Студопедия — ОЦІНКА ФУНКЦІОНАЛЬНОГО СТАНУ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ ЗА БАЛЬНОЮ СИСТЕМОЮ КОНТРОЛЮ «КОНТРЕКС-2».
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ОЦІНКА ФУНКЦІОНАЛЬНОГО СТАНУ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ ЗА БАЛЬНОЮ СИСТЕМОЮ КОНТРОЛЮ «КОНТРЕКС-2».






Мета: дослідити рівень фізичного стану організму комплексним методом.

Обладнання: медичні ваги, тонометр, сходинка, лінійка, гімнас­тичний килим, секундомір.

Література:

І.Шмалей СВ. Диагностика здоровья, Херсон, 1994. 206с.

2.Дубровский В.И. Валеология. Здоровый образ жизни, М.: Флинта, 1999-560С

З.Шабатура М.Н., Матяш Н.Ю., Мотузний В.О. Біологія люди­ни: / підр. для учнів 8-9 кл. сер.заг.шкіл, К.: Генеза, 1997.-432с.

 

Для комплексної оцінки функціональних можливостей серцево-судинної системи і фізичної підготовки піддослідних використову­ють бальну систему контролю КОНТРЕКС-2.

КОНТРЕКС-2 - комплексна діагностична система, яка рекомен­дована для поточного лікарняно-педагогічного контролю. За її до­помогою можна визначити не тільки рівень фізичної, але й струк­туру фізичної підготовки. Вона характеризується простотою і над­ійністю, її можна використовувати для само- та взаємоконтролю під час самостійних занять фізичними вправами.

Система бальної оцінки складається з одинадцяти показників: п'ять з них медичні: вік, маса тіла, артеріальний тиск, частота серцевих скорочень, відновлення пульсу; а шість - моторних: гнучкість, швидкість, динамічна сила, швидкісна, швидкісно-сило­ва та загальна витривалість.

Хід роботи:

Проведи тестування:

І.Вік. Кожен рік життя дає один бал. Наприклад, для віку 20 років нараховують 20 балів.

2. Маса тіла. Дослідження показують майже пряму залежність між надлишком ваги тіла та ранньою смертністю. Нормальна маса тіла (НМТ) оцінюється у 30 балів. Норму розраховують за наступ­ними формулами:

Наприклад, нормальна маса тіла для чоловіка 37 років, росту 178см, а масою тіла — 80кг складає:

за перебільшення вікової норми на 5кг із загальної суми балів віднімають

5 • 5 = 25 балів.

3.Артеріальний тиск. Нормальний артеріальний тиск оцінюєть­ся у 30 балів. За кожні 5 мм рт. ст. систолічного або діастолічного об'єму вище розрахункових величин із загальної суми віднімається 5 балів. Нормальний артеріальний тиск визначається за формулами

 

 

Наприклад, для чоловіка 50 років з масою тіла 85кг артеріальний тиск складає 150/90 мм рт. ст., а вікова норма систолічно­го тиску дорівнює:

109 + 0,5 • 50 + 0,1• 85 = 142,5 мм рт.ст.

норма діастоличного тиску дорівнює:

74 + 0,1• 50 + 0,15 • 85 = 92 мм рт.ст.

при перебільшенні норми систолічного тиску на 7 мм рт.ст. із загальної суми віднімається 5 балів.

4.Пульс у спокої. За кожний удар менше 90 нараховується 1 бал.

Наприклад, пульс 70 за 1 хвилину дає 20 балів. При пульсі 90 ударів і більше бали не нараховуються.

5.Гнучкість. Оцінюється так: стоячи на сходинці з прямими у колінах ногами, виконується нахил уперед із торканням позначки нижче і вище нульової точки, яка знаходиться на рівні стоп, із збереженням пози не менше 2 с. За торкання пальцями позначки вікової норми нараховується 1 бал, а кожний см більше норми теж оцінюється у 1 бая. За невиконання нормативу бали не нара­ховуються. Тест проводиться тричі підряд і зараховується кращий результат.

Наприклад, чоловік 50 років при нахилі торкнувся позначки 8 см нижче нульової точки. Норматив для чоловіків 50 років складає 6 см. за виконання нормативу нараховується 1 бал і за перевищен­ня норми на 2 см - ще 2 бали, що в загальному складає 3 бали.

6.Швидкість. Це здатність людини миттєво реагувати на зовнішні подразники і виконувати швидкі рухи. Оцінюється «естафетним» тестом за швидкістю утримання сильнішою рукою лінійки, що па­дає. Сильніша рука із розпрямленими пальцями (ребром долоні до­низу) простягнута уперед. Помічник встановлює лінійку паралель­но долоні піддослідного на відстані 1-2 см. нульова позначка лінійки знаходиться на рівні нижче края долоні. Після команди «увага» помічник, за проміжок часу у 5 с повинен опустити лінійку. Піддос­лідний якомога скоріше повинен схотіти лінійку. Вимірюють відстань у см від нижчого краю долоні до нульової точки на лінійці. За виконання вікового нормативу і за кожний см менше норми нара­ховується 2 бали. Тест проводять тричі підряд і зараховують кра­щий результат.

Наприклад, чоловік 50 років під час тестування показав резуль­тат у 17 см, що краще ніж віковий норматив на 4 см. За виконання норми нараховується 2 бали, а за його перебільшення -4-2 = 8 балів. Загальна сума складає 10 балів.

7.Динамічна сила. Сила, як рухова характеристика, показує здатність людини перемагати зовнішній опір (динамічна сила) і протидіяти прояві зовнішніх сил м'язовою напругою (статична сила). Динамічна сила оцінюється максимальною висотою стрибка уверх з місця. Виконання тесту: встати боком до стіни, на якої вертикально закріплена шкала (лінійка до 1 м). Не відриваючи п'ят від підлоги, піддослідний, якомога вище, торкається пікали більш активною рукою. Потім відходить від стіни на відстань 15-30 см, стрибає з місця уверх, відштовхуючись двома ногами, і більш активною рукою торкається шкали якомога вище. Різниця між значеннями першого і другого торкання характеризує висоту стриб­ка. За виконання нормативу і за кожний сантиметр його переви­щення нараховується по 2 бали. Виконується тест тричі, зарахо­вується найкращій результат.

Наприклад, у чоловіка 50 років результат дорівнює 40 см. це перевищує вікову норму на 5 см. За виконання нормативу нарахо­вується 2 бали, за його перевищення - 5 • 2=10 балів. Загальна сума на тест складає 10 + 2=12.

8.Швидкісна витривалість. Підраховується максимальна кількість піднятих під прямим кутом ніг із положення лежачи на спині за 20 с. За виконання норми і за колений підйом, що переви­щує норму, нараховується по 3 бали.

Якщо чоловік 50 років за 20с 15 разів підняв ноги, що переви­щує вікову норму на 4, то за виконання нормативу нараховують З бали, за перевищення — 4 • 3=12 балів. Загалом 1,5 балів.

9.Швидкісно-силова витривалість. Вимірюється максимальна кількість згинань рук в упор за 30с. Жінки виконують тест із положення на колінах. За виконання нормативу і за кожне згинан­ня, що його перевищує, нараховується по 4 бали. Мінімальна кількість балів, яка може бути набраною за тест, складає 0 балів. Тест рекомендується для осіб, що займаються фізичними вправами.

10.Загальна витривалість. Загальна витривалість - це здатність до тривалого виконання м'язової роботи аеробного характеру з уча­стю багатьох м'язових груп. На заняттях груповою формою рівень розвитку загальної витривалості оцінюється за допомогою бігу на 2000м для чоловіків і на 1700м для жінок. Контроль - норматив­ний час, який наведено у таблиці. За виконання нормативного часу нараховується 30 балів і за кожні 10с менше цього часу — 15 балів. За кожні 10с більше вікового нормативу від 30 балів віднімають 5. Мінімальна кількість балів за тест складає 0.

Після б тижнів занять фізичними вправами загальна витривалість оцінюється за результатами 10-хвилинного бігу на найдовшу відстань. За виконання нормативу нараховується 30 балів і за кожні 50м дистанції, що перевищують цю величину - 15 балів. За кожні 50м менше вікового нормативу від 30 балів віднімають 5 балів. Мінімальна кількість балів, що набрана за тест, складає 0.

Наприклад, у чоловіка 50 років результат 10-хвилинного бігу склав 1700м, що менше вікової норми на 150м. Тому загальна сума балів склала - 30-15=15 балів.

Тест рекомендовано для осіб, що займаються фізичними вправа­ми.

Особи, які вперше почали займатися фізичними вправами, або ті, що займаються не більше 6 тижнів, можуть визначити цей фізичний показник непрямим способом: виконання вправ на розвиток витривалості (біг, плавання, заїзди на велосипеді, веслування, біг на лижах або ковзанах) 5 разів за тиждень з терміном 10 хвилин із ЧСС = 170 - вік у роках (максимально можливий пульс складає: 185 - вік у роках), дає 30 балів; 4 рази на тиждень - 25 балів; З рази на тиждень - 20 балів, 2 рази на тиждень - 10 балів, 1 раз -5 балів. Невиконання вправ або недотримання вище зазначених умов, що стосуються пульсу і тренувальних засобів, оцінюються у 0 балів. За виконання ранкової гімнастики бали не нараховуються.

11.Відновлення пульсу. Після 5 хвилин відпочинку в положенні сидячи вимірюють пульс за 1 хвилину, потім пропонують зробити 20 глибоких присідань за 40с і знову сісти. Через 2 хвилини знову вимірюють ЧСС за 20с і результат переводять у хвилину. Відповідність ЧСС вихідній величині (до навантаження) оцінюється у ЗО балів, перевищення пульсу на 10 ударів — 20 балів, на 15 ударів - 10 балів, на 20 ударів — 5 балів, більше 20 ударів — із загального добутку віднімають 10 балів.

Висновок: оцінити рівень фізичної підготовки власного організму за проведеними дослідженнями, керуючись оціночною таблицею:

 

Контрольні питання:

І.Що таке КОНТРЕКС-2?

2.Показники яких фізіологічних систем покладено в основу дос­лідження за системою КОНТРЕКС-2?

З.Що таке сила, витривалість, швидкість, гнучкість?

4.Як ви гадаєте, чи можна у цій роботі скористатися даними, що отримані при визначенні індекса Руфф'є та Руфф'є-Диксона?

 

 

Лабораторна робота № 10.







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 1653. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

Случайной величины Плотностью распределения вероятностей непрерывной случайной величины Х называют функцию f(x) – первую производную от функции распределения F(x): Понятие плотность распределения вероятностей случайной величины Х для дискретной величины неприменима...

Схема рефлекторной дуги условного слюноотделительного рефлекса При неоднократном сочетании действия предупреждающего сигнала и безусловного пищевого раздражителя формируются...

Уравнение волны. Уравнение плоской гармонической волны. Волновое уравнение. Уравнение сферической волны Уравнением упругой волны называют функцию , которая определяет смещение любой частицы среды с координатами относительно своего положения равновесия в произвольный момент времени t...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия