Студопедия — Та його задач
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Та його задач






Мета роботи: 1. Засвоєння послідовності проведення структурного планування.

2. Побудова календарного графіку робіт.

 

Засвоєння послідовності проведення структурного планування

Проект складається із задач, тобто робіт, спрямованих на досягнення певного результату. Задача, що поєднує інші задачі, називається сумарною (етапом). Для кожної задачі необхідно задати назви задач проекту, організувати етапи задач і спланувати задачі (указати тип зв’язків між задачами та їх попередники).

Уводити вихідні дані про завдання можна безпосередньо у відповідні стовпці таблиці подання Діаграма Ганта або у форму Відомості про задачу.

Одним з найбільш поширеним засобам представлення виробничого процесу або проекту у часі є лінійний стрічковий графік – Діаграма Ганта.

Діаграма Ганта – це графік, в якому процес представлено у двох видах. У лівій частині проект представлено у вигляді списку задач (робіт, операцій) проекту в табличному виді з зазначенням назви задачі та її тривалості, а також робіт, що є її попередниками.

В правій частині діаграми Ганта розташовується шкала часу. Кожна задача проекту, а точніше її тривалість, відображається графічно, у вигляді відрізка відповідної довжини і в залежності від послідовності виконання задач.

 

Форма Відомості про задачу, що викликається подвійним натисканням мишею по рядку таблиці з назвою задачі, має вигляд:

 

Побудова календарного графіку робіт

Порядок уведення вихідних даних про задачу в таблицю подання Діаграма Ганта:

- у стовпець "Назва завдання" увести список задач;

- задати ієрархію завдань - виділити подзадачі й задати команду "На рівень нижче";

- у стовпці "Тривалість" задати час, необхідне для виконання кожної задачі з визначенням одиниць часу (годин, днів або місяців). Якщо точна тривалість завдання невідома, можна ввести після значення тривалості знак "? ", що позначити уведену величину як попередню оцінку.

- не треба для кожного завдання вводити дати в стовпчиках Початок і Закінчення. Вони будуть розраховані системою MS Project з урахуванням зв'язків між задачами;

- спланувати зв'язку між задачами, указавши номера попередників, після яких виконується дана задача відповідно до технологічного процесу.

Завдання 1. Розробка календарного плану виконання робіт проекту

1. Використовуючи подання Діаграма Ганта, ввести дані про задачі проекту та описати порядок роботи.

 

 

2. Надати побудований календарний план робіт проекту.

Питання для перевірки знань

1. Призначення структурного планування.

2. Що називається сумарною задачею (етапом) в MS Project?

3. Призначення та склад Діаграми Ганта.

4. Для чого використовується форма Відомості задачі?

5. Які вхідні дані використовуються для опису задач?

6. Як MS Project. визначає дати початку і закінчення задачі?

7. Які типи зв’язків між задачами існують в MS Project?

8. Що означає задача-попередник та як вона задається?

Лабораторна робота 3. Ресурсне планування

Мета роботи: 1. Ознайомлення з призначенням ресурсного планування.

2. Вивчення видів ресурсів в MS Project.

3. Оволодіння послідовністю проведення ресурсного планування.

4. Поняття проектного трикутника та трудовитрат.

 

Призначення ресурсного планування

В MS Project ресурсне планування - це більше трудомісткий процес у порівнянні із плануванням задач, і зв'язано це не тільки з тим, що розподіл ресурсів може впливати на строки і якість виконання робіт. В MS Project вартість окремих задач і загальна вартість проекту прямо залежать від тих даних, які вводяться користувачем у план проекту на етапі ресурсного планування.

Ресурси використаються в проекті в тих випадках, коли потрібно:

· контролювати обсяг виконаної роботи й кількість використаних матеріалів;

· контролювати завантаження ресурсів;

· вести облік витрат на ресурси;

· забезпечити повний облік витрат по проекті й прозорість проекту.

Види ресурсів

За безпосереднє виконання задач проекту відповідають ресурсы, призначені цим задачам. Ресурсами в MS Project є люди, устаткування й матеріали, що використовуються для виконання задач проекту. Ресурси поділяються на два типи: трудові та матеріальні. Люди й устаткування, що використовуються для виконання робіт, відносяться до трудових ресурсів. Комплектуючі, енергоносії та інші матеріали - до матеріальних ресурсів.

Послідовність проведення ресурсного планування

Планування ресурсів в MS Project можна зробити у два етапи: уведення даних про ресурси й призначення ресурсів задачам.

 
 

Етап 1. Введення даних про ресурси здійснюється за допомогою Аркуша ресурсів або форми Відомості про ресурс.

а) в подання Аркуш вводяться значення наступних параметрів:

- назва й тип ресурсу;

- одиниці виміру кількості матеріальних ресурсів;

- алфавітно-цифровий код для ресурсів, що володіють загальними атрибутами. По цих кодах можна групувати, фільтрувати або сортувати ресурси, формуючи структуру, найбільш зручну для перегляду відомостей про ресурси;

- максимальне число одиниць для трудового ресурсу, тобто кількість робочого часу, протягом якого ресурс буде зайнятий виконанням завдань проекту. Максимальне число одиниць виражається у відсотках або відносних одиницях. Якщо ресурс зайнятий у проекті весь свій робочий час, максимальне число одиниць установлюється равним 100% або 1. При частковій зайнятості ресурсу встановлюється інше значення, наприклад 30% (0,3) або 80% (0,8);

б) за допомогою форми Відомості про ресурс (подвійний щиглик миші по рядку з назвою ресурсу на Аркуші ресурсів) можна задати для трудових ресурсів персональний робочий час. Наприклад, деякі зі співробітників працюють за сумісництвом і можуть брати участь у проекті тільки в деякі дні тижня або не весь робочий день. Крім того, деякі співробітники можуть знаходитися у відпустці протягом деякого періоду здійснення проекту.

Щоб це врахувати необхідно:

1. Задати календар ресурсу на вкладці Робочий час

За замовчуванням в MS Project уважається, що всі співробітники працюють за основним календарем проекту, обраному при визначенні проекту. Однак часто окремі співробітники або навіть цілі відділи мають власний календар. Використання календаря проекту дозволяє встановлювати стандартний і неробочий час, а також робочі й неробочі дні для всіх ресурсів, що беруть участь у виконанні проекту. Стандартний календар, настроєний на 40-годинний робочий тиждень із понеділка по п'ятницю включно. Час роботи з 9:00 до 18:00 з годинною перервою на обід.

2. Ввести інформацію про доступність ресурсу на вкладці Загальні діалогового вікна Відомості про ресурс в таблицю Доступність ресурсу в лівому нижньому куті діалогового вікна.

Таблиця складається із трьох полів. У поле Доступно із вводиться дата введення ресурсу в проект, у поле Доступно до - дата виведення ресурсу із проекту, у поле Одиниці - максимальний відсоток завантаження ресурсу за період між зазначеними датами.

За замовчуванням значенням першого і другого полів є НД, а одиниці завантаження рівними 100 %.

 

Етап 2. Призначення задачі ресурсів

Задачам необхідно призначати ресурси, які повинні відповідати за виконання цих задач. Призначення ресурсів також допомагає визначити, скільки часу піде на виконання задачі та (якщо відслідковуються витрати) яких це потребує витрат. Ресурсом може бути одна людина, універсальний ресурс, що може бути замінений пізніше, група людей (наприклад, програмістів), компонент устаткування (наприклад, піднімальний кран або комп'ютер) або матеріал, що витрачає в процесі виконання завдання.

Призначення задачі ресурсам відбувається у поданні Діаграма Ганта:

· подвійним щигликом на назві задачі необхідно викликати форму Відомості про задачу;

· на вкладці Ресурси задати у графі Назва ресурсу за допомогою списку, що випадає, ресурси на дану задачу;

· у графі Одиниці для трудового ресурсу ввести число одиниць призначення - це час, що ресурс приділяє конкретній задачі проекту. Ресурс може бути призначений задачу на весь свій робочий час (повна зайнятість - 100%) або на частину часу (часткова зайнятість - наприклад 20%; інший час буде доступно для інших призначень).

Для матеріальних ресурсів у графі Одиниці необхідно вказати кількість ресурсу в заданих одиницях виміру.

 

Завдання 2. Ресурсне планування

1. Додавання ресурсів у проект

Створіть список ресурсів (виконавці, устаткування й матеріали), використовуваних для виконання завдань у проекті.

· у меню Вид виберіть команду Аркуш ресурсів;

· у меню Вид виберіть команди Таблиця й Введення;

· у поле Назва ресурсу введіть назву ресурсу. Назви ресурсів не можуть містити квадратні дужки ([ ]), крапки з комою (;) або коми (,);

· якщо потрібно вказати групи ресурсів, у поле Група, що відповідає даному ресурсу, уведіть назву групи;

· задайте тип ресурсу.

Ø щоб вказати, що даний ресурс є трудовим, у поле Тип виберіть Трудовий;

Ø щоб вказати, що даний ресурс є матеріальним, у поле Тип виберіть Матеріальний;

· у поле Одиниці виміру матеріалів уведіть найменування одиниці виміру для даного ресурсу (наприклад, метри, тонни або ящики);

· у поле Макс. одиниці для даного ресурсу введіть сумарну кількість одиниць доступності даного ресурсу.

Призначення розкладу роботи трудовим ресурсам у діалоговому вікні Відомості про ресурс:

· персональний час роботи задайте в вкладці Робочий час;

· настроювання доступності ресурсу в таблиці Доступність ресурсу в лівому нижньому куті діалогового вікна Відомості про ресурс вкладки Загальні. У поле Доступно із введіть дату введення ресурсу в проект, у поле Доступно до - дату виведення ресурсу із проекту, у поле Одиниці - максимальний відсоток завантаження ресурсу за період між зазначеними датами.

3. Призначення ресурсів завданням

В меню Вид виберіть подання Діаграма Ганта:

· в полі Назва задачі виберіть задачу, якій потрібно призначити ресурс;

· натисніть кнопку Призначити ресурси або подвійним щигликом викличте форму Відомості про завдання;

· розкрийте вкладку Ресурси й в полі Назва ресурсу послідовно виберіть зі списку необхідні ресурси, а в полі Одиниці задайте число одиниць призначення ресурсу на конкретні задачі.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 564. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия