Студопедия — ПСИХОЛОГІЯ СПОРТУ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ПСИХОЛОГІЯ СПОРТУ






НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ МАТЕРІАЛ ДЛЯ САМОСТІЙНОГО ОПРАЦЮВАННЯ

З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

ПСИХОЛОГІЯ СПОРТУ

 

 

Самостійне заняття № 1.

Тема: Мотиви і мотивація спортивної діяльності.

 

Мотив і мотивація, класифікація потреб особистості, мотиви поведінки особистості

У поведінці людини є дві функціонально взаємозалежні сторони: спонукальна й регуляторна. Спонукання забезпечує активізацію й спрямованість поведінки, а регуляція відповідає за те, як воно складається від початку й до кінця в конкретній ситуації. Психічні процеси, явища й стани: відчуття, сприйняття, пам'ять, уява, увага, мислення, здатності, темперамент, характер, емоції - все це забезпечує в основному регуляцію поводження. Що ж стосується його стимуляції, або спонукання, то воно пов'язане з поняттями мотиву й мотивації. Ці поняття містять у собі уявлення про потреби, інтереси, цілі, наміри, прагнення, спонукання, наявні у людини, про зовнішні фактори, які змушують його поводитися певним чином. про керування діяльністю в процесі її здійснення й багато про що іншому. В психології для опису й пояснення спонукальних моментів у поводженні людини, самими загальними, основними є поняття мотивації й мотиву. Розглянемо їх.

Термін «мотивація» представляє більш широке поняття, чим термін «мотив».

Мотивація - сукупність мотивів, що спонукають людину до активної діяльності. Мотивація визначає лінію поведінки людини у той час як мотив зумовлює лише окремі вчинки.

Мотивація, визначається як сукупність причин психологічного характеру, що пояснюють поведінку людини, його початок, спрямованість й активність.

Будь-яка форма поведінки може бути пояснена як внутрішніми, так і зовнішніми причинами. У першому випадку в якості вихідного й кінцевого пунктів пояснення виступають психологічні властивості суб'єкта поведінки, а в другому — зовнішні умови й обставини його діяльності. У першому випадку говорять про мотиви, потреби, мети, намірах, бажаннях, інтересах і т.п., а в другому — про стимули, що виходять зі сформованої ситуації.

Мотивація пояснює цілеспрямованість дії, організованість і стійкість цілісної діяльності, спрямованої на досягнення певної мети.

Мотив на відміну від мотивації - це те, що належить самому суб'єктові поводження, є його стійкою особистісною властивістю, що зсередини спонукує до здійснення певних дій. Мотив - спонука людини до дії, пов'язана з задоволенням тих чи інших потреб.

Мотив також можна визначити як поняття, що в узагальненому виді представляє безліч диспозицій.

Із всіх можливих диспозицій найбільш важливої є поняття потреби. Потреба - Основне джерело активності людини і тварини. Внутрішній стан нужди, що виявляється в залежності від конкретних умов існування.

Потреба як стан особистості завжди пов'язана з наявністю в людини почуття незадоволеності, пов'язаного з дефіцитом того, що потрібно (звідси назва «потреба») організму (особистості).

Потреби є у всіх живих істот, і цим живаючи природа відрізняється від неживої. Іншою її відмінністю, також пов'язаним з потребами, є вибірковість реагування живого саме на те, що становить предмет потреб, тобто на те, чого організму в цей момент часу не вистачає. Потреба активізує організм, стимулює його поводження, спрямоване на пошук того, що потрібно. Вона як би веде за собою організм, приводить у стан підвищеної збудливості окремі психічні процеси й органи, підтримує активність організму доти, поки відповідний стан потреби не буде повністю задоволено.

Кількість й якість потреб, які мають живі істоти, залежить від рівня їхньої організації, від образа й умов життя, від місця, займаного відповідним організмом на еволюційних сходах. Найменше потреб у рослин, які мають нестаток в основному тільки в певних біохімічних і фізичних умовах існування. Найбільше різноманітних потреб у людини, у якого, крім фізичних й органічних потреб, є ще матеріальні, духовні, соціальні (останні являють собою специфічні потреби, пов'язані зі спілкуванням і взаємодією людей один з одним). Як особистості люди відрізняються друг від друга розмаїтістю наявних у них потреб й особливим сполученням цих потреб.

Основні характеристики людських потреб - сила, періодичність виникнення й спосіб задоволення. Додатковою, але досить істотною характеристикою, особливо коли мова йде про особистості, є предметний зміст потреби, тобто сукупність тих об'єктів матеріальної й духовної культури, за допомогою яких дана потреба може бути задоволена.

Виділяють п'ять рівней потреб:

1) фізіологічні потреби (голод, спрага, холод);

2) потреби у безпеці (захист від страждань, болю, невлаштованість);

3) потреба у соціальних зв'язках (потреба у любові, довірі тощо),

4) потреба самоповазі (признання, схвалювання, досягнення, задоволена самооцінка),

5) потреба самоактуалізації або розвитку (потреба у розумінні власного шляху, реалізації своїх можливостей);

Друге після потреби по своєму мотиваційному значенню поняття —ціль. Ціллю називають той безпосередньо усвідомлюваний результат, на який у цей момент спрямоване дія, пов'язане з діяльністю, що задовольняє актуалізовану потребу. Якщо всю сферу усвідомлюваного людиною в складній мотиваційній динаміці його поводження представити у вигляді своєрідної арени, на якій розвертається барвистий і багатогранний спектакль його життя, і допустити, що найбільше яскраво в цей момент на ній освітлене то місце, що повинне приковувати до себе найбільша увага глядача (самого суб'єкта), те це й буде мета. Психологічно ціль є той мотиваційно-спонукальний зміст свідомості, що сприймається людиною як безпосередній і найближчий очікуваний результат його діяльності.

Чим більше в людини різноманітних мотивів, потреб і цілей, тим більше розвинутою є його мотиваційна сфера.

Крім мотивів, потреб і цілей як спонук людської поведінки розглядаються також інтереси, завдання, бажання й наміри. Поширеними мотивами поведінки людини є інтереси - стійке, вибіркове, емоційно забарвлене прагнення особистості, пов'язане з проявом пізнавальних потреб. Інтереси пов'язані з потребами та до них не зводяться.

Інтересу відповідає особливий вид діяльності, що називається орієнтовно-дослідницьким. Чим вище на еволюційних сходах стоїть організм, тим більше часу займає в нього даний вид діяльності й тем досконаліше її методи й засоби. Вищий рівень розвитку такої діяльності, наявний тільки в людини, - це наукові й художньо-творчі вишукування.

Завдання як приватний ситуаційно-мотиваційний фактор виникає тоді, коли в ході виконання дії, спрямованого на досягнення певної мети, організм натрапляє на перешкоду, який необхідно перебороти, щоб рухатися далі. Та саме завдання може виникати в процесі виконання всіляких дій і тому так само неспецифічні для потреб, як й інтерес.

Бажання й наміри —такі, що швидко виникають й досить часто підміняють один одного мотиваційні суб'єктивні стани, які відповідають умовам, що змінюються, при виконання дії.

Інтереси, завдання, бажання й наміри хоча й входять у систему мотиваційних факторів, беруть участь у мотивації поводження, однак виконують у ній не стільки спонукальну, скільки інструментальну роль. Вони більше відповідальні за стиль, а не за спрямованість поводження.

Мотивація поведінки людини може бути свідомою й несвідомою. Це означає, що одні потреби йцілі, що управляють поведінкою людини, нею усвідомлюються, інші ні.

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 496. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Случайной величины Плотностью распределения вероятностей непрерывной случайной величины Х называют функцию f(x) – первую производную от функции распределения F(x): Понятие плотность распределения вероятностей случайной величины Х для дискретной величины неприменима...

Схема рефлекторной дуги условного слюноотделительного рефлекса При неоднократном сочетании действия предупреждающего сигнала и безусловного пищевого раздражителя формируются...

Уравнение волны. Уравнение плоской гармонической волны. Волновое уравнение. Уравнение сферической волны Уравнением упругой волны называют функцию , которая определяет смещение любой частицы среды с координатами относительно своего положения равновесия в произвольный момент времени t...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия