Студопедия — УЧНЯ 8 КЛАСУ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

УЧНЯ 8 КЛАСУ






Порівняно з попереднім етапом вимоги значно зростають і ускладнюються. Крім того, з’являються критерії, принципово нові в порівнянні з попередніми етапами навчання. Так, ускладнюються вимоги до пізнавальної діяльності, особливо - в плані розумових дій і розвитку мислення: виділення суттєвих ознак понять, здатність до розгляду предмету. що вивчається з різних сторін, здатність до зміни стратегії, гіпотези в процесі вирішення навчальної проблеми. Значно розширюється сфера передбачуваних поведінкових реакцій: фіксується здатність до глибоких і довготривалих емоційних прив’язаностей, здатність до прояву емпатії по відношенню до дорослих. Більш розгорнутими стають вимоги до свідомої регуляції поведінки і спілкування: здатність довготривало підкорювати поведінку наміченій цілі, вміння надавати вираженню емоцій “преднамеренный” характер.

Якісно нові пункти з’являються в мотиваційному блоці. Пов’язані вони, перш за все, з вимогами до процесу цілепокладання: вміння ставити конкретні цілі самоосвіти, інтерес до самостійних форм навчальної діяльності, інтерес до використання результатів навчальної діяльності в суспільно корисній діяльності.

Емоційний стан школяра починає визначатись значно більшою кількістю різних факторів, точніше, на нього починає впливати більш широкий клас відносин (наприклад, великий вплив здійснює референтна група однолітків і співвідношення її норм з нормами сім’ї, школи і можливостями самого підлітка).

Надзвичайно важливу роль починають відігравати показники четвертого блоку - системи відношень, так як сприйняття школярем самого себе і оточуючого світу і емоційна оцінка того що сприймається стає принципово важливими з точки зору його ефективного навчання і психологічного розвитку: це і суб’єктивна включеність у відношення з однолітками, і сприйняття своїх відносин з дорослими як близьких, але автономних, і відчуття суб’єктивної адекватності своєї поведінки і емоційних реакцій. Важливе також відношення підлітка до навчання, яке тепер виступає для нього в якості смислоутворюючого мотиву.

 

ПАРАМЕТРИ ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНОГО СТАТУСА ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ ВИМОГИ ДО НАВЧАННЯ, ПОВЕДІНКИ Й СПІЛКУВАННЯ ПЕРШОКЛАСНИКА
1. ПІЗНАВАЛЬНА СФЕРА
1.1.Довільність психічних процесів 1. Вибіркова пізнавальна активність у відповідності з навчальними інтересами. 2. Здатність до наміреного запам’ятовування і утримання уваги. 3. Здатність до розподілу уваги між декількома видами навчальної діяльності. 4. Самостійне планування різних видів навчальної і позанавчальної діяльності. 5. Здатність до організації умов для самостійного отримання знань, що виходять за межі шкільної програми.
1.2. Розвиток мислення n Сформованість понятійного мислення: використання в навчанні формальних логічних операцій (абстрагування, узагальнення, аналіз, синтез, класифікація, порівняння).
1.3. Сформованість найважливіших навчальних дій 1. Виділення суттєвих і несуттєвих ознак понять, що вивчаються. 2. Оперування всією системою даних навчальної задачі. 3. Орієнтація на всю систему вимог навчальної задачі. 4. Здатність до розгляду предмету, що вивчається з різних сторін. 5. Здатність до зміни стратегії, гіпотези в процесі вирішення навчальної проблеми.
1.4. Розвиток мови 1. Багатий досвід мовного спілкування. 2. Використання мови як інструменту мислення (володіння складнопідрядними конструкціями в усній і письмовій мові, зв’язне викладення своїх ідей, використання доказів). 3. Грамотність і багатий словниковий запас усної мови.
1.5. Розвиток тонкої моторики 1. Зрозумілість письма. 2. Акуратність оформлення письмових робіт. 3. Здатність до різних видів ручної праці.
1.6. Розумова працездатність і темп навчальної діяльності 1. Збереження навчальної активності протягом всього уроку. 2. Адаптація до навчального навантаження. 3. Здатність працювати в єдиному темпі зі всім класом. 4. Надання переваги високому темпові роботи.  
2. ОСОБЛИВОСТІ ПОВЕДІНКИ І СПІЛКУВАННЯ ШКОЛЯРІВ
2.1. Взаємодія з однолітками 1. Включеність у внутрішньогрупове спілкування з однолітками. 2. Стійке позитивне положення в групі однолітків, здатність до співпраці з однолітками в навчальній і позанавчальній діяльності. 3. Здатність до глибоких і довготривалих емоційної прив’язаності.
2.2. Взаємодія з педагогами n Включеність в особистісне спілкування з педагогами. Здатність до проявів емпатії по відношенню до дорослих.
2.3. Дотримання соціальних і етичних норм n Прийняття і дотримання класних і шкільних соціальних і етичних норм.
2.4. Поведінкова саморегуляція 1. Здатність довготривало підкорювати свою поведінку наміченим цілям. 2. Вміння стримувати емоції, надавати їх вираженню “преднамеренный” характер. 3. Моральна регуляція поведінки. 4. Здатність до відповідальної поведінки.
2.5. Активність і незалежність n Активність, самостійність і цілеспрямованість в пізнавальній і соціальній діяльності.
3. ОСОБЛИВОСТІ МОТИВАЦІЙНОЇ СФЕРИ.
3.1. Наявність і характер навчальної мотивації. 1. Інтерес до способів отримання знань. 2. Вміння ставити і досягати конкретних цілей самоосвіти. 3. Інтерес до знань, що виходять за межі шкільних. 4. Інтерес до самостійних форм навчальної діяльності. 5. Здатність до постановки “гнучких” і перспективних цілей освіти і самоосвіти. 6. Інтерес до використання результатів навчальної роботи в соціально-значущих формах діяльності.
3.2. Стійкий емоційний стан (рівень тривожності) n Відсутність виражених протиріч між: - вимогами школи (педагога) і батьків; - вимогами дорослих і можливостями підлітка; - вимогами сім’ї і референтної групи однолітків; - вимогами референтної групи і можливостями підлітка.
4. ОСОБЛИВОСТІ СИСТЕМИ ВІДНОШЕНЬ ШКОЛЯРА ДО СВІТУ І САМОГО СЕБЕ
4.1. Відношення з однолітками n Емоційно-позитивне сприйняття підлітками системи своїх відносин з однолітками: суб’єктивна включеність у відношення, сприйняття свого статусу в групі як позитивного і задоволеність ним.
4.2. Відношення з педагогами n Емоційно-позитивне сприйняття підлітком системи своїх відносин з педагогами і вихователями: сприйняття їх як відносин з повагою, довірливих, але таких, що зберігають автономність.
4.3. Відношення до значущої діяльності n Учіння виступає для підлітка як смислоутворюючий мотив.
4.4. Відношення до себе. n Позитивна “Я-концепція”, стійка адекватна самооцінка, орієнтація на майбутнє, суб’єктивне відчуття адекватності своєї поведінки і емоційних реакцій.

 







Дата добавления: 2015-08-31; просмотров: 396. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия