Студопедия — Поняття первинного документа, класифікація документів та порядок їх складання
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Поняття первинного документа, класифікація документів та порядок їх складання






 

Технологічний процес бухгалтерського обліку розпочинається з виявлення, вимірювання і реєстрації фактів, дій і подій з метою отри­мання інформації про господарські операції. Суцільне і безперервне спостереження за всіма господарськими операціями на підприємстві здійснюється за допомогою документування. Документація виступає як спосіб первинного спостереження за діяльністю підприємства і є важливою ланкою технології обліку. Без належно оформленого доку­мента не може бути бухгалтерського запису, також від цього залежать повнота і достовірність облікової інформації.

Документ буквально означає свідчення, доказ. У широкому значенні під документом розуміють матеріальний носій, на якому, за допомогою різних засобів і способів, зафіксовано інформацію в доцільній для сприйняття формі.

Бухгалтерський документ — письмове засвідчення певної форми і змісту, яке містить відомості про господарську операцію і є доказом її здійснення та підставою введення показників в облікову систему.

Спосіб оформлення господарських операцій документами назива­ється документуванням,а результат — документацією. Документа­ція є важливим елементом методу бухгалтерського обліку, служить для первинного спостереження за господарськими операціями.

У ст. 9 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" наведено визначення господарської операції та первинного документу.

Господарська операція — дія або подія, яка зумовлює зміни в структурі активів, зобов'язань і власного капіталу підприємства.

Відповідальність за забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження опрацьованих (включених до обліку) документів протягом встанов­леного терміну несе власник (керівник) підприємства. Головний бух­галтер має забезпечити відображення на рахунках і в регістрах бухга­лтерського обліку інформації про всі господарські операції.

Первинні документи — це документи, створені у письмовій або електронній формі, що фіксують та підтверджують господарські операції, включаючи розпорядження та дозволи адміністрації (власника) на їх проведення.

Власник (керівник) підприємства розпорядчим документом за­тверджує перелік посадових осіб, яких наділяє правом підписувати первинні документи.

Регістри бухгалтерського обліку — це носії певного формату (паперові, машинні) у вигляді відомостей, книг, журналів, машино­грам тощо, призначені для хронологічного, систематичного або ком­бінованого накопичення, групування та узагальнення інформації з первинних документів, що прийняті до обліку.

Регістри бухгалтерського обліку як складову форми бухгалтерсь­кого обліку підприємства можуть вибирати (розробляти) на підставі ст. 8 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звіт­ність в Україні" самостійно. Наказом Міністерства фінансів України від 29.12.2000 р. № 356 затверджено для застосування на підприємствах регістри бухгалтерського обліку (7 журналів, 17 відомостей, Головна книга), а наказом Міністерства фінансів України від 25.06.2003 № 422 затверджено регістри бухгалтерського обліку для застосування на ма­лих підприємствах (1 книга або 5 відомостей і оборотно-сальдова ві­домість).

"Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтер­ському обліку", затверджене наказом Міністерства фінансів України від 24.05.1995 № 88, встановлює порядок створення, прийняття і ві­дображення у бухгалтерському обліку, а також зберігання первинних документів, облікових регістрів, бухгалтерської звітності підприємст­вами, їх об'єднання та госпрозрахунковими організаціями (крім бан­ків) незалежно від форм власності, установ та організацій, основна діяльність яких фінансується за рахунок коштів бюджету.

Велике значення у виконанні цих вимог має уніфікація і стандар­тизація документів. Під уніфікацією документів розуміють розробку єдиних форм документів для оформлення однотипних господарсь­ких операцій на підприємствах і в організаціях різних галузей і форм власності. Так, уніфіковано всі банківські і касові документи, бланки авансових звітів, товарно-транспортних накладних, лімітно-забірних карток, розрахунково-платіжних відомостей та інших документів.

Під стандартизацією документів розуміють встановлення для бланків однотипних документів однакового, найбільш раціонального розміру і форми з завчасним визначенням розміщення відповідних реквізитів.

Первинні документи мають бути складені у момент здійснення кожної господарської операції або, якщо це неможливо, безпосеред­ньо після її завершення. Для контролю та впорядкування обробки ін­формації на основі первинних документів можуть бути складені зве­дені документи, які також слід відносити до первинних документів (авансові, товарно-грошові, матеріальні та інші звіти).

Первинні документи для надання їм юридичної сили і доказовості повинні мати такі обов'язкові реквізити:

1) найменування підприємства, установи, від імені яких складений документ;

2) назва документа (форми);

3) дата і місце складання;

4) зміст та обсяг господарської операції;

5) одиниця виміру господарської операції (у натуральному та/або вартісному виразі);

6) посади і прізвища осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення;

7) особистий чи електронний підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Залежно від характеру операції та технології обробки даних до пе­рвинних документів можуть бути включені додаткові реквізити: іден­тифікаційний код підприємства, установи з Державного реєстру, номер документа, підстава для здійснення операцій, дані про документ, що засвідчує особу-одержувача тощо.

Відповідно до Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтер­ському обліку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.05.1995 р. № 88, документ може бути підписаний особисто, із за­стосуванням факсиміле, штампу, символу або іншим механічним чи електронним способом посвідчення.

Фізичні та юридичні особи, які беруть участь у здійсненні операцій, пов'язаних з прийомом і видачею грошових коштів, цінних паперів, товарно-матеріальних цінностей та інших об'єктів майна, забезпечуються підприємством, установою, що виконує ці операції, копіями первинних документів про таку

 

операцію.

 

Первинні документи складаються на бланках типових і спеціалізованих форм, затверджених в установленому порядку. Документування господарських операцій може здійснюватись із використанням виготовлених самостійно бланків, які повинні містити обов'язкові реквізити чи реквізити типових або спеціалізованих форм.

Відповідно до Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Міністерства фі­нансів України від 24.05.1995 р. № 88, для запобігання несанкціонова­ному втручанню в оформлення первинних документів та їх повторно­го використання вільні рядки в первинних документах і звітності обов'язково мають бути прокреслені, а документи, що додаються до прибуткових і видаткових касових ордерів, і документи з нарахування заробітної плати та інших подібних виплат підлягають погашенню штампом або надписом вручну "Одержано" чи "Сплачено" із зазна­ченням дати. Крім того, всі первинні документи, що пройшли оброб­ку (тобто внесені записом до відповідного регістру бухгалтерського обліку), позначають датою запису до облікового регістру або перене­сення до машинної системи.

Зміст документів відображається у їх класифікації, поділі на групи за певними ознаками подібності й відмінності. Класифікація докуме­нтів є також однією з передумов раціональної організації і ведення обліку.

Документи класифікують: за місцем складання, за призначен­ням, за способом охоплення фактів; за обсягом відображення опера­цій, за змістом господарських операцій; за технікою складання і опрацювання.

За місцем складання бухгалтерські документи поділяють на внут­рішні і зовнішні. Внутрішні документи оформляють (виписують) на підприємстві й тут же застосовують, зовнішні складають на стороні, їх отримують від інших підприємств і організацій. При надходженні їх обов'язково реєструють: вони оформлені, як правило, на бланках уніфікованих форм.

За призначенням документи поділяють на розпорядчі, виконавчі, бухгалтерського оформлення та комбіновані.

Розпорядчими є документи, які містять розпорядження (наказ, за­вдання) па здійснення певної господарської операції. До них нале­жать: накази про прийняття та звільнення з роботи, чеки на отриман­ня готівки в касі банку, платіжні доручення банку на перерахування коштів, доручення на отримання матеріальних цінностей тощо.

Виконавчими (виправдними) є документи, де підтверджується факт здійснення господарської операції, її виконання певною особою, що подала документ. До них належать: авансові звіти, виписки бан­ків, прибуткові та видаткові касові ордери, акти, квитанції та ін.

Документи бухгалтерського оформлення складаються на основі виконавчих та розпорядчих документів працівниками бухгалтерії. Самостійного значення вони не мають, але необхідні в обліковому процесі. До таких документів належать: меморіальні ордери, бухгал­терські довідки, різні розрахунки (амортизації, розподілу витрат, зві­тні калькуляції) та ін.

Документи комбіновані поєднують функції перелічених вище до­кументів (розпорядчих, виконавчих, бухгалтерського оформлення). До них належать: авансові звіти, вимоги, наряди та ін. Прикладом комбінованого документа може бути видатковий касовий ордер, в якому міститься розпорядження керівника і головного бухгалтера про видачу готівки та підтвердження її фактичної видачі касиром та нід­писом особи, що отримала грошові кошти.

За способом охоплення фактів документи поділяють на разові та накопичувальні.

Разові документи фіксують одномоментно одну або декілька гос­подарських операцій (ордери, вимоги, акти та ін.).

Накопичувальні документи формують інформацію про однорідні господарські операції за певний відрізок часу (день, декаду, місяць). Такі документи використовують багаторазово. До них належать: та­бель обліку робочого часу, лімітно-забірна карта, відомість випуску готової продукції, багатоденні наряди та ін. На відміну від одноразо­вих, накопичувальні документи використовують з метою обліку запи­су останньої операції і підведення підсумку всіх записів.

За обсягом відображення операцій документи поділяють на пер­винні й зведені.

Первинні документи складають у момент здійснення господарсь­кої операції (прибуткові та видаткові касові ордери, накладні, акти приймання робіт та ін.).

Зведені документи складають на підставі однорідних первинних документів шляхом групування і узагальнення та взаємної ув'язки їх показників (звіти касира, авансові звіти, товарні звіти, платіжні відо­мості та ін.).

За змістом господарських операцій документи поділяють на мате­ріальні, грошові, розрахункові.

Матеріальними документами оформляються операції пов'язані з рухом матеріальних цінностей (прибутковий ордер, вимога-накладна, лімітно-забірна карта та ін.).

Грошовими документами оформляють операції, пов'язані з грошо­вими коштами. До них належать платіжні доручення, видаткові та прибуткові касові ордери, банківські чеки тощо.

Розрахунковими документами оформляють розрахунки між фізич­ними і юридичними особами (рахунок-фактура, платіжне доручення, квитанції та ін.).

 







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 3026. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт. ст. Влияние психоэмоциональных факторов отсутствует. Колебаний АД практически нет. Головной боли нет. Нормализовать...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Основные симптомы при заболеваниях органов кровообращения При болезнях органов кровообращения больные могут предъявлять различные жалобы: боли в области сердца и за грудиной, одышка, сердцебиение, перебои в сердце, удушье, отеки, цианоз головная боль, увеличение печени, слабость...

Вопрос 1. Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации К коллективным средствам защиты относятся: вентиляция, отопление, освещение, защита от шума и вибрации...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия