Студопедия — ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ






Загальні положення. Усі геологорозвідувальні роботи повинні виконуватись по затверджених проектах. Підприємства розробляють організаційні форми управління охороною праці і встановлюють посадові обов'язки усіх працівників з урахуванням питань охорони праці.

Геологорозвідувальні роботи і геологічні дослідження усіх видів на території діяльності інших підприємств повинні проводитися за узгодженням з керівництвом цих підприємств.

Робота в умовах підвищеної небезпеки повинна виконуватися по наряду-допуску з вказівкою необхідних заходів безпеки. Перелік робіт, на виконання яких необхідно видавати наряд-допуск, і особи, уповноважені на їх видачу, затверджуються головним інженером підприємства.

При розбитті профілів і винесенні на місцевість точок закладання геологорозвідувальних виробок (свердловин, шахт, шурфів і тому подібне) ділянки робіт і виробничі об'єкти, що представляють загрозу для життя і здоров'я працюючих (ВЛ, кабельні лінії, круті обриви, заболочені ділянки та ін.), мають бути нанесені на робочі плани (топооснову).

На місцевості ці об'єкти мають бути позначені ясно видимими попереджувальними знаками (вішки, плакати, таблички та ін.).

Устаткування, інструмент і апаратура повинні відповідати технічним умовам (ТУ), експлуатуватися відповідно до експлуатаційної і ремонтної документації і міститися в справності і чистоті.

Управління буровими верстатами, підйомними механізмами, гірничопрохідницьким устаткуванням, геофізичною і лабораторною апаратурою, а також обслуговування двигунів, компресорів, електроустановок, зварювального і іншого устаткування повинно робитися особами, що мають посвідчення, що надає право на виробництво цих робіт.

Робота в польових умовах. Геологорозвідувальні роботи (геологознімальні, пошукові, геофізичні, гідрогеологічні, інженерно-геологічні, топографічні, тематичні, бурові та ін.), що проводяться в польових умовах, у тому числі сезонні, повинні плануватися і виконуватися з урахуванням конкретних природно-кліматичних і інших умов і специфіки району робіт.

Польові підрозділи мають бути забезпечені:

а) польовим спорядженням, засобами зв'язку і сигналізації,
колективними і індивідуальними засобами захисту, рятувальними засобами і
медикаментами згідно з переліком, що стверджується керівником
підприємства, з урахуванням складу і умов роботи;

б) топографічними картами і засобами орієнтування на місцевості.
Забороняється проводити маршрути і виконувати інші

геологорозвідувальні роботи самостійно, а також залишати в таборі польового підрозділу одного працівника в малонаселених районах.

При проведенні робіт в районах, де є кровососні комахи (кліщі, комарі, мошки і так далі), працівники польових підрозділів мають бути забезпечені відповідними засобами захисту (спецодяг, репеленти, пологи та ін.).

До початку польових робіт на увесь польовий сезон мають бути:

а) вирішені питання будівництва баз і підбаз, забезпечення польових
підрозділів транспортними засобами, матеріалами, спорядженням і
продовольством;

б) розроблений календарний план і складена схема відробітку площ,
ділянок, маршрутів з урахуванням природно-кліматичних умов району робіт
з вказівкою усіх доріг, стежок, небезпечних місць (переправ через річки,
труднопрохідних ділянок і тому подібне);

в) розроблений план заходів по охороні праці і пожежної безпеки, що
включає схему зв'язку;

г) визначені тривалість терміну польових робіт, порядок і терміни

повернення працівників з польових робіт.

Облаштування вахтових селищ і організація таборів. Для проживання працівників польових підрозділів підприємство, що веде роботи в польових умовах, до їх початку повинно виконати облаштування вахтових селищ або тимчасових баз, або таборів.

Облаштування табірних стоянок поблизу населених пунктів має бути погоджене з місцевими органами влади.

Забороняється розташовувати табір біля підніжжя крутих і обривистих схилів, на дні ущелин і сухих русел, на низьких затоплюваних і обривистих берегах, що легко розмиваються, річкових косах, островах, під крутими не задернованими схилами, що обсипаються, з великими деревами, на морських узбережжях в приливно-відливній зоні, на пасовищах і вигонах худоби, на закарстованих і зсувонебезпечних площах, а також в межах можливого падіння дерев.

Відсутність працівника або групи працівників в таборі з невідомих причин повинні розглядатися як надзвичайну подію, що вимагає вжиття термінових заходів для розшуку відсутніх.

Переходи на місцевості та проведення маршрутів. Маршрутні дослідження, переходи працівників між об'єктами, місцями тимчасового проживання і базами польових підрозділів повинні робитися по заздалегідь прокладених на топооснові місцевості (карті, плані, схемі) маршрутах.

На карту (план, схему) мають бути нанесені базові орієнтири, місця розташування колодязів і водойм, бродів через водні перешкоди і тому подібне.

Відповідальним за безпеку маршрутної групи (групи переходу) є старший за посадою фахівець, що знає місцеві умови.

У маршрутах кожен працівник повинен мати ніж, індивідуальний пакет першої допомоги і запасну коробку сірників в непромокальному чохлі. Кожному працівникові необхідно мати яскраву, відмінну від кольорунавколишньої місцевості одяг (сорочку, сигнальний жилет, головний убір ітому подібне), що забезпечує кращу взаємну видимість.

Перед виходом групи в маршрут керівник підрозділу зобов'язаний особисто перевірити забезпеченість її топоосновою, спорядженням, продовольством, сигнальними, захисними і рятувальними засобами, а також засобами зв'язку (при багатоденних маршрутах), дати усі необхідні вказівки старшому групи про порядок проведення маршруту, встановити робочий і контрольний терміни повернення, а при багатоденних маршрутах і обов'язкові терміни радіозв'язку групи з базою партії (загону), нанести на свою карту (схему відробітку) лінію наміченого маршруту, дати відробітку його ділянок і місця ночівель групи.

Контрольний термін повернення групи з маршруту повинен призначатися виходячи з конкретних умов, але в усіх випадках не має бути більше доби після робочого терміну повернення.

Число багатоденних піших маршрутів має бути скорочене до мінімуму. Проведення їх допускається лише за відсутності можливості проведення одноденних маршрутів і має бути обґрунтоване.

Рух маршрутної групи має бути компактним, таким, що забезпечує постійний зоровий або голосовий зв'язок між людьми і можливість взаємної допомоги. При відставанні кого-небудь з учасників маршруту з втратою видимості і голосового зв'язку старший групи зобов'язаний зупинити рух і почекати того, що відстав.

При погіршенні метеорологічної обстановки (снігопад, гроза, густий туман і тому подібне), появі ознак пожежі, при агресивній поведінці хижих звірів слід припинити маршрут і вжити заходи, що забезпечують безпеку працюючих.

Робота в маршруті повинна проводитися тільки у світлий час доби і припиняється з таким розрахунком, щоб усі працівники встигли повернутися в табір до настання темряви.

Відхилення від наміченого маршруту можуть робитися тільки під особисту відповідальність старшого групи.

Геофізичні роботи. Підготовка профілів для геофізичних робіт повинна виконуватися з дотриманням вимог діючих "Правил по техніці безпеки на топографо-геодезичних роботах" (ПТБ-73).

Вибухові роботи при геофізичних дослідженнях (сейсморозвідка, сейсмокаротаж, прострілочно-взривні роботи) повинні виконуватися відповідно до вимог діючих "Єдиних правил безпеки при вибухових роботах".

Геофізичне устаткування і апаратура на об'єкті робіт (пункті спостереження, свердловині і тому подібне) повинні розміщуватися відповідно до схем (планами), передбачених проектною документацією. На схемах мають бути вказані:

взаємне розташування одиниць устаткування і шляху їх переміщень;

розташування комунікацій і ліній зв'язку між одиницями устаткування;

розташування небезпечних зон, зон обслуговування і шляхів переходів персоналу.

Проектною документацією мають бути передбачені вимоги до підготовки майданчиків (розчищення, планування і так далі).

При зупинці на місці роботи (точці спостереження) транспортних засобів, на яких змонтовано геофізичне устаткування, слід робити додаткові заходи по запобіганню їх зміщенню (підкладення колодок під колеса, облаштування підкопів і тому подібне), якщо робота устаткування (лебідок, котушок) може викликати зміщення транспортних засобів.

При прокладенні на місцевості дротів (сейсмічних кіс, електророзвідувальних ліній і так далі) необхідно попереджати їх ушкодження на ділянках перетину доріг.

Роботи по обслуговуванню геофізичної апаратури і устаткування на відкритому повітрі слід припиняти під час грози, сильного дощу, завірюхи і так далі. Апаратуру, що підключається до провідників, що розташовуються поза приміщенням і не мають облаштувань грозозахисту (антенам, електророзвідувальним лініям, сейсмокосам, лініям зв'язку і так далі), під час грози слід відключати, зниження антен перемикати на заземлення, а кінці незаземлених електричних ліній мають бути видалені з приміщень, де знаходяться люди.

У конструкції геофізичної апаратури і устаткування (електророзвідувальних і каротажних станцій, генгруп та ін.) має бути передбачений автоматичний захист від поразок електричним струмом.

Бурові роботи. Прокладення під'їзних шляхів, спорудження бурової установки, розміщення устаткування, облаштування опалювання (освітлення і так далі) повинні робитися по проектах, затверджених керівництвом підприємства.

Проекти повинні розроблятися відповідно до технічних вимог експлуатації устаткування і Правил техніки безпеки.

Усе робітників і фахівці, зайняті на бурових установках, повинні працювати в захисних касках.

У холодну пору року каски мають бути забезпечені утепленими підшоломниками.

Забороняється допускати на бурові установки осіб без захисних касок.

Відстань від бурової установки до житлових і виробничих приміщень, охоронних зон і шосейних залізниць, інженерних комунікацій, ЛЕП повинно бути не менше висоти вишки (щогли) плюс 10 м, а до магістральних нафто - і газотрубопроводів - не менше 50 м.

При бурінні свердловин в населених пунктах і на території промислових підприємств допускається монтаж бурових установок за узгодженням з місцевими органами Госпроматомнадзора і пожежній інспекції на меншій відстані за умови проведення необхідних додаткових заходів, що забезпечують безпеку робіт, заходів пожежної безпеки, а також заходів, що забезпечують безпеку населення (установка додаткових розтяжок, огорож, сигнального освітлення, звукоізолюючих екранів і так далі).

Бурові вишки (щогли) повинні кріпитися розтяжками із сталевих канатів, якщо це передбачено їх інструкціями з експлуатації. Число, діаметр і місця кріплення розтяжок повинні відповідати технічній документації.

Розтяжки встановлюються в діагональних площинах так, щоб вони не перетинали доріг, повітряних ліній електропередач, маршевих сходів і перехідних майданчиків.

Нижні кінці розтяжок кріпляться через стяжні муфти до якорів. Кріплення розтяжок мають бути виконані не менше чим трьома затисками.

Забороняється:

а) кріплення двох розтяжок до одного якоря;

б) установка розтяжок з сращенного каната.

У стаціонарних і пересувних бурових установок з боку робочого (основного) виходу має бути влаштований приймальний міст з ухилом 1:10 з дощок завтовшки не менше 40 мм; ширина моста повинна перевищувати довжину бурильних труб (свічок), що виносяться, не менше чим на 2 м.

Для укладання бурильних і обсадних труб біля приймального моста мають бути обладнані стелажі, що мають пристосування, що оберігають труби від розкочування.

Самохідні і пересувні (на автомобільних причепах) бурові установки допускається обладнати стелажами для виробництва робіт з бурильними, колонковими і обсадними трубами. В цьому випадку основний вихід з бурової установки повинен обладнатися трапами або сходами з двосторонніми перилами.

Запобіжне облаштування бурових насосів має бути обладнане зливною лінією, через яку при спрацьовуванні запобіжного клапана скидається в приймальну ємність промивальна рідина. Бурові насоси повинні мати запобіжні клапани заводського виготовлення.

Механізми і пристосування для підйому зібраних на землі вишок і вантажів (лебідки, козли, стріли, канати, блоки і тому подібне) повинні матитриразовий запас міцності по відношенню до максимального можливого навантаження.

До початку підйому справність підйомних механізмів, пристосувань, канатів (ланцюгів та ін.) має бути перевірена відповідальним керівником робіт.

Перед підйомом зібраної на землі вишки відповідальний керівник робіт повинен переконатися:

а) в правильності зборки вишки;

б) в тому, що на елементах вишки немає залишених інструментів або
інших предметів;

в) в правильності і надійності оснащення і кріплення канатом
підйомної системи;

г) в надійності кріплення опорних плит.

Під'їм і спуск зібраної бурової вишки або її полотен (пара) повинні робитися за допомогою підйомних лебідок, кранів або тракторів. При цьому підйомні механізми і робітники повинні знаходитися від вишки на відстані її висоти плюс 10 м. Підстави наполегливих ніг вишки повинні надійно закріплюватися щоб уникнути їх зміщення при підйомі. Підйомні лебідки повинні мати фрикційний і хропіння гальма.

Вишка, що здіймається, має бути оснащена страхувальною відтяжкою, що гарантує неможливість перекидання вишки.

Пересування стаціонарних і пересувних бурових установок повинне робитися під керівництвом бурового майстра або іншої особи, що має право відповідального ведення бурових робіт. Буровому майстрові (керівникові робіт) має бути виданий затверджений головним інженером підприємства план і профіль траси з вказаними на нім ділянками підвищеної небезпеки (ВЛ, газонафтопроводи та ін.).

Траса пересування вишок і бурових установок має бути заздалегідь вибрана і підготовлена. Траса не повинна мати різких переходів від спуску до підйому і навпаки. Односторонній ухил, при якому дозволяється пересуваннявишок і бурових установок, не повинен перевищувати допустимого технічним паспортом установки (вишки).

Траса відзначається рядом вішок, що встановлюються з лівою по ходу сторони. Вішки розташовуються на відстані не більше 100 м один від одного, а на поворотах траси і в закритій місцевості - з урахуванням забезпечення їх видимості. На ділянках з добре видимими орієнтирами установка вішок необов'язкова.

Забороняється пересування вишок бурових установок при сильному тумані, дощі, снігопаді, в ожеледицю, при вітрі силою вище 5 балів (чи 7 балів для блоків, на яких немає вишок), а по різко пересіченій місцевості -при вітрі понад 4 бали.

При пересуванні бурових установок в темний час доби траса між буровою, що пересувається, установкою і тягачем, а також по ходу пересування має бути освітлена.

При пересуванні бурових установок або вишок усі предмети, що залишені на них і можуть переміститися, мають бути закріплені. Забороняється знаходження людей на бурових, що пересуваються, установках.

Роботи по бурінню свердловини можуть бути розпочаті тільки на закінченій монтажем буровій установці за наявності геологотехнічного наряду і після оформлення акту про прийом бурової установки в експлуатацію.

Роботи по ліквідації аварій повинні проводитися під керівництвом особи, що має право відповідального ведення бурових робіт (буровий майстер, інженер по бурінню, технічний керівник).

До початку робіт по ліквідації аварій буровий майстер і машиніст зобов'язані перевірити справність вишки (щогли), устаткування, талевий системи, спуско-підйомного інструменту і контрольно-вимірювальних приладів.

Гірничорозвідувальні роботи. Проведення гірничорозвідувальних робіт повинне здійснюватися по проектах, що складаються в установленому порядку.

Проведення гірських виробок повинне здійснюватися відповідно до робочих паспортів на кожен вид робіт (буропідривні роботи, кріплення, провітрювання на підземних роботах), затвердженими головним інженером партії. (експедиції) або особою, ним призначеним. Паспорти кріплення повинні складатися і контролюватися керівником робіт спільно з працівниками геолого-маркшейдерской служби. З паспортами мають бути ознайомлені під розпис робітники і технічний персонал, пов'язані з виконанням цих робіт.

При зміні гірничо-геологічних і гірничотехнічних умов проведення виробок паспорта кріплення (проекти) повинні своєчасно переглядатися.

Матеріали, вживані для кріплення гірських виробок і будівництва гірничотехнічних споруд, повинні відповідати вимогам діючих стандартів або технічних умов.

Проведення виробок з прямовисними бортами без кріплення допускається в стійких породах на глибину не більше 2 м.

Ступінчасті виробки з прямовисними бортами дозволяється проводити без кріплення в стійких породах на глибину до 6 м при висоті кожного уступу не більше 2 м і ширині берми не менше 0,5 м. Ці обмеження не поширюються на проходку виробок в стійких породах з бортами під кутом природного укосу.

При проведенні виробок в нестійких породах повинне застосовуватися кріплення бортів або борту повинні вирівнюватися до кута природного укосу.

Вид крепі, необхідність кріплення або можливість проходки без кріплення мають бути відмічені в журналі геолого-маркшейдерских зауважень і внесені в паспорти кріплення.

Спуск людей в гірські виробки глибиною більше 1,5 м дозволяється тільки по сходах, трапах з перилами або пологих спусках.

Керівник гірських робіт зобов'язаний стежити за станом забою, бортів канав і траншей, уступів, укосів. При загрозі обвалення порід роботи мають бути припинені, а люди і механізми відведені у безпечне місце.

Після закінчення робіт усі гірські виробки підлягають ліквідації або консервації з проведенням робіт по рекультивації порушених земель. Вказані роботи, повинні вестися за затвердженим проектом.

Ліквідація стволів розвідувальних шахт і шурфів повинна робитися засипкою. Допускається ліквідація шляхом надійного перекриття двома міцними полицями (залізобетонними, з металевих балок або рейок і для шурфів дерев'яними). Один полиць має бути влаштований в стволі на глибині розташування корінних порід, але не менше 10 м від поверхні, інший - на рівні поверхні; простір між полицями має бути засипаний. Навколо гирла ліквідованого ствола шахти або шурфу має бути поставлене обгороджування заввишки не менше 2,0 м і проведена водовідвідна канава. Ліквідація стволів шахт і шурфів, пройдених в слабких і обводнюючих породах, робиться тільки шляхом їх засипки з подальшим досиланням після опади ґрунту.

Опробувальні роботи. Роботи по випробуванню в експлуатаційних, розвідувальних і покинутих гірських виробках, а також у відвалах збагачувальних фабрик необхідно робити з дозволу обличчя технічного нагляду на опробуємій ділянці з дотриманням правил безпеки, діючих на підприємстві.

При відборі і ручній обробці проб порід і руд середньої і високої міцності повинні застосовуватися захисні окуляри.

Силові і освітлювальні кабелі, що проходять у виробках в місцях безпосереднього відбору проб, мають бути знеструмлені, а при необхідності демонтовані.

При відборі проб у виробках, пройдених на крутих схилах, повинні застосовуватися заходи по захисту від падіння шматків породи з схилу і бортів виробки (запобіжні бар'єри, захисні щити і так далі).

При одночасній роботі двох або більше пробовідбірників на одному

уступі відстань між ділянками їх робіт має бути не менше 1,5 м.

Краї берми, розташованої над уступами, мають бути вільні від породи. Вийняту породу необхідно розташовувати на відстані не менше 0,5 м від верхнього контуру виробки. Відібрані проби забороняється укладати на берми і уступи виробок.

Забороняється відбирати проби на ділянках, схильних до каменепадів, під скельними і сніговими карнизами, скельними розвалами, у вузьких ущелинах із слабостійкими стінками і навислими кам'яними брилами.

Випробування річкових і озерних берегових оголень з води дозволяється робити тільки із заякореного човна або плоту при хвилюванні, що не перешкоджає виконанню робіт. Випробування нижче урізання води повинне робитися тільки із застосуванням пристосувань, інструментів або механізмів, що забезпечують дистанційний відбір і збір проб.

Транспорт. Технічний стан і устаткування транспортних засобів, вживаних на геологорозвідувальних роботах, повинні відповідати вимогам відповідних стандартів, правил технічної експлуатації, інструкцій з експлуатації заводів-виготівників, реєстраційних документів. До почали експлуатації усі транспортні засоби мають бути зареєстровані (перереєстровані) в установленому порядку і піддані відомчому і Державному (там, де це потрібно) технічному огляду. Забороняється експлуатація транспортних засобів, що не пройшли технічного огляду.

До управління транспортними засобами наказом по підприємству після проходження інструктажів по техніці безпеки і безпеки руху і стажування в установленому порядку допускаються особи, що пройшли спеціальне навчання, мають посвідчення на право управління відповідним видом транспорту, за наявності непростроченої довідки медичної установи встановленої форми про придатність до управління транспортними засобами цієї категорії.

Призначення осіб, відповідальних за технічний стан і експлуатацію

транспортних засобів, випуск їх на лінію, безпеку перевезення людей і вантажів, виробництво навантажувально-розвантажувальних робіт, оформляється наказом підприємства по кожному підрозділу.

Виробнича санітарія. Проектування тих, що знову будуються і реконструкція виробничих, адміністративних і побутових будівель і споруд повинні здійснюватися відповідно до діючих будівельних норм і правил.

Санітарно-гігієнічні і санітарно-технічні заходи по забезпеченню нешкідливих і здорових умов праці повинні проводитися відповідно до діючих санітарних норм (СН 245-71).

Усі геологічні підприємства мають бути забезпечені медичним обслуговуванням. Кожен підрозділ має бути забезпечений аптечками першої допомоги. Медикаменти повинні поповнюватися у міру витрачання і з урахуванням термінів їх придатності.

Якість питної води повинна відповідати вимогам діючих норм (САНШН). Використання сирої води для питва допускається з дозволу органів Держсанінспекції. Адміністрація експедиції, партії, загону зобов'язана забезпечити працівників достатньою кількістю води для питва і для приготування їжі.

Відповідальність за порушення правил безпеки. Керівники і фахівці, винні в порушенні Правил техніки безпеки і охорони праці несуть особисту відповідальність незалежно від того, привело або не привело це порушення до аварії або нещасного випадку. Видача вказівок або розпоряджень, що змушують підлеглих порушувати правила безпеки і інструкції по охороні праці, самовільне відновлення робіт, зупинених органами нагляду, а також неприйняття заходів по усуненню виявлених порушень є порушеннями Правил.








Дата добавления: 2015-04-16; просмотров: 1932. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия