Студопедия — Висновки. Список використаної літератури
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Висновки. Список використаної літератури






Список використаної літератури

 


 

Вступ

У даному секторі в Україні зайнято 7 % основних виробничих фондів держави. В США у цьому секторі зайнято 27 % основних виробничих фондів; у Японії –23,5 % основних виробничих фондів,; у Німеччині – 19% основних

ЗАТ “MaxMobi” на даному етапі є рентабельним, воно займає досить міцні позиції, але його діяльність вимагає проведення вдосконалень. Потрібно вдосконалити та відрегулювати процес водопостачання на підприємстві, провести широку рекламну кампанію та вирішити деякі інші проблеми. Підприємницьке “життя” в Україні виходить на новий шлях, який відзначається жорстокою конкуренцією і нестабільністю зовнішніх факторів. Тому ЗАТ “MaxMobi” потребує мобільності вирішення проблем та постановки нових завдань. Проблеми вимагають прийняття управлінських рішень, процес вироблення яких ми детально розглянемо в даному курсовому проекті. Покладаємо надію на те, що ЗАТ “MaxMobi” успішно пристосується до всіх недоліків сьогоднішньої економічної ситуації та буде приносити своїм власникам стабільні та високі прибутки.

Об’єктом дослідження курсового проекту є оператор мобільного зв’язку „MobiMax”,який спеціалізується на наданні мобільних послуг.Метою курсового проекту є розроблення фактичної системи менеджменту і її раціоналізація у зв’язку зі зміною умов функціонування.

 

1. Загальна характеристика організації

Таблиця 1

Загальна характеристика ЗАТ “MaxMobi”

 

Параметр, який характери-зується Зміст та особливості. Основні відмінності від інших організацій. Законодавча база заснування та функціонування організації Участь у ЗЕД
1.Форма підприємст-ва     ЗАТ – закрите акціонерне товариство, де акції розповсюджуються лише між засновниками товариства На відміну від відкритого акціонерного послугиства акції можуть розповсюджуватися лише між працівниками послугиства. Акціонери підприємства несуть відповідальність тільки в межах своїх акцій. Організація має статус юридичної особи і утворено згідно закону України про підприємництво.   Товариство бере участь у зовнішньоекономічній діяльності.
2. Профіль   Надання послуг мобільного зв’язку   ЗАТ надає посередницькі послуги по передaнню інформації між споживачами ЗАТ діє на базі існуючого законодавства України   Працює у галу-зі експорту-імпорту існуючого ринку.
3.Види діяльності: (фактична-7; очикувана-11). 1. Встановлення індивідуальних телефонів для підприємств 2.Встановлення телефонних мереж зв’язку 3.Послуги дзвінків по місту 4. Послуги дзвінків за кордон 5. Послуги з’єднання абонентів 6. Обслуговування клієнтів 7.Поповнення рахунку. Раціональне підприємство буде займатися: 8. З’єднання через Інтернет 9. Контрактні номери 10. Індивідуальні побажання клієнтів 11.Святкові акції. Закон України “Про підприємства в Україні”, Постанова №475 КабМіну “ Про інформацію” Постачає в країну послуги провідних іноземних фірм.
4. Форма власності Колективна форма власності Діяльність фірми керується законами ВР України “Про власність”, "Про господарські підприємства, та ін. Іноземних інвесторів є багато
5.Внутріш-нє середовище     Цілі послугиства – підвищення якості обслуговування клієнтів по переданню інформації у межах європейських країн. Структура – поєднується горизонтальний і вертикальний поділ праці. Завдання – за півроку збільшити обсяг уставного капіталу ЗАТ “MaxMobi” на 5% та обновити мобільний зв’язок на 30% за 3 роки. Технологія– формування передавання інформації згідно з досвідом відомих європейських фірм. Працівники– працює 230 висококваліфікованих фахівці, однак існує потреба у кваліфікованих прогрaмістaх. Прогнозується залучити додатково 30 чоловік (всього 260 чол.). Ресурси. Підприємство ефективно використовує наявні ресурси.    
6. Зовнішнє середовище   Фактори зовнішнього середовища прямого впливу: 1. Споживачі. Забезпечення потреб споживачів - фізичних та юридичних осіб. 2. Постачальники. Постачають телефони, телефонні картки, тощо. 3. Конкуренти. Вплив конкурентів є значний, оскільки будь-яка їхня поведінка впливає на ситуацію на ринку. 4. Державні органи влади. Фірма працює згідно з існуючими, прийнятими владою, законодавчими актами, вчасно встигаючи користуватись останніми постановами та актами стосовно мобільного зв’язку. 5. Інфраструктура. Незадовільний стан мереж. 6.Законодавчі акти. Фірма працює згідно з існуючими законодавчими актами, вчасно встигаючи користуватись останніми постановами та актами стосовно мобільного зв’язку, щоб підприємництво не зазнавало втрат від незнання нормативної бази, а також швидко і якісно задовольняє потреби постачальників та споживачів на іноземному і внутрішньому ринках. 7. Профспілки, партії. Впливає лише партія зелених. 8. Система економічних відносин. Негативно впливає через нестабільність. Фактори зовнішнього середовища прямого впливу: 1. Міжнародні події. Впливають на ЗЕД підприємства через світову економічну і політичну ситуацію. 2. Міжнародне оточення. Впливає через споживачів, конкурентів, постачальників тощо. 3. Науково-технічний прогрес. Вплив через використання нових комп’ютерів. 4. Політичні обставини. Впливає через споживачів. Є нестабільними. 5. Соціально-культурні обставини. Практично не впливають. 6. Рівень техніки і технології. Вплив через використання нових комп’ютерів. 7. Особливості міжнародних економічних відносин. Негативний вплив через підтримання стандартів перевезень за кордоном. 8. Стан економіки. Впливає через всі фактори прямої дії.
           

 

 

2. Формування функцій менеджменту на підприємстві

Планування

Планування завжди орієнтується на дані минулого, але не завжди прагне визначити і контролювати розвиток підприємства в майбутньому. Тому надійність планування залежить від точності фактичних показників минулого. Характеристику етапів процесу стратегічного планування ЗАТ “MaxMobi” подано на рис. 1

 

 

 
 

 

 


Рис. 1. Модель стратегічного планування ЗАТ “MaxMobi”

Етап 1. Інформаційне забезпечення стратегічного планування.

На даному етапі проводиться збір та обробка відповідними підрозділами інформації про фінансово-господарський стан підприємства, конкурен­тоспроможність його послуг, ринкові можливості, несприятливі впливи, зміни в законодавстві та нормативній базі функціонування підприємства тощо.

Етап 2. Становлення місії та цілей організації.

Місія—забезпечення потреб різних груп споживачів шляхом надання послуг з мобільного зв’язку

Цілі: 1. Довгострокові (5-10р.): максимізація прибутків.

2. Середньострокові (1-5 p.): покращення якості мобільних послуг.

3. Короткострокові (до 1 року): розширення надання послуг.

Етап 3. Вибір методів аналізу факторів внутрішнього і зовнішнього середовища. Використання експертних оцінок. Експертами виступають керівники підприємства.

Етап 4.Оцінювання та аналіз факторів зовнішнього середовища.

Результати експертних оцінок впливу факторів зовнішнього середовища на організацію зведено у табл. 2.

Етап 5. Оцінювання та аналіз факторів внутрішнього середовища.

Проводиться цією ж групою експертів за шкалою [0; 5], при цьому 0 демонструє нерозвиненість, відсутність чи катастрофічний стан фактора внутрішнього середо­вища, оцінка 5 демонструє високий рівень розвитку, вираженості відповідного фактора. Результати експертних оцінок впливу факторів внутрішнього середовища на організацію зведено у табл. 3. Отже, як видно з табл. 3, найбільш розвиненим фактором внутрішнього середовища є висококваліфіковані працівники підприємства та цілі.

Етап 6. Прогнозування умов функціонування та результатів виробничо-господарськоі дія­льності.

Для прогнозування переважно використовуються якісні формальні методи, а саме: різ­них видів індивідуальних оцінок, та метод опитування клієнтів (споживачів). Також використовуються неформальні методи прогнозування на основі словесної та письмової інформації. На базі узагальнення отриманої інформації вищепереліченими шля­хами прогнозується, що найбільш негативний вплив на діяльність організації будуть здійсню­вати конкуренти та державні органи, не­зважаючи на це, умови для досягнення встановлених цілей будуть досить сприятливими.

 

 

Таблиця 2

Результати експертного оцінювання впливу факторів зовнішнього середовища на

ЗАТ

Фактори Середні експертні оцінки впливу, бали Середні вагомості факторів Зважені рівні впливу, бали
Споживачі +3 0,1 0,3
Постачальники -1 0,05 -0,05
Конкуренти -2 0,05 -0,1
Державні органи влади -4 0,05 -0,2
Інфраструктура -5 0,2 -1
Законодавчі акти -1 0,08 -0,08
Профспілки, партії та інші громадські організації   0,04  
Системі економічних відносин у державі -3 0,04 -0,12
Організації - cусіди   0,03  
Міжнародні події -3 0,05 -0,15
Міжнародне оточення +2 0,05 0,1
Науково - технічний прогрес +2 0,08 +0,16
Політичні обставини -5 0,01 -0,05
Соціальне - культурні обставини   0,05  
Рівень техніки та технології -1 0,07 -0,07
Особливості міжнародних економічних відносин -3 0,03 -0,09
Стан економіки -4 0,02 -0,08

 

 

Таблиця 3

Результати експертного оцінювання впливу факторів внутрішнього середовища

Фактори Середні експертна оцінка впливу, бали Середня вагомість факторів Зважений рівень впливу, бали
Цілі   0,1 0,5
Структура   0,14 0,28
Завдання   0,06 0,18
Технології   0,1 0,8
Працівники   0,4 1,5
Ресурси   0,2 0,4

Етап 7. Виконання розрахунків, обґрунтувань, проектних рішень.

Для підготовки проектно-кошторисної документації наданому підприємстві необхідно створити спеціальний комітет з працівників бухгалтерії та зовнішніх спеціалістів.

Етап 8. Формування варіантів стратегій.

Можливими варіантами стратегій є: диверсифікаційна, регіоналізації та організаційних перетворень.

Етап 9. Вибір стратегії на засадах формування управлінського рішення.

На основі проведеного аналізу стратегій обираємо стратегію диверсифікації, яка найбільше відповідає місії та цілям організації

Етап 10. Оцінювання стратегії на предмет відповідності установленим критеріям.

Стратегія диверсифікації найбільше відповідає місії та цілям організації.

Схематична модель поточного планування наведена на рис. 2.

 
 

 

 


Рис. 2. Модель поточного планування

Етап 1. Інформаційне забезпечення поточного планування.

Виникає необхідність в інформації про диверсифікаційні та ринкові можливості підпри­ємства, його конкурентоспроможність, яка отримується з внутрішніх та зовнішніх джерел і обро­бляється відповідними підрозділами.

Етап 2. Оцінювання та аналіз сильних та слабких позицій організації.

Сильні позиції: має позитивний імідж у споживачів та сильні позиції у специфічних ринкових сегментах. Підприємство намагається володіти найбільш повною і достовірною інформацією про новітні досягнення НТП, стан підприємства на ринку.

Наяв­ність конкурентних переваг, які полягають у розвиненій системі менеджменту в організації, гнучкій організаційній структурі управління; у використанні сучасної системи інформаційно­го забезпечення та високій кваліфікації персоналу.

Слабкі позиції: використання застарілого методичного матеріалу

Етап 3. Вибір та формування планових параметрів (системи економічних, технологічних, соціальних та ін. показників).

Економічні показники: зростання прибутку на 15%, зростання рентабельності на 7 %, зменшення собівартості на 3%.

Технологічні показники: збільшення витрат на інновації на 25%.

Соціальні показники: збільшення середнього заробітку на 1,5%, збільшення витрат на соціальний розвиток на 5%.

Етап 4. Підбір на альтернативних засадах заходів щодо досягнення планових параметрів.

Досягнення визначених показників потенційно можливо досягнути на засадах реалізації цілого переліку альтернативних заходів.

Етап 5. Бюджетне планування.

Інформаційне забезпечення бюджетного планування. Вибір методів бюджетного планування.

Використовують такі методи бюджетного планування: за порядком розроблення бюджету; за рівнем централізації бюджетного планування тут застосовують "комбіноване", або зустрічне бюджетне планування; за способом розрахунку планових бюджетних показників; за рівнем пристосування бюджетного планування до змін внутрішнього та зовнішнього середовища функціонування підприємства - гнучке бюджетне планування, яке має на меті одно­часну розробку декількох варіантів бюджету із врахуванням песимістичних та оптимістичних прогнозів. Визначення видів, кількості; форм та структури бюджетів організації.

Консолідація бюджетних показників. Передбачає формування моделі консолідації (узгодження, зведення) показників проміжних бюджетів, установлення взаємозв'язків між ними, виконання відповідних розрахунків з метою формування зведеного бюджету організації.

Етап 6. Вибір адміністративних важелів (політики, процедур, правил тощо).

Політика — надання послуг.

Правилом є порядок підписання документів тощо.

Етап 7. Формування поточного плану.

Поточний план передбачає узагальнення розробле­них на попередніх етапах показників заходів та бюджету, тобто він включає:

- перелік планових ключових показників, яких прагне досягнути організація в межах реалізації обраної стратегії діяльності, які повинні відображати усі сфери діяльності підприєм­ства;

- перелік заходів, реалізація яких сприятиме досягненню визначених показників, еко­номічні ефект та ефективність від впровадження планових заходів;

- бюджет організації.

Етап 8. Деталізація поточного плану за центрами виконання (відповідальності).

У підприємстві є види центрів відповідальності: центри вартості, центри видатків та центри інвестицій.

Таблиця 4

Види та характеристики центрів відповідальністю

 

Види центрів відповідальності Підрозділи організації, що належать до конкретних центрів відповідальності Функціональна характеристика центрів відповідальності Участь у реалізації заходів щодо планових показників на засадах бюджету
Центр вартості Оператори Виробничі підрозділи, що створюють нову вартість. - удосконалення технології надання послуг мобільного зв’язку  
Центр видатків Планово-економічний, бухгалтерія Результати даних підрозділів важко визначити - удосконалення технології надання послуг мобільного зв’язку  
Центр інвестицій Директор, заступники директора з зовнішньоекономічної діяльності, головний бухгалтер   Керівники вищого рівня, які контролюють вартість - залучення інвестицій для розширення системи покриття

 

2.2. Організування

Фактична організаційна структура управління ЗАТ “MaxMobi” наведено нп рис.3, а раціональна, яка відображає напрямки реорганізації у звязку із розширенням видів діяльності, та яка створює можливості для досягнення установлених цілей, наведена на рис.4.

 

       
   
 
 
Працівники по наданню послуг зв’язку юридичним особам

 

 


 
 

 

 


Рис. 3. Фактичнана органіграма управління ЗАТ “MaxMobi”

 

 

                 
 
 
   
     
Працівники по обслуговуванню
 
Працівники по наданню послуг зв’язку фізичним особам
 

 

 


 
 

 

 


Рис. 4. Раціональна органіграма управління ЗАТ “MaxMobi”

 

 

Фактична чисельність і функції посадових осіб підприємства

 

Посади працівників Чисел чол. Функції (види діяльності) працівників. Відповідальність і повноваження.
       
Директор   Йому безпосередньо підпорядковуються всі ланки підприємства Він приймає остаточне рішення у всіх важливих питаннях, виникаючих у процесі поточної роботи.
Заступник директора з надання послуг   Керує підпорядкованими йому відділами. Відповідає за безперервність робочого процесу підприємства. Відповідає за забезпечення відділів всім необхідним. Делегує свої повноваження. Відповідає перед директором за функціонування підрозділів. Має право підписувати документи, що входять до його компетенції
Головний бухгалтер   У підпорядкуванні головного бухгалтера знаходяться функції бух. обліку, статистичної звітності, економічного аналізу стану підприємства, проведення внутрішнього аудиту тощо. Відповідає за правильність ведення фінансової звітності підприємства. Йому підпорядковуються працівники бухгалтерії, між яких він розподіляє функції.
Заступник з ЗЕД   Керує зовнішньоекономічною діяльністю банку Відповідає за ефективне та якісне ведення ЗЕД. Має право керівництва відділом ЗЕД.
Заступник з маркетингу   Керує відділом маркетингу. Відповідає за маркетингову діяльність підприємства. Має право заключати договори з рекламними компаніями, від імені організації.
Начальник відділу ЗЕД   Займається зовнішньоекономічною діяльністю Відповідає за вчасне та якісне виконання доручених йому завдань
Працівники планово-економічного відділу   Здійснює керівництво роботою з економічного планування на підприємстві. Очолює підготовку проектів, перспективних, річних, квартальних і місячних планів. Керує кадровою політикою підприємства. Відповідальний перед заступником директора з фінансів за діяльність відділу. Керує працівниками відділу.
Бухгалтер   5 Веде поточний бухгалтерський облік та звітність. Відповідає за вчасне та якісне виконання доручених йому завдань.
Начальник відділу маркетингу   Забезпечує розробку рекламної кампанії, розробляє способи збуту Несе відповідальність за ефективний збут послуг
Начальник відділу адміністратив-но господарсь-кої роботи     Займається адміністративно-господарською роботою   Відповідають перед заступником за якість роботи.
Начальник відділу з загальних питань     Займається питаннями різного характеру   Відповідають перед заступником за якість роботи.
Працівники по наданню послуг зв’язку юридичним особам   Займається наданням послуг зв’язку юридичним особам Відповідає за якість директором
Працівники ЗЕД   Здійснює керівництво підпорядкованими йому відділами. Відповідає за фінансову стабільність підприємства.
Працівники по наданню послуг зв’язку фізичним особам   Займається наданням послуг зв’язку фізичним особам Відповідають перед заступником за якість роботи.
Оператори   Надають послуги з мобільного зв’язку Відповідають перед заступником за якість.
Працівники відділу з загальних питань   Займається питаннями різного характеру Відповідають перед заступником за якість роботи.
Всього 230 працівників

 

Таблиця 6

Раціональна чисельність і функції посадових осіб підприємства

 

Посади працівників Чисел чол. Функції (види діяльності) працівників. Відповідальність і повноваження.
       
Директор   Йому безпосередньо підпорядковуються всі ланки підприємства Він приймає остаточне рішення у всіх важливих питаннях, виникаючих у процесі поточної роботи.
Заступник директора з надання послуг   Керує підпорядкованими йому відділами. Відповідає за безперервність робочого процесу підприємства. Відповідає за забезпечення відділів всім необхідним. Делегує свої повноваження. Відповідає перед директором за функціонування підрозділів. Має право підписувати документи, що входять до його компетенції
Головний бухгалтер   У підпорядкуванні головного бухгалтера знаходяться функції бух. обліку, статистичної звітності, економічного аналізу стану підприємства, проведення внутрішнього аудиту тощо. Відповідає за правильність ведення фінансової звітності підприємства. Йому підпорядковуються працівники бухгалтерії, між яких він розподіляє функції.
Заступник з ЗЕД   Керує зовнішньоекономічною діяльністю банку Відповідає за ефективне та якісне ведення ЗЕД. Має право керівництва відділом ЗЕД.
Заступник з маркетингу   Керує відділом маркетингу. Відповідає за маркетингову діяльність підприємства. Має право заключати договори з рекламними компаніями, від імені організації.
Працівники планово-економічного відділу   Здійснює керівництво роботою з економічного планування на підприємстві. Очолює підготовку проектів, перспективних, річних, квартальних і місячних планів. Керує кадровою політикою підприємства. Відповідальний перед заступником директора з фінансів за діяльність відділу. Керує працівниками відділу.
Начальник відділу ЗЕД   Займається зовнішньоекономічною діяльністю Відповідає за вчасне та якісне виконання доручених йому завдань
Начальник планово-економічного відділу   Керує кадровою політикою підприємства Відповідає за вчасне та якісне виконання доручених йому завдань
Бухгалтер   5 Веде поточний бухгалтерський облік та звітність. Відповідає за вчасне та якісне виконання доручених йому завдань.
Начальник відділу маркетингу     Забезпечує розробку рекламної кампанії, розробляє способи збуту   Несе відповідальність за ефективний збут послуг
Продовження табл.
       
Начальник відділу з загальних питань   Займається питаннями різного характеру     Відповідають перед заступником за якість роботи.
Працівники по наданню послуг зв’язку юридичним особам   Займається наданням послуг зв’язку юридичним особам Відповідає за якість директором
Працівники ЗЕД   Здійснює керівництво підпорядкованими йому відділами. Відповідає за фінансову стабільність підприємства.
Працівники по наданню послуг зв’язку фізичним особам   Займається наданням послуг зв’язку фізичним особам Відповідають перед заступником за якість роботи.
Оператори   Надають послуги з мобільного зв’язку Відповідають перед заступником за якість.
Заступник відділу з загальних питань   Займається питаннями різного характеру Відповідають перед заступником за якість роботи.
Працівники відділу з загальних питань   Займається питаннями різного характеру Відповідають перед заступником за якість роботи.
Всього 260 працівників

 

 







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 439. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.015 сек.) русская версия | украинская версия