Студопедия — Українські державні єврооблігації за 2009 рік [43].
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Українські державні єврооблігації за 2009 рік [43].






№ п/п Емітент Найменування єврооблігації Обсяг емісії, млн Валюта Дохідність %
  Україна Україна 2009 (FRN)   USD 44,4
  Україна Україна 2010, JPY   JPY н/д
  Україна Україна 2011   USD 33,5
  Україна Україна 2012   USD 28,5
  Україна Україна 2013   USD 25,4
  Україна Україна 2015, EUR   EUR 22,3
  Україна Україна 2016   USD 20,4
  Україна Україна 2017   USD 19,9
  Україна Україна 2018, CHF   CHF н/д

 

З даних таблиці 2.2. видно, що державні єврооблігації в Україні емітуються регулярно у великих обсягах в основному в доларах США, хоча є і випуски в євро. Простежується тенденція зростання прибутковості євробондів, час погашення яких наближається. Саме ці єврооблігації вважаються найменш ризиковими особливо з погашенням у 2012-2013 рр. і пізніше. Стосовно боргів з погашенням у 2010 рр. існує ризик реструктуризації - зміни умов погашення.Обсяги емісій єврооблігацій державних муніципалітетів наведені в таблиці 2.3.

Таблиця 2.3

Обсяги емісій єврооблігацій державних муніципалітетів за 2010 рік [47]

№ п/п Емітент Найменування єврооблігації Обсяг емісії, млн Валюта Дохідність %
  Київ Київ 2011 (LPN)   USD 34,9
  Київ Київ 2012 (LPN)   USD 32,2
  Київ Київ 2013 (LPN)   USD 33,2
  Київ Київ 2015 (LPN)   USD 34,3

 

З даних таблиці 2.3. випливає, що єдиним емітентом українських муніципальних єврооблігацій є м. Київ. Цінні папери випускаються в доларах США і мають досить високу прибутковість. Але в останні роки випуск довгострокових зобов’язань муніципальними органами не здійснюється.

Основними емітентами єврооблігацій на Україні є банківські установи, які маютьдосить високі показники у своїй діяльності. Розглянемо обсяги емісій банківських єврооблігацій в табл. 2.4. (див. Додаток А). [28].

За даними таблиці 2.4. можна зробити висновок, що провідними емітентами банківських єврооблігацій є Приватбанк, УкрСиббанк, Укрексімбанк і АльфаБанкУкраїни, з яких два останні мають найбільш високу дохідність. Крім того прибутковість до погашення євробондів банку Фінанси і кредит перевищує 100%, хоча ризик невиплати боргу по євробондам цього банку дуже великий.

До низькоризикових емітентів належать банки з іноземним капіталом Форум, Укрсоцбанк, УкрСиббанк. Форум дочірній банк німецького Commerzbank, якийв свою чергу на 25% належить уряду Німеччини, уряд зобов'язується підтримати Форум у разі виникнення у нього фінансових проблем. Та ж ситуація склалася і з двомаукраїнськими банками, які є дочірніми компаніями французького BNP Paribas(УкрСиббанк), та італійського UniCreditGroup (Укрсоцбанк).

Єврооблігації АльфаБанку одні аналітики вважають дуже надійнимінвестиційним інструментом, інші навпаки, досить ризикованим вкладенням коштів.АльфаБанк Україна входить в російську корпорацію «АльфаГруп», якій належитьне тільки АльфаБанк (РФ), але і телекомунікаційні компанії, на бізнесі яких криза практично не позначиться («Мегафон», «Київстар», «Вимпелком»), а також нафтогазова TНK BP. Тому АльфаГруп має достатньо коштів, щоб підтриматиукраїнський АльфаБанк. У той же час євробонди АльфаБанку можуть бутиненадійними, оскільки останні кілька років російська компанія активно просувалаукраїнську дочірню компанію на високоризикованому ринку кредитування фізичнихосіб, а тому 0кредитний портфель фінансової установи може виявитися неякісним.Посилює ситуацію і велике зовнішнє боргове навантаження: у 2010 р. АльфаБанку доведеться погасити єврооблігації на 445 млн. дол., ще 250 млн. дол. по євробондамбільш пізніх випусків можуть бути пред'явлені до оферти [30].

Єврооблігації банків Південний, Надра Банк, Фінанси та Кредит, VAB Банку можнавіднести до групи високого ризику. В результаті фінансової кризи якість активів цихфінансових установ суттєво погіршилася. Ситуація в банку Південний та Надра Банкуускладнюється відсутністю підтримки цих фінансових установ великими акціонерами.Вітчизняні підприємства також випускають єврооблігації, які мають досить високіпоказники доходності та невисокий ризик невиплат за зобов’язаннями (таблиця 2.5.) [44]. (див. Додаток Б.)

Дані таблиці 2.5. свідчать про те, що провідними емітентами корпоративних єврооблігацій є «XXI Століття», «Київстар GSM» та «Міронівський Хлібопродукт».«XXI Століття» має дуже високу дохідність, але й дуже високий ризик невиплат,оскільки борг компанії перевищує вартість її активів, а в період кризи компаніяпереживає важкі часи внаслідок падіння попиту та цін на нерухомість. Єврооблігаціїкомпанії «Київстар GSM» та «Міронівського Хлібопродукту» мають значно нижчудохідність, але й незначний ризик невиплат. Компанія «Київстар GSM» має низькийрівень заборгованості (30% річного операційного прибутку), підтримку з бокуматеринської компанії Telenor (Норвегія) та є економічно стійкою до поточної кризи.«Міронівський Хлібопродукт» займає 55% українського ринку м'яса птиці та маєстабільні грошові потоки (у тому числі, в період кризи) [6].

Серед компаній емітентів найнадійнішими вважаються папери «Київстару»,«Азовсталі» та «Міронівського Хлібопродукту». «Київстар» найбільш надійний з українських корпоративних емітентів (його акціонерами є російська Альфа Групі норвезький телекомунікаційний холдинг «Теленор»), оскільки на даний момент фінансовий стан компанії є стабільним, обсяг виручки та рівень прибутку досить високі. Про надійність емітента свідчить і відсоткова ставка за єврооблігаціямикомпанії: вона істотно нижче середньоринкової (для українських емітентів). Купонний дохід за єврооблігаціями «Київстару» з погашенням у 2012 році становить усього7,75 %, на вторинному ринку папери торгуються практично без дисконту за ціною97% від номіналу.

«Азовсталь» входить до вертикальноінтегрованого металургійного холдингу«Метінвест». Комбінат не має проблем з поставками сировини і менше іншихвітчизняних сталеварів залежить від цінових коливань. Рівень боргового навантаженняАзовсталі низький, тому навіть не дивлячись на серйозний спад у металургії, компаніяздатна обслуговувати отримані кредити в повному обсязі [43].

Ще однією стабільною компанією аналітики вважають «МіронівськийХлібопродукт» Навіть у період падіння споживчогопопиту вони не очікують істотного зниження продажів компанії. Курятина основнийпродукт підприємства є самим дешевим м'ясом в Україні, тому під час економічної рецесії і в умовах падіння доходів населення попит на нього збільшиться. Великезначення мають і постачання соняшникової олії за кордон, тобто компанія має валютнувиручку [44].

Велика ймовірність невиплат за паперами НАК «Нафтогаз України». Державна компанія має високе боргове навантаження, тому борг може бути реструктуризованим. Загальний обсяг заборгованості НАК «Нафтогаз України», яку компанії необхідно погасити в 2009 році, 3,6 млрд. дол., з яких 500 млн. дол. цієї суми єврооблігації, тому ймовірністьрефінансування боргів для погашення поточних зобов'язань дуже мала. На початку2010 р. прибутковість бондів НАК «Нафтогаз України» до погашення досягала 160% (включаючи майбутні купонні виплати).

Також в зоні високого ризику дефолту єврооблігації українського ретейлера «Фуршет» і девелоперської компанії «XXI Століття», яка ще в серпні 2009 р. заявлялапро достроковий викуп єврооблігацій, однак так цього і не зробила. У травні 2010 р.компанії належить погасити євробонди на суму 175 млн. дол. Крім того, є безліч іншихкредитів, які компанії «XXI Століття» необхідно віддавати. Наприкінці 2009 року боргкомпанії перевищував вартість її активів. Серйозні фінансові труднощі при погашенніборгів може відчувати і «Фуршет» [28].

Заборгованості вищезазначених підприємств зоображено на рис. 2.4.

Основними недоліками найбільших українських підприємств є високі боргові навантаження, проблеми з ліквідністю, а також відсутність фінансової підтримки.Таким чином, найбільш привабливі для інвестицій українські емітенти володіють високими показниками у своїй діяльності, мають сильну підтримку з боку держави або з боку материнської фінансової групи. В основному це державні єврооблігації,а також євробонди найбільших банків і підприємств.

 







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 541. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия