Студопедия — Організація виконання бакалаврської роботи
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Організація виконання бакалаврської роботи






2.1. Вибір і затвердження теми та призначення керівника бакалаврської роботи

Виконання бакалаврської роботи починається з вибору теми. Тема бакалаврської роботи повинна бути актуальною, відповідати сучасному стану та перспективам розвитку економічної науки і господарської практики, мати теоретичне і прикладне значення.

Студент має право вибору теми бакалаврської роботи з переліку тем затверджених кафедрою, або може запропонувати іншу тему з обґрунтуванням доцільності її дослідження (наприклад, якщо є замовлення певного підприємства, організації на її розробку).

Обираючи тему, студент повинен враховувати її актуальність, можливість одержання на базовому підприємстві відповідних інформаційних матеріалів (планових, звітних, статистичних), проведення особистих спостережень і розрахунків та наявність літературних джерел з теми дослідження.

Затвердження теми бакалаврської роботи проводиться на підставі письмової заяви студента на ім’я завідувача кафедри (додаток А). Після отримання заяви кафедрою студентові призначається науковий керівник бакалаврської роботи, який видає завдання на бакалаврську роботу.

2.2 Складання плану бакалаврської роботи

Після вибору теми та її затвердження, студент повинен розробити й викласти в пись­мовій формі план бакалаврської роботи. План слід розробляти після ознайомлення із завданням на бакалаврську роботу, з літературними джерелами, які висвітлюють ті чи інші питання і проблеми з тематики дослідження. Це дасть змогу студенту детальніше уявити собі структуру роботи, в подальшому сформулювати її зміст, повніше висвітлити коло питань, які мають бути вирішені. Тобто, складання плану є проміжним, але дуже важливим етапом.

План являє собою викладену у письмовій формі структуру бакалаврської роботи. План має включати лише ті питання, які безпосередньо стосуються теми бакалаврської роботи і дають змогу повно і глибоко розкрити її, логічно поєднувати теоретичну, аналітичну та рекомендаційну частини бакалаврської роботи. Добре продуманий план є запорукою успішного виконання роботи. Узгодження плану бакалаврської роботи з науковим керівником є обов’язковим етапом, так як це в подальшому позбавить студентів від багатьох помилок.

Приклад плану бакалаврської роботи представлено в додатку Б.

 

2.3 Вивчення літературних джерел та опрацювання матеріалів базового підприємства

Завданням цього етапу є вивчення навчальної і наукової літератури для опрацювання теоретичної частини бакалаврської роботи відповідно до затвердженого плану. Студент повинен ґрунтовно ознайомитися з теоретичними аспектами обраної теми, на підставі аналізу літературних джерел узагальнити існуючі підходи та обґрунтувати методичний фундамент подальших досліджень.

Цілі та загальна методика опрацювання літературних джерел:

- стан вивчення проблеми;

- добір найбільш цінного теоретичного та аналітичного матеріалу;

- аналіз зібраної інформації, її оцінка і співставлення;

- групування та узагальнення даних;

- формування висновків на основі проведеного аналізу літературних джерел.

Вивчення літературних джерел варто починати з інформаційного пошуку. Список використаних джерел студент може скласти самостійно чи за допомогою наукового керівника бакалаврської роботи. Вивчаючи відібрані літературні джерела, студенту доцільно фіксувати їх основні положення, цитати, які, на його думку, відображають сутність думки автора щодо окремих аспектів обраної теми бакалаврської роботи. Зібрані дані мають групуватися за кожним з напрямків роботи. За кожним з питань викладаються думки різних авторів, дається їхній порівняльний аналіз, з’ясовуються виявлені протиріччя, формулюються узагальнюючі висновки.

Робота з літературними джерелами ведеться паралельно з дослідженнями на підприємстві, в установі, організації чи в регіоні. Зібрані матеріали аналізуються, уточнюються, коригуються, співставляються з теоретичними дослідженнями. На цьому етапі уточнюються та коригуються окремі аспекти бакалаврської роботи, розділи та підрозділи її плану.

 

2.4 Структура, зміст і обсяг бакалаврської роботи

Бакалаврська робота повинна мати чітку і логічну структуру. Вона складається з наступних елементів:

1. Титульний аркуш.

2. Зміст.

3. Вступ.

4. Основна частина (два розділи).

5. Висновки.

6. Список використаних джерел.

7. Додатки.

Титульний аркуш. Титульний аркуш бакалаврської роботи містить найменування вищого навчального закладу, на базі якого вона виконана та його підпорядкованість; назву випускаючої кафедри та спеціальності; прізвище, ім’я, по батькові студента; тему бакалаврської роботи; прізвище, ім’я, по батькові наукового керівника; інформацію про допуск випускаючою кафедрою до захисту (номер протоколу і дата); рік написання роботи Приклад оформлення титульного аркушу бакалаврської роботи представлено в додатку В.

Титульний аркуш і аркуш зі змістом не нумеруються, але при нумерації сторінок обов’язково враховується.

Зміст. Зміст подають на початкубакалаврської роботи, після титульного аркушу. Він формулюється на основі складеного плану бакалаврської роботи і містить найменування та номери початкових сторінок усіх розділів та підрозділів, а також номери сторінок вступу, висновків, списку використаних джерел, додатків. Приклад оформлення змісту бакалаврської роботи представлено в додатку Д.

Вступ. Вступє надзвичайно відповідальною частиною бакалаврської роботи, так як дає загальне уявлення про роботу та її значимість. У вступі до бакалаврської роботи розкривають актуальність та практичне значення теми, мету і завдання дослідження, об’єкт та предмет дослідження, методи дослідження, дають загальну характеристику структури роботи. Вступ викладається у рекомендованій нижче послідовності.

Актуальність темидає уявлення про важливість, значимість і відповідність теми бакалаврської роботи сучасним потребам науки і виробництва, практичним завданням певної сфери діяльності. Ступінь розкриття актуальності теми та її практичного значення характеризує зрілість та професійну підготовленість студента.

Мета роботи це кінцевий результат, на досягнення якого спрямоване дослідження (наприклад, «розкриття теоретичних і прикладних аспектів управління персоналом та визначення шляхів підвищення ефективності системи управління»). Мета роботи повинна узгоджуватись з темою бакалаврської роботи і бути конкретизована у завданнях роботи. Мета визначається відповіддю на запитання. «Для чого проводиться дослідження?», «На що націлене дослідження?». Не припустимо використання для пояснення змісту мети бакалаврської роботи слів «вивчення», «дослідження», натомість рекомендується вживати слово «розкриття».

Завдання роботиформулюються у формі переліку дій (вивчити, узагальнити, встановити, обґрунтувати, довести, охарактеризувати, проаналізувати, виконати тощо). Назви і зміст окремих розділів та підрозділів бакалаврської роботи повинні узгоджуватись з визначеними у вступі завданнями, а у висновках потрібно вказати про рівень досягнення поставленої мети і завдань. Завдання визначаються відповіддю на питання «Що необхідно зробити для досягнення мети дослідження?».

Об’єкт дослідження –визначається у відповідності до загального спрямування теми бакалаврської роботи. Об’єкт дослідження – це господарюючий суб’єкт, процес або явище, що породжують проблемну ситуацію і обрані для вивчення.

Предмет дослідження – це сукупність зв’язків і відношень, які підлягають безпосередньому вивченню в бакалаврський роботі. Найчастіше предмет формулюється – наприклад, як «система економічних відносин, які виникають при...», або «система управлінських відносин, які визначають особливості функціонування...» та ін.

Об’єкт і предмет дослідження як наукові категорії співвідносяться між собою як загальне і часткове – в об’єкті виділяється та його частина, яка є предметом дослідження. Саме на цю частину спрямовується основна увага студента, саме предмет дослідження визначає тему дипломної роботи.

Методи дослідження. Кількість методів дослідження і рівень їх використання дають уявлення про рівень теоретичної та практичної підготовки студента. Метод дослідження відповідає на запитання «Як вивчається певне явище? Якими засобами?» При здійсненні досліджень за спеціальністю «Управління персоналом і економіка праці» використовуються такі методи: аналітичний, деталізації, порівняння, моделювання, балансовий метод, статистичні методи, соціологічні методи, історичний та монографічний методи тощо.

Структура роботи –характеризує кількість розділів та підрозділів, сторінок роботи (т.ч. основного змісту) та найменувань використаних джерел, кількість таблиць, рисунків, додатків.

Обсяг вступу 2-3 сторінки.

Для прикладу розглянемо структуру та зміст вступу бакалаврської роботи на тему: « Управління продуктивністю праці на підприємстві» (на прикладі ТОВ«Сатурн»).

Актуальність вищезазначеної теми бакалаврської роботи обумовлюється необхідністю пошуку практичних шляхів суттєвого зростання продуктивності праці на вітчизняних підприємствах. Розв’язання цієї задачі є одною з головних проблем на шляху підвищення ефективності та конкурентоспроможності української економіки. Тому, робота, яка спрямована на розв’язання цієї задачі є актуальною та практично значимою.

Метою роботи буде – на основі узагальнення теоретичних та практичних аспектів системи управління персоналом та продуктивністю праці на підприємстві, запропонувати напрями підвищення продуктивності праці у ТОВ «Сатурн».

Для досягнення мети бакалаврської роботи поставлені наступні завдання:

-розкрити сутність продуктивності праці, як економічної категорії;

-дослідити економічні та соціальні наслідки зростання продуктивності праці;

-розглянути методику розрахунків показників продуктивності праці;

-визначити фактори та резерви підвищення продуктивності праці;

-провести аналіз законодавчо-правової бази з регулювання трудових відносин;

-надати організаційно-економічну характеристику підприємства ТОВ «Сатурн»»

-надати кількісну та якісну характеристику персоналу підприємства;

-охарактеризувати механізм управління продуктивністю праці на підприємстві;

-виявити резерви зростання продуктивності праці на підприємстві;

-розробити рекомендації щодо використання резервів зростання продуктивності праці у ТОВ «Сатурн».

Об’єктом дослідження бакалаврської роботи є ТОВ «Сатурн» та його виробничо-господарська діяльність.

Предметом дослідження є економічні відносини, які виникають в процесі трудової діяльності персоналу підприємства.

В основній частині бакалаврської роботи необхідно у відповідності до плану глибоко і всебічно розкрити сутність теми та предмету дослідження, провести аналіз стану об’єкту та предмету дослідження, розробити рекомендації щодо усунення виявлених недоліків.

Основна частина дипломної роботи складається з двох розділів, в складі яких по чотири підрозділи.

Розділ 1. Має загальнотеоретичний характер. У ньому на підставі вивчення робіт вітчизняних та зарубіжних вчених розкриваються теоретичні аспекти обраної теми, аналізуються основні методологічні підходи щодо розв’язання поставлених завдань, обґрунтовуються і викладаються власні думки та погляди студента.

Складовим елементом першого розділу є проведення огляду теоретичних, науково-прикладних і науково-публіцистичних джерел, у тому числі періодичних видань та законодавчих актів, що відображає ступінь ознайомлення студента зі спеціальною літературою, його вміння систематизувати джерела, критично оцінювати отриману інформацію, виділяти суттєві дані та використовувати їх. В першому розділі обов’язково вказуються використані джерела та прізвища авторів, що зробили найбільш вагомий внесок у розробку досліджуваної проблеми (з посиланнями у квадратних дужках на номери джерел у списку використаних джерел). Матеріали такого огляду доцільно систематизувати в певному логічному порядку.

Обов’язковою складовою першого розділу (підрозділ 1.4), є вивчення та узагальнення нормативно-правової бази у відповідності до теми бакалаврської роботи. Зокрема йдеться про таке:

Конституція України проголосила низку прав людини у сфері застосування праці, зокрема: право на належні, безпечні та здорові умови праці; на заробітну плату, не нижче від визначеної законом; заборону на використання примусової праці, праці жінок та неповнолітніх на небезпечних для їхнього здоров’я роботах; захист від незаконного звільнення (ст. 43); право на страйк (ст.44); право на відпочинок (ст. 45); на об’єднання у профспілки для захисту трудових і соціально-економічних прав (ст. 36) тощо. Тому спочатку необхідно проаналізувати відповідні конституційні норми. Права, проголошені Конституцією, набувають подальшої конкретизації у трудовому законодавстві. Проте слід пам’ятати, що в умовах відкритості і демократизації суспільств, інтеграції України до міжнародних структур актуальним є питання про врахування міжнародного досвіду та адаптації національного законодавства, у тому числі й трудового, до міжнародних стандартів. Міжнародні норми здійснюють вплив на трудове законодавство України шляхом безпосереднього застосування міжнародних актів після їхньої ратифікації Верховною Радою України, включенням міжнародних норм до тексту законів, урахування загальних принципів, передбачених міжнародними актами, у законодавство України. Як джерела права міжнародно-правові акти поділяються на акти світового співтовариства – акти ООН (Загальна декларація прав людини 1948 р., Міжнародний пакт про економічні, соціальні та культурні права1966р.), Міжнародної організації праці (конвенції і рекомендації, 55 із яких ратифіковані Україною), акти регіональних співтовариств (акти ЄС, наприклад Європейська соціальна хартія 1991р., Хартія прав трудящих-мігрантів тощо), а також двосторонні і багатосторонні договори. У розрізі досліджуваної проблеми необхідно дати короткий аналіз відповідних актів в сказаній вище послідовності.

Наступним етапом має стати аналіз вітчизняної нормативної бази з досліджуваної проблеми, зокрема: відповідних положень Кодексу законів про працю України (далі КзпП України), Господарського кодексу, міжнародних договорів та угод ратифікованих Україною, законів України, підзаконних нормативних актів – постанов Верховної Ради України, указів та розпоряджень Президента України, відомчих, галузевих нормативних актів.

Особливу увагу слід приділити Генеральній, галузевій та регіональній угодам.

Далі студент має проаналізувати нормативні документи підприємства, на прикладі якого досліджується тема бакалаврської роботи, зокрема: статут підприємства, колективний договір, правила внутрішнього трудового розпорядку, відповідні положення (про оплату праці, про преміювання, про підрозділи, про атестацію тощо), накази та розпорядження власника підприємства установи, організації, тощо. Для повноти і об’єктивності дослідження надзвичайно корисним є співставлення порівняння норм локальних нормативних актів із галузевими та регіональними тощо.

На основі проведеного аналізу необхідно зробити обґрунтовані висновки щодо вдосконалення відповідних норм трудового права і нормативних документів підприємства.

Зміст підрозділу 1.4 узгоджується з викладачем з правових дисциплін.

При написанні першого розділу бакалаврської роботи можуть бути використані таблиці, діаграми, схеми, малюнки за вибором студента. Обсяг першого розділу 35-40 сторінок.

Як приклад, наводимо структуру першого розділу бакалаврської роботи на тему: «« Управління продуктивністю праці на підприємстві» (на прикладі ТОВ«Сатурн»).

РОЗДІЛ 1

ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ПРОДУКТИВНОСТІ ПРАЦІ В УМОВАХ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ

1.1. Сутність продуктивності праці: економічні та соціальні наслідки її зростання

1.2. Продуктивність праці як показник ефективності господарської діяльності

1.3. Необхідність і можливості підвищення продуктивності праці в Україні

1.4. Нормативно-правове регулювання трудових відносин в Україні

Розділ 2. За своїм змістом єодночасно аналітичним і рекомендаційним. У ньому проводиться аналіз об’єкта та предмета дослідження в умовах підприємства. Визначаються проблеми функціонування та розвитку і розробляються пропозиції щодо вирішення визначених проблем.

Так, у підрозділі 2.1 надається організаційна, виробнича та фінансово-економічна характеристика підприємства, установи, організації за три останні роки, визначаються перспективи розвитку. Зокрема, наводяться повне найменування, форма власності, місце розташування, вид діяльності, підпорядкованість, характеризуються виробничий потенціал, продукція, історія виникнення та подальша еволюція, організаційна та виробнича структури управління, технологія виготовлення продукції, склад основних структурних підрозділів та їх функції, інші дані, проблеми функціонування та розвитку тощо. Окрім того, проводиться аналіз основних фінансово-економічних показників діяльності об’єкта дослідження.

При проведенні у підрозділі 2.1, аналізу фінансово-економічного стану підприємства необхідно використати показники представлені у таблицях додатку Ж. Кожна таблиця повинна супроводжуватися поясненнями щодо всіх показників представлених у таблиці, їх динаміки, причин зміни або відхилень від нормативних значень. Завершується підрозділ 2.1. висновком щодо загального фінансово-економічного стану об’єкту дослідження, виявлених проблем та перспектив його розвитку. Підрозділ бакалаврської роботи 2.1 «Організаційно-економічна характеристика підприємства» є обов’язковим для всіх тем робіт, які виконуються на матеріалах підприємства.

Для бакалаврських робіт, які виконуються на базі регіонів (області, районів) рекомендується нижче наведена структура підрозділу 2.1. «Соціально-економічна характеристика регіону»

- територія області, розміщення у яких зонах, земельні, водні, природні ресурси;

- населення та його активність, щільність населення;

- основні економічні показники розвитку регіону;

- інноваційні процеси;

- мале підприємництво;

- добробут населення, рівень зайнятості, забезпечення робочими місцями;

- ступінь використання ресурсів;

- частка показників регіону в структурі показників України;

- ув’язка приведених даних з темою бакалаврської роботи.

Застереження:

У підрозділі не використовувати готові статистичні таблиці. Таблиці мають бути розроблені самостійно, при цьому мають бути використані дані статистичних органів та інша інформація, що стосується регіону. Наприклад: програма зайнятості, рішення органів місцевого самоврядування тощо. При написанні підрозділу 2.1. не копіювати паспорт області. У таблицях навести інформацію за 3 роки, у разі незначних відхилень за роками, інформацію навести лише за текстом.

У підрозділі 2.2 надається кількісна таякісна характеристика складу і структури персоналу підприємства. Кількісна характеристика персоналу підприємства передбачає аналіз чисельності персоналу в цілому по підприємству і за категоріями працівників, дослідження структури та факторів, що вплинули на її зміну. Відповідність чисельності окремих категорій персоналу обсягам робіт, що виконуються. Доцільно провести аналіз відповідності фактичної чисельності окремих категорій персоналу або чисельності структурних підрозділів нормативним показникам праці тощо.

Якісна характеристика персоналу підприємства передбачає насамперед, оцінку таких показників як освіта, кваліфікація, стаж роботи, вік тощо. Відповідність професійних, кваліфікаційних та інших якостей працівників, результатів їх трудової діяльності певним вимогам.

При написанні підрозділу 2.2 необхідно використати показники представлені у таблицях додатку К, виконати певні аналітичні розрахунки, зробити висновки. Підрозділ бакалаврської роботи 2.2 «Кількісна та якісна характеристика складу і структури персоналу підприємства» є обов’язковим для всіх тем робіт, які виконуються на матеріалах підприємства.

Підрозділ 2.3 є визначальним в роботі. В ньому проводиться комплексна оцінка стану предмета дослідження бакалаврської роботи, аналізуються фактори впливу на результативність його функціонування. Визначаються проблеми що заважають, причини їх виникнення. Особливістю даного розділу є проведення аналізу окресленого питання не лише на основі кількісних, але й якісних показників.

Даний підрозділ характеризується ґрунтовністю досліджень, його написання вимагає застосування студентом спеціальних знань з фундаментальних дисциплін та прикладних аналітичних навичок.

Перед написанням підрозділу 2.3. рекомендується отримати консультацію у керівника бакалаврської роботи щодо змісту підрозділу, форми та структури таблиць, складу аналітичних показників, методів їх аналізу, змісту висновків, тощо.

Наприклад, якщо у підрозділі 2.3 розглядається питання «Аналіз продуктивності праці, фактори і резерви її підвищення в умовах підприємства ТОВ «Сатурн» то доцільно розглянути таке:

- оцінка виконання плану з продуктивності праці (з виробітку) одного працівника у вартісному вираженні;

- порівняння показника продуктивності праці одного працівника останнього року дослідження з показником першого року дослідження;

- оцінка виконання плану з продуктивності праці (з виробітку) одного робітника у вартісному вираженні;

- аналіз використання робочого часу;

- аналіз середньогодинного виробітку одного робітника;

- аналіз основних факторів, що впливали на продуктивність праці: соціально-економічні; матеріально-технічні; організаційно-економічні;

- резерви зростання продуктивності праці як процес перетворення можливого у дійсне, як різниця між максимально можливим і реально досягнутим рівнем продуктивності праці в конкретний момент часу.

Завершується підрозділ 2.3 коротким висновком щодо стану продуктивності праці на підприємстві та резервів її зростання.

Підрозділ 2.4. є рекомендаційною частиною бакалаврської роботи. Він повинен містити обґрунтовані напрямки розв’язання виявлених в процесі аналізу предмету дослідження проблемних питань. Конкретизуються основні напрями удосконалення, а також дається обґрунтування механізму їх впровадження в економічну та управлінську практику підприємства

Визначаються відповідальні структурні підрозділи або посадові особи, які безпосередньо здійснюють реалізацію запропонованих заходів. Студент визначає їх функції, повноваження, роль у впровадженні пропозицій. Обґрунтовуються джерела ресурсного забезпечення запропонованих заходів, розраховуються обсяги можливих витрат на здійснення пропозицій. Дається прогнозна оцінка результатів впровадження, розрахунок економічної чи соціальної ефективності, яка очікується в результаті реалізації наданих рекомендацій.

Рекомендації можуть бути розроблені студентом як самостійно, так і на підставі вивчення і узагальнення передового досвіду, висвітленого у літературних джерелах.

Наприклад, якщо у підрозділі 2.4 пропонується «Програма управління продуктивністю праці на підприємстві» то в структурі програми управління продуктивністю праці на підприємстві доцільно розглянути такі складові:

-вимірювання і оцінка досягнутого рівня продуктивності праці на підприємстві в цілому і за окремими видами праці за три попередні роки;

-пошук і аналіз резервів підвищення продуктивності праці на основі інформації, одержаної в ході вимірювання і оцінки;

-розробка плану використання резервів підвищення продуктивності праці, який повинен включати конкретні заходи і терміни їх реалізації, передбачити фінансування витрат на ці заходи й очікуваний економічний ефект від їх впровадження, визначити відповідальних виконавців;

-розробка системи мотивації працівників щодо досягнення запланованого рівня продуктивності праці;

-контроль за реалізацією заходів, передбачених програмою, і регулювання їх виконання.

По кожному пункту програми необхідно розглянути його розгорнутий зміст та функції економістів і менеджерів, які залучені до реалізації програми.

Кожен розділ та підрозділ бакалаврської роботи повинен закінчуватись короткими висновками, які узагальнюють викладений у ньому матеріал і пов’язують його з наступним структурним елементом роботи. Недопустимо закінчувати структурний елемент роботи таблицею, малюнком або розрахунком.

Джерелами інформації для написання другого розділу бакалаврської роботи є планові та фактичні показники господарської діяльності об’єкта дослідження, статистична та фінансова звітність, накази і розпорядження, результати спостережень, опитувань і обстежень, які опрацьовує студент під час переддипломної практики.

Обов’язковими для використання, відповідно до теми бакалаврської роботи, є:

1. Документи фінансової звітності підприємства:

– «Баланс» (форма №1);

– «Звіт про фінансові результати» (форма №2);

2. Документи державної статистичної звітності з питань праці:

-«Звіт з праці» (форма №1–ПВ, термінова-місячна), подається підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності та господарювання, не пізніше сьомого числа після звітного періоду;

- «Звіт з праці» (форма №1–ПВ, термінова-квартальна), подається підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності та господарювання, не пізніше сьомого числа після звітного періоду;

- «Звіт про стан умов праці, пільги та компенсації за роботу зі шкідливими умовами праці» (форма №1–ПВ (умови праці) (один раз на два роки), подають юридичні особи, їхні відокремлені підрозділи, що здійснюють таки види економічної діяльності: сільське господарство, мисливство, добувна промисловість, переробна промисловість, виробництво та розподілення електроенергії, газу та води, будівництво, діяльність транспорту та зв’язку, не пізніше 20 лютого року, наступного за звітним;

- «Звіт про використання робочого часу» (форма №3–ПВ, термінова - квартальна) та «Звіт про використання робочого часу» (форма №3–ПВ, термінова - піврічна), подаються підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності та господарювання, не пізніше сьомого числа після звітного періоду;

- «Звіт про кількість працівників, їх якісний склад та професійне навчання» (форма №6–ПВ, річна), подається підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності та господарювання, не пізніше 31 січня року, наступного за звітним;

3. Документи державної статистичної звітності з виробництва продукції:

- «Звіт про основні показники діяльності підприємства» (форма №1-підприємництво, коротка, річна) подають суб’єкти господарювання-господарські організації не пізніше 20 лютого;

- «Звіт малого підприємства про виробництво промислової політики» (форма №1–П-малі, річна), подається малими підприємствами всіх форм власності;

Документи Міністерства соціальної політики України:

- «Звіт про прийнятих працівників» (форма №5 – ПН);

- «Звіт про фактичне вивільнення працівників (форма №4 – ПН);

- «Звіт про наявність вакансій» (форма №3 – ПН)

- «Звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів» (форма №10–ПІ, річна).

Інші форми звітності, які розробляються на підприємстві, стосуються тематики бакалаврської роботи і можуть бути використані у ній.

Динаміка фінансово-економічних показників підприємства аналізується за останні 3 роки, а для оцінки впливу факторів, виявлення резервів – використовуються дані за звітний, або попередній рік.

Кваліфіковане виконання другого розділу бакалаврської роботи передбачає обов’язкову побудову і аналіз таблиць, малюнків, схем, діаграм тощо.

При написанні підрозділів 2.3; 2.4 бакалаврської роботи рекомендується використати таблиці показників, у відповідності до теми роботи, які представлені у додатку Л.

Обсяг другого розділу 35-40сторінок.

Як приклад, наводимо структуру другого розділу бакалаврської роботи на тему: «« Управління продуктивністю праці на підприємстві» (на прикладі ТОВ«Сатурн»).

РОЗДІЛ 2

ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ ПРАЦІ В УМОВАХ ПІДПРИЄМСТВА

2.1. Організаційно-економічна характеристика підприємства ТОВ «Сатурн»

2.2. Кількісна таі якісна характеристика складу і структури персоналу підприємства

2.3.Аналіз продуктивності праці, факторів і резервів її зростання в умовах підприємства ТОВ «Сатурн»

2.4.Програма управління продуктивністю праці на підприємстві

Висновки. Висновки у бакалаврській роботі відіграють роль логічного завершення виконаного дослідження. Вони синтезують накопичену в основній частині інформацію. Це послідовне, логічне викладання отриманих в результаті проведених досліджень результатів та рекомендацій щодо поліпшення стану предмета дослідження або розв’язання виявлених проблем. Висновки повинні узгоджуватися із загальною метою і конкретними завданнями, які були поставлені у вступі до бакалаврської роботи, давати відповідь на те, як виконані поставлені завдання. Обсяг висновків 2–3 сторінки.

Список використаних джерел. Після висновків розміщується бібліографічний список використаної літератури – одна із частин бакалаврської роботи, яка ілюструє самостійну творчу працю студента. Цей список включає всі джерела, використані в процесі дослідження. На кожне джерело зі списку в тексті роботи повинні подаватися посилання. Такі посилання дозволяють відшукати документи, перевірити достовірність використаних джерел, з’ясувати їх зміст та обсяг. Посилання на літературу у теоретичному розділі слід робити після визначень ключових питань і термінів, перед переліком складових явищ і процесів.

Список використаних джерел формується в алфавітному порядку прізвищ перших авторів або заголовків. Рекомендується використати не менше 45-50 найменувань літератури.

Додатки включають допоміжні матеріали, які переобтяжують текст основної частини бакалаврської роботи, але необхідні для повноти її сприйняття. Після останньої сторінки списку використаних джерел, на чистому аркуші, посередині великими літерами друкується «ДОДАТКИ». Розміщують додатки в порядку наведення посилань на них у тексті роботи.

Кожен додаток повинен починатися з нової сторінки. Додаток повинен мати заголовок, надрукований вгорі прописними і малими літерами з першої великої, симетрично відносно тексту сторінки. Якщо додаток розміщений на одній сторінці, то праворуч над заголовком друкується малими літерами з першої великої «Додаток___» і велика літера, що починає додаток. Якщо додаток продовжується на кількох сторінках, то на першій його сторінці по центру прописними літерами друкується слово «ДОДАТОК__», а праворуч на рівень нижче над заголовком малими літерами з першої великої «Додаток __» і велика літера, що позначає додаток. На наступних сторінках цього ж додатку у верхній правій частині листка друкується «Продовження дод.__»

Додатки слід позначати послідовно великими літерами української абетки, за винятком літер Ґ, Г, Е, Є, І, И, Й, Ї, З, О, Ч, Ь, Я, наприклад, «Додаток А». Якщо в роботі є лише один додаток, то він позначається як додаток А. У випадку, якщо не вистачає літер абетки, нумерація додатків починається таким чином: АА, АБ, АВ, АД тощо, далі БА, ББ... і так далі.

У додатках до бакалаврської роботи, яка підготовлена на матеріалах підприємства, в обов’язковому порядку мають бути представлені звітні документи підприємства за три останніх роки: баланси, звіти про фінансові результати, звіти з праці, інші форми звітності.

Існує специфіка оформлення цих додатків. Вони групуються по типу (баланси, звіти з праці, звіти про використаний робочий час і т. д.) і підписуються наступним чином (на приклад): по центру прописними літерами «ДОДАТОК А», справа рівнем нижче «Додаток А1, А2, А3», де А1, А2, А3 – скажімо, баланси за 2009, 2010, 2011 роки відповідно.

 







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 2160. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Виды и жанры театрализованных представлений   Проживание бронируется и оплачивается слушателями самостоятельно...

Билиодигестивные анастомозы Показания для наложения билиодигестивных анастомозов: 1. нарушения проходимости терминального отдела холедоха при доброкачественной патологии (стенозы и стриктуры холедоха) 2. опухоли большого дуоденального сосочка...

Сосудистый шов (ручной Карреля, механический шов). Операции при ранениях крупных сосудов 1912 г., Каррель – впервые предложил методику сосудистого шва. Сосудистый шов применяется для восстановления магистрального кровотока при лечении...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия