Студопедия — Тема 2. Технологічне та комплектуюче обладнання технічних засобів служби пального
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Тема 2. Технологічне та комплектуюче обладнання технічних засобів служби пального






 

Перше навчальне питання: ";. Фільтри для пального та мастил, їх призначення та будова, фільтруючий матеріал.";.

Фільтрування палив і пального проводиться в спеціальних апаратах, які називаються фільтрами. Фільтр представляє собою посуд, розділений перегородкою на дві частини, до однієї з них підводитися забруднене паливо, а в другій збирається очищене.

В якості перегородки у фільтрах використовуються різноманітні пористі матеріали. В службі пального найбільше розповсюдження отримали тканеві, хлопчатопаперові, неткані і синтетичні матеріали, папір, сітки з нержавіючої сталі, латуні, пористі фторопласти, металокерамічні матеріали.

Фільтри призначені для очистки пального від механічних домішок і кристалів льоду. Вони встановлюються на засобах перекачки, заправки і транспортування, а також застосовуються в якості виносних фільтрів на складах пального і польових магістральних трубопроводах.

До фільтрів і фільтрів-сепараторів висуваються наступні основні вимоги: стійкість до робочих рідин; мінімальний гідравлічний опір при високій перепускній здатності; забезпечення необхідної тонкості і повноти фільтрування; велика гряземісткість; невелика маса і габарити.

До теперішнього часу через широку номенклатуру рідин і різноманітних вимог до їх чистоти службі пального застосовуються декілька типів фільтрів.

В основу класифікації покладено розподіл фільтрів по області застосування,, роду очищуваної рідини, матеріалу і конструкції фільтрувального елементу. По області застосування фільтри діляться на дві великі групи: складські і для технічних засобів заправки.

У відповідності з ДЕСТ фільтри класифікують по номінальній пропускній здатності, абсолютної тонкості фільтрування, очищуваної рідини і типу фільтрувального матеріалу. Ці показники даються в умовному позначенні фільтрів. Наприклад, фільтр для пального з перепускною здатністю 60м3/год, абсолютною тонкістю фільтрування 5 мкм і фільтрувальним елементом з паперу позначають ФПБ-60-0,5 (ФГБ-60-0,5).

Сучасні фільтри випускаються трьох типорозмірів з перепускною здатністю 30, 60, 120 м/год. Фільтри кожного типорозміру можуть виготовлятися в трьох варіантах з тонкістю фільтрування 5 мкм, 20 мкм, 40 мкм. На технічних засобах служби пального встановлюються фільтри з тонкістю фільтрування 20 мкм.

По роду очищуваної рідини фільтри класифікуються наступним чином:

- для пального;

- для авіаційних палив;

- фільтри для мастил;

- для меланжів;

- для ракетного пального.

По своїй конструкції усі фільтри аналогічні і відрізняються габаритами, перепускною здатністю і фільтрувальним матеріалом.

Буквені позначки фільтрувального матеріалу наступні:

Н - нетканий матеріал;

Т - тканина;

Б - папір;

С - сітка;

М - металокераміка;

К - кераміка.

 

 

Фільтр складається з вузлів і деталей:

- корпус;

- кришка-ковпак;

- фільтрувальний пакет;

- вентиль для випуску повітря;

- гайка;

- центральна труба:

- гвинт;

- шайба;

- вихідний патрубок;

- лапа;

- вхідний патрубок.

Корпус фільтра представляє собою вертикальний циліндричний посуд, до верхньої частини якого приварений фланець, а до нижньої - сферичне днище. До корпусу приварені лапи, вхідний патрубок.

Центральна труба служить для монтажу фільтрувальних елементів. Труба має чотири поздовжніх вікна для відведення очищеної рідини.

Фільтрувальні пакети виконані у вигляді чохлів з нетканого матеріалу, всередині кожного з яких розміщується вісім дисків з рифленою поверхністю. Чохол надівається на диски шляхом послідовного перегину його на 180 ° при дотриманні умов спів падання центральних отворів в дисках з отворами в чохлі. Зібрані фільтрувальні пакети встановлюються на центральну трубу і закріплюються гайкою.

Конструкція фільтра забезпечує високий коефіцієнт використання об’єму, надійну герметизацію фільтрувальних елементів і простоту обслуговування.

Для очистки від забруднення пальне підводиться в корпус фільтра через вхідний патрубок. З корпуса фільтра воно протискується через два шари нетканого матеріалу фільтрувального пакета і по канавкам дисків відводиться в центральну трубу через прямокутні вікна. З центральної труби очищене пальне поступає у вихідний патрубок.

При попаданні пального в корпус фільтра різко знижується швидкість його потоку, в результаті чого у відстійник фільтра під дією сили тяжіння випадають найбільш крупні тверді частинки забруднень і краплі води. Перед роботою і під час роботи необхідно з корпусу фільтра періодично зливати відстій.

Фільтр типу ФПН здатний затримувати тверді частинки забруднень розміром більш 20 мкм. Частинки забруднень відфільтровуються матеріалом фільтрувального елементу шляхом їх осідання в порових каналах по всій товщині матеріалу.

Фільтрувальні елементи по мірі забруднення промиванню не підлягають, а замінюються новими.

Для очистки авіаційних керосинів і бензинів на аеродромних складах пального застосовують фільтри типу ФПП.

Фільтр типу ФПП складається:

- корпус;

- кришка-ковпак;

- фільтрувальний елемент ЕФП-5;

- вхідний патрубок;

- вихідний патрубок;

- центральна труба;

- натискний пристрій

Фільтрувальний елемент ЕФП-5 складається з чотирьох шарів фільтрувальних матеріалів, розташованих послідовно у напрямку потоку пального: нетканий матеріал ДРКБ; голкопробивний нетканий матеріал з синтетичних волокон, папір БТ з формальдегідним просочуванням, папір БФДТ.

Очистка пального від механічних забруднень здійснюється фільтрувальними елементами ЕФП-5: пальне під тиском з корпусу фільтра через ЕФП-5 поступає в центральну трубу і далі у вихідний патрубок.

Фільтри мають різну кіль кість ЕФП-5

ФПП-30-5-1

ФПП-60-5-2

ФПП-120-5-3

Найбільше застосування на авіаційних паливозаправщиках знайшов паливний фільтр ТФ-2М.

Фільтр ТФ-2М - корзинового типу, складається:

- корпус фільтра;

- кришка корпуса;

- кришка-збірник;

- пристрій для кріплення кришки-збірника;

- фільтрувальний елемент;

- стійка;

- центральна труба.

Очищуване паливо поступає в корпус фільтра, проходить через фільтрувальні елементи, де затримуються тверді частинки забруднень. Очищене паливо по перфорованих стійках відводиться в кришку-збірник і далі по центральній трубі попадає в напірний патрубок.







Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 511. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Именные части речи, их общие и отличительные признаки Именные части речи в русском языке — это имя существительное, имя прилагательное, имя числительное, местоимение...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Общая и профессиональная культура педагога: сущность, специфика, взаимосвязь Педагогическая культура- часть общечеловеческих культуры, в которой запечатлил духовные и материальные ценности образования и воспитания, осуществляя образовательно-воспитательный процесс...

Устройство рабочих органов мясорубки Независимо от марки мясорубки и её технических характеристик, все они имеют принципиально одинаковые устройства...

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия