Студопедия — Організація діяльності федерацій з видів спорту
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Організація діяльності федерацій з видів спорту






1. Основі формування федерацій.

2. Функції федерації.

3. Порядок утворення та ліквідування суспільних об’єднань фізкультурно-спортивної спрямованості.

Суспільні об'єднання в умовах ринкової економіки грають важливу соціально-економічну роль, оскільки служать засобом захисту інтересів громадян. Тому не випадкове право громадян на об'єднання закріплено в Конституції України.

Під суспільним об'єднанням, згідно Закону «О суспільних об'єднаннях», розуміється добровільне, самоуправляемое, некомерційне формування, створене за ініціативою громадян, що об'єдналися на основі спільності інтересів для реалізації загальних цілей, вказаних в статуті суспільного об'єднання.

Діяльність суспільних об'єднань базується на принципах добровільності, рівноправ'я членів і інших учасників об'єднання, самоврядування, законності, гласності.

Спортивна федерація – це засноване на членстві суспільне об'єднання. В даний час функціонує велика кількість суспільних об'єднань фізкультурно-спортивної спрямованості, які грають важливу роль в розвитку спорту і вносять істотний внесок до організації масового фізкультурно-спортивного руху. Діяльність суспільних об'єднань фізкультурно-спортивної спрямованості регулюється Законамі «О суспільних об'єднаннях» і «Про некомерційні організації».

Право громадян на створення суспільних об'єднань реалізується як безпосередньо шляхом об'єднання фізичних осіб, так і через юридичних осіб – суспільні об'єднання. Створювані громадянами суспільні об'єднання можуть реєструватися в порядку, передбаченому Законом «О суспільних об'єднаннях», і набувати прав юридичної особи або функціонувати без державної реєстрації і придбання прав юридичної особи. Спортивні федерації (союзи, асоціації) відносяться до основних видів суспільних об'єднань фізкультурно-спортивної спрямованості. Разом з федераціями і союзами по олімпійським видам спорту, які визнані Олімпійським комітетом, є велика група федерацій і союзів по неолімпійським видам спорту.

Утворення об'єднання фізкультурно-спортивної спрямованості здійснюється особами, іменованими засновниками. Ними є фізичні особи і юридичні особи – суспільні об'єднання, що скликали з'їзд або загальні збори, на яких приймається статут суспільного об'єднання, формуються керівні і контрольно-ревізійні органи.

Засновники суспільного об'єднання – фізичні і юридичні особи – мають рівні права і несуть рівні обов'язки. Членами суспільного об'єднання є фізичні особи і юридичні особи – суспільні об'єднання, зацікавленість яких в сумісному вирішенні завдань даного об'єднання, відповідно до норм його статуту оформляється відповідними індивідуальними заявами або документами, що дозволяють враховувати кількість членів суспільного об'єднання в цілях забезпечення їх рівноправ'я як членів даного об'єднання. Члени суспільного об'єднання – мають право обирати і бути вибраними в керівні і контрольні ревізійні органи даного об'єднання відповідно до його статуту.

Члени суспільного об'єднання мають права і несуть обов'язки відповідно до вимог норм статуту суспільного об'єднання і у разі недотримання вказаних вимог можуть бути виключені з суспільного об'єднання в порядку, вказаному в статуті.

До засновників і членів суспільного об'єднання пред'являється ряд вимог. Законом встановлюється, що засновниками і членами суспільних об'єднань можуть бути громадяни, що досягли 18 років, і юридичні особи – суспільні об'єднання.

Суспільні об'єднання створюються в одній з організаційних форм, встановлених законом, за ініціативою їх засновників – не менше трьох фізичних осіб. До складу засновників разом з фізичними особами можуть входити юридичні особи – суспільні об'єднання. Органи державної влади і органи місцевого самоврядування не можуть бути засновниками або членами суспільних об'єднань.

Створення суспільного об'єднання фізкультурно-спортивної спрямованості може здійснюватися трьома способами.

Перший спосіб – без державної реєстрації створюваної спортивної організації шляхом ухвалення засновником власного рішення про створення спортивної організації у формі суспільного руху.

Другий спосіб – з державною реєстрацією спортивної організації. Державна реєстрація спортивної організації у формі суспільного об'єднання дозволяє институционализировать його, тобто придбати права юридичної особи зі всіма витікаючими з цього наслідками.

Третій спосіб – спортивна організація може також функціонувати і на правах структурного підрозділу іншої організації. В цьому випадку вона також не реєструється в органах юстиції і, відповідно не набуває прав юридичної особи.

Рішення про створення суспільного об'єднання, про затвердження його статуту і формування керівних і контрольно-ревізійного органів приймається на з'їзді або загальних зборах. З моменту ухвалення вказаних рішень суспільне об'єднання вважається створеним: здійснює свою статутну діяльність, набуває прав, за винятком прав юридичної особи. Правоздатність суспільного об'єднання як юридичної особи виникає з моменту державної реєстрації даного об'єднання.

Суспільне об'єднання, що є юридичною особою, може мати у власності земельні ділянки, будівлі і інше господарське майно. Джерелом формування майна суспільного об'єднання є:

1. Вступні і членські внески.

2. Добровільні внески і пожертвування.

3. Надходження від заходів, що проводяться.

4. Доходи від підприємницької і зовнішньоекономічної діяльності.

5. Інші надходження.

Доходи від підприємницької діяльності суспільних об'єднань не можуть перерозподілятися між членами цих суспільних об'єднань.

Успішне керівництво будь-яким комплексним підприємством, наприклад, таким, як федерація по виду спорту, залежить від розвитку структури, що має раціональну основу, і застосування чітких організаційних принципів.

Розглядаючи варіант своєї оптимальної структури, федерація повинна спочатку розглянути основні цілі організації. Кожна федерація повинна прагнути забезпечити:

1) проходження встановленим цілям і нормативам;

2) виконання зобов'язань перед іншими організаціями;

3) послідовність в наданні якісних послуг;

4) розумне і ефективне фінансування адміністративної діяльності.

Основне джерело доходу для багатьох федерацій складають внески і мита. До них відносяться:

1) реєстраційні внески для спортсменів;

2) вступні внески для клубів;

3) внески для спортсменів, які міняють клуб;

4) внески для клубів, провідних змагання на запрошення;

5) внески для спортсменів, що мають індивідуальний спонсорський контакт;

6) членські внески.

Комерційна діяльність федерації здійснюється по двох напрямах.

1. Змагання. Проведення привабливих, високого рівня змагань не тільки відповідає головному завданню спортсменів – брати участь в змаганнях, але і надає можливості для отримання доходів. Джерела отримання доходів включають: заявочні внески; продаж квитків; продаж програм, продуктів харчування і торгівлю різними предметами; спонсорство; продаж прав на радіо і телетрансляцию.

2. Ліцензування. Одній з програм отримання доходів, є ліцензування спортсмена, продукту або команди. Ліцензування – це процес, в ході якого власник якої-небудь власності дає іншій особі право використання цієї власності на певний період часу разом з яким-небудь продуктом.

Уміла робота з суспільними фізкультурними кадрами, постійна увага до їх діяльності і своєчасне надання допомоги є заставою успішної і плідної роботи колективу фізкультури спортивного клубу. Підготовка і підвищення кваліфікації суспільних фізкультурних кадрів здійснюється:

1) на короткострокових і таких, що постійно діють семінарах, курсах, в школах, організовуваних радами колективів фізичної культури, правліннями спортивних клубів, радами ДСО і відомств без відриву від роботи або навчання;

2) на семінарах міського (районного) спорткомитета, що постійно діють;

3) на семінарах з відривом від виробництва до 8 днів, переважно для сільських колективів фізичної культури;

4) у спортивних секціях колективів фізичної культури і спортивних клубах, в спортивних школах всіх типів в процесі учбово-тренувальних занять;

5) у вищих і середніх учбових закладах, училищах профтехобразования на основі учбових і фізкультурних занять по фізичному вихованню і занять в спортивних секціях [].

 

 







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1534. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Методика обучения письму и письменной речи на иностранном языке в средней школе. Различают письмо и письменную речь. Письмо – объект овладения графической и орфографической системами иностранного языка для фиксации языкового и речевого материала...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

ТЕРМОДИНАМИКА БИОЛОГИЧЕСКИХ СИСТЕМ. 1. Особенности термодинамического метода изучения биологических систем. Основные понятия термодинамики. Термодинамикой называется раздел физики...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия