Студопедия — Депутат місцевої ради - повноважний представник інтересів територіальної громади, виборців свого виборчого округу
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Депутат місцевої ради - повноважний представник інтересів територіальної громади, виборців свого виборчого округу






Правовий статус депутата сільської, селищної, міської, район­ної в місті, районної, обласної ради як представника інтересів територіальної громади, виборців свого виборчого округу визна­чається Конституцією України, Законом України «Про місцеве са­моврядування в Україні», Законом України «Про статус депутатів місцевих рад»1.

Депутат місцевої ради здійснює свої повноваження, не пори­ваючи з виробничою або службовою діяльністю, окрім секрета­ря сільської, селищної, міської ради, голови, заступника голови районної, обласної, районної в місті ради, які працюють у відповід­ній раді на постійній основі і не можуть суміщати свою службову діяльність з іншою роботою, у тому числі на громадських засадах (за винятком викладацької, наукової і творчої в позаробочий час), займатися підприємницькою діяльністю, одержувати від цього прибуток, якщо інше не передбачено законом. За рішенням облас­

[1] Про статус депутатів місцевих рад: Закон України від 11.07. 2002 р., № 93-ІУ // Відом. Верхов. Ради України. - 2002. - № 40. - Ст. 290.

ної, Київської та Севастопольської міських рад депутат, обраний головою постійної комісії з питань бюджету, також може працю­вати в раді на постійній основі.

Діяльність депутата місцевої ради здійснюється у двох основ­них формах: сесійній і позасесійній. На сесіях місцевої ради депу­тати місцевої ради на основі колективного й вільного обговорення розглядають і вирішують питання, віднесені до відання відповідної ради. Депутат місцевої ради, крім секретаря ради, голови районної в місті, районної, обласної ради та їх заступників, повинен входи­ти до складу однієї з постійних комісій, що утворюються радою. Депутат місцевої ради користується правом ухвального голосу з усіх питань, що розглядаються на засіданнях ради та її органів, до складу яких він входить. Депутат місцевої ради, який не входить до складу відповідного органу ради, може брати участь у його ро­боті з правом дорадчого голосу. В рамках сесійної діяльності депу­тат місцевої ради має право: 1) обирати і бути обраним до органів відповідної ради; 2) офіційно представляти виборців у відповідній раді та її органах; 3) пропонувати питання для розгляду їх радою та її органами; 4) вносити пропозиції та зауваження до порядку денного засідань ради та її органів, порядку розгляду обговорю­ваних питань та їх суті; 5) вносити на розгляд ради та її органів пропозиції з питань, пов'язаних із його депутатською діяльністю; 6) вносити на розгляд ради та її органів проекти рішень із питань, що належать до їх відання, поправки до них; 7) висловлюватися щодо персонального складу утворюваних радою органів і канди­датур посадових осіб, які обираються, призначаються або затверд­жуються радою; 8) порушувати питання про недовіру сільському, селищному, міському голові, розпуск органів, утворених радою, та звільнення посадових осіб місцевого самоврядування; 9) брати участь у дебатах, звертатися із запитами, ставити запитання до­повідачам, співдоповідачам, головуючому на засіданні; 10) вноси­ти пропозиції про заслуховування на пленарному засіданні ради звіту чи інформації будь-якого органу або посадової особи, під­звітних чи підконтрольних раді, а також із питань, шо віднесені до компетенції ради, інших органів і посадових осіб, які діють на її території; 11) порушувати в раді та її органах питання про необхід­ність перевірки роботи підзвітних та підконтрольних раді органів,

підприємств, установ, організацій; 12) виступати з обґрунтуванням своїх пропозицій та з мотивів голосування, давати довідки; 13) оз­найомлюватися з текстами виступів у стенограмах чи протоколах засідань ради та її органів до їх опублікування; 14) оголошувати на засіданнях ради та її органів тексти звернень, заяв, пропозицій громадян або їх об'єднань, якщо вони мають суспільне значення; 15) об'єднуватися з іншими депутатами місцевої ради в депутатсь­кі групи, фракції, які діють відповідно до регламенту ради.

При здійсненні депутатських повноважень депутат місцевої ради має право на депутатський запит і депутатське запитання.

Депутатський запит - це підтримана радою вимога депута­та місцевої ради до посадових осіб ради та її органів, сільського, селищного, міського голови, керівників підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, які розташовані або зареєстровані на відповідній території, а депутата міської (міста обласного значення), районної, обласної ради - також до голови місцевої державної адміністрації, його заступників, керівників від­ділів і управлінь із питань, які віднесені до відання ради.

Депутатське запитання - це засіб одержання депутатом місце­вої ради інформації або роз'яснення з тієї чи іншої проблеми. Від­повідь на запитання може бути оголошено на сесії ради або дано депутату місцевої ради в індивідуальному порядку. Запитання не включається до порядку денного сесії, не обговорюється і рішення по ньому не приймається.

Депутат місцевої ради зобов'язаний додержуватися Конституції та законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, регламенту ради та інших нормативно-правових актів, що визначають порядок діяльності ради та її органів; брати участь у роботі ради, постійних комісій та інших її органів, до складу яких він входить, всебічно сприяти виконанню їх рішень; виконувати доручення ради, її органів, сільського, селищного, міського голови чи голови ради; інформувати їх про виконання доручень.

Позасесійна робота депутатів місцевих рад реалізується пе­реважно у виборчому окрузі та у відповідній адміністративно-те­риторіальній одиниці, що становить територіальну основу діяль­ності місцевої ради. Здійснюючи позасесійну діяльність, депутат місцевої ради має право: 1) офіційно представляти виборців свого

виборчого округу та інтереси територіальної громади в місцевих органах виконавчої влади, відповідних органах місцевого самов­рядування, підприємствах, установах і організаціях незалежно від форми власності з питань, що належать до відання органів місце­вого самоврядування відповідного рівня; 2) брати участь із правом дорадчого голосу в засіданнях інших місцевих рад та їх органів, загальних зборах громадян за місцем проживання, засіданнях ор­ганів самоорганізації населення, що проводяться в межах території його виборчого округу; 3) порушувати перед органами й організа­ціями, передбаченими пунктом 1 частини першої цієї статті, та їх посадовими особами, а також керівниками правоохоронних та кон­тролюючих органів питання, що стосуються інтересів виборців, та вимагати їх вирішення; 4) доступу до засобів масової інформації комунальної форми власності з метою оприлюднення результатів власної депутатської діяльності та інформування про роботу ради в порядку, встановленому відповідною радою; 5) вносити пропо­зиції з питань, пов'язаних з його депутатськими повноваженнями у виборчому окрузі, брати участь у їх розгляді.

При здійсненні депутатських повноважень депутат місцевої ради має право на депутатське звернення - викладена в пись­мовій формі вимога депутата місцевої ради з питань, пов'язаних із його депутатською діяльністю, до місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб, а також керівників правоохоронних та контролюючих органів, під­приємств, установ та організацій незалежно від форми власності, розташованих на території відповідної ради, здійснити певні дії, вжити заходів чи дати офіційне роз'яснення з питань, віднесених до їх компетенції.

На території відповідної ради депутат має право на невідклад­ний прийом посадовими особами місцевих органів виконавчої вла­ди, органів місцевого самоврядування, керівниками підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, розташо­ваних на території відповідної ради, з питань депутатської діяль­ності. Порядок відвідування депутатом місцевої ради підприємств, установ і організацій, діяльність яких пов'язана з державною або іншою таємницею, що охороняється законом, установлюється від­повідними нормативно-правовими актами.

У разі виявлення порушення прав та законних інтересів грома­дян або інших порушень законності депутат має право вимагати припинення порушень, а в необхідних випадках звернутися до відповідних місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб, а також до правоохоронних і контролюючих органів та їх керівників із вимогою вжити заходів щодо припинення порушень законності.

У виборчому окрузі депутат місцевої ради зобов'язаний: 1) під­тримувати зв'язок із виборцями, відповідною територіальною гро­мадою, трудовими колективами і громадськими організаціями, які висунули його кандидатом у депутати місцевої ради, а також колективами інших підприємств, установ, організацій, незалежно від форми власності, органами місцевого самоврядування, місце­вими органами виконавчої влади, розташованими на відповідній території; 2) не рідше одного разу на півріччя інформувати вибор­ців про роботу місцевої ради та її органів, про виконання планів і програм економічного й соціального розвитку, інших місцевих програм, місцевого бюджету, рішень ради і доручень виборців; 3) брати участь у громадських слуханнях із питань, що стосують­ся його виборчого округу, в організації виконання рішень ради та її органів, доручень виборців, у масових заходах, що проводять­ся органами місцевого самоврядування на території громади або виборчого округу; 4) вивчати громадську думку та потреби тери­торіальної громади, інформувати про них раду та її органи, брати безпосередню участь у їх вирішенні; 5) визначити і оприлюднити дні, години та місце прийому виборців, інших громадян; вести ре­гулярний, не рідше одного разу на місяць, прийом виборців, роз­глядати пропозиції, звернення, заяви і скарги членів територіаль­ної громади, вживати заходів щодо забезпечення їх оперативного вирішення.

Депутат місцевої ради періодично, але не рідше одного разу на рік, зобов'язаний звітувати про свою роботу перед виборцями відповідного виборчого округу, об'єднаннями громадян. Виборці можуть давати своєму депутатові місцевої ради доручення на збо­рах під час його звітів чи зустрічей із питань, що випливають із потреб відповідного виборчого округу чи територіальної громади в цілому.

Депутатська діяльність гарантується чинним законодавс­твом України. Ніхто не може обмежити повноваження депутата місцевої ради, окрім випадків, передбачених Конституцією та зако­нами України. Рада та її органи сприяють депутатам місцевих рад у їх діяльності шляхом створення відповідних умов, забезпечення депутатів документами, довідково-інформаційними та іншими ма­теріалами, необхідними для ефективного здійснення депутатських повноважень, організовують вивчення депутатами місцевих рад законодавства, досвіду роботи рад.

Кримінальну справу стосовно депутата місцевої ради може по­рушити відповідно Генеральний прокурор України, заступник Ге­нерального прокурора України, прокурор Автономної Республіки Крим, області, місг Києва або Севастополя в межах його повно­важень, про що не пізніше наступного робочого дня повідомляє відповідну місцеву раду. Запобіжний захід щодо депутата місце­вої ради у вигляді підписки про невиїзд або взяття під варту може застосовуватися виключно судом, про що не пізніше наступного робочого дня повідомляє відповідну місцеву раду.

На час сесії чи засідання постійної комісії місцевої ради, а та­кож для здійснення депутатських повноважень в інших передбаче­них законом випадках депутат місцевої ради звільняється від ви­конання виробничих або службових обов'язків. У разі здійснення депутатських повноважень у робочий час депутату місцевої ради за основним місцем роботи відшкодовуються середній заробіток та інші витрати, пов'язані з депутатською діяльністю, за рахунок коштів відповідного місцевого бюджету.

Депутат місцевої ради користується на території відповідної ради правом безплатного проїзду на залізничному, автомобільно­му і водному транспорті незалежно від форми власності, а також на всіх видах міського пасажирського транспорту (за винятком таксі). Відповідна рада та її виконавчі органи забезпечують де­путатів місцевих рад офіційними виданнями та інформаційними матеріалами ради, організують допомогу їм із правових питань де­путатської діяльності, надають можливість депутатам ознайоми­тися з рішеннями ради та її органів, розпорядженнями відповідної місцевої державної адміністрації, актами підприємств, установ та організацій, розташованих на відповідній території.

Депутат місцевої ради є відповідальним перед виборцями сво­го виборчого округу і їм підзвітним. Депутат місцевої ради, який не виправдав довір'я виборців, може бути в будь-який час відкли­каний ними у встановленому законом порядку. Підставами для відкликання виборцями обраного ними депутата місцевої ради можуть бути: 1) порушення депутатом місцевої ради положень Конституції і законів України, що встановлено судом; 2) пропуск депутатом місцевої ради протягом року більше половини пленар­них засідань ради або засідань постійної комісії, невиконання ним без поважних причин рішень і доручень ради та її органів; 3) не­відповідність практичної діяльності депутата місцевої ради основ­ним принципам і положенням його передвиборної програми.

Глава 6. ===== ==







Дата добавления: 2015-08-27; просмотров: 1189. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Функциональные обязанности медсестры отделения реанимации · Медсестра отделения реанимации обязана осуществлять лечебно-профилактический и гигиенический уход за пациентами...

Определение трудоемкости работ и затрат машинного времени На основании ведомости объемов работ по объекту и норм времени ГЭСН составляется ведомость подсчёта трудоёмкости, затрат машинного времени, потребности в конструкциях, изделиях и материалах (табл...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия