Студопедия — НАГАЛЬНІ ПОНЯТТЯ КУЛЬТУРИ МОВЛЕННЯ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

НАГАЛЬНІ ПОНЯТТЯ КУЛЬТУРИ МОВЛЕННЯ






1. Поняття про культуру мовлення

Невід'ємною ознакою освіченої, всебічно розвиненої лю­дини є мовна культура, тобто вміння активно вико-ристовувати як знаряддя спілкування сучасну літературну мову з усіма багатствами виражальних засобів та властивими літературній мові нормами.

Основою мови є слово - одне з наймогутніших комуніка­тивних знарядь людини. Безсиле само по собі, воно стає могут­нім і нездоланним, дієвим і привабливим, якщо сказане вміло, щиро, вчасно й доречно. А власне так - цілеспрямовано, своє-часно, переконливо, виразно - повинна користуватися словом кожна людина в будь-якій сфері й за будь-яких умов спілку­вання. Недарма народна мудрість повчає: говори не так, щоб тебе зрозуміли, а говори так, щоб тебе не могли не зрозуміти. Це особливо важливе для людей, які постійно спілкуються з великою аудиторією, виконують адміністративні, державні обов'язки й покликані активно впливати на співрозмовника. Отже, необхідне глибоке знання літературної мови й уміння послуговуватися нею.

Мова здається нам чимось звичним і дуже простим, а на­справді цей дивний людський феномен надзвичайно склад­ний. Саме тому люди нерідко забувають: знати мову - ще не означає володіти нею. Звичайно, щоб «порозумітися», до­статньо знати 3-5 тисяч слів. Але ж мова народу нараховує сотні тисяч слів (у найбільшому сучасну словникові зафіксо­вано біля 200 тисяч). Отже, багатство загальнонародної мови повинне виховувати прагнення до багатства індивідуального мовлення.


 


10


 

И


Пентилюк МІ, Марунич 1.1., Гайдаєнко І.В. Ділове спілкування та культура мовлення


І. ЗАГАЛЬНІ ПОНЯТТЯ КУЛЬТУРИ МОВЛЕННЯ


 


Наука, що вивчає нормативність мови, її відповідність тим вимогам, що ставляться перед мовою в суспільстві, називаєть­ся культурою мови. Вона розробляє правила вимови, наголо­шення, слововживання, формотворення, побудови словоспо­лучень і речень та вимагає від мовців їх дотримання. Культу­рою мовлення вважаються правила літературного мовлення та вміння ними користуватися. Кожна освічена людина має прагнути до оволодіння культурою мовлення і в спілкуванні з іншими демонструвати уміння користуватися мовою.

Завдання для самоконтролю

1.1. Прочитайте і перекажіть.

Найбільше та найдорожче добро в кожного народу - це його мова, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку він складає і своє давнє життя, і свої споді­ванки, розум, досвід, почування (Панас Мирний).

II. Поміркуйте, як треба розуміти висловлювання Панаса

Мирного?

Аргументуйте думку, добираючи власні приклади.

III. Розкажіть про роль мови в житті нашого народу та

у власному житті.

2.1. Прочитайте текст. З'ясуйте його стиль та тип мовлен­ня. Доберіть заголовок.

Люди спілкуються між собою за допомогою мови. Обмін думками, життєвим досвідом здійснюється в процесі мов­лення.

Нема нічого такого, про що не можна було б розповісти. Тому мова - найдосконаліший засіб спілкування людей. Кож­на людина навчається мови від тих, хто її оточує. Суспільство (сім'я, знайомі, дитячий садок, школа) навчає людину мови. Якщо дитина виросте не серед людей, а наприклад, серед тва­рин (такі випадки відомі), то вона не навчиться говорити.


Через мову ми пізнаємо світ. Наївно вважати, що кожен з нас сприймає світ безпосередньо, «таким, як він є». Насправді наше сприйняття світу відбувається крізь призму нашої мови.

Мова - засіб самопізнання народу.

Мова - найважливіший засіб спілкування людей, тобто за­сіб вираження й передавання думок, почуттів, волевиявлень.

Мова — це засіб формування, оформлення та існування думки: без називання нема думання, осмислення реальності.

Мова - явище суспільне. Вона виникає, розвивається, живе і функціонує в суспільстві.

Мова - засіб спілкування не тільки між людьми, що жи­вуть в один час, а й між поколіннями.

Завдяки мові відомі думки, спосіб життя людей, що жили в сиву давнину.

Мова - величезне надбання людського суспільства.

Мова - не тільки витвір історії суспільства, але й активний чинник цієї історії.

Формою існування мови, свідченням її життєздатності є мовлення, тобто використання цієї мови людьми в комуніка­тивних актах в усіх сферах громадського й особистого життя.

Перестаючи бути засобом спілкування, мова стає мерт­вою.

До джерел культури мовлення

II. Виділіть у тексті та запишіть фразу, що передає його
основний зміст.

III.Складіть і запишіть план тексту. Використайте для
цього речення з кожного абзацу.

3. Пригадайте і розкажіть, що ви знаєте з середньої школи про такі поняття, як мова, мовлення, спілкування, мовленнєва діяльність. Які є форми спілкування?


 


1 О



Пентилюк МІ. Марунт II, Гайдаснко ІЗ. Ділове спілкування та культура мовлення

■... -■,.,■ --::,■.-.4,:;>г.- ^ ■■.-.-■>■;


І. ЗАГАЛЬНІ ПОНЯТТЯ КУЛЬТУРИ МОВЛЕННЯ


 


       
   
 

Прочитайте й запам'ятайте

Мова - засіб спілкування. Спілкуючись між собою, люди користуються реченнями, будують висловлювання - текст. Творцем мови є народ, який користується нею і дбає про її розвиток. Мова - явище багатофункціональне, що видно із схеми:

ОСНОВНІ ФУНКЦІЇ МОВИ

■---■■—-------------------- —-—-------------------------------------------- —_-—__—.


Спілкування - це обмін інформацією, передача пев­ної інформації однією людиною іншій. Спілкування здійснюєтьсяв мовленнєвих актах. Форми спілкування бувають різні: діалог, групова розмова (полілог), монолог. Діалог і полілог вимагають участі у спілкуванні двох або кількох співрозмовників. У монолозі наявність співрозмовника не обов'язкова. Будь-яке мовне повідомлення є наслідком мовленнєвої діяльності певної людини.

 

 

 

 

 

 

 

  МОВА  
           
             
Звук   Морфема   Слово   Словоспо­лучення   Речен­ня
                 
    ТЕКСТ    
           

МОВЛЕННЯ


 


Речення - основна одиниця спілкування. Мова є основною формою національної культури і насамперед першоосновою літератури. Вона характеризується єдністю, взаємозв'язком і взаємозалежністю всіх одиниць, що вхо­дять до її складу. Мова існує у вигляді різноманітних актів мовлення, повторюваних усно й фіксованих за допомогою письма.

Мовлення є сукупністю мовленнєвих дій, кожна з яких має власну мету, що випливає із загальної мети спіл­кування. Основу мови і мовлення становить мовленнєва діяльність. Тільки у ній народжується, формується і мова, і мовлення. Мовленнєва діяльність можлива лише в сус­пільстві, зумовлюється його потребами. Основні її - аудіювання, говоріння, читання і письмо.








Дата добавления: 2015-12-04; просмотров: 229. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Философские школы эпохи эллинизма (неоплатонизм, эпикуреизм, стоицизм, скептицизм). Эпоха эллинизма со времени походов Александра Македонского, в результате которых была образована гигантская империя от Индии на востоке до Греции и Македонии на западе...

Демографияда "Демографиялық жарылыс" дегеніміз не? Демография (грекше демос — халық) — халықтың құрылымын...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия