Студопедия — Вимоги до безпечності матеріалів целюлозно-паперового виробництва
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Вимоги до безпечності матеріалів целюлозно-паперового виробництва






Необхідність виходу і розширення позицій кожної з країн, в тому числі і України на розвинуті ринки, визначають вимоги до безпечності матеріалів целюлозно-паперового виробництва та виробів на їхній основі.

Ці вимоги повинні бути розроблені з метою:

- захисту життя і здоров'я населення;

- охорони довкілля;

- життя або здоров'я тварин і рослин;

- попередження дій, що вводять в оману споживачів.

До переліку продукції ЦПВ повинні бути занесені види продукції - шкідливі і потенційно небезпечні для споживачів, визначені мінімально необхідні вимоги, що забезпечують хімічну безпечність.

Один з видів продукції, що входить до цього переліку, білена целюлоза, а вимоги хімічної безпечності визначено показником - органічно зв'язаний хлор.

Відомо, що для виробництва високоякісних видів паперу для виготовлення конкурентоспроможної і сучасного дизайну поліграфічної продукції, в тому числі шкільних підручників, зошитів тощо, використовують целюлозу або деревну масу, які пройшли стадію вибілювання — технологічний процес, під час якого за рахунок видалення з них або руйнування фарбувальних речовин підвищують ступінь білості матеріалу.

Для таких видів продукції білість паперу є важливим показником якості, оскільки текст, креслення, малюнок, що надруковані або виконані за допомогою рейсфедера (пера), в залежності від білості паперу більше чи менше контрастують з поверхнею паперового аркуша. Цим, значною мірою, визначаються споживчі властивості і цінність паперу.

Для досягнення високої білості застосовують хімічне вибілювання волокнистих напівфабрикатів для виробництва паперу або картону з використанням хлору та його сполук.

За останні двадцять років минулого століття вчені звернули увагу громадськості на проблему токсичності вибіленої за допомогою хлору целюлозно — паперової продукції. Ряд розвинених країн висувають сьогодні жорсткі вимоги щодо захисту природного середовища, в тому числі здоров’я людей, проти забруднення стоками целюлозно — паперових виробництв, особливо стоками вибілювальних цехів, що містять велику кількість токсичних органічних сполук хлору. Останнім часом з’явилася нова екологічна небезпека — новий клас ксенобіотичних сполук — клас діоксинів (найбільш токсичних представників хлорорганічних сполук), відкритих за допомогою хромато-масспектрометричної аналітичної техніки.

Поліхлоровані дібензо-n-діоксини (РСДД) та дібензофурани (РСДФ) частіше називають просто діоксинами, не дивлячись на те, що це дві окремі групи сполук подібної дії.

Діоксини — ліпофільні сполуки, з низькою розчинністю у воді, відносно стійкі до дії на них кислот, а також окислювачів та відновлювачів.

Встановлено 75 різних РСДД та 135 РСДФ, тобто 210 різних хімічних сполук, що відносяться до класу поліхлорованих дібензо-n-діоксинів та дібензофуранів.

Окрім вищеназваних, визначено понад 1000 різних органічних сполук хлору, що не відносяться до вищеозначеної групи, але також є небезпечними для здоров’я людини і навколишнього природного середовища.

Тому цілий ряд країн і, в першу чергу, Швеція, Фінляндія, Німеччина, Франція, країни Північної Америки, визначили особливі вимоги до забруднення середовища стічними водами целюлозно — паперової промисловості та залишками органічних сполук галогенів у біленій целюлозі, що використовується у виробництві продукції для упакування продуктів харчування та контактує з організмом людини, особливо дітей.

Чисельними роботами з застосуванням сучасних методів досліджень встановлено, що папір і картон, виготовлений з такої целюлози або деревної маси, містять значну кількість токсичних сполук органічно зв’язаного хлору-діоксинів, які негативно впливають на організм людини, особливо дитини, і викликають найбільше занепокоєння. Показник наявності органічних сполук хлору в целюлозно — паперовій продукції використовують в деяких країнах для оцінки її якості за ступенем токсичності та безпеки використання.

В Швеції, наприклад, введено показник АОХ, що характеризує повну кількість органічно зв’язаного хлору, яка може бути адсорбована активованим вуглецем з води. Згідно з вимогами щодо захисту довкілля маса АОХ в 1 т абсолютно сухої вибіленої целюлози не повинна перевищувати 1,5 кг, в 1 т паперу — 0,01-0,02 кг і в стоках — 0,10 мг/дм3. Новітні технології вибілювання повинні забезпечувати такі умови, за яких утворення діоксинів зведено до мінімуму.

Діоксини — рукотворні сполуки, які синтезуються з застосуванням хлору і його похідних, мають токсичність в один мільйон разів більше, ніж у ціаністого калію. До цього слід додати, що діоксини накопичуються в організмі і сприяють розвитку захворювань шкіри і раку, руйнують імунну систему.

У зв’язку з цим економічно розвинені країни впроваджують технології без використання хлору або його сполук у процесах вибілювання волокнистих напівфабрикатів, що дає змогу отримувати екологічно безпечні целюлозу або деревну масу і забезпечувати необхідний рівень чистоти паперу, картону, виробів на їхній основі і навколишнього середовища.

Особливо важливим є використання вільної від хлорорганічних сполук целюлози і паперу з неї для виготовлення шкільних підручників, зошитів, інших навчальних посібників, насамперед для дітей молодших класів.

Проблема діоксинів вимагає від целюлозно — паперової промисловості значних капітальних витрат на безхлорне вибілювання волокнистих напівфабрикатів і очищення стоків. Проблема, без сумніву, буде вирішена і всі волокнисті компоненти для виробництва паперу будуть вільні від хлору.

На паперових фабриках у світі постійно удосконалюють композицію для покращення якості паперу як за фізичними показниками і зовнішніми виглядом, так і з метою зниження його вартості.

Сульфатна технологія є вірогідним переможцем традиційної боротьби з сульфітною. Виробники сульфітної целюлози очікували нового буму, пов’язаного з проблемами діоксинів, але сучасні технологічні досягнення свідчать про можливість виробництва безхлорної або навіть вільної від хлорних сполук сульфатної целюлози достатньої білості.

Екологічні проблеми, особливо зростаючий попит на безхлорні волокнисті напівфабрикати і вторинне волокно підвищують міжнародний інтерес до галузі. Є очевидним, що період швидких перемін в технології і на ринках — попереду. Так, на кінець 20-го століття у Швеції підприємство АСПА вже випускало безхлорну целюлозу з хвойної деревини для виробництва паперу. Деякі виробники паперу пропонують вже тепер безхлорну продукцію для традиційно таких виробів, як ділові папери і книжки, до яких розробляються відповідні вимоги. У випадку зниження високого ступеня білості, що є дуже можливим сьогодні з причин розуміння виробниками взаємозв’язку ступеня вибілювання з забрудненням навколишнього середовища, ці вироби будуть базуватись на тих видах целюлози, які могли б мати ступінь білості на рівні 80% і вище без застосування матеріалів з хлором. З застосуванням сучасних технологій цими волокнистими матеріалами можуть бути деревна маса, білена хімікотермомеханічна маса (БХТММ) і сульфітна целюлоза, вибілені перекисом водню.

Важливим компонентом в композиції паперу може бути сульфітна целюлоза з м’яких порід деревини за ступеня білості 82-85%. Інші складові композиції можуть бути визначені з врахуванням специфіки ПРМ, призначення і властивостей готової продукції, а саме:

ü підвищена механічна міцність — безхлорна крафтцелюлоза з хвойних порід деревини, БХТММ з деревини ялини;

ü підвищена пухкість — деревна маса, безхлорна целюлоза, БХТММ;

ü підвищена непрозорість — безхлорна сульфітна целюлоза з високим ступенем білості, БХТММ з листяних порід деревини (осики), деревна маса з осики, мінеральні наповнювачі.

На сучасному етапі розвитку людства не існує будь-яких перешкод для розроблення безхлорних альтернатив для виробництва існуючих сьогодні видів паперу без деревної маси. Іншими словами, папір для друку, коли для його виготовлення застосовуються безхлорні волокнисті напівфабрикати, безумовно, є більш екологічно чистою продукцією, ніж папір з вибіленої хлором волокнистої сировини.

Структурно — фізичні властивості такої целюлози забезпечують виготовлення паперу з високим комплексом механічних, друкарських властивостей і технологічності перероблення, які не поступаються за своїм рівнем показникам якості паперу з целюлози, в технології вибілювання якої використовується хлор та сполуки на його основі.

Папір з білістю більше 90% забезпечує контрастність зображення, а поліграфічні вироби на його основі виглядають більш естетично. Однак, в Європі та і в Україні, прийшли до висновку, що папір для виготовлення книжок повинен мати білість значно нижче від 90%. Це обґрунтовано тим, що книжки на папері з високою білістю важко читати.

Вірогідно, що екологічні обставини будуть сприяти зростанню обсягів використання макулатури в секторі виробництва паперу для друку. Цьому сприятимуть також розроблення і впровадження новітніх технологій знебарвлення вторинної сировини та вибору наповнювачів, забезпечуючи підвищення потенціалу і обсягів утилізації макулатури за збереження вимог якості.

Враховуючи вищенаведене, для виробництва шкільних підручників і зошитів пропонується використовувати папір, виготовлений саме з такої екологічно чистої целюлози, в технології отримання і вибілювання якої відсутні хлор та його сполуки.

Так, згідно з розділом IV, стаття 15 спеціального технічного регламенту РФ «Підтвердження відповідності продукції і процесів ЦПВ» білена целюлоза підлягає обов'язковому підтвердженню відповідності у формі обов'язкової сертифікації, а показником, що характеризує хімічну безпеку, – органічно зв'язаний хлор – діоксини, що являють собою отруту, яка значною мірою шкодить здоров’ю людини.

За свідченням ЗМІ в ході бойових дій проти В’єтнаму(60-ті роки ХХ століття) армія США з метою очищення територій від джунглів активно застосовувала речовину «Агент-Оранж» – гербіцид, що містить отруту діоксину, від дії якої постраждали і свої, і чужі. Негативна дія діоксину проявилась на потомстві –– мільйон в’єтнамців стали потомственими інвалідами.

Цей показник є обов'язковою вимогою, виконання якої знаходиться під контролем держави: шляхом проведення підтвердження відповідності під час виробництва целюлози і державного нагляду на стадіях використання і утилізування продукції на її основі.

В РФ, з метою реалізації цих вимог, розроблено національний стандарт

«Целюлоза. Бумага. Картон. Методы определения общего хлора и органически связанного хлора», гармонізованого з МС ІСО-11480. Останнім часом за кордоном значну увагу надають контролю вмісту хлорорганічних сполук не тільки в стічних водах, але і в продукції ЦПВ.

Зарубіжні виробники біленої целюлози в специфікаціях у більшості випадків наводять дані стосовно вмісту як загальної кількості присутнього хлору, так і кількості присутнього органічно зв'язаного хлору. Така інформація дає деякі конкурентні переваги під час реалізації целюлози, тобто - низький вміст в целюлозі органічно зв'язаного хлору - це важливий ринковий аргумент. До останнього часу значна частина (до 80%) біленої целюлози виготовлялася в Росії із застосуванням молекулярного хлору і гіпохлориту. В такій целюлозі вміст органічно зв'язаного хлору може сягати 1000 і більше мг/кг, тобто майже на порядок більше, ніж в кращих зарубіжних зразках. Зазначена обставина примушує експортерів надавати знижки зарубіжним споживачам.







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 596. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия