Студопедия — Правочинності розпорядження
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Правочинності розпорядження






Ø право надання дозволу на використання іншим особам, що містить:

- право укладати договори про передачу права власності на патент;

- право продажу патенту;

- право укладати ліцензійні договори з різним обсягом переданих прав;

- право передачі в статутні фонди інших підприємств, під заставу, в кредит і т. ін.

Коли укладається договір не виключної ліцензії, ліцензіату передаються права в обмежених рамках, і ліцензіар залишає за собою право подальшого використання винаходу або інше в повному обсязі на тій же території.

Виходячи з цих правових позицій відносно використання інтелектуальної власності в умовах господарської діяльності, тобто умовах комерційного використання результатів інтелектуальної діяльності, стає зрозумілою складність проблеми комерціалізації на рівні правових відносин, а саме, якщо мати на увазі певні труднощі, які мають місце при розробці договірних документів ніж суб’єктами договірних відносин.

З економіко-фінансової точки зору інтелектуальна власність в умовах господарської діяльності (комерціалізації), набуває головної ознаки – це спроможність за її рахунок отримати доход, приносити відповідний ефект при її використанні.

Ця ознака логічно пов`язується з вимогами економічного змісту господарської діяльності, яка, згідно статті 1.32 Закону України “Про оподаткування прибутку” у редакції від 22.05.97 р. № 283/97 – ВР (зі змінами та доповненнями), розглядається, як “будь-яка діяльність особи, спрямована на отримання доходу у грошовій, матеріальній або нематеріальній формі, у разі, коли безпосередня участь такої особи в організації такої діяльності є регулярною, постійною та суттєвою”.

Господарська діяльність пов’язана з підприємницькою діяльністю, тому нинішній підприємець, маючи у своєму активі продукт інтелектуальної власності, може розпоряджатися ним на свій розсуд: продати, передати в заставу для отримання кредиту, розширити власний капітал за рахунок внесення до статутного капіталу іншого господарського товариства тощо.

В усіх випадках така діяльність можлива за умов укладання різного роду договірних відносин, що передбачено статтею 41 Цивільного кодексу України. Виникнення зобов’язань починається з моменту, коли договір, укладений за взаємною згодою сторін, стає чинним (ст. 4, ст. 151, ст. 164 Цивільного кодексу України). В цьому випадку проблема комерціалізації інтелектуальної власності розглядається в правовій площині, чому повинні передувати економіко-фінансові розрахунки, з якими пов’язано визначення вартості переданих (реалізованих) прав, визначення економічних наслідків. При цьому слід чітко відрізняти вартість інтелектуальної власності від вартості прав на її придбання або продаж.

Вартість інтелектуальної власності враховує сукупність витрат, які пов’язані з розробкою, адаптацією, підтримкою на відповідному рівні об’єктів власності.

Вартість прав на придбання або продаж інтелектуальної власності враховує лише вартісну ціну придбання або продажу з урахуванням прибутку (рентабельності) і податкових відрахувань. Обмежуючим фактором тут може стати розмір амортизаційних відрахувань покупця при використанні об’єктів інтелектуальної власності, які збільшують собівартість продукції, а також інвестиційні можливості покупця.

Для відтворення механізму комерціалізації інтелектуальної власності скористаємося схемами (моделями) комерціалізації, які є типовими.

Схема 1. Продаж та придбання інтелектуальної власності, захищеної патентом, між юридичними особами.

       
   
 
 

 


А – Патентовласник (власник патенту України № ___ по заявці ___ від _____ р., опублікованого _____ р. в Бюл. № ____), юридична особа

В – Правонаступник, юридична особа

Д1 – Договір № ___ про передачу права власності на винахід, що захищений патентом України № _____, від _______ р. між Патентовласником (А) і Правонаступником (В)

С – Суб’єкт оціночної діяльності, який здійснює оцінку майна або майнових прав

Д1 – Договір № ___ від _____ р. на проведення оцінки майна (майнових прав) між Замовником (В) і Суб’єктом оціночної діяльності (С)

ЗВ – Звіт про оцінку вартості майна (майнових прав)

Акт до Д2 – Акт прийому-передачі Звіту про оцінку вартості майна (майнових прав)

ДДІВ – Державний департамент інтелектуальної власності України

1 – Заява на реєстрацію Договору про передачу права власності на винахід, що захищений патентом України № ____

2 – Проведення експертизи (перевірка умов охороноздатності)

3 – Видача Рішення щодо реєстрації Договору про передачу права власності на винахід, що захищений патентом України № ____, публікація в Бюлетені ___

Додаток № 1 до Д1 - Укладення Додатку № 1 від _____ р. до Договору про передачу права власності на винахід, що захищений патентом України № ____ від ______ р., в якому затверджується (погоджуються) зі Звітом про оцінку вартості майна (майнових прав), враховується розмір платежів за передачу права власності на винахід та приймається сума винагороди

Акт № 1 до Д1 – Акт прийому-передачі права власності на винахід, що захищений патентом України № ____ від ______ р.

Вн – Винагорода за передачу права власності на винахід, що захищений патентом України № ____ від ______ р.

АВн – Авторська винагорода за винахід, при умові укладання з ними угоди, або премія.

Зауважимо, Додаток № 1 від _____ р. до Договору про передачу права власності на винахід, що захищений патентом України, є прототипом Договору цивільно-правового характеру, за яким здійснюється купівля-продаж майнових прав на винахід, що захищений патентом України, за відповідною ціною (вартістю майна або майнових прав).

Акт прийому-передачі права власності на винахід, що захищений патентом України, з одного боку підтверджує факт передачі права і з другого боку фіксує завершення господарської операції передачі права (на майно або майнові права) за відповідною ціною для здійснення оподаткування.

 

Схема 2. Надання права на використання об’єкту інтелектуальної власності.

 

 


А – Ліцензіар, що є власником винаходу, що захищений патентом України № ____ від ______ р., юридична особа

В – Ліцензіат, який бажає придбати на умовах Ліцензійного договору виключну ліцензію на використання винаходу, що захищений патентом України № ____, юридична особа

ЛД1 – Ліцензійний договір № ___ про надання права на використання об’єкта інтелектуальної власності від ______ р. між Ліцензіаром (А) і Ліцензіатом (В)

С – Суб’єкт оціночної діяльності, який здійснює оцінку майнових прав

Д2 – Договір № ___ від _____ р. на проведення оцінки майнових прав між Замовником (А) і Суб’єктом оціночної діяльності (С)

ЗВ – Звіт про оцінку вартості майнових прав – права використання винаходу, що захищений патентом України № ____

Акт до Д2 – Акт № 1 прийому-передачі Звіту про оцінку вартості майнових прав від _______ р.

ДДІВ – Державний департамент інтелектуальної власності України

1 – Заява на реєстрацію Ліцензійного договору про надання права на використання об’єкта інтелектуальної власності

2 – Проведення експертизи (перевірки умов охороноздатності)

3 – Видача Рішення щодо реєстрації Ліцензійного договору про надання права на використання об’єкта інтелектуальної власності; публікація в Бюлетені ___

Додаток № 1 до ЛД1 - Укладання Додатку № 1 від _____ р. до Ліцензійного договору № ____ про надання права на використання об’єкта інтелектуальної власності від ______ р., в якому затверджується (погоджуються) зі Звітом про оцінку вартості майнових прав – права використання винаходу, що захищений патентом України № ____, враховується розмір платежів (паушальний платіж, або паушальний платіж та роялті) за надання права на використання об’єкта інтелектуальної власності та приймається сума винагороди

Акт № 1 до ЛД1 – Акт № 1 прийому-передачі права на використання винахід, що захищений патентом України № ____ від ______ р., за яким передаються матеріали до винаходу та визначається сплата винагороди у вигляді паушального платежу (першочергова виплата за право використання винаходу).

Слід зауважити, що розмір паушального платежу дорівнює вартості нематеріального активу Ліцензіата

Акт № 2 до ЛД1 – Акт № 2 про використання винаходу, що захищений патентом України № ____ від ______ р., за яким підтверджується обсяг фактичного використання винаходу при виготовленні і реалізації одиниці продукту за ліцензією та визначається сплата винагороди у вигляді роялті (періодичні платежі за право використання винаходу)

Вн – Винагорода у вигляді паушального платежу та роялті.

Зауважимо, Додаток № 1 до Ліцензійного договору про надання права на використання об’єкту інтелектуальної власності є прототипом Договору цивільно-правового характеру, за яким здійснюється купівля-продаж наданих прав на використання об’єкту інтелектуальної власності. Акти прийому-передачі права на використання винаходу та про використання винаходу, що захищений патентом України, з одного боку підтверджують факт надання права на використання об’єкту інтелектуальної власності і з другого боку фіксують завершення господарської операції надання права за відповідними винагородами для здійснення оподаткування

Схема 3. Передача прав власності на знак для товарів і послуг.

 


Ринок
А – Передавач прав, який є єдиним власником Свідоцтва України № ____ на знак для товарів і послуг “______”, юридична особа

В – Правонаступник, який бажає набути права на знак для товарів і послуг, юридична особа

У1 – Угода № ___ про передачу прав власності на знак для товарів і послуг від ______ р. між Передавачем прав (А) і Правонаступником (В)

С – Суб’єкт оціночної діяльності, який здійснює оцінку передачі прав власності на товарний знак “________”, що захищений Свідоцтвом України № ____ на знак для товарів і послуг “______”

Д2 – Договір № ___ від _____ р. на проведення оцінки майнових прав між Замовником (А) і Суб’єктом оціночної діяльності (С)

ЗВ – Звіт про оцінку вартості майнових прав

Акт до Д2 – Акт прийому-передачі Звіту про оцінку вартості майнових прав

ДДІВ – Державний департамент інтелектуальної власності України

1 – Заява на реєстрацію Угоди про передачу прав власності на знак для товарів і послуг, що захищений Свідоцтвом України № ____

2 – Проведення експертизи (перевірки умов охороноздатності)

3 – Видача Рішення щодо реєстрації Угоди про передачу прав власності на знак для товарів і послуг, що захищений Свідоцтвом України № ____

Додаток № 1 до У1 – Укладання Додатку № 1 від _____ р. до Угоди № ____ про передачу прав власності на знак для товарів і послуг від ____ р., в якому затверджується (погоджуються) зі Звітом про оцінку вартості майнових прав, враховується розмір передачу права власності на знак для товарів і послуг та приймається сума винагороди

Акт № 1 до У1 – Акт № 1 прийому-передачі права власності на знак для товарів і послуг, що захищений Свідоцтвом України № ____ від ______ р.,

Вн – Винагорода за користування товарним знаком.

Схема 4. Одержання патенту на винахід шляхом поступку прав.

 

 

 


Ф.О. – Автори документації на винахід, фізичні особи

Ю.О. – Підприємство, якому здійснюють поступку права на одержання патенту на винахід, юридична особа

Дпп – Договір про поступку права на одержання патенту на винахід від _____ р., між Авторами (Ф.О.) та Підприємством (Ю.О.)

Акт до Дпп – Акт № ___ від ____ р. про приймання-здачу документації за Договором від ______ р.

ДДІВ – Державний департамент інтелектуальної власності України

1 – Заява на отримання патенту України

2 – Проведення експертизи (перевірки умов охороноздатності)

3 – Видача Рішення щодо видачі патенту на винахід, отримання патенту, публікація в бюлетені № ____

Вн – Виплата Авторам винагороди за надані Підприємстві права.

Схема 5. Одержання авторського права на твір та реєстрація договорів, які стосуються права автора на твір.

 

 


Автор(и) – Автори твору, виконаного на замовлення Роботодавця

Ю.О. – Юридична особа, Роботодавець, який є замовником авторського твору

УААСП – Українське агентство з авторського та суміжних прав, який здійснює реєстрацію авторського права роботодавця на службовий твір.







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 358. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Устройство рабочих органов мясорубки Независимо от марки мясорубки и её технических характеристик, все они имеют принципиально одинаковые устройства...

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Сравнительно-исторический метод в языкознании сравнительно-исторический метод в языкознании является одним из основных и представляет собой совокупность приёмов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.047 сек.) русская версия | украинская версия