Студопедия — Адміністративному судочинстві
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Адміністративному судочинстві






 

Практичне заняття 7. Інформаційно-пошукові системи правового призначення

 

Завдання

 

1. Створити на диску Е:\ папку “Група №”, де № – це номер вашої групи.

2. Виконати завдання 2.1. – 2.10., користуючись АІПС НАУ.

2.1. Знайти Закон України “Про внесення змін у статтю 239 Кодексу України про адміністративні правопорушення”, прийнятий ІV сесією 3-го скликання Верховної Ради України. Текст закону збережіть у файлі на диску Е:\ в папці “Група №”.

2.2. Знайти за контекстом у тексті статтю Кримінального кодексу, в якій визначається відповідальність за злочини у сфері використання ЕОМ. Текст статті збережіть під ім’ям “Кодекс” у власній папціна диску Е:\.

2.3. Знайдіть за контекстом у назві Закон України “Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності”. Перегляньте інформацію про цей документ.

2.4. Знайдіть за словом у тексті Закон України “Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності”. Перегляньте список. Зробіть висновок щодо швидкості та точності пошуку порівняно з пошуком за контекстом у назві.

2.5. Знайдіть статті Кодексу, що регламентують права власності. Збережіть знайдений список у файлі під назвою “Список” у папці “Група №” на диску Е:\.

2.6. Знайдіть за контекстом в тексті документи, що визначають відповідальність за умисне убивство. Відсортуйте знайдений список за типом документа (підсистеми). Збережіть знайдений список як гілку дерева у власній базі.

2.7. Знайдіть Закон України “Про Державний бюджет України на 2002 р.” Визначте, де і коли він був опублікований. Перелік видань збережіть у текстовому файлі під ім’ям “Список” у своїй папці на диску Е:\.

2.8. Знайдіть по картотеці постанову Кабінету Міністрів України “Про порядок ведення державного земельного кадастру”. Визначте прямі й зворотні зв’язки документа та зв’язок із судовою практикою.

2.9. Знайдіть укази Президента України, видані в період з 30.04.99 р. по 15.05.99 р.

2.10. Знайдіть відповідь на запитання: чи можна розрахувати допомогу по тимчасовій непрацездатності учасникові ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС із заробітку, який він отримував у червні 1987 року?

3. Виконати завдання 3.1. – 3.3., користуючись РАІПС ПОРТРЕТ.

3.1. Скласти словесний портрет за фотопортретом, взятий з бази згідно з отриманим варіантом завдання.

3.2. Вибрати фоторобот за відповідністю голові та обличчю.

3.3. Побудувати фоторобот за заданим описом.

 

Ключі до виконання завдань

1. Відкрити диск Е:\, викликати контекстне меню, ви-брати Создать/Папка та ввести ім’я папки.

2. Відшукати на робочому столі піктограму NAU 8. Запустити програму.

2.1. Відкрити послідовно: гілку дерева ПОШУК ЗА ТИПАМИ ДОКУМЕНТІВ / ЗАКОНИ УКРАЇНИ / ЗАКОНИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ 03 СКЛИКАННЯ / 4 сесія (вересень 1999 р. – січень 2000 р.[1019-1394]). Передача тексту у файл викликається функцією “У файл” або клавішей [F2]; у діалоговому вікні натисніть “вибрати файл”, здійсніть перехід до власної папки, дайте файлу ім’я, натисніть кнопку “зберегти”.

2.2. Відкрити послідовно: гілку дерева ПОШУК ЗА ТИПАМИ ДОКУМЕНТІВ / КОДЕКСИ УКРАЇНИ. Виділити гілку КРИМІНАЛЬНИЙ КОДЕКС (05.04.2001). Виконати функцію “Пошук” і “За контекстом у тексті” або натиснути клавішу [F8]. У вікні пошуку задати контекст, наприклад, “Злочини у сфері електрон”; зазначити діапазон перевірки логічної умови “Абзац” – “Задана послідовність”; натиснути кнопку “Почати пошук”. Якщо вибрана “Задана послідовність”, тоді припускається наявність інших контекстів серед вказаних. Відкрийте знайдену гілку. Передача тексту в редактор MSWord викликається функцією “У Word”.

У вікні пошуку можливо встановити режим відмінності великих і маленьких літер. Також для кількох контекстів можна перевіряти їх послідовність: а) будь-яка, б) задана, в) строга. Якщо вибрано строгу послідовність, тоді інші контексти всередині не припускаються – можливі тільки закінчення слів та розділові знаки.

2.3. Виділити гілку дерева ПОШУК ЗА ТИПАМИ ДОКУМЕНТІВ. Виконати функцію “Пошук” і “За контекстом у назві” або натиснути клавішу [F7]. У вікні пошуку задати контекст “Про професійні спілки”, натиснути кнопку “Почати пошук”. Щоб прискорити пошук, можна попередньо відкрити гілку дерева ПОШУК ЗА ТИПАМИ ДОКУМЕНТІВ та виділити гілку ЗАКОНИ УКРАЇНИ. Перегляд інформації про документ здійснюється функцією “І”.

2.4. Натиснути клавішу [F6]. Пошук за словом у тексті працює дуже швидко (за рахунок індексів), але при цьому може відшукуватися тільки слово (послідовність літер алфавіту) або його початок. До того ж такий пошук менш точний відносно кількості знайдених документів.

2.5. Пошук здійснюється за контекстом у тексті в гілці Кодекси України. Передача списку в редактор MSWord викликається функцією “У Word” або клавішами [Ctrl]+[W], але передаються тільки позначені рядки. Якщо Вам треба скопіювати весь список, то попередньо треба позначити всі документи (функція “Позначити все” або клавіші [Ctrl]+[A]).

2.6. Повернутися в меню верхнього рівня. Виконати пошук. Після формування списку виділіть його, натиснувши кнопку “У власну базу” або клавіші [Ctrl]+[U]. За допомогою кнопки “Створити” (клавіші [Ctrl]+[N]) створіть нову гілку з назвою, яка є номером вашої групи. Увага! Якщо список довгий і програма розбила його на частини, то копіювати доведеться частинами і бажано в різні розділи, інакше програма буде “гальмувати” при зчитуванні великих списків. У власній базі у списку можуть знаходитись: пошуковий запит, закладка, посилання на файл, файл. Списки в базі даних складені з рядків, що вміщують вікно та назву. Вікно вказує на тип рядка: гілка, нормативно-правовий документ, нечинний документ, стаття, заголовок. У нижньому полі вікна вказано загальну кількість рядків, номер поточного рядка, кількість позначених рядків.

2.7. Перегляньте інформацію про цей документ (функція “І”). Виділіть перелік видань, натисніть функцію “У файл”.

2.8. До картотеки заносяться тільки правові акти вищих і центральних органів влади України, які мають певний набір реквізитів: орган видання, вид документа, назва, номер, дата, номер та дата реєстрації (для зареєстрованих Мін’юстом), статус документа. Натиснути кнопку функції “Картотека”, указати орган видання (Кабінет Міністрів) і тип документа (користуватися словниками). Відкрити інформацію про знайдений документ, послідовно відкрити та зберегти у власній базі (у Вашій папці): а) список документів, що посилаються на даний документ; б) список документів, на які посилається даний документ; в) список документів із судової практики.

2.9. Виділити гілку УКАЗИ ПРЕЗИДЕНТА. Виконати пошук “За датою [F9]. Указати діапазон дат. Дата вибирається за допомогою календаря.

2.10. Виконати пошук за контекстом у гілці “Консультації”. Знайдений документ зберегти у форматі MS Word під назвою “Консультації” у папці “Група №” на диску Е:\.

3. Відкрити програму РАІПС ПОРТРЕТ.

3.1. Для підготовки опису зовнішності розшукуваної особи використовуються наступні пункти меню режиму: НОВИЙ – складання нового опису зовнішності; ПОПЕРЕДНІЙ – перегляд і коректування раніше складеного словесного портрета; ГРУПОВИЙ – складання узагальненого словесного портрета за портретами сформованої групи подібності.

3.2. Інформаційний пошук портретів у базі даних здійснюється автоматично на основі класифікаційного аналізу ідентифікаційних ознак портретних зображень і ознак зовнішності, а також їх упорядкування за ступенем подібності (відповідності) до портрета (словесного портрета).

3.3. Складання фотороботів здійснюється з елементів зовнішності портретів групи подібності. У процесі побудови фоторобота можна перейти в режим пошуку в базі даних портретів з елементами зовнішності необхідного виду, доповнити групу подібності і продовжити складання фоторобота.

Створення фоторобота починається з вибору портрета з найбільшою подібністю форми обличчя (пункт ВИБІР БАЗОВОГО ПОРТРЕТА). Далі здійснюється вибір на портретах необхідних елементів зовнішності (послідовно пункти: МОНТАЖ ФОТОРОБОТА, Портрет n, Волосcя/Брови/Ніс) і їх монтаж (пункт МОНТАЖ) на базовому портреті (уточнення положення, розмірів, яскравості і повороту – пункти меню РЕДАГУВАННЯ). За необхідності можна повернутися до попереднього стану фоторобота (пункт ВІДНОВИТИ ПОПЕРЕДНЄ).

Матеріал для роздумів і осмислення

1. Чи прискорює реалізацію Національної програми правової освіти в Україні застосування автоматизованих інформаційних систем, сучасних інформаційних і комунікаційних технологій? [7, 20, 25]

2. Чи можна сказати, що широке розповсюдження довідкових правових систем сприяє формуванню в Україні сучасного громадянського суспільства? [7, 20, 25]

3. Що саме дозволяє юристові підвищити свій професійний рівень: навички роботи з довідковими правовими системами, юридичними експертними системами, сучасними програмними й технічнимизасобами захисту інформації, засобами електронного цифрового підпису чи володіння інформаційними технологіями, що лежать в основі функціонування сучасних комп’ютерних мереж і глобальної мережі Інтернет? [7, 22]

4. Які унікальні переваги і можливості мають комп’ю-терні технології в порівнянні з традиційними видами обліку нормативних актів?

5. Дайте визначення поняття “інформаційно-пошукова система”.

6. Які основні вимоги до комп’ютеризованої системи правової інформації?

7. Яка роль інформаційно-пошукових систем у правовій сфері?

8. Що таке нормативна правова інформація і які її основні класифікації існують у правовій науці?

9. Що таке автоматизована інформаційна система?

10. Наведіть основні класифікації автоматизованих інформаційних систем.

Тема 8. Мережні інформаційні технології

Практичне заняття 8. Інформаційні сервіси в локальних комп’ютерних мережах

 

Завдання

 

1. Ознайомтеся із структурою локальної комп’ютерної мережі академії, перегляньте запропоновану презентацію.

2. Перегляньте на ftp -сервері навчальних ресурсів зміст папки дисципліни “Правова інформація і комп’ютерні технології у юридичній діяльності”, а також будь-якої іншої папки.

3. Увійдіть на головну сторінку сайта бібліотеки, перегляньте головне меню, знайдіть перелік повнотекстових видань і відкрийте будь-яке видання.

4. Знайдіть папку раритетних видань, перегляньте її зміст, відкрийте видання на Ваш вибір, визначтесь з інструментами навігації по виданню.

5. Перегляньте сайт академії, ознайомтеся з його змістом; звернувши увагу на засоби навігації та пошуку, знайдіть, наприклад, інформацію про студентську профспілкову організацію.

6. За допомогою сервісу ICQ зв’яжіться з абонентом у ЦІТ, який має адресу 227076207. Передайте коротке текстове повідомлення, дочекайтеся відповіді. Зв’яжіться з іншим абонентом за завданням викладача.

7. Встановіть засобами IP-телефонії зв’язок з абонентом у ЦІТ, який має skype -адресу mr.shagin. Для цього скористайтеся програмою Skype та необхідним апаратним забезпеченням (мікрофоном, web -камерою). Зв’яжіться з іншим абонентом, запропонованим викладачем.

8. Перегляньте зображення, що транслюються встановленими в академії web ‑камерами. Зробіть власні висновки про якість отриманої інформації.

9. Перегляньте одну з програм цифрового телебачення.

 

 

Ключі до виконання завдань

1. Виконайте наступні дії. Знайдіть на диску D:\ презентацію “Локальна мережа академії. ppt ” і запустіть її. Включення повноекранного режиму перегляду презентації виконується натисканням клавіші [F5], а перехід на наступний слайд презентації – клавішею [Пробіл].

2. Доступ до ftp -сервера навчальних ресурсів виконується через браузер Internet Explorer, у якому задається адреса ftp://web.nlau.net.ua. У вікні будуть відображатися папки, що відповідають навчальним дисциплінам. Для перегляду кон-кретних файлів у цих папках їх потрібно попередньо скачати на свій комп’ютер, а потім відкривати й переглядати.

3. Сайт бібліотеки відкривається у вікні Internet Explorer за адресою http://10.106.3.2/, він підтримує різноплановий складний пошук, доступ до повнотекстових видань та сервісні функції. Робота на сайті бібліотеки виконується відповідно до настанов, викладених у практичному занятті № 6.

4. Папка раритетних видань входить до складу ftp -сер-вера навчальних ресурсів, тому для її відкриття необхідно відкрити ftp -сервер (див. п. 2 роботи) та знайти папку “Раритетні видання”. Далі скачати вибраний файл на свій комп’ютер і відкрити його зміст (за наявності інстальованої програми DjVu Browser, а якщо її немає, то файл у форматі DjVu не відкриється). Зверніть увагу на кнопки панелі інструментів, які призначені для навігації по виданню.

5. Вихід на сайт академії виконується за адресою www.jur‑academy.kharkov.ua.

6. Активуйте сервіс ICQ. Для цього натисніть кнопку на панелі задач. У рядку адреси вікна Учетные записи наберіть свій номер ICQ. Для зв’язку з абонентом наберіть його номер ICQ у вікні Добавить новый контакт, наприклад 227076207, або виберіть із списку вже доданих абонентів. Відкриється Окно сообщений, у робочому полі якого наберіть невелике повідомлення, на зразок “Робота по вивченню сервісів локальної мережі академії. Це група ХХХ в аудиторії ХХХХХ”. Передайте повідомлення, натиснувши кнопку Отправить [Enter], дочекавшись відповіді, можете передати наступне повідомлення. Подякуйте своєму абоненту за роботу.

7. Запустіть програму Skype. У вікні програми виберіть зареєстрованого абонента mr.shagin. Зверніть увагу на те, що деякі абоненти із списку можуть знаходитися не в активному стані, тому з ними зв’язок неможливий. Зорієнтуйтеся і розмістіться таким чином, щоб Ви були в полі зору відеокамери. Натисніть кнопку для виклику абонента і проведіть коротку бесіду. Потім так само зв’яжіться з абонентом із сусіднього комп’ютерного класу. У разі питань щодо експлуатації програми можна скористатися допомогою через команду Помощь/Для начала…

8. Через браузер Internet перегляньте зображення web -камер. Адреси деяких камер, встановлених у приміщеннях академії: http://10.106.1.88/; http://10.106.5.76/; http://10.106.234.13/; http://10.106.234.7/. Доступ до камер може бути захищений паролями. У такому випадку слід звернутися до викладача для введення діючого пароля.

9. За допомогою ярлика на робочому столі запустіть програму-програвач VLC media player. Із списку доступних цифрових каналів виберіть будь-який і увімкніть трансляцію програми. Зверніть увагу на якість зображення і звуку. Переключіться на іншу програму.

 

Матеріал для роздумів і осмислення

1. Яку роль, на Вашу думку, відіграють мережні технології в роботі сучасних підприємств та організацій, у тому числі ВНЗ? [7, 20, 27]

2. Як Ви вважаєте, яке середовище передачі даних є найбільше доцільним у локальних мережах масштабу кампусу? Обґрунтуйте свою думку. [23]

3. Перерахуйте відомі Вам сервіси локальних мереж, у тому числі Національної юридичної академії України ім. Я.Мудрого. Які сервіси додатково можна запропонувати для реалізації у мережі академії? [7, 20]

4. Що собою являють електронні ресурси навчання? Чи доцільно вони організовані у мережі? [20]

5. Як Ви оцінюєте доступність бібліотечних ресурсів для користувачів? Які послуги бібліотечного сервера Ви хотіли б додатково отримувати? [21]

6. Чи є цікавим сайт Національної юридичної академії України ім. Я.Мудрого? Які побажання у Вас щодо інформації на сайті?

7. Існуюча в мережі система оперативного зв’язку користувачів побудована із застосуванням ICQ. На Вашу думку, чи складає вона конкуренцію внутрішньому телефонному зв’язку? Які переваги чи недоліки такого виду зв’язку? [21]

8. Які переваги має ІР-телефонія порівняно з іншими видами зв’язку? Які програми (окрім Skype) відомі Вам для забезпечення цього сервісу? [20, 27]

9. З погляду на права особистості, у яких місцях можна встановлювати web ‑камери? Наскільки високо Ви оцінюєте якість отриманого зображення і його корисність?

10. Цифрове телебачення є розповсюдженим сервісом у сучасних комп’ютерних мережах. Які переваги, на Вашу думку, притаманні цифровому телебаченню? Обґрунтуйте свою точку зору.

 

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

 

1. Основи інформатики та обчислювальної техніки: Навч. посіб. / В.Г. Іванов, В.В. Карасюк, М.В. Гвозденко; За заг. ред. В.Г. Іванова. – К.: Юрінком Інтер, 2004. – 328 с.

2. Будапештская инициатива “открытый доступ” [Электронный ресурс]. – Режим доступа: URL: http://www.soros.org/openaccess/ru/read.shtml. – Загл. с экрана.

3. Копанова В. Бібліотека в системі наукової електронної комунікації // Бібл. вісн. – 2007. – № 5. – С. 3-9.

4. Брыжко В.М., Цимбалюк В.С., Орехов А.А., Гальченко О.Н. е -будущее и информационное право / Под ред. Р.А. Калюжного, М.Я. Швеця. – К.: Интеграл, 2002 г. – 264 с.

5. Вонг В. Microsoft Office для Windows. – К.-М.: Діа-лектика, 1997, – С. 147-148.

6. Вступ до інформаційної культури та інформаційного права / За заг. ред. М.Я. Швеця, Р.А. Калюжного. – Ужгород: IBA, 2003. – 240 с.

7. Денисова О.О. Інформаційні системи і технології в юридичній діяльності: Навч. посіб. – К.: КНЕУ, 2003. – 315 с.

8. Солов’яненко Д. Бібліотека – 2.0: Концепція бібліотеки другого покоління // Бібл. вісн. – 2005. – № 5. – С. 10-20.

9. Про електронний документ та електронний документообіг: Закон України № 851-IV від 22 трав. 2003 р. // Відом. Верхов. Ради, 2003. – № 36. – Ст. 275.

10. Про електронний цифровий підпис: Закон України № 852-IV від 22 трав. 2003 р. // Там же, 2003. – № 36. – Ст. 276.

11. Про телекомунікації: Закон України № 1280-IV від 18 листоп. 2003 р. // Там же, 2004. – № 12. – Ст. 155.

12. Про інформацію: Закон України № 2657-ХІІ від 2 жовт. 1992 р. // Там же, 1992. – № 48. – Ст. 651.

13. Про Національну програму інформатизації: Закон України № 74/98-ВР від 4 лют. 1998 р. // Там же, 1998. – № 27-28. – Ст. 181.

 

14. Іванов В.Г., Карасюк В.В., Гвозденко М.В. Інформаційно-пошукова система “Нормативні акти України”: Навч.-практ. посіб. – Х.: Нац. юрид. акад. України, 2000 р. – 30 с.

15. Інформатизація управління соціальними системами: організаційно-правові питання теорії і практики: Навч. посіб. / В.Д. Гавриловський, Р.А. Калюжний, В.С. Цимбалюк та ін.; За заг. ред. М.Я. Швеця, Р.А. Калюжного. – К.: МАУП, 2003. – 336 с.

16. Інформатика і комп’ютерна техніка: Навч. посіб. / За ред. М.Є. Рогози. – К.: Видав. центр Академія, 2006. – 368 с.

17. Інформаційно-пошукова система “АБД – Район”: Навч.-практ. посіб. з дисципліни “Правова інформація та комп’ютерні технології в юридичній діяльності”/ В.Г. Іванов, В.В. Карасюк, М.В. Гвозденко та ін. – Х.: Нац. юрид. акад. України, 2000. – 44с.

18. Информатика для юристов и экономистов / Под ред. С.В. Симоновича – СПб.: Питер, 2007. – 688 с.

19. Іванов В.Г., Карасюк В.В., Гвозденко М.В.: Комп’ютерні технології у підготовці юридичних документів: Навч. посіб. – Х.: Нац. юрид. акад. України, 2001. – 113 с.

20. Конспект лекцій. Електронний формат / В.Г. Іванов та ін. – С:\Мои документы\ Самостійна робота студентів \ Матеріали для самопідготовки з дисципліни ПІКТЮД \ Лекції з дисципліни ПІКТЮД.

21. Левин А.Ш. Самоучитель полезных программ. – 5-е изд. – СПб.: Питер, 2007. – 752 с.

22. Мінченко А.В. Правова інформатика. Концепція інформатизації: Навч. посіб. – К.: Арістей, 2003. – 288 с.

23. Одом У. Компьютерные сети. Первый шаг: Пер. с англ. – М.: Изд. дом Вильямс, 2006. – 432 с.

24. Правова інформатика: (системна інформатизація законотворчої, правозастосовної, правоохоронної, судочинної та правоосвітньої діяльності в Україні): Моногр. / М.Я. Швець, Р.А. Калюжний, В.А. Савицький та ін.; За ред. М.Я. Швеця, Р.А. Калюжного. – Ужгород: IBA, 2003. – 168 с.

25. Правова інформатика: Підруч. – У 2-х т. – К.: Парлам. вид-во, 2004. – Т. 1. – 416 с.

26. Правова інформатика: Підруч. – 2-ге вид., допов. та переробл.; За ред. В. Дурдинця, Є. Мойсеєва та М. Швеця. – К.: ТОВ “ПанТот”, 2007 р. – 524 с.

27. Современные компьютерные технологии / Под ред. А.И. Пушкаря. – Х.: Изд. дом “ИНЖЭК”, 2004. – 464 с.

28. Системна інформатизація законотворчої та правоохоронної діяльності: Моногр. / За ред. В.В. Дурдинця, В.О. Зайчука, В.Я. Тація. – К.: Навч. книга, 2005. – 639 с.

29. Система допомоги пакета ABBYY FineReader 8.0 Professional Edition.

30. http://www.softkey.ru/catalog/index.php?CID=338

 

Н а в ч а л ь н е в и д а н н я







Дата добавления: 2015-08-27; просмотров: 794. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт. ст. Влияние психоэмоциональных факторов отсутствует. Колебаний АД практически нет. Головной боли нет. Нормализовать...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия