Студопедия — Особливості нормотворчого процесу в органах місцевого самоврядування
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Особливості нормотворчого процесу в органах місцевого самоврядування






Серед актів місцевих рад і їх органів провідне місце посіда­ють нормативні акти, які суттєво відрізняються від актів ненор­мативного характеру насамперед своєю юридичною природою. Нагадаємо, що нормативно-правовий акт традиційно розуміється як письмовий акт - документ, прийнятий уповноваженим на це суб'єктом за визначеною формою і процедурою, який спрямова­ний на регулювання суспільних відносин шляхом установлення загальнообов'язкових прав і обов'язків для неозначеного кола осіб та розрахований на багаторазове застосування.

Нормативність для актів місцевого самоврядування має особ­ливу природу, адже вона завжди виступає як властивість саме пра­вової норми, що поряд із формальною визначеністю, державною забезпеченістю, правозобов'язуючою дією, системністю визначає цей суспільний феномен. Під нормативністю відносно права в ці­лому необхідно розуміти щось глибоко юридичне і більш значне соціально, безпосередньо пов'язане з власною цінністю права. В цьому сенсі нормативність визначає, що право за допомогою за­

' Проблеми функціонування місцевих рад та їх виконавчих органів [Текст]: монографія / [за ред. Ю.М. Тодики]. - X.: Право, 2009. - С. 381. 260

гальних правил реалізує потребу суспільства в існуванні норма­тивних засад і охоплює всі сфери соціального життя1.

Отже, як частина суспільства, місцеве самоврядування також іде шляхом унормування власних процесів і створення своєї сис­теми регуляторів. Правова система закріплює цю можливість і га­рантує таке право, а територіальна громада самостійно або через свої органи створює регулюючу матерію, аналогічну правовим нормам. Більше того, держава встановлює вимоги та умови для тотожності нормативності права й актів територіальних структур, оскільки санкціонування останніх має грунтуватися на єдиних під­ходах нормотворення і нормозастосування.

Рішення органів місцевого самоврядування поділяються на нор- митішні та індивідуальні (конкретні)2. Такий поділ рішень органів пішли г властивим для всіх публічних установ, оскільки владний ■;м> і h і мк самостійно встановлює норми права, так і застосовує в ми m ■ 1111 ■ ■ прпионі приписи. Різниця цих актів окреслюється нор­ми і iiniiiL і m. іим.і- нормативний акт, як правило, не має обмежень v чіп і ш і m кипа суб'єктів. Навпаки, індивідуальний (конкретний) іікі ne m: і ліпшім«' загальнообов'язкові правила поведінки, а за­кришим прими і и обов'язки для конкретних суб'єктів. Як зазначив Коїісііііуційппй І уд України у Рішенні від 23 червня 1997 року.N".'-рп, «чи сногю природою ненормативні правові акти, на відмі­ну під нормативних, нстановлюють не загальні правила поведінки, а конкретні приписи, звернені до окремого індивіда чи юридичної особи, застосовуються одноразово й після реалізації вичерпують сною дію»3.

Отже, нормативний правовий акт місцевого самоврядуван­ня — це офіційний письмовий документ, прийнятий (виданий)

1 Ллексеев С. С. Теория права [Текст] / С. С. Алексеев. - М.: Изд-во БЕК, 1994.-С. 87-88.

■' Пархоменко H. М. Джерела права: проблеми теорії та методології [Текст]: монографія / H. М. Пархоменко. - К.: Юрид. думка, 2008. - С. 160-166.

[1] Рішення Конституційного Суду України у справі щодо відповідності Кон-

сгигуції України (конституційності) положення підпункту 2 пункту 3 розділу IV Закону України «Про Конституційний Суд України» стосовно правових актів органів Верховної Ради України (справа про акти органів Верховної Ради Украї­

ни) // Офіційний вісник України. - 1997. - № 27. - Ст. 155.

уповноваженим на це суб'єктом нормотворення у визначеній чинним законодавством України формі та за встановленою про­цедурою в межах його компетенції, що містить норми права і спрямований на регулювання суспільних відносин, розрахова­ний на широке коло осіб та неодноразове застосування, неза­лежно від строку дії (постійні чи обмежені певним часом) та характеру відомостей, що в ньому містяться, у тому числі з гри­фами, що обмежують до них доступ, а також прийняті в поряд­ку експерименту.

Серед нормативних актів місцевого самоврядування найбільш поширеними є положення, інструкції, правила, вони повинні за­тверджуватися розпорядчим документом, вид якого (наказ, розпо­рядження, рішення) визначається актами законодавства та поло­женнями (статутами) про орган, що видав акт.

Положення - це нормативно-правовий акт, що встановлює структуру і функції будь-якого органу або визначає порядок будь- якої діяльності. Наприклад: рішеннями місцевих рад можуть бути затверджені положення про відділи, управління, інші їх виконавчі органи; положення про порядок і правила проведення феєрверків на території міста; наказом керівника управління може бути за­тверджене положення про порядок проведення міського конкурсу програм і проектів у галузі сімейної політики.

Інструкція - це нормативно-правовий акт, який установлює порядок застосування актів законодавства, прийнятих органа­ми державної влади, або актів прийнятих органами, посадовими особами місцевого самоврядування, а також порядок здійснення будь-якої діяльності. Наприклад, наказом головного управління охорони здоров'я затверджена «Інструкція про організацію надан­ня амбулаторної психіатричної допомоги дітям», наказом началь­ника управління охорони пам'яток історії, культури та історич­ного середовища затверджена інструкція з діловодства в апараті управління та його структурних підрозділах.

Правила - це звід правових норм, що регламентують діяльність певної галузі виробництва чи окремий вид діяльності. Наприклад, рішенням міських рад затверджуються правила благоустрою міс­та, правила забудови міста, правила приймання стічних вод під­приємств до системи каналізації міста тощо.

Ефективність актів місцевого самоврядування багато в чому залежить від ретельності роботи органів і посадових осіб на ета­пі їх розробки і прийняття. Для підготовки найбільш важливих та складних проектів, як правило, органи місцевого самоврядування створюють комісії (робочі групи). У разі необхідності до розробки проекту залучаються вчені та кваліфіковані спеціалісти-практики. Однак слід відзначити, що підготовка, прийняття та реалізація ак­тів місцевого самоврядування не завжди здійснюється з дотриман­ням таких загальних принципів як законність, демократизм, широ­ке залучення громадян, гласність і врахування громадської думки, колективність і колегіальність, гуманізм і справедливість.

І Іравотворчий процес повинен розпочинатися з виявлення ініціат иви і визначення необхідності прийняття акта. В цьому може дономоп и опитування, цей метод дає можливість досить швидко інрпміїпі необхідний інформаційно-довідковий матеріал. Може 111 •• пішім і ік и експертне опитування, найкращі результати воно дає и міч німі,інках. коли необхідно здійснити прогноз наслідків при­пнім ні ют чн іншого нормативного рішення, тобто за умов від- і.-у і мої: 11 пГю недостатності необхідної для оцінки інформації. За іііїииііоі' і і шдііоііідних умов доцільним є створення постійно дію­чи! і рун с к спер гін і і певних напрямів нормативного регулювання. Досконале регулювання цієї стадії дозволить суттєво підняти ре­зультативність діяльності органів місцевого самоврядування.

Практика роботи над проектами нормативних актів місцевого самоврядування свідчить, що обов'язковими складниками нор- могворчого процесу мають бути: 1) вивчення матеріалів, необхід­них для розробки проекту; 2) розробка пропозицій щодо суті пи­тань, які становлять зміст проекту; 3) обговорення підготовлених пропозицій та складання проекту; 4) підготовка переліку актів, які втратять чинність або в які будуть внесені відповідні зміни у зв'язку з прийняттям підготовленого акта; 5) направлення проек­ту на відгук (рецензування) відповідним органам та організаціям; 6) розгляд одержаних зауважень та пропозицій, уточнення проек­ту; 7) прийняття (затвердження) нормативного акта.

Очевидно, що підготовка проекту нормативно-правового акта неможлива без дотримання усталених принципів нормотворення, до яких можна віднести: 1) розміщення спочатку більш загальних,

а потім конкретніших положень; 2) об'єднання положень загаль­ного характеру, що стосуються всієї сукупності спеціальних ма­теріальних або процесуальних норм, в окрему частину або главу; 3) уникнення повторів загальних приписів в інших частинах, роз­ділах або главах без крайньої потреби; 4) передування матеріаль­них норм процесуальним, якщо останні спрямовані на забезпечен­ня реалізації матеріальних норм; 5) відповідність послідовності викладу спеціальних положень проекту логіці предмета регулю­вання; 6) розміщення наприкінці проекту положень про контроль за виконанням нормативно-правового акта, відповідальність за його порушення, а також у разі необхідності перехідних та прикін­цевих положень (термін набрання чинності актом, перелік актів, які втрачають силу або до яких мають бути внесені зміни у зв'язку з його прийняттям і т. ін.).

У ході підготовки проекту нормативно-правового акта також доцільно порівняти характер нормативного регулювання тих же або аналогічних питань у минулому. Це необхідно для: а) визна­чення шляхів вирішення того чи іншого правового питання, що застосовувалося в минулому; б) збереження певного рівня наступ­ництва під час регулювання однорідних суспільних відносин, про­ведення важливих правових реформ; уникнення повторів правових приписів, які вже діяли в попередні часи і вочевидь не виправдали себе. Можливе також порівняння положень проекту нормативно- правового акта з актами органів самоврядування зарубіжних країн, якими регулюється така ж або аналогічна сфера суспільних від­носин. Це дасть змогу підготувати проект, який буде відповідати сучасним тенденціям нормотворення, визначити найбільш вдалі шляхи правового регулювання відносин з урахуванням специфіч­них умов України, особливо з тих питань, де в нас немає достат­нього досвіду нормативного регулювання. Необхідність залучення досвіду інших країн буде дедалі зростати, враховуючи підтриману міжнародним співтовариством тенденцію уніфікації національних законодавств.

Правові норми, конструкції та терміни, що містяться в тексті проекту нормативно-правового акта, повинні відповідати базовим положенням теорії нормотворення, зокрема таким, як: а) дотри­мання загальної структури правової норми (гіпотеза, диспозиція,

а потім конкретніших положень; 2) об'єднання положень загаль­ного характеру, що стосуються всієї сукупності спеціальних ма­теріальних або процесуальних норм, в окрему частину або главу; 3) уникнення повторів загальних приписів в інших частинах, роз­ділах або главах без крайньої потреби; 4) передування матеріаль­них норм процесуальним, якщо останні спрямовані на забезпечен­ня реалізації матеріальних норм; 5) відповідність послідовності викладу спеціальних положень проекту логіці предмета регулю­вання; 6) розміщення наприкінці проекту положень про контроль за виконанням нормативно-правового акта, відповідальність за його порушення, а також у разі необхідності перехідних та прикін­цевих положень (термін набрання чинності актом, перелік актів, які втрачають силу або до яких мають бути внесені зміни у зв'язку з його прийняттям і т. ін.).

У ході підготовки проекту нормативно-правового акта також доцільно порівняти характер нормативного регулювання тих же або аналогічних питань у минулому. Це необхідно для: а) визна­чення шляхів вирішення того чи іншого правового питання, що застосовувалося в минулому; б) збереження певного рівня наступ­ництва під час регулювання однорідних суспільних відносин, про­ведення важливих правових реформ; уникнення повторів правових приписів, які вже діяли в попередні часи і вочевидь не виправдали себе. Можливе також порівняння положень проекту нормативно- правового акта з актами органів самоврядування зарубіжних країн, якими регулюється така ж або аналогічна сфера суспільних від­носин. Це дасть змогу підготувати проект, який буде відповідати сучасним тенденціям нормотворення, визначити найбільш вдалі шляхи правового регулювання відносин з урахуванням специфіч­них умов України, особливо з тих питань, де в нас немає достат­нього досвіду нормативного регулювання. Необхідність залучення досвіду інших країн буде дедалі зростати, враховуючи підтриману міжнародним співтовариством тенденцію уніфікації національних законодавств.

Правові норми, конструкції та терміни, що містяться в тексті проекту нормативно-правового акта, повинні відповідати базовим положенням теорії нормотворення, зокрема таким, як: а) дотри­мання загальної структури правової норми (гіпотеза, диспозиція,

кларативними, тому що не вироблено конкретних механізмів їх реалізації.

Прийняття нормативних актів органами публічного управ­ління, наприклад у США, передбачає кілька варіантів процедур:

125 формальне нормотворення (formal rulemakingj;

126 неформальне або нормотворення з повідомленням та комен­туванням (informal or notice and conming rulemaking);

127 виняткове нормотворення (extpted rulemaking).

Ці три процедури відрізняються в основному ступенем залучен­ня приватних осіб до прийняття нормативних актів. Останні прий­маються адміністративними структурами, які в більшості випадків безпосередньо не обираються населенням. Тому демократичні де­ржави вважають за необхідне залучати представників громадсь­кості (передусім - заінтересовані підприємницькі та неприбуткові організації) до процедури прийняття нормативних актів адмініст­рації. Таким чином, ці акти набувають більшої легітимності та довіри в приватних осіб - адресатів установлених органами пуб­лічної адміністрації юридичних норм.

Друга із зазначених процедур - неформальне нормотворення - є найпоширенішою в американській практиці. Відповідно до па­раграфу 553 Акта про адміністративну процедуру кожна агенція зобов'язана:

128 повідомити про запропоновані проекти правил (нормативних актів адміністрації) у спеціальному виданні «Федеральний реєстр» із зазначенням часу, місця та характеру процедури публічного тво­рення правил, правових підстав його прийняття та сутності запро­понованого правила;

129 надати заінтересованим особам можливість узяти участь у творенні правил шляхом подання письмових даних, поглядів або аргументів без можливості їх усної презентації;

130 прийняти остаточний варіант правила (закон не зобов'язує агенцію враховувати всі подані пропозиції до проекту правил, адже через суперечності між різними позиціями це об'єктивно не­можливо, але на практиці обґрунтовані з погляду публічних інте­ресів аргументи зазвичай ураховуються) та опублікувати його в тому ж «Федеральному реєстрі» не пізніше, ніж за тридцять днів до набуття ним чинності.

Третій варіант прийняття нормативних актів адміністрації — виняткове нормотворення, передбачає випадки, коли агенція не зобов'язана залучати громадськість до нормотворчої процедури. Однак і в цих випадках агенція повинна керуватися публічним інтересом, визначення якого належатиме до сфери адміністратив­ного розсуду. Отже, в інших зарубіжних країнах процедури прий­няття нормативних актів адміністрації не містять таких жорстких правил щодо залучення до них зацікавлених суб'єктів із приватно­го сектору. Наприклад, у Японії при прийнятті нормативних актів адміністративними органами важливе значення має думка, вис­ловлена із цього приводу консультативними органами, які форму­ються при органах публічного управління. До їх складу належать відомі політичні діячі, представники підприємницьких структур, науковці1.

Кількість нормативних актів місцевих рад і їх органів за остан­ні роки значно зросла, це свідчить про зростання ролі місцевого самоврядування в суспільному розвитку України. Разом із тим, необхідно покращити нормотворчу діяльність органів місцевого самоврядування, вивчати досвід інших регіонів, проводити пос­тійний моніторинг практики застосування актів для виявлення оптимальних напрямів їх удосконалення, виявляти прогалини, суперечності та інші недоліки нормативних актів, налагодити ро­боту щодо прогнозування позитивних і негативних наслідків, що можуть виникнути на практиці у зв'язку з прийняттям нового акта, та враховувати їх у процесі нормотворчої діяльності.







Дата добавления: 2015-08-27; просмотров: 2309. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Именные части речи, их общие и отличительные признаки Именные части речи в русском языке — это имя существительное, имя прилагательное, имя числительное, местоимение...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Основные симптомы при заболеваниях органов кровообращения При болезнях органов кровообращения больные могут предъявлять различные жалобы: боли в области сердца и за грудиной, одышка, сердцебиение, перебои в сердце, удушье, отеки, цианоз головная боль, увеличение печени, слабость...

Вопрос 1. Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации К коллективным средствам защиты относятся: вентиляция, отопление, освещение, защита от шума и вибрации...

Задержки и неисправности пистолета Макарова 1.Что может произойти при стрельбе из пистолета, если загрязнятся пазы на рамке...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия