Студопедия — Поняття про емоції в спорті..
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Поняття про емоції в спорті..






Впевненість спортсмена у власних силах чи сумніви у своїх здібностях, радість перемоги чи засмучення після невдалого виступу, палка відданість вибраному виду спорту чи відраза до фізичних навантажень - це все безпосередні форми переживання, емоції, що виникають у спортсмена в процесі спортивної діяльності.

Під спортивними почуттями розуміють різноманітні переживання, у яких відбивається ставлення спортсмена до подій, результатів, оточення тощо - всього, що має безпосереднє відношення до його спортивної діяльності.

Спортивні емоции - реакції спортсмена на вплив внутрішніх і зовнішніх подразників виникаючих в процесі спортивної діяльності, що мають яскраво виражену суб'єктивну забарвленність.

Емоції та почуття спортсмена - важливий фактор у боротьбі за високі спортивні результати. Вони створюють необхідний фон для систематичної багаторічної роботи з метою досягти високого рівня фізичної досконалості.

Зміст спортивних емоцій може бути різним, бо спортсмен постійно перебуває у сфері різноманітних взаємовідносин. Загальна ознака для всіх емоцій - їх суб'єктивний характер. Це означає, що емоції завжди відбивають особисте ставлення спортсмена до тих чи інших явищ. Разом з тим характер переживань залежить від переконань, потреб, інтересів, нахилів, ідеалів тощо. емоції не виникають самі по собі, вони є своєрідною формою відображення дійсності в процесі активної взаємодії спортсмена з навколишнім середовищем. Вони виникають і розвиваються в умовах спортивної діяльності, впливають на неї і постійно супроводжують спортивну боротьбу.

В умовах спортивної діяльності емоції і почуття завжди виступають в єдності з пізнавальними психічними процесами. Вони викликаються актуалізованими образами і думками, тим що спортсмен відчуває, сприймає, уявляє, про що думає. Разом з тим характер переживань спортсмена не може бути зведений лише до функції пізнавальних процесів.

За своєю психологічною структурою більшість переживань юних спортсменів мають вигляд емоційних станів і емоційних властивостей особистості.

Емоційні стани це стани що на певний період забарвлюють всю психічну діяльність юного спортсмена і виступають у вигляді настрою і афективних станів. Н астрій – це своєрідний психологічний фон, на якому відбувається свідома діяльність спортсмена у ньому проявляється загальний емоційний стан юного спортсмена Настрій спортсмена при регулярних спортивних тренуваннях характеризується стійкістю і чітко фіксованою спрямованістю. Він об'єднує в собі приємне, бадьоре, діяльне самопочуття або, навпаки, погане, мляве, дратівливе, що завжди має свою причину. Завдання тренера полягає в тому, щоб своєчасно усунути причини, які викликають небажаний настрій. Для цього треба знати поведінку спортсмена не тільки під час тренувальних занять, а й у побуті.

Настрій часто зумовлюється зовнішніми впливами чи випадковими обставинами, які, на перший погляд, не мають ніякого відношення до самопочуття. Ці причини спортсмен може сам не помічати і не усвідомлювати (наприклад, непомітні порушення функцій окремих систем організму).

Значною мірою на настрій впливають особливості темпераменту і характеру спортсмена. Тому майже неможливо створити умови для доброго настрою у всіх членів команди. Проте можна перебороти негативні прояви настрою у кожного юного спортсмена. Загальною психологічною умовою переборення негативного настрою є тверезий, всебічний аналіз психічного стану і пошуки причин появи астенічних емоцій. Критичне ставлення до своєї поведінки може сприяти виникненню позитивного настрою.

Важливий спосіб усунення негативних форм настрою - турбота про зміцнення морально-вольових якостей особистості, а також створення нормальних умов тренування і відпочинку.

На уроках фізичного виховання у школі настрій учнів створюється передусім організацією самого навчального процесу. Неабияке значення мають також відносини між учителем і учнем, педагогічний такт учителя.

Афективні стани у юних спортсменів звичайно проявляються у поступовому наростанні емоційного напруження при виконанні складних тренувальних завдань, а також під час переборювання перешкод підвищеної складності. На відміну від настрою ці стани завжди мають якесь завершення: це радість юного спортсмена, якщо він добре справився з наміченим планом спортивного тренування, успішно виступив у важких змаганнях; або глибоке незадоволення.

У складних умовах тренувальних занять і особливо під час відповідальних змагань виникають так звані стресові стани. Стрес – це такий емоційний стан, що спричинився несподіваною та напруженою обстановкою. Основним механізмом стресового стану у спортсменів є підвищене напруження певних структур мозку, що забезпечують цілеспрямовану і доцільну поведінку.

За своїм характером і змістом психічний стрес - складне явище, що виникає в ділянці емоційної сфери людини. У його перебігу виділяють три етапи: реакцію тривоги, що спричинюється недостатньою пристосованістю організму до наступної боротьби з труднощами; стадією резистентності(опірність), під час якої створюються оптимальні умови для успішного подолання труднощів; і стадію виснаження, коли гранично послабляються захисні механізми. Стресові стани у різних спортсменів проходять по-різному. Це залежить від рівня фізичної і психологічної підготовки спортсмена, його вміння швидко орієнтуватись в обстановці, індивідуальних і характерологічних особливостей, досвіду поведінки в загострених ситуаціях.

Емоційні властивості характеризують перебіг емоцій особистості юного спортсмена. Вони виступають в напрузі та її вирішенні, розглядаються як позитивні негативні та невизначені, характеризуються полярністю Зрозуміло, ці властивості впливають на різні прояви психіки спортсменів і на спортивну діяльність.

Емоції юних спортсменів можна поділити на дві групи: стенічні і астенічні. Стенічні емоції значно підвищують рівень прояву всіх фізичних якостей і насамперед сили і швидкості. Під впливом цих емоцій точніше формуються рухові навички. Астенічні емоції досить різко знижують психофізіологічний потенціал юного спортсмена.

Позитивна оцінка виступів спортсменів, як правило, викликає у них стенічні емоції. Осудження ж, навіть незначні за своїм характером, призводять до виникнення у юних спортсменів досить глибоких астенічних емоцій. Систематична практика успішного подолання внутрішніх перешкод різного ступеня складності сприяє тому, що у юного спортсмена в основному виникають стенічні емоції, він стає впевненішим у своїх діях, більш рішучим.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 633. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Особенности массовой коммуникации Развитие средств связи и информации привело к возникновению явления массовой коммуникации...

Тема: Изучение приспособленности организмов к среде обитания Цель:выяснить механизм образования приспособлений к среде обитания и их относительный характер, сделать вывод о том, что приспособленность – результат действия естественного отбора...

Тема: Изучение фенотипов местных сортов растений Цель: расширить знания о задачах современной селекции. Оборудование:пакетики семян различных сортов томатов...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия