Студопедия — Оформлення бакалаврської роботи
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Оформлення бакалаврської роботи






3.1 Загальні вимоги

Оформлення бакалаврської роботи – це складний і важливий процес, який повинен відповідати певним правилам.

Бакалаврську роботу друкують комп’ютерним способом з одного боку аркуша білого паперу формату А4 (210x297 мм).

При використанні комп’ютерної техніки набір тексту бакалаврської роботи має здійснюватись через 1,5 міжрядковий інтервал за допомогою шрифту Times New Roman (текстовий редактор Microsoft Word).

Обсяг бакалаврської роботи повинен становити 75–85 сторінок (вступ 2–3 сторінки, основна частина – 70–75 сторінок, висновки 2–3 сторінки, список використаних джерел 2–3 сторінки).

Текст бакалаврської роботи друкують, залишаючи поля таких розмірів: ліве – 2 см., праве – 1 см., верхнє – 2 см., нижнє – 2 см.

Розмір шрифту в рисунках і таблицях – 12 пунктів, а міжрядковий інтервал – 1,0. Шрифт друку повинен бути чітким з однаковою щільністю, контрастністю і чіткістю тексту, стрічка – чорного кольору середньої жирності. Відступ першого рядка (абзац) – 1 см. Під час оформлення текстової частини роботи не допускається підкреслення слів, виділення жирним, або курсивом.

Друкарські помилки, описки і графічні неточності, виявлені в процесі написання бакалаврської роботи, можна усувати підчищенням або зафарбовуванням білою фарбою і нанесенням виправлень на тому ж місці або між рядками виправленого тексту (фрагменту малюнка) машинописним способом. Допускається наявність не більше двох виправлень на одній сторінці.

Заголовки структурних частин бакалаврської роботи «ЗМІСТ». «ВСТУП», «РОЗДІЛ», «ВИСНОВКИ», «СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ», «ДОДАТКИ» друкують великими літерами симетрично до тексту. Заголовки підрозділів та пунктів – маленькими літерами (крім першої заголовної) з абзацного відступу. Крапку в кінці заголовка не ставлять.

Кожну структурну частину бакалаврської роботи починають з нової сторінки.

 

3.2Нумерація

Нумерацію сторінок, розділів, підрозділів, пунктів, рисунків, таблиць, формул подають арабськими цифрами без знака №.

Першою сторінкою бакалаврської роботи є титульний аркуш, який включають до загальної нумерації сторінок роботи, не проставляючи його номера. Також не ставиться номер сторінки на змісті. Наступні сторінки нумерують у правому верхньому куті сторінки без крапки в кінці (не слід забувати про супровідні документи, які розміщуються до змісту, після титульного аркушу, не підписуються, але входять до загального обсягу сторінок роботи)

Такі структурні частини бакалаврської роботи як «ЗМІСТ», «ВСТУП», «ВИСНОВКИ», «СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ» не мають порядкового номера. Всі аркуші на яких розміщені згадані структурні частини бакалаврської роботи, нумерують звичайним чином.

Номер розділу ставлять після слова «РОЗДІЛ», після номера крапку не ставлять, потім з нового рядка по центру друкують заголовок розділу.

Підрозділи нумерують у межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, між якими ставлять крапку. Потім у тому ж рядку йде заголовок підрозділу.

Пункти нумерують у межах кожного підрозділу. Номер пункту складається з порядкових номерів розділу, підрозділу, пункту між якими ставлять крапку, наприклад: „1.3.2” (другий пункт третього підрозділу першого розділу). Потім у тому ж рядку йде заголовок пункту.

 

3.3 Ілюстрації і таблиці

Ілюстрації (рисунки, графіки, діаграми) і таблиці необхідно подавати в бакалаврській роботі безпосередньо після тексту, де вони згадані вперше, або на наступній сторінці. Ілюстрації і таблиці, розміщені на окремих сторінках бакалаврській роботи, включаються до загальної нумерації сторінок. Таблицю, рисунок або креслення, розміри якого більше формату А4, враховують як одну сторінку і розміщують у відповідних місцях після згадування в тексті або додатках.

Ілюстрації позначають словом «Рис.» і нумерують послідовно в межах розділу, за винятком ілюстрацій, поданих у додатках.

Номер ілюстрації складається з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, між якими ставиться крапка. Наприклад: «Рис. 1.2» (другий рисунок першого розділу). Номер ілюстрації, її назва і пояснювальні підписи розміщують послідовно під ілюстрацією. При необхідності ілюстрації доповнюють пояснювальними даними (підрисунковий підпис).

Тобто, підпис під ілюстрацією звичайно має чотири основних елементи:

– найменування графічного сюжету, що позначається скороченим словом «Рис.»;

– порядковий номер ілюстрації, який вказується без знака номера арабськими цифрами;

– тематичний заголовок ілюстрації;

– її експлікацію, яка будується так: деталі сюжету позначають цифрами, які виносять у підпис, супроводжуючи їх текстом.

Таблицінумерують послідовно (за винятком таблиць, поданих, у додатках) в межах розділу. У правому верхньому куті над відповідним заголовком таблиці розміщують напис «Таблиця» із зазначенням її номера. Номер таблиці складається з номера розділу і порядкового номера таблиці, між якими ставиться крапка, наприклад: «Таблиця 1.2» (друга таблиця першого розділу).

При перенесенні частини таблиці на інший аркуш (сторінку) слово «Таблиця» та її номер вказують один раз справа над першою частиною таблиці, над іншими частинами пишуть слова «Продовження табл. __» і вказують номер таблиці, наприклад: «Продовження табл. 1.3».

Заголовки граф таблиці пишуть починаючі із прописної букви, а підзаголовки – із строкових, якщо вони складають одну пропозицію з заголовком. Підзаголовки, що мають самостійну назву, пишуть із прописної букви. Наприкінці заголовків і підзаголовків таблиць, граф і рядків крапки не ставлять. Заголовки і підзаголовки граф вказують в однині.

Таблицю розташовують по всій ширині листа з дотриманням лівих і правих полів, границі таблиці мають бути симетричні тексту. Приклад оформлення таблиць представлено в таблиці 2.2

Таблиця 2.2

Показники фінансових результатів діяльності ТОВ «Сатурн» за 2008–2010 р.

Показники Одиниці виміру 2008 р. 2009 р. 2010 р. Відхилення 2010 до 2008 рр.
+ / – %
Чистий дохід (виручка) від реалізованої продукції   тис. грн. 9009,2 12485,8 14624,4 5615,2 162,3
Собівартість реалізованої продукції тис. грн. 10678,6 9853,7 8965,9 -1712,7 83,96
Адміністративні витрати тис. грн. 343,6 359,9 483,9 140,3 140,8
Витрати на збут тис. грн. 120,6 112,9 121,3 0,7 100,6

Не допускається поділ заголовків чи підзаголовків граф таблиці діагональними лініями. Заголовки стовпців друкують паралельно рядкам таблиці. За необхідності допускається перпендикулярне розміщення заголовків стовпців.

 

3.4 Формули

Формули у бакалаврській роботі розташовуються безпосередньо після тексту, у якому вони згадувалися. Якщо їх більше однієї, вони нумеруються у межах розділу. Номер формули складається з номера розділу і порядкового номера формули в розділі, між якими ставлять крапку. Номери пишуть біля правого поля аркуша в одному рядку з відповідною формулою в круглих дужках, наприклад: (1.2) (друга формула першого розділу).

Шрифти всіх формул мають бути однаковими як за розміром, так і за типом, і відповідати параметрам шрифту тексту бакалаврської роботи.

Розміщення формули – виключка по центру. Переносити формули на наступний рядок допускається тільки на знаках виконуваних операцій, причому знак операції спочатку наступного рядка повторюють, при переносі формули або рівняння як знак множення застосовують знак „х”.

Пояснення значень символів і числових коефіцієнтів, що входять у формулу, наводять безпосередньо під нею в тій послідовності, у якій вони наведені у формулі. Пояснення значення кожного символу і числового коефіцієнта варто давати з нового рядка. Перший рядок пояснення починають з абзацу словом «де» без двокрапки.

 

3.5. Примітки

Примітки до тексту і таблиць, в яких наводять довідкову і пояснювальну інформацію, нумерують послідовно в межах одної сторінки. Якщо приміток на одному аркуші декілька, то після слова «Примітки» ставлять двокрапку, наприклад:

Примітки:

1. …

2. …

3.6. Цитування та посилання на використані джерела

Для підтвердження власних аргументів з посиланням на авторитетне джерело або для аналізу того чи іншого друкованого твору слід наводити цитати. Загальні вимоги до цитування такі:

- текст цитати починається і закінчується лапками і наводиться в тій граматичній формі, в якій він поданий у джерелі, із збереженням особливостей авторського написання;

- цитування повинно бути повним, без довільного скорочення авторського тексту і без перекручень думок автора;

- пропуск слів, речень, абзаців при цитуванні допускається без перекручення авторського тексту і позначається трьома крапками, які ставляться у будь-якому місці цитати (на початку, всередині. наприкінці);

- кожна цитата обов’язково супроводжується посиланням на джерело;

- при непрямому цитуванні (переказі, викладенні думок авторів своїми словами), що дає значну економію тексту, слід бути гранично точними у викладанні думок автора, і давати відповідні посилання на джерело.

При посиланнях на розділи, підрозділи, пункти, ілюстрації, таблиці, формули і додатки вказують їхні номери. При посиланнях пишеться: «... у розділі 1», «... дивитися 2.1...», «... на рисунку 1.2...», «... у таблиці 2.2...», «...по формулі (3.1)», «... у додатку А».

Посилання в тексті курсової роботи на джерела, роблять у відповідності до нумерації у списку використаної літератури, наприклад, «... у працях [1–5]...». При наведенні цитати у точній редакції крім джерела вказується і сторінка, наприклад: [5, с. 36].

 

3.7. Оформлення бібліографічного опису літературних джерел у списку літератури

Законодавчі документи:

Конституція України: [Текст]: офіц. текст: [прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 р. із змінами, внесеними Законом України від 8 грудня 2004 р.: станом на 1 січня 2006р.]. – К.: Мін-во Юстиції України, 2006. – 124 с. – ISBN 966-7630-14-5.

Господарський кодекс України [Текст]: офіц. текст: за станом на 20 січня 2007 р. – Х.: Одіссей, 2007. – 240 с. – ISBN 966-633-516-6.

Про вищу освіту [Текст]: [закон України: офіц. текст: за станом на 19 жовтня 2006 року]. – К.: Парламентське вид-во, 2006. – 64 с. – ISBN 966-611-506-9.

Книги

Один автор

Дворкін. С.В. Конспект лекцій з дисципліни «Вступ до спеціальності» (для студентів 1 курсу спеціальності 6.050100 „Економіка підприємства”) [Текст] / С.В. Дворкін; Харківська нац. академія міського господарства. – Х.: ХНАМГ, 2007. – 43 с.

Два автори

Бубенко. П.Т. Конспект лекцій з дисципліни «Інноваційний менеджмент» (для студентів 5–6 курсів денної та заочної форм навчання спеціальності 7.050107 «Економіка підприємства») [Текст] / П.Т. Бубенко, С.В. Дворкін; Харківська нац. академія міського господарства. – Х.: ХНАМГ, 2007. – 74 с.

Три автори

Касимов. А.М. Промышленные отходы. Проблемы и решения. Технологии и оборудование [Текст]: учеб.-метод. пособие для студентов экологических специальностей / А. М. Касимов, В. Т. Семенов, А.А. Романовский; Харьковская нац. академия городского хозяйства. – Х.: ХНАГХ, 2007. – 410 с. – (рос. мовою).

Чотири автори потрібно описувати під назвою

Текст лекцій з дисципліни «Теоретичні основи електротехніки» (для студентів усіх форм навчання напрямків 0906 – «Електротехніка» і 0922 – «Електромеханіка») [Текст] / Я. Б. Форкун. В. П. Самошкін, Г. В. Капустін, С. М. Юрченко; ред. М. З. Аляб’єв; Харківська нац. академія міського господарства. – Х.: ХНАМГ, 2007. – 70 с.

П’ять і більше авторів потрібно описувати під назвою

Энергетические установки и окружающая среда [Текст]: учеб. пособие для студентов технических вузов / В. А. Маляренко, Г. Б. Варламов, Г. Н. Любчик и др.; под общ. ред. В. А. Маляренко; Харьковская гос. академия городского хозяйства, Нац. технический ун-т Украины «Киевский политехнический ин-т». – Х.: ХГАГХ, 2002. – 398 с. – (рос. мовою).







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 374. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Вопрос 1. Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации К коллективным средствам защиты относятся: вентиляция, отопление, освещение, защита от шума и вибрации...

Задержки и неисправности пистолета Макарова 1.Что может произойти при стрельбе из пистолета, если загрязнятся пазы на рамке...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия