Студопедия — Uuml; прийняття почуттів - відсутність страху при безпосередньому зіткненні зі своїми почуттями або почуттями інших людей.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Uuml; прийняття почуттів - відсутність страху при безпосередньому зіткненні зі своїми почуттями або почуттями інших людей.






-4-

Щоденне рішення різноманітних задач і проблем можна представити у виді ланцюга різних функцій, що знаходяться у відповідній взаємозалежності між собою і, як правило, здійснюються у визначеній послідовності. Процес самоменеджменту в аспекті послідовності виконання конкретних функцій може охоплювати шість фаз:

- постановка мети — аналіз і формування особистих цілей;

- планування — розробка планів і альтернативних варіантів своєї діяльності;

- прийняття рішень по конкретних справах;

- організація і реалізація —і складання розпорядку дня й організація особистого трудового процесу з метою реалізації поставлених задач;

- контроль — самоконтроль і контроль підсумків (у разі потреби — коректування цілей);

- інформація і комунікації — фаза, властива деякою мірою усім функціям, тому що і комунікації, і обмін інформацією необхідні на усіх фазах само менеджменту

Оволодіння мистецтвом самоменеджменту дає такі переваги:

ü виконання роботи з меншими витратами;

ü краща організація праці;

ü менше поспіху і стресів;

ü більше задоволення від роботи;

ü активна мотивація праці;

ü ріст кваліфікації;

ü зниження завантаженості роботою;

ü скорочення помилок при виконанні своїх функцій;

ü досягнення професійних і життєвих цілей найкоротшим шляхом.

При цьому необхідно навчитися:

ü раціонально використовувати свій час;

ü мислити цілеспрямованими категоріями і працювати відповідно до цілями;

ü за допомогою планування здобувати впевненість у собі і звільнятися від стресів;

ü щодня домагатися успіхів і знаходити вільний час (не менш години).

-5-

Дейл Карнегі у своїй знаменитій книзі " Як здобувати друзів..." однозначно стверджує: "Самовдосконалення — насамперед". Для того щоб керувати іншими, необхідно спочатку навчитися керувати собою.

До характерних рис керівника, що добре керує собою, відносять наступні:

ü здорове тіло,

ü відсутність шкідливих звичок,

ü енергійність і життєстійкість,

ü спокійний і урівноважений підхід до життя і роботи,

ü здатність переборювати стреси,

ü ефективне використання часу й ін.

При цьому варто пам'ятати, що всі аспекти керування між собою взаємозалежні.

Більшість видів діяльності в сфері менеджменту вимагають високого індивідуального розвитку. У міру того, як зростає ступінь змін, виникає потреба розвивати свій творчий потенціал. За таких умов менеджерам необхідно підтримувати свій рівень, незважаючи ні на що. Праця менеджера, що постійно змінюється і висуває нові вимоги до менеджера, передбачає високу здатність до саморозвитку.

Саморозвиток необхідний і для тих, хто збирається переходити на більш престижну роботу чи знаходиться між двома важливими етапами своєї кар'єри, тобто всякий раз, коли менеджеру необхідні найбільша сприйнятливість, енергійність чи спритність..

До саморозвитку спонукують такі бажання, як досягнення службової кар'єри; більш ефективне виконання поточної роботи; одержання більшого задоволення від роботи, життя й ін.

Під самовдосконаленням маються на увазі особистісні зміни, виникнення нових поглядів, відчуттів. Ці зміни особистості і є розвитком вашого "Я".

Головним напрямком самовдосконалення є розвиток навичок самостійного мислення, вироблення власних ідей на базі власного досвіду. Обоє напрямки тісно зв'язані і припускають вироблення власних ідей на основі одержуваної інформації, спілкування з іншими людьми і зворотного зв'язку.

Результативність процесу самовдосконалення розглядається з погляду мислення (наші ідеї, переконання, концепції, теорії); відчуття (наші почуття, настрої); готовності до дій (здатність чи нездатність діяти в залежності від ситуації).

Розглянемо більш докладно різні аспекти розвитку особистості. Перший аспект розвитку особистості — здорове мислення. Якщо ви визнаєте не тільки власну думку, але і думка інших, готові їх вислухати, поставитися до них з повагою, навіть якщо ви їх не розділяєте, виходить, ви маєте здорове мислення. Таким чином, здорове мислення характеризується наявністю системи пов’язаних і послідовних ідей і переконань, що навряд чи будуть піддані змінам у залежності від ситуації.

Для людини зі здоровим мисленням характерна здатність зауважувати деталі й одночасно мати представлення про ситуацію в цілому. Вплив ваших ідей і вчинків на інших людей приводить до формування системи персональних стандартів і моральних цінностей (філософських, релігійних, духовних), що викликають визначені почуття.

"Здорові почуття"; — це усвідомленість того, що вони є, і впливають на вас. Придушення своїх чи почуттів заперечення їхньої наявності не можна назвати здоровими проявами, тому що почуття, що придушуються, майже завжди виявляються самим небажаним образом — у виді неконтрольованих реакцій (наприклад, нездатність стримувати свій гнів), що погіршує взаємини з іншими людьми, напруженості, нервозності, безсоння і цілого ряду хвороб.
Однак сказане зовсім не означає, що давати волю своїм почуттям — значить сприяти зміцненню здоров'я. Необхідно прагнути до стану рівноваги, при якому усвідомлюються і самовизнаються свої почуття, але при цьому ми не дозволяємо їм превалювати над нами.

Наявність у людини здорових почуттів свідчить також про збалансованість особистості, розумової і фізичної діяльності, матеріальних і духовних інтересів. Самовдосконалення припускає аналіз цих аспектів у житті людини й усунення будь-якого дисбалансу.

Існує три види збалансованості особистості.

Перший - це внутрішня урівноваженість, який звичайно можна домогтися за допомогою таких прийомів, як споглядання, медитація і система вправ йоги.

Другий — це збалансованість самих процесів мислення, відчуття і готовності до дії. Прикладом незбалансованості може бути бажання, не підкріплене відповідними діями, чи, навпаки, надмірна і непродумана активність.

Третій вид збалансованості — урівноваженість чотирьох аспектів розвитку особистості, тобто баланс між часом і зусиллями, витраченими на удосконалювання вашого здоров'я, навичок, дій і особистості свого "Я".

Що означає "готовність до дії" стосовно до здоров'я? Мова йде в основному про фізичне здоров'я, що залежить від таких факторів, як калорійність їжі, дієта, фізична підготовка і здорові звички.

Другий аспект розвитку особистостінавички. Людині, що займається самовдосконаленням, необхідно розвивати цілий ряд розумових і концептуальних здібностей: запам'ятовування, логічне мислення, засвоєння технічних знань, творчий підхід, інтуїцію.

Третій аспект розвитку особистості — "здатність до дій"; -у реальному житті припускає розвиток фізичних, технічних і професійних навичок.

При наявності розумового і фізичного здоров'я людина може розвивати свої навички, а при наявності рішучості й уміння мотивувати ці навички, вона може перетворювати їх у дії. У результаті виникає усвідомлення себе як особистості: "Добре, що я такий, який я є" - це четвертий аспект. Сприйняття себе як особистості характеризується розумінням себе, а також наявністю внутрішньої орієнтації, усвідомленням мети в житті.

Відсутність належного усвідомлення своєї особистості суперечить принципам самовдосконалення. Необхідно примириться зі своїми недоліками, але не можна ненавидіти себе за них: ви повинні або виправити ці недоліки, або постаратися знайти оптимальний вихід з невдалої ситуації.

Ви також повинні визнавати і свої достоїнства, не опускаючи до надмірного самовдоволення, так само як і до самознищення й удаваної скромності.







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 492. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Сосудистый шов (ручной Карреля, механический шов). Операции при ранениях крупных сосудов 1912 г., Каррель – впервые предложил методику сосудистого шва. Сосудистый шов применяется для восстановления магистрального кровотока при лечении...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия