортним тарифам та ін.

На основі цих даних в заготівельній логістиці приймаються рішення по оптимізації управління матеріальним потоковим процесам, котрий переміщається від виробника до споживача.

Виходячи з процесів заготівельної логістики, ефективність підприємства визначається функціюванням виробництва, орієнтованого на ринок кінцевої продукції, а також і посередників, котрі здійснюють закупівлю матеріально-технічних ресурсів. Необхідною умовою є врахування системою закупівель і забезпечення підприємства того, що матеріально-технічні ресурси при закупівлі потребують таких кінцевих товарів, котрі становляться все менш договірними, більш вартісними, більш складними і різновид ними, а також те, що замовлення цього виробництва у відношенні закупівель та забезпечення становляться все більш дрібними, короткотерміновими і більш специфічними по потребам кінцевих споживачів, а це спонукає систему забезпечення і закупівлі зробити обробку замовлень постачальникам центром переорієнтації в здійсненні закупівельно-забезпечувального процеса.

З переходом на ринкові умови господарювання логістика ефективно використовується по відношенню до ринкового процесу закупівлі. Ринок закупівлі можливо поділити на три сегмента (Ф. Котлер – 18, гл. 6.7)

- ринок покупців продукції промислового (виробничо-технічного) призначення в споживання

- ринок проміжних продавців як покупців цих же товарів

- ринок проміжних продавців як покупців цих товарів.

Найбільшу частку ринка займає ринок засобів виробництва, тобто більший відсоток вантажопотоків у складі матеріально-технічних ресурсів робить на ринок підприємств (виробляючих і споживаючих засоби виробництва та послуги), а це є важке поле використання логістики.

Особливості заготівельної логістики, котра займається закупівлею засобів виробництва, по зрівнянню з закупівлею споживчих товарів, в тому, що вона придбає засоби виробництва та послуги з метою виробничого споживання задоволення потреб своїх внутрішніх підрозділів. При рийнятті рішень закупівлі задіяні усі ланки підприємства, при цьому може бути декілька попередніх узгоджених угод у вигляді пропозицій про їх заключення, а тільки потім заключення контракта.

Мотивація закупівлі пов”язана з виробничими потребами, котрі визначаються споживачами якостями закупівельних товарів. Важливе значення має економічний фактор, тобто ціна, а також організація доставки товара по місяцям призначення (виробничого споживання). Логістичний вплив на ефективність закупівлі і доставки придбаних товарів до місць їх виробничого споживання можливо прослідкувати по результатам роботи підприємства.

Ефективність роботи закупівельної логістики визначається розробкою принципово нових стратегій виготовлення кінцевого прибутку підприємства, а виходячи з цього і відповідною для неї стратегією закупівлі і забезпечення, також орієнтовною на мінімальний розподіл труда та розмір карти й постачань і доставки комплектуючих деталей виробів фірми. Також новим структуруванням не тільки виробництва, но і закупівлі та забезпечення – шляхом урахування принципів стратегій виробництва на „підприємствах наступного”.

При організації закупівлі потрібно визначити своє бажання з точки зору кількості та якості товара, тобто розробити його специфікацію, виходячи з екскизів та креслень, торгівельних стандартів, торгівельних марок, хімічних формул, детального опису, ісходних продуктів та способу отримання, галузевих стандартів, робочих характеристик.

 

 


Рис.31 Процес закупівлі матеріальних ресурсів у постачальника

 

Раціонального обсяга закупівель можливо досягти тільки при умові інтеграції виробництва, закупівель і збуту, так як закупівлі тісно пов”язані з задоволенням потреб споживачів.

Для досліджень обирають безпосередні ринки, тобто ті ринки, що забезпечують в поточний час потреби у сировині та матеріалах, опосередковані ринки, тобто ринки, що використовуються постачальниками, ринки замінювачів та нові ринки.

Результати досліджень повинні визначити структуру ринку, його організацію (балансування попиту та пропозиції). Інструментом дослідження ринку закупівлі товарів виробничого призначення є запити потенційних споживачів. Досліджуючи ринок і зупинившись на будь-яких конкретних постачальниках, функція заготівельної логістики полягає у визначенні потреб у сировині та матеріалах, їх конкретних поставках. Потреба може визначатися шляхом виявлення матеріалів і послуг за їх якістю, кількістю в основному двома методами: шляхом визначення потреб на основі замовлень і планомірного визначення потреб на основі витрат чи минулого досвіду.

В західних країнах продукція виробничого призначення, що придбається фірмами, класифікується за видами заготовленого товару та за способами його закупівлі. Товари, потреба в яких виникає непередбачено, і які не вимагають тривалого зберігання, купуються, як правило, в терміни, що близькі до термінів їх споживання. Матеріали разового і постійного споживання, що потрібні у певний момент, купуються на умовах договірного постачання, що обговорюють точний час підвозу. За таким способом постачання, обсяг запасів матеріалів на фірмі скорочується, а пов’язані з цим витрати зменшуються. Регулярні поставки таких партій матеріалів, що доставляються споживачеві через певні інтервали часу у відповідності з графіком потреб в них виробництва в тий чи інший період, сприяють різкому зменшенню виробничих запасів.

Важливою функцією заготівельної логістики є аналіз ціни товарів, що придбаються. Для цього використовують різні види розрахунків, а саме, простий метод калькуляції (де показник загальних витрат ділиться на показник обсягу виробленої продукції), калькуляція за еквівалентними показниками (де витрати поділяються на окремі статті та враховуються усереднено), постійна калькуляція (де точний облік витрат по кожній операції на базі АСУ).Аналіз цін враховує також і додаткові роботи та послуги (проведення консультацій, підготовку документації, пакування, митні податі, транспортування тощо).

Ціни аналізуються на шляху від виникнення продукту до його доставки до споживача, на основі корисності продукту за умов тенденції її підвищення, за умов розробки нового продукту, за первинними витратами на одиницю продукції тощо.

Заготівельна логістика досліджує і транспортні витрати. При цьому приймається до уваги не тільки дальність перевезень, але й вид транспорту, швидкість доставки, партіонність вантажів, спосіб їх пакування.

Значні витрати викликають витрати на зберігання, основним завданням в даному випадку є забезпечення ефективного виконання виробничих задач за рахунок зведення до мінімуму обсягу запасів.

 

 







Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 229. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

Функциональные обязанности медсестры отделения реанимации · Медсестра отделения реанимации обязана осуществлять лечебно-профилактический и гигиенический уход за пациентами...

Определение трудоемкости работ и затрат машинного времени На основании ведомости объемов работ по объекту и норм времени ГЭСН составляется ведомость подсчёта трудоёмкости, затрат машинного времени, потребности в конструкциях, изделиях и материалах (табл...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия