Студопедия — Срганізація управління районам! в місті
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Срганізація управління районам! в місті






Правовою оснавою організації місцевого самоврядування на рівні району у місті є Конституція України, в якій територіальні громади районів у містах названі як суб'єкти комунальної влас­ності (ч. 1 ст. 142). Отже, якщо є територіальна громада району в місті, як первинний суб'єкт місцевого самоврядування, то по­винні бути визначені й механізми реалізації її права вирішувати питання місцевого значення. Водночас ч. 5 ст. 140 Конституції України встановлює, що питання організації управління районами в містах належить до компетенції міських рад. Ця норма ставить можливість здійснення місцевого самоврядування на рівні району в місті залежно від доброї волі іншого суб'єкта — міської ради. У науковій літературі питання організації місцевого самоврядування районами в містах є одним із найбільш дискусійних. Одні вказу­ють на недоцільність існування представницьких органів на рівні району в місті1, інші, навпаки, виступають за удосконалення нор­мативного регулювання діяльності районних місті рад2.

Відповідно до ст. 12 Земельного кодексу України3 до повнова­жень міських рад у галузі земельних відносин на території міст належить встановлення та зміна меж районів у містах із районним поділом. Отже, територіальна (просторова) основа місцевого са­моврядування в міських районах визначається міськими радами. У ч. 2 ст. 5 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» закріплено, що в містах із районним поділом за рішенням тери­торіальної громади міста або міської ради можуть утворюватися районні в місті ради. В таких містах на районному рівні формуєть­ся відповідна система місцевого самоврядування: а) територіаль­

[1] Конституційно-правові засади становлення української державності [Текст]: монографія / [В. Я. Тацій, Ю. М. Тодика, О. Г. Данильян та ін ]; за ред. акад. HAH України В. Я. Тація, акад. АпрН України Ю. М. Тодики. - X.: Право, 2003.-С. 278.

[1] Борденюк В. І. Деякі проблеми становлення та розвитку місцевого самов­рядування у містах з районним поділом / В. І. Борденюк // Право України. - 2001. - № 2. - С. 54.

[1] Земельний кодекс України від 25.10.2001р., № 2768-ІІІ // Відом. Верхов. Ради України. - 2002. - № 3-4. - Ст. 27.

на громада району в місті; б) районна в місті рада; в) виконавчі органи, що утворюються радою (голова ради, який обирається з числа депутатів, одночасно є і головою її виконавчого комітету); г) органи самоорганізації населення.

Виконавчими органами районних у містах (у разі їх створення) рад є їх виконавчі комітети, відділи, управління та інші створювані радами виконавчі органи. Вони є підконтрольними й підзвітними відповідним радам, а з питань здійснення делегованих їм повно­важень органів виконавчої влади - також підконтрольними від­повідним органам виконавчої влади. Відділи, управління та інші виконавчі органи ради є підзвітними й підконтрольними раді, яка їх утворила, підпорядкованими її виконавчому комітету, голові районної в місті ради. Керівники відділів, управлінь та інших ви­конавчих органів ради призначаються на посаду і звільняються з посади головою районної в місті ради одноособово, а у випадках, передбачених законом, - за погодженням із відповідними органа­ми виконавчої влади.

Районні в місті (у разі їх створення) ради можуть дозволяти за ініціативою жителів створювати будинкові, вуличні, квартальні та інші органи самоорганізації населення і наділяти їх частиною власної компетенції, передавати їм відповідні кошти, а також не­обхідні для здійснення повноважень матеріально-технічні та інші ресурси і здійснюють контроль за їх виконанням.

Порядок формування, структура, форми діяльності районних у містах рад та їх органів визначаються чинним законодавством Ук­раїни лише з незначними відмінностями порівняно з іншими орга­нами місцевого самоврядування, тому зупинимося більш детально лише на особливостях здійснення місцевого самоврядування на районному в місті рівні.

Посадові особи та органи місцевого самоврядування в міському районі керуються у своїй діяльності Конституцією та законами Ук­раїни, актами Президента України й Кабінету Міністрів України, а також рішеннями відповідних міських рад. Зокрема, виключно на пленарних засіданнях міських рад (міст із районним поділом) ви­рішуються питання: 1) визначення обсягу і меж повноважень, які здійснюють районні в містах (у разі їх створення) ради та їх вико­навчі органи в інтересах територіальних громад районів у містах;

2) установлення нормативів централізації коштів від земельного податку на спеціальних бюджетних рахунках районів міста.

Відповідно до ст. 41 Закону України «Про місцеве самовряду­вання в Україні» районні в містах ради (у разі їх створення) та їх виконавчі органи відповідно до Конституції та законів України здійснюють управління рухомим і нерухомим майном та іншими об'єктами, що належать до комунальної власності територіальних громад районів у містах, формують, затверджують, виконують відповідні бюджети та контролюють їх виконання, а також здій­снюють інші повноваження, передбачені чинним законодавством. Обсяг і межі повноважень районних у містах рад та їх виконавчих органів визначаються відповідними міськими радами за узгоджен­ням із районними в містах радами з урахуванням загальноміських інтересів та колективних потреб територіальних громад районів у містах. Визначений міськими радами обсяг повноважень районних у місті рад та їх виконавчих органів не може змінюватися міською радою без згоди відповідної районної в місті ради протягом даного скликання.

Голова районної в місті (у разі її створення) ради обирається відповідною радою шляхом таємного голосування з числа її де­путатів на строк повноважень ради. Голова ради працює в раді на постійній основі, не може мати інший представницький мандат, суміщати свою службову діяльність з іншою роботою, у тому чис­лі на громадських засадах (крім викладацької, наукової та твор­чої у позаробочий час), займатися підприємницькою діяльністю, одержувати від цього прибуток. У своїй діяльності голова ради є підзвітним раді та може бути звільнений з посади радою, якщо за його звільнення проголосувало не менш як дві третини депутатів від загального складу ради шляхом таємного голосування. Питан­ня про звільнення голови ради може бути внесено на розгляд ради на вимогу не менш як третини депутатів від загального складу ради.

Голова районної, обласної, районної в місті ради: 1) скликає сесії ради, повідомляє депутатам і доводить до відома населення інформацію про час і місце проведення сесії ради та питання, які передбачається внести на її розгляд, веде засідання ради; 2) забез­печує підготовку сесій ради і питань, що вносяться на її розгляд,

доведення рішень ради до виконавців, організує контроль за їх ви­конанням; 3) представляє раді кандидатури для обрання на посад)' заступника голови районної в місті ради; вносить на затверджен­ня ради пропозиції щодо структури органів ради, її виконавчого апарату, витрат на їх утримання; 4) вносить раді пропозиції щодо утворення та обрання постійних комісій ради; 5) координує діяль­ність постійних комісій ради, дає їм доручення, сприяє організації" виконання їх рекомендацій; 6) здійснює керівництво виконавчим апаратом ради; 7) є розпорядником коштів, передбачених на ут­римання ради та її виконавчого апарату; 8) підписує рішення ради та протоколи її сесій; 9) представляє раду у відносинах із держав­ними органами, іншими органами місцевого самоврядування об'єднаннями громадян, трудовими колективами, адміністрацією підприємств, установ, організацій та громадянами, а також у зов­нішніх відносинах відповідно до законодавства; 10) вирішує інші питання, доручені йому радою.

Якщо в містах із районним поділом рішення про утворення районних у місті рад в установленому порядку не приймається, територіальні громади районів у містах діють як суб'єкти права власності. Рішення про наділення міських рад правами щодо уп­равління майном і фінансовими ресурсами, які є у власності те­риторіальних громад районів у містах, приймається на місцевих референдумах відповідних районних у містах громад. У разі, якщо територіальна громада району в місті внаслідок референдуму не прийме рішення про передання права управління майном та фі­нансами відповідній міській раді, а територіальна громада міста або міська рада не прийняла рішення про створення органів міс­цевого самоврядування районів у місті, то міська рада здійснює управління майном та фінансовими ресурсами, які є у власності територіальних громад районів у містах, і несе відповідальність перед громадою відповідного району в місті.

У містах із районним поділом Російської Федерації, у районах міст, як правило, створюються тільки виконавчі органи місцевого самоврядування - адміністрації, які є структурними підрозділами міських виконавчих органів місцевого самоврядування1. В Україні

[1] Шургина Е. С. Муниципальное право [Текст]: учебник / Е. С. Шульгина. - 2-е изд. - М.: Дело, 2000. - С. 110.

також постійно збільшується кількість міських рад, які, керуючись чинним законодавством, приймають рішення про неутворення районних у місті рад, а в районах міст утворюють районні адмініст­рації, які мають стітус виконавчих органів міських рад. Отже, в системі місцевого самоврядування, особливо у великих містах, спостерігається тенденція до централізації владних повноважень, небажання міських рад передати частину повноважень на рівень значно ближчий до населення - районним у місті радам та їх ви­конавчим органам, органам самоорганізації населення. Основним аргументом проти формування районних у містах рад, як правило, називають їх неефективність та неекономічність такого управлін­ня. Дійсно, централізоване управління менш витратне, ніж децен­тралізоване, водночас воно й менш демократичне. Районні в місті ради матимуть змогу довести ефективність свого управління лише за умови чіткого визначення на законодавчому рівні механізму перерозподілу повноважень між міською радою та районними в місті радами. Відсутність належного законодавчого регулювання в цій сфері суттєвознижує гарантії реалізації права територіальної громади району в місті вирішувати питання місцевого значення, тому необхідно врегулювати порядок організації місцевого самов­рядування в міських районах в окремому законі.







Дата добавления: 2015-08-27; просмотров: 1014. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Билиодигестивные анастомозы Показания для наложения билиодигестивных анастомозов: 1. нарушения проходимости терминального отдела холедоха при доброкачественной патологии (стенозы и стриктуры холедоха) 2. опухоли большого дуоденального сосочка...

Сосудистый шов (ручной Карреля, механический шов). Операции при ранениях крупных сосудов 1912 г., Каррель – впервые предложил методику сосудистого шва. Сосудистый шов применяется для восстановления магистрального кровотока при лечении...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия