Студопедия — Порядок погашення кредиту
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Порядок погашення кредиту






Згідно з пунктом 25 розділу II Положення № 246 погашення кредиту і нарахованих за ним відсотків (комісій) здійснюється позичальником з розрахункового чи поточного (валютного) ра­хунка. Якщо розрахунковий рахунок позичальника відкрито в іншому банку, погашення боргу за кредитом і сплата відсотків здійснюються за платіжним дорученням позичальника. У разі неможливості сплати боргу позичальником він стягується з га­рантів (поручителів) у встановленому законодавством порядку.

Відстрочення банком погашення кредиту з підвищенням відсоткової ставки можливе у разі виникнення в позичальника тимчасових фінансових труднощів внаслідок непередбачених обставин за умови вжиття таким позичальником відповідних заходів для їх усунення. Таке відстрочення має бути оформлене додатковим договором між позичальником і банком.

У разі несвоєчасного погашення боргу за кредитом і сплати відсотків (комісій), за відсутності домовленості про відстрочення погашення кредиту, банк має право на застосування штрафних санкцій у розмірах, передбачених договором.

2.3. Оподаткування кредитних операцій

Визначення поняття "фінансовий кредит" з податкового по­гляду дано в Законі України "Про оподаткування прибутку підприємств" у редакції від 22 травня 1997 р. № 283/97-ВР, зі змінами та доповненнями. Згідно з підпунктом 1.11.1 ст. 1 цього закону фінансовий кредит — це кошти, які надаються банком-резидентом або нерезидентом, кваліфікованим як банківська уста-


Облік короткострокових зобов'язань за розрахунками з банками... 263

нова згідно із законодавством країни перебування нерезидента, або резидентами чи нерезидентами, котрі мають статус небанків-ських фінансових установ, згідно з відповідним законодавством, у позику юридичній або фізичній особі на певний строк, для цільо­вого використання під відсоток.

Відповідно до підпункту 7.9.1 ст. 7 Закону "Про оподаткуван­ня прибутку підприємств" не включаються до валового доходу і не підлягають оподаткуванню кошти або майно, залучені плат­ником податку у зв'язку з отриманням фінансових кредитів від інших осіб-кредиторів, а також поверненням основної суми фінан­сових кредитів, наданих платником податку іншим особам-дебі-торам. У свою чергу на підставі підпункту 7.9.2 ст. 7 зазначеного закону не включаються до валових витрат кошти у зв'язку з поверненням основної суми кредиту іншим особам-кредиторам, а також наданням кредиту іншим особам-дебіторам.

Під терміном "основна сума" згідно із Законом "Про оподатку­вання прибутку підприємств" мається на увазі сума наданого кре­диту або депозиту (строкових, довірчих рахунків) без урахуван­ня відсотків (фіксованих виплат, премій, виграшів).

Щодо суми відсотків, сплачуваної позичальником кредитору, то вона включається до складу валових витрат на підставі підпунк­ту 5.5.1 ст. 5 Закону "Про оподаткування прибутку підприємств". У цьому підпункті зазначено, що до складу валових витрат вхо­дять будь-які витрати, пов'язані з виплатою або нарахуванням відсотків за борговими зобов'язаннями (у тому числі за будь-яки­ми кредитами, депозитами) протягом звітного періоду, якщо такі виплати або нарахування здійснюються у зв'язку з веденням господарської діяльності платника податку.

Платникам податків, 50 і більше відсотків статутного фонду яких перебувають у власності чи управлінні (безпосередньо чи опосеред­ковано) осіб, котрі є нерезидентами, а також є відповідно до п. 7.11 ст. 7 Закону "Про оподаткування прибутку підприємств" неприбут­ковими, віднесення витрат на виплату або нарахування відсотків за борговими зобов'язаннями на користь зазначених вище осіб до скла­ду валових витрат у будь-якому податковому періоді дозволяється згідно з підпунктом 5.5.2 ст. 5 зазначеного Закону в сумі, що не перевищує суми доходів такого платника податків протягом звітно­го періоду, отриманих у вигляді відсотків, збільшеної на суму, що дорівнює 50 % оподатковуваного прибутку звітного періоду, без ура­хування суми отриманих відсотків.



Розділ 2


Окремо слід згадати про ситуацію, коли фінансовий кредит використовується для придбання, виготовлення (будівництва), а також поліпшення основних виробничих фондів. У такому разі може виникнути запитання: чи включаються витрати, пов'я­зані зі сплатою відсотків за фінансовий кредит, до складу ва­лових витрат підприємства або вони, збільшуючи балансову вартість об'єктів основних фондів, підлягають амортизації?

Для відповіді на це запитання необхідно звернутися до підпунктів 8.1.2і8.4.1ст.8 Закону "Про оподаткування прибут­ку підприємств", якими встановлено переліки витрат, що збіль­шують балансову вартість основних фондів і відповідно підляга­ють амортизації. Витрати на сплату відсотків за фінансовий кре­дит не включено до зазначених переліків. Отже, враховуючи, що придбання, виготовлення (будівництво) або поліпшення основних фондів у цій ситуації здійснюються для виробничих цілей, витра­ти на сплату відсотків за кредит включаються до складу валових витрат платника на підставі підпункту 5.5.1 статті 5 цього Зако­ну. Це підтверджується листами Державної податкової адміністра­ції України від 15 травня 2002 р. № 7858/7/15-1117 (див.: Подат­ки та бухгалтерський облік. — 2002. — № 49) і від 10 липня 2002 р. № 4354/6/15-1116 (див.: Податки та бухгалтерський облік. — 2002. — № 60).

2.4. Бухгалтерський облік кредитних операцій

Короткострокові і довгострокові кредити банків, відповідно до норм пунктів 7 і 11 Положення (стандарту) бухгалтерського об­ліку 11 "Зобов'язання", затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31 січня 2000 р. № 20, належать до поточ­них і довгострокових зобов'язань.

Відповідно до пункту 4 П(С)БО 2 "Баланс" під поточними ро­зуміють зобов'язання, що будуть погашені протягом операційно­го циклу підприємства або мають бути погашені протягом два­надцяти місяців, починаючи з дати балансу. Всі інші зобов'язан­ня віднесені до категорії довгострокових.

Згідно з пунктом 12 П(С)БО 11 поточні зобов'язання відобра­жаються у балансі за сумою погашення, а не за дійсною варті­стю, як це передбачено для довгострокових зобов'язань, на які нараховуються відсотки.


Облік короткострокових зобов'язань за розрахунками з банками... 265

Відповідно до Інструкції про застосування Плану рахунків бух­галтерського обліку активів, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від ЗО листопада 1999 р. № 291, для відображен­ня в обліку довгострокових кредитів і нарахування цих відсотків використовується рахунок 50 "Довгострокові позики".

На цьому рахунку ведеться облік розрахунків за довгостроко­вими позиками банків та іншими залученими позиковими засо­бами в інших осіб, що не є поточним зобов'язанням.

За кредитом рахунка 50 відображають суму отриманих довго­строкових позик, а також переведення (до довгострокових) ко­роткострокових (відстрочених), за дебетом — погашення забор­гованості за ними і переведення до поточної заборгованості за довгостроковими зобов'язаннями.

Для відображення в обліку короткострокових кредитів вико­ристовується рахунок 60 "Короткострокові позики". На ньому ведеться облік розрахунків у національній та іноземній валюті за кредитами банків, термін повернення яких не перевищує два­надцяти місяців з дати балансу, і за показниками, термін пога­шення яких минув.

За кредитом цього рахунка відображають суму отриманих кредитів, за дебетом — суму погашення їх і переведення до дов­гострокових зобов'язань у разі відстрочення кредитів.

На субрахунку 684 "Розрахунки за нарахованими відсотками" ведеться облік нарахованих відсотків за використання коштів чи товарів (робіт, послуг), отриманих у кредит.

На субрахунку 951 "Відсотки за кредит" ведеться облік ви­трат, пов'язаних з нарахуванням і сплатою відсотків тощо за ко­ристування кредитами банків.

Крім того, використовується рахунок 61 "Поточна заборго­ваність за довгостроковими зобов'язаннями", призначений для узагальнення інформації про стан розрахунків з поточних зобо­в'язань, переведених зі складу довгострокових, при настанні тер­міну погашення протягом дванадцяти місяців з дати балансу.

Розглянемо приклади короткострокових банківських кредитів на підприємстві, а також недодержання термінів погашення кре­дитів і переоформлення їх (табл. 2.2.1, 2.2.2).

Розглянемо на умовних прикладах порядок відображення в бухгалтерському обліку позичальника операцій, пов'язаних з отриманням і погашенням фінансового кредиту.



Розділ 2


Таблиця 2.2.1. Облік короткострокових кредитів банку

 

 

 

Зміст операції Кореспонденція рахунків
Д-т К-т
  Отримано на поточ­ний рахунок суми короткострокових банківських кредитів 31 "Рахунки в банках" 601 "Короткостро­кові кредити банків у національній валюті"
  Використання креди­ту без надходження на поточний рахунок підприємства (пога­шення заборгованості постачальників) 631"Розрахунки з вітчизняними постачальниками" 601"Короткостро­кові кредити банків у національній валюті"
  Погашено коротко­строкові кредити банку 601"Короткострокові кредити банків у на­ціональній валюті" 31"Рахунки в банках"
  Нараховано відсотки за отриманий кредит 951 "Відсотки за кредит" 684 "Розрахунки за нарахованими відсотками"
  Сплачено відсотки за користування кредитом 684 "Розрахунки за нарахованими відсотками" 31 "Рахунки в банках"
  Списано нарахованих відсотків за кредит 792 "Результат фінансових операцій" 951 "Відсотки за кредит"

Приклад

Отримання та погашення короткострокового кредиту

Підприємство 10 червня 2002 р. отримало кредит на купівлю обладнання в розмірі 50 тис. грн на чотири місяці під 35 % річ­них. Відсотки за користування кредитом сплачуються щоміся­ця останній робочий день поточного місяця та одночасно з кінце­вим строком погашення кредиту. Кредит погашено 10 жовтня 2002 р.

Суму відсотків, що підлягає сплаті щомісяця, короткостроко­вого кредиту можна розрахувати за такою формулою:


Облік короткострокових зобов'язань за розрахунками з банками... 267

де П — сума відсотків за кредит; Ікр — сума кредиту;

С — відсоткова ставка за кредит, річних; 365 — кількість календарних днів у році; Д — кількість календарних днів у місяці.

Підставивши до формули відповідні цифри, обчислимо суми, які підприємство зобов'язане сплатити протягом дії кредитного договору.

Ці операції відображають бухгалтерськими записами, показа­ними в табл. 2.2.З.

Таблиця 2.2.2. Недодержання термінів погашення кредитів і пере­оформлення їх

 

 

 

Зміст операції Кореспонденція рахунків
Д-т К-т
  Несвоєчасне поверне­ння у встановлений термін кредитів банку 601 "Короткострокові кредити банків у на­ціональній валюті" 605 "Прострочені позики в націо­нальній валюті"
  Пролонгація короткострокових банківських кредитів 601 "Короткострокові кредити банків у національній валюті" 603 "Відстрочені короткострокові кредити банків у національній валюті"
  Переоформлення ко­роткострокових (від­строчених) кредитів у довгострокові зобов'язання 603 "Відстрочені ко­роткострокові креди­ти банків у націо­нальній валюті" 501 "Довгострокові кредити банків у національній валюті"

268 Розділ 2

 

Строк сплати Відсотки Сума основного боргу, грн
     
30.06.2002 1006,85 (50 000 • 35 %: 100 %: 365 • 21)
31.07.2002 1486,30 (50 000 • 35 %: 100 %: 365 • 31)
31.08.2002 1486,30 (50 000 • 35 %: 100 %: 365 ■ 31)
30.09.2002 1438,36 (50 000 • 35 %: 100 %: 365 • ЗО)
10.10.2002 479,45 (50 000 • 35 %: 100 %: 365 • 10) 50 000

Таблиця 2.2.3. Відображення отримання та погашення коротко­строкового кредиту

 

 

 

 

Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки Сума, грн
Д-т К-т
  Отримано на поточний рахунок під­приємства короткостроковий кредит банку 10.06.2002     50 000
  Нараховано відсотки за користу­вання грошовими коштами за червень 2002 р.     1 006,85
  Списано на фінансовий результат нараховані відсотки за червень 2002 р.     1 006,85
  Сплачено відсотки за користування кредитом за червень 2002 р.     1 006,85
Аналогічно відображаються нарахування та сплата відсотків за липень, серпень, вересень і десять днів жовтня 2002 р.
  Погашено короткостроковий кредит 601 311 50 000 банку 10.10.2002

Облік короткострокових зобов'язань за розрахунками з банками... 269

Контрольні запитання та тести

Контрольні запитання

1. Визначте сутність поняття "кредитори";.

2. Що таке кредит?

3. Чим відрізняються між собою кредити за терміном вико­ристання?

4. Які види кредиту ви знаєте?

5. Які документи має надати підприємство для отримання кредиту?

6. На яких основних критеріях базується оцінка кредито­спроможності постачальника?

7. За обставин забороняється надавати кредит?

8. Пригадайте основні види забезпечення кредиту.

9. Що є початковим процесом кредитування?

 

10. У чому, на вашу думку, полягає відмінність між штрафа­ми та пенею?

11. Як поділяються банківські позики за строком їх повернення?

12. За якими критеріями й ознаками розрізняють банківські кредити?

13. Що таке забезпечений кредит?

14. Як за способом повернення розрізняють позики?

15. У яких випадках за вимогою кредитора стягують позики?

16. Як іншими словами можна назвати дисконт?

17. Які послуги, що мають кредитний характер, належать до банківських?

 

18. Які джерела інформації використовують під час експер­тизи кредитної заявки клієнта?

19. Які фактори слід враховувати при визначенні кредитно­го ризику?

Тести

1. В якому із законів України дано визначення поняття "фінан­совий кредит":

а) Закон України "Про порядок погашення зобов'язань плат­ників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами";



Розділ 2


б) Закон України "Про фінансові послуги та державне регу­
лювання ринків фінансових послуг";

в) Закон України "Про господарські товариства";

г) Закон України "Про підприємства в Україні"?

2. Яка з позик не належить до банківської за строком повер­
нення:

а) строкова;

б) до запитання;

в) прострочена;

г) за вимогою кредитора?

3. Яка з названих нижче юридичних осіб, не є фінансовою
установою:

а) кредитна спілка;

б) фізична особа, що не є суб'єктом господарської діяльності;

в) лізингова компанія;

г) установа накопичувального пенсійного забезпечення?

4. На який термін, як правило, надається короткостроковий
кредит:

а) до одного року;

б) від одного до трьох років;

в) від трьох до шести років;

г) понад шість років?

5. До якого з видів кредиту належить визначення: "... — це
відносини між юридичними особами, які виникають у разі орен­
ди майна":

а) банківський кредит;

б) комерційний кредит;

в) державний кредит;

г) лізинговий кредит?

6. Яка кореспонденція означає: отримано кредит на купівлю
обладнання в розмірі 50 тис. грн на 4 місяці:

а) Д-т 311 — К-т 601;

б) Д-т 311 — К-т 501;

в) Д-т 312 — К-т 601;

г) Д-т 312 — К-т 501?


Облік короткострокових зобов'язань за розрахунками з банками... 271

7. На підставі якого Положення (стандарту) бухгалтерського
обліку позичальник відображає в бухгалтерському обліку інфор­
мацію про отримані кредити:

а) 10 "Дебіторська заборгованість";

б) 11 "Зобов'язання";

в) 15 "Дохід";

г) 20 "Консолідована фінансова звітність"?

8. Яка проводка означає: сплачено відсоток за користування
кредитом:

а) Д-т 951 — К-т 684;

б) Д-т 792 — К-т 951;

в) Д-т 684 — К-т 311;

г) Д-т 601 — К-т 311?

9. Які з банківських позик є найпоширенішими за наявністю
кредиторів:

а) синдиковані;

б) консорціальні;

в) паралельні;

г) ті, що надаються одним банком?

10. Що не є основним критерієм оцінки кредитоспроможності
постачальника:

а) діяльність підприємства на ринку цінних паперів;

б) якість продукції, що випускається;

в) попит на продукцію;

г) обсяги експорту продукції?

11. До кредитів суб'єктного призначення належить кредит:

а) іпотечний;

б) споживчий;

в) обліковий;

г) міжбанківський?

12. Який з наведених документів не подається при оформленні
кредиту, коли клієнт не вперше звертається до цього банку:

а) бізнес-план;

б) лист про надання кредиту;

в) кредитний договір;

г) установчий договір.



Розділ 2


13. Який рахунок використовується для обліку витрат, пов'яза­
них з нарахуванням та сплатою відсотків:

а) 684 "Розрахунки за відсотками";

б) 91 "Загальновиробничі витрати";

в) 951 "Відсотки за кредит";

г) 952 "Інші фінансові витрати"?

14. Що означає кореспонденція рахунків Д-т 951 — К-т 684:

а) сплачено відсоток за користування кредитом;

б) списано на фінансовий результат перераховані відсотки за
перший рік;

в) відображено відсотки за кредит за перший рік;

г) отримано на поточний рахунок короткостроковий кредит
банку?

15. Який з документів не належить до документації операцій з
довгострокових позик:

а) виписка банку;

б) вексель;

в) акт переоцінки;

г) платіжне доручення?

16. Яка кореспонденція рахунків означає: нараховано комісійні
банку:

а) Д-т 951 — К-т 684;

б) Д-т 685 — К-т 311;

в) Д-т 684 — К-т 311;

г) Д-т 951 — К-т 685?

17. Що не може бути предметом застави:

а) цінні папери, що належать позикодавцю на правах власності;

б) національні культурні та історичні цінності, що є держав­
ною власністю;

в) корпоративні права;

г) рухоме майно?

18. Скільки відсотків становить частка власного капіталу пози­
чальника у фінансуванні проекту:

а) ЗО %;

б) 40 %;


Облік короткострокових зобов'язань за розрахунками з банками... 273

в) 70 %;

г) 80 %?

19. Який з видів кредиту не можна віднести до критерію забез­
печення:

а) забезпечений заставою;

б) ломбардний;
в)бланковий;
г) лізинговий?

20. Яка кореспонденція рахунків означає: переведено коротко­
строковий кредит банку, отриманий в іноземній валюті (у частині,
що її погашають не раніше ніж за дванадцять місяців):

а) Д-т 602 — К-т 604;

б) Д-т 602 — К-т 502;

в) Д-т 502 — К-т 602;

г) Д-т 602 — К-т 312?

Матриця відповідей на тести

 

Запитання          
Відповідь б г б а г
Запитання          
Відповідь а б в г а
Запитання          
Відповідь г г в в б
Запитання          
Відповідь г б а г б

18 —4-1132


Розділ З







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 2460. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Тема: Составление цепи питания Цель: расширить знания о биотических факторах среды. Оборудование:гербарные растения...

В эволюции растений и животных. Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений Цель: выявить ароморфозы и идиоадаптации у растений. Оборудование: гербарные растения, чучела хордовых (рыб, земноводных, птиц, пресмыкающихся, млекопитающих), коллекции насекомых, влажные препараты паразитических червей, мох, хвощ, папоротник...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия