Студопедия — Шляхи вирішення екологічних проблем довкілля і безпеки життєдіяльності
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Шляхи вирішення екологічних проблем довкілля і безпеки життєдіяльності






Найближчим часом людство перестане спалювати нафту, газ, вугілля, деревину. І не через те, що вони закінчаться, а через те, що науково-технічна думка в котрий раз святкуватиме перемогу над лінощами. Способи і методи отримання дешевої енергії давно існують в теорії завдяки наполегливій праці вчених-ентузіастів і, як відомо, від цієї теорії до практичного впровадження і використання не так вже і далеко.

Сонячна енергія поки що не дуже виправдовує себе як альтернативу традиційним видам палива-копалинам. І це лише тому, що сонячне світло доступне лише вдень і в ясну погоду. В космосі таких проблем немає, а тому найближчим часом на орбіті з'являться сонячні електростанції, а в кожному районі будь-якого мегаполіса - своя АЕС. Залишилось вченим вирішити проблему, як ефективно транспортувати отриману енергію на Землю. І такі розробки науковців вже існують.

Деякі компанії уже працюють над створенням міні - АЕС, які потребують площі в декілька квадратних метрів і спроможних при цьому освітлювати десятки тисяч будинків.

Слід зазначити, що приклад і перед у використанні альтернативних джерел енергії показують в першу чергу країни, які відчувають дефіцит природних ресурсів і повністю залежні від імпорту енергоносіїв. А тому інколи з'являються фантастичні проекти воістину глобальних масштабів. Наприклад, Японія, яка має намір побудувати першу в світі орбітальну сонячну електростанцію вже до 2030 року.

Це має бути справжня сонячна ферма площею в декілька квадратних кілометрів. Розмішені на орбіті сонячні панелі, за задумкою розробників проекту, будуть мати неймовірно високий коефіцієнт корисної дії. Вся справа в тому, що панелі, які розміщені на поверхні планети Земля, змушені бездіяти протягом ночей та в непогоду, коли промені світла не досягають землі. У навколоземному просторі таких проблем не буде, оскільки немає будь-якої хмарності, а відповідно підібрана орбіта дає змогу панелям завжди бути в прямій видимості від сонця.

Більш фантастичним і революційним поки що виглядає план транспортування накопиченої на орбіті енергії на Землю. На думку японських розробників енергія буде передаватися з орбіти на поверхню планети за допомогою лазерного променя або мікрохвиль, а прийом буде здійснюватись гігантською параболічною антеною, встановленою у відкритому морі (Рис. 15). Загальна потужність такої енергосистеми складатиме 1 ГВт, тобто вона буде відповідати типовій атомній електростанції, при цьому вартість такої енергії буде надто низькою — кіловат-година отриманої з орбіти енергії буде в 6 разів дешевшою від тієї, яку японські споживачі сплачують сьогодні. Сьогодні ця розробка знаходиться на стадії, коли японська влада має залучити до роботи крупні промислові концерни, як Міtsubishi Electric, Fujitsu, Sharp і NEC, які, також, як і влада, зацікавлені в отриманні доступу до дешевої енергії.

 

 


Рис 15 Проект передавання сонячної енергії на землю за допомогою мікрохвильового випромінювання.

Американські розробники проекту постачання електроенергії з навколоземної орбіти, на відміну від японських, не планують будувати глобальну сонячну ферму на орбіті, а готові обмежити розмах роботою групи з декількох супутників, оснащених сонячними панелями. Такий проект зможе, за задумкою розробників з компанії Solaren, забезпечити світлом 250 тис. будинків. П'ять супутників будуть розміщені над екватором на висоті 35 тис. км і їхні дзеркала будуть перетворювати енергію сонячного світла в направлене радіовипромінювання, яке на Землі буде відповідним обладнанням перетворюватись в електроенергію.

Вчені зазначають, що радіопромінь за цією технологією не є вузько направленим, відповідно, він накриває велику площу на планеті і не може нашкодити людям і живій природі. Очевидно, мова йде про цілий комплекс антен достатньо значних розмірів на площі декількох квадратних кілометрів. За словами одного з керівників, проект обійдеться близько 2 млрд доларів США. Крупні атомні і гідроелектростанції, як вважає американський вчений Отис Петерсон з національної лабораторії в Лос-Анджелесі, незабаром відійдуть в історію або, щонайменше, їхнє призначення буде зводитись до забезпечення енергією крупних промислових підприємств.

А ось мешканці міст і малих селищ повністю зможуть найближчим часом забезпечити отримання енергії із інших джерел. Розмір такої міні - АЕС не буде перевищувати розмір звичайного бака для сміття, а відсутність будь-яких рухомих елементів робить ці пристрої дуже надійними. Одного заряду реактора буде достатнім як мінімум на 5 років, при чому за цей період реактор виділятиме відходів в кількості, яку можна співставити з м'ячем для гольфа. Вартість одного кіловата енергії буде значно меншою, ніж сьогодні, коли ця енергія централізовано виробляється на крупних АЕС і ГЕС, вважають розробники таких проектів. Для співтовариства в 10 тис домовласників витрати на створення такого реактора будуть цілком доступним придбанням - всього 2500 доларів США на кожний будинок.

Епоха дешевих енергоносіїв відійшла у минуле. В усьому світі фахівці шукають методи використання альтернативних природних джерел енергії: сонця, геотермального тепла, сили вітру, перетворюючи їх в електричну. Приміром, у державі-місті Ватикан скрізь на дахах будівель стоять сонячні колектори. Тепер мініатюрна країна повністю забезпечує себе електроенергією і теплом для обігрівання приміщень за рахунок небесного світила.

Наприкінці 2006 року в нашій країні засновано Інститут відновлювальної енергетики НАН України, –– академічний науковий заклад, який займається вивченням проблем і застосуванням у побуті та народному господарстві сонячної, вітрової, геотермальної та інших видів нетрадиційної енергетики.

На території Національного ботанічного саду імені Гришка в столиці України завжди привертає увагу відвідувачів триповерхова будівля. Зовні цегляна стіна корпусу майже по всьому периметру вкрита сонячними колекторами. Перед входом у будівлю стоїть оригінальний вуличний світильник.

У цій будівлі знаходиться експериментальна база Інституту відновлювальної енергетики НАН України, де вчені створюють унікальне обладнання та випробовують його. Часу минуло небагато, як заснували цей заклад, а робота виконана велика, про що свідчать численні дипломи, затвердженні патенти на винаходи.

Яким же чином сонячні колектори виробляють струм і нагрівають холодну воду. Вони знаходяться з трьох боків будівлі, їх тут всього налічується 48 і розміщені таким чином, що промені сонячного світла приймають від сходу до заходу сонця. Всередині кожного колектора розташовані змійовики, де під дією насосів циркулює антифриз - незамерзаюча рідина. Антифриз через систему трубопроводів потрапляє в приміщення і там нагріває від сонячного проміння холодну воду до 70 градусів. Крім того, кристали сонячних колекторів, хоч на вулиці і мороз, виробляють електричну енергію. Увесь комплекс працює в автоматичному режимі.

Оригінальний вуличний світильник із сонячним колектором розробили вчені інституту. Вся вироблена електроенергія надходить до акумулятора, заряджає його, а з настанням темряви лампочка автоматично включається в роботу й освітлює територію. До речі, фотоелементи - набір кремнієвих пластинок - виробляє вітчизняний завод "Кристал". За якістю вони найкращі в світі, їх охоче купують відомі зарубіжні фірми.

В просторій кімнаті будівлі в двоконтурній системі бойлера холодна вода нагрівається в ізольованій ємкості, і може використовуватись для обігрівання приміщення та задоволення будь-яких потреб з застосуванням гарячої води.

За розробкою вчених інституту поруч з будівлею пробурили свердловину на 30-метрову глибину. На ній встановили датчики, які дозволять науковцям проводити різні експерименти. Монтується унікальна система, яка направлятиме гарячу воду, зігріту променями сонця, під землю у свердловину. Таким чином тут зберігатиметься тепло, яке забезпечуватиме взимку температуру в приміщенні до 30 градусів. Вчені розробили комбіновану систему, яка за допомогою сонячного проміння не тільки нагріває воду, але й виробляє постійний електрострум, що надходить до 48 акумуляторів. Обладнання системи автоматично переробляє постійний струм на змінний напругою 220 вольт та частотою 50 герц. Таким чином, система здатна безперебійно, на випадок аварії, працювати три доби за рахунок акумульованої електроенергії.

Багато розробок вчених вже перевірено в роботі, їх можна застосовувати на виробництві, на не великих підприємствах, обігрівати житлові та адміністративні приміщення, створювати комфортні умови для побуту людей.

Перший нешкідливий автомобіль на сонячних батареях, який не споживає бензин, був показаний в Нью-Йорку на виставці ще в 1960 році, коли проблеми екології і боротьби за чисте повітря мало турбували людство. В 1960 році компанія Sоnуо побудувала літак на сонячних батареях, який навіть перетнув Америку. Це стало поштовхом до розроблення і впровадження в серійне виробництво екологічно безпечних для навколишнього середовища видів транспорту, що працюють з використанням нетрадиційного палива. Так, не менш ефективним є розроблений французькими інженерами екологічно безпечний автомобіль, паливом для якого слугує повітря. Дослідні зразки долають відстань в 200 км без дозаправки, а промисловий випуск їх очікується вже найближчим часом.

Адептів технічного прогресу повинні радувати безпілотні автомобілі, які, на думку експертів національної розвідки США, допоможуть вирішити проблему завантаження міських шляхів, знизити забруднення навколишнього природного середовища, зменшити кількість смертельних ДТП.

Енергоощадні технології в нашому будинку. Економія електроенергії сьогодні актуальна проблема не тільки для України, але і для всього світу. Зарубіжні країни уже проводять конкретні дії в напрямку енергозбереження, постійно скорочуючи використання ламп розжарювання та переходячи на компактні люмінесцентні, які називають енергозберігаючими.

Головна мета цього нововведення –– боротьба з глобальним потеплінням. Так, лампи розжарення з 2009 року заборонені в країнах ЄС, що дозволяє населенню Євросоюзу щорічно економити на освітленні 11 млрд. євро, а викиди вуглекислого газу в атмосферу при цьому знизяться на 32 млн. т в рік. Прикладу ЄС наслідують Австралія, Росія, США, де заборона на лампи розжарювання буде введена до 2014 року. Слід зазначити, що мінімальна робоча температура лампи(нагрівається до 4000 С) не призводить до руйнування світильника і нагрівання оточуючих об’єктів. Тобто люмінесцентна лампочка в квартирі, будинку зекономить сімейний бюджет і збереже екологію.

На природні процеси, звичайно, впливає діяльність людини, як, наприклад, викиди парникових газів і зменшення можливості їхнього поглинання рослинністю земного шару. Тому слід зазначити, що кіотський протокол підписаний, в тому числі і нашою країною — важливий стримуючий фактор забруднення всієї планети. Україна повинна його виконувати та бути в авангарді передових країн, які використовують енергоощадні технології, альтернативні види енергії для мінімізації викидів парникових газів, інших забруднюючих речовин і матеріалів.

Одним з заходів забезпечення екологічної чистоти великих міст, до яких відноситься і столиця України м. Київ, є рішення київської міської державної адміністрації (КМДА) про заборону в’їзду вантажного транспорту загальною масою більше 4,5 т на центральну частину міста. Крім того КМДА висуває більш жорсткі вимоги і критерії відбору компаній перевізників мешканців столиці: екологічні норми двигунів повинні бути не нижчі від «Євро – 1», а вік самих транспортних засобів не повинен перевищувати п’яти років; привілеєм також буде робота транспорту на альтернативному паливі або оснащення його засобами для зменшення токсичних викидів, в яких міститься більше двохсот хімічних сполук, головними складовими яких є гази, що наносять шкоду людині. Таким є чадний газ, або монооксид вуглецю СО, смертельно небезпечний, оскільки утворює стійку сполуку з гемоглобіном, блокує транспортування кисню в клітинне дихання. Достатньо однієї десятої частки процента СО в повітрі і однієї години, щоб людина втратила життя.

В десять разів небезпечніші від чадного газу оксиди азоту, що займають наступний ряд складу вихлопного газу. Найсильніший яд - це оксид азоту NO, який як і чадний газ, зв’язує гемоглобін, а також впливає на центральну нервову систему. Надзвичайно токсичний і NO2, - газ, який придає повітрю коричневий відтінок. Диоксид азоту подразнює дихальні шляхи, викликає бронхіт, знижує здатність організму протистояти респіраторним захворюванням, а за високої концентрації призводить до токсичного набряку легень.

Вуглеводні в сукупності з диоксидом азоту під дією сонячних променів окислюються і перетворюються в ядовиті сполуки з неприємним запахом.

Зрозуміло, що подібні заходи проводяться з метою покращення екологічної ситуації в місті, де в жарку спекотну пору року і так немає чим дихати, а кожний новий автомобіль забирає якусь кількість чистого і свіжого повітря.

Як прогнозують в Київській державній міськадміністрації незабаром в Києві будуть побудовані монорейкові електрички, які є екологічно чистими, їхні шляхи не заважатимуть рухові міського транспорту. Крім того, такий монорейковий рух майже безшумний, і це завдяки гумовим колесам.

Як важливе досягнення, на думку організаторів Олімпіади в Китаї (серпень 2008 р.), є екологічна складова. Під час побудови олімпійського селища, будинки на території якого вже стали об’єктом прискіпливої уваги ріелторських компаній, застосовувались новітні технології, тут не тільки ліхтарі працюють на сонячних батареях, але також проходить очищення дощова вода, і рух на території здійснюють тільки електромобілі, щоб не забруднювати повітря, яким дихають спортсмени.

Дискотека, на якій сам виробляєш струм. ЕКО – диско – клуб, де танцювальна підлога виробляє струм. В липні 2008 р. в Лондоні відкрився, за даними джерела (News reports, Club 4 Climate, Delft, University of Technology, Massachusetts institute of Technology), перший у світі еко – диско – клуб, де енергія танцюючих буде перетворюватись в електроенергію. Це є не самий найдешевший заклад – вхід буде коштувати 10 фунтів стерлінгів (100 грн.), але ті, хто доведе, що прийшов сюди пішком або приїхав на велосипеді, пройдуть безкоштовно. Подібна танцювальна підлога була експонована у квітні 2008 р на ярмарку винахідників у Парижі, а ідея її створення прийшла в голови голландським інженерам. І ось ця думка вже здійснилась. Підлога трохи хитається – адже під нею знаходяться пружини і блоки для вироблення струму, що частково покриває необхідні потреби клубу в електроенергії.

Як же працює танцпідлога? Танцпідлога, як вже згадувалось, складається із пружин і блоків для вироблення енергії. Блоки, виготовлені з кришталю або кераміки, виробляють незначний електричний заряд під час натискання: електрони починають рухатись в напрямку сили, утворюються «+» і «-» заряди, виробляється електрика. Цей процес називається п’єзоелектрика(від грецького psetto-давлю і електрика),виникнення електричних зарядів під час деформації кристалів (прямий п’єзоефект) і деформація кристалів під дією електричного поля(зворотний п’єзоелектричний ефект). П’єзоелектриками є речовини, кристали яких не мають центру симетрії. Електричний струм накопичується в батарейках, які забезпечують клуб електроенергією на 60%.

Енергія юрби. Енергію рухів людини можна використати в сільських умовах. За даними медіа – лабораторії Масачусетського технологічного інституту, за кожного кроку людини виробляється 5 – 8 джоулів енергії.

Прототип установки для використання енергії юрби був випробуваний на терміналі (вокзалі) в Турині, Італія.

На деяких терміналах Японії на сьогоднішній день для одержання електрики використовується енергія рухів пасажирів, які проходять через турнікет.

Соціологічний портал Sikantis.org опублікував список самих незвичних способів отримання енергії. На першому місці проект швейцарської компанії CSEM «Сонячні острови». Протягом року круглий надувний острів весь заставлений циліндричними дзеркалами, вздовж яких прокладені труби з водою. Направлені на них промені нагрівають воду, перетворюючи її в пару, яка поступає на турбіну. Для того, щоб промені постійно знаходились у фокусі, гігантський надувний острів повертається на місці для отримання з води водню, який можна використовувати як пальне. Випробування менших розмірів прототипу такої установки відбуваються в штучному басейні в ОАЕ. Будівництво першого комерційного острова було заплановано на 2012 рік.

На другому місці — проект англійських вчених «Анаконда», автори якого запропонували використовувати енергію морських хвиль за допомогою великої довжини труби, заповненої водою і закріпленої перпендикулярно хвилям. Вони і розхитують трубу, викликаючи рух води всередині її. Таким чином обертається розміщена в трубі турбіна, що генерує струм. «Анаконда» довжиною 150 м і діаметром 7м зможе виробляти до 1Мвт/год електроенергії.

На третьому місці — пропозиція австралійського геофізика застосовувати ядерно-геотермальну енергію земної кори. До речі, концентрація урану в земній корі Австралії в 2-3 рази вище звичайної. Завдяки цьому відбувається прогрівання масивів підземних зон. Це тепло являє собою невичерпні запаси енергії.

На четвертій позиції людиногенератор, точніше пристрій Pedal-A Watt компанії Convergence Tech Inc. вартістю 379 доларів. Встановивши його на велосипед, необхідно лише крутити педалі, щоб отримати 400 Вт, що є достатнім для трьох комп’ютерів або десяти музикальних центрів.

Завершує п’ятірку пристрій голландської компанії Ooms Avenhorn Groep, що отримує сонячну енергію з асфальтових покриттів. Темний асфальт поглинає тепло, передаючи його воді в системі прокладених під ним труб. Воно зберігається в спеціальному сховищі, створеному в підземному шарі і використовується зимою для нагрівання приміщень і самого шляхового покриття.

Цікавою новиною стала поява на газонах міських парків георешіток, на яких можуть паркуватись машини. Георешітка — це пластикова сітка, під яку висівають траву і яка захищає газон від коліс автомобіля. Якщо її покласти на щільний грунт, то така решітка зможе витримати тритонний автомобіль, коштує вона 130 – 150 грн. за квадратний метр (це все разом з встановленням і висіванням трави). Така решітка вже є на Майдані Незалежності, біля пам’ятника Мамаю. Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків можуть зібрати кошти з мешканців і звернутись до районних зеленбудівців – ті змонтують георешітки, для жеківських будинків гроші повинні виділятись з райбюджетів міста.

Перші геограти на газонах установили в Шевченківському районі міста Києва – на вулицях Коперніка та Дегтярівській. Це спосіб збільшити паркувальні місця для авто без шкоди зеленим насадженям, оскільки грати захищають коріння трави від тиску коліс. Геограти встановлюватимуть також у тих місцях, де люди найбільш витоптують газон.

Разом з тим, у наш цивілізований час можна почути, що в одній з країн на атомній електростанції в липні 2008 р. вилились і просочились у грунт 30 тисяч літрів рідини, яка містить 12 грамів незбагаченого урану на літр. Відходи також попали у дві річки. Місцевим жителям заборонено ловити рибу, купатись і пити з колодязів.

В середині квітня 2011 року Державною інспекцією ядерного регулювання зафіксовані сліди ізотопу йоду –131 і цезію – 137, що попали в атмосферу нашої країни після аварії на АЕС «Фукусима», яка призвела до витікання радіації в повітря і ґрунт. Заміри морської води показували рекордно високий рівень забруднення радіоактивним йодом, що перевищував допустимий більше ніж в 3000 разів.

Прикладом бережливого раціонального господарювання та поважного відношення до навколишнього природного середовища (річки, озера, моря, океани, ліси, поля, гори тощо) з метою збереження флори від найбільшої для них небезпеки - людської жадібності можуть бути правила і норми Німеччини щодо захисту внутрішніх водоймищ.

Почин було підтримано власниками всіх водоймищ. Так, на шляху рибалки в Європі стоять неймовірні перешкоди. Щоб порибалити в Німеччині, по-перше, необхідно пройти спеціальні курси і стати дипломованим рибалкою, який знає, приміром, що в щуці до 50 тисяч ікринок і чим саме хворіє вугор, навчаючись цьому два-три місяці майже за 300 євро. Дальше - рибалка не може залишатися одинаком, а членство в клубі коштує 100 євро, які необхідно вносити щорічно. Крім того, в поліції потрібно отримати довідку, що ти не судимий за знущання над тваринами, купити ліцензію, що дозволяє вудити той чи інший вид риби і тільки відповідну її кількість на рік, обходитись тільки двома вудочками відповідної довжини, на яких дозволяється мати по одному гачку відповідного розміру. Потрібно вести журнал виловленої риби, де зазначати вид, вагу, довжину улову. Місця риболовлі регламентовані. Маленькі рибки до відповідної довжини слід випускати. Скажемо, якщо щука попалася всього 55 см, а не 60, як необхідно за правилами, - будь добрим, зніми з гачка і верни в річку. Якщо вимірювання показало, що рибина підходить, то класти її в поліетиленовий кульок або набивати нею відро заборонено. Щоб рибка "не мучилась", її необхідно оглушити спеціальним калаталом, потім необхідно нанести контрольний удар ножем. За будь-яке порушення - штраф до 600 євро. Подібні правила діють практично по всій Західній Європі.

З метою зниження екологічного навантаження на довкілля Мінекології України має намір запровадити законопроект, який заборонятиме використання пральних порошків фосфату цинку. В розвинених і цивілізованих країнах світу їх давно замінили безпечними для природи та людей цеолітами — сполуки алюмінію і кремнію. Відомо, що фосфати, попадаючи з каналізації в річки та моря, є небезпечними тим, що слугують «їжею» для синьо-зелених водоростей — вони розмножуються і отруюють воду.

Факторами, що впливають і будуть також головними в розробленні і впровадженні нових, екологічно-безпечних пакувальних матеріалів, ресурсоощадних технологій їхнього виробництва, будуть сприяти розвитку пакувальної індустрії і паковання, їхньої конкурентоспроможності на внутрішньому і міжнародному ринках, залишаються:

- вплив розвитку торгівлі та транспорту, що визначається органічним поєднанням основних засад створення логістичних систем з різними видами та асортиментом паковання як їхніх складових елементів;

- вплив споживача, прямий діалог з покупцем продукції, що визначається рівнем матеріального забезпечення і культурного розвитку суспільства, створенням віртуальних фірм і корпорацій для вирішення завдань, поставлених споживачем;

- вплив маркування паковання, як важливого засобу для діалогу між виробником і споживачем продукції, індивідуальності, дизайну, його гармонії з продукцією, інструменту просування її від стадії виготовлення до застосування;

- екологічна відповідальність, що полягає в зниженні навантаження транспорту і відходів використаного паковання на навколишнє природне середовище;

- вплив міжнародних стандартів, що полягає в обов’язковому виконанні їхніх вимог, які стосуються здоров’я і безпеки життя людини, зниження використання ресурсів, удосконалення та мінімалізації транспортних перевезень, можливості повторного використання та екологічної сертифікації паковання;

- створення сучасних ресурсоощадних технологій та обладнання для задоволення жорстких вимог щодо екологічно безпечного виробництва пакувальних матеріалів, паковання і тари з високим ступенем автоматизації, надійності, продуктивності та безпечності для людини та довкілля.

Зростання вимог щодо рівня екологічної безпечності пакувальних матеріалів і паковання та екологічності технологій і процесів виробництва, асортименту та властивостей за призначенням вимагає розроблення і створення нових шляхів і напрямків екологізації продукції пакувально-поліграфічного комплексу.

Потреба в екологізації продукції пакувально-поліграфічного напрямку обумовлена такими, на нашу думку, причинами:

формуванням потреб у населення на екологічно безпечні продукти і паковання, в зв’язку з постійними загостреннями екологонебезпечної ситуації в світі;

постійне зростання вимог ринку до рівня екологічної безпечності пакувальної продукції;

рівень екологічної безпечності пакувальних матеріалів і паковання в багатьох країнах стає основним критерієм формування їхньої конкурентоспроможності, зростанню престижності та популярності як на внутрішньому ринку, так і на ринках Європи і світу.

Пошук шляхів екологізації асортименту та властивостей паковання передбачає детальне вивчення сировини, барвників, фарб, наповнювачів, зв’язувальних і проклеювальних речовин, впровадження новітніх ресурсоощадних технологій і процесів для виготовлення сучасних високоякісних, екологічно безпечних, з високим комплексом споживчих, експлуатаційних властивостей матеріалів і виробів на їхній основі, придатних для вторинного перероблення. Згідно з прогнозами аналітиків ринку пакувальної індустрії провідних бразильських компаній GFK, Indigo і ESPM до 2025 року паковання повинне стати повністю орієнтованим на споживача, стати частиною його життя, тобто бути екологічно чистим, компактним, зручним, привабливим, сучасного дизайну, безпечним та інноваційним. Це свідчить, що у виграші будуть ті підприємства, фірми, організації, які вже сьогодні створюють всі умови для виведення на ринок інноваційних продуктів. З цього приводу виникає запитання щодо готовності та можливості пакувальної галузі до таких вимог, запитів споживачів, оперативно реагувати на змінювання потреб учасників ринку.

А споживачі будуть давати переваги на користь «Зелених» технологій, виробів і продуктів, які не принесуть шкоди ні їхньому власному здоров’ю, ні природному оточенню; паковання і тара повинні бути екологічно чистими, а їхні відходи вторинно переробленими.

Серед інших вимог споживачів до паковання, що частково вже були розглянуті раніше в інших розділах видання, є:

— легкість відкривання;

— зручність переміщення;

— порційність;

— зрозумілий дизайн і читабельність етикетки паковання;

— придатність для багаторазового застосування;

— можливість повторного наповнення;

— простота утилізування;

— максимально можлива екологічність.

Тобто стратегічним розвитком бізнесу в будь-якій галузі, для досягнення найкращих результатів виробництва повинні стати тісне співробітництво та контакт виробників продукції і паковання, що позбавить від можливого нерозуміння та незадовільних результатів.

Зразком серйозного ставлення до порушених питань є створення в економічно розвинених країнах відповідних науково-виробничих організацій, що працюють над проблемами формування асортименту, рівня екологічної безпечності та ринку товарів, продуктів, матеріалів різних галузей економіки.

Прикладом може бути Європейське бюро з питань середовища (Europian Environmental Burean), до якого входить понад 140 екологічних товариств і організацій, заснованих майже в усіх країнах Європейського Союзу з метою захисту людей і довкілля від екологічних впливів і ризиків.

В кінці 2010 року в світі з’явився новий могутній і політичний гравець, що претендує на глобальне лідерство –– Євразійське Об’єднання Зелених Партій (ЄОЗП). Масштаби цієї події ще не прораховані навіть політичними експертами, не кажучи вже про наших політиків і засоби масової інформації.

Засновниками Євразійського Об’єднання Зелених партій виступили партії «Зелених» України, Білорусі, Казахстану і Росії. Раніше «Зелені» об’єднувались в Європі, Африці, Латинській і Північній Америці, а тепер –– і в країнах Євразії і СНД (співдружності незалежних держав –– колишніх республік СРСР)

Вже сьогодні лідери Об’єднання ставлять перед собою амбіційні завдання, серед яких необхідно відмітити:

- створення неурядової системи збирання, аналізу і розповсюдження інформації про стан навколишнього середовища і здоров’я населення, попередження екологічно шкідливих наслідків;

- створення неурядової системи контролю за виконанням законодавства в сфері охорони навколишнього середовища та активна участь в розробленні «Зеленого» законодавства;

- розроблення концепції суспільства стійкого розвитку як альтернативи суспільства споживання.

Одним з головних пунктів програми ЄОЗП –– є пропаганда «зеленого» способу життя, адже кожна людина планети Земля несе відповідальність не тільки за себе, своїх рідних, але і за долю всього світу. В першу чергу –– за його екологію.

Найближчим часом Об’єднання ставить задачі для стимулювання держав і суспільств Євразії до розробки і прийняття:

- екологічної Конституції Євразії;

- курсу на зниження вдвоє до 2020 року енерговитрат і споживання вуглеводнів;

- національних програм, що повинні забезпечити зростання до 2020 року середньої тривалості життя на 5 років;

- національної програми реагування на кліматичні зміни. Об’єднання має намір добиватись недопущення будівництва нових блоків АЕС і поступового виведення з експлуатації діючих ядерних реакторів; недопущення розробки добування вуглеводнів у акваторії Чорного моря з урахуванням трагічного досвіду катастрофи в Мексиканській затоці.

Важливим є те, що міжнародний секретаріат Об’єднання буде розміщуватись в Києві. Саме столиця України і далі –– до закінчення повноважень першого голови ЄОЗП (першим головою вищого органу організації, Ради ЄОЗП було вибрано лідера партії «Зелені», Україна) – буде визначати політику організації.

Серед головних функцій Секретаріату ЄОЗП:

- збір і підтримка банку даних з екологічної ситуації в країнах, чиї партії і рухи є членами організації;

- підготовка проектів, спільних заяв, декларацій, пропозицій органам влади, громадським організаціям та іншим структурам у Східній Європі і прилеглих регіонах;

- підготовка пропозицій з розроблення спільних проектів, акцій прямої дії, координація підготовки і проведення таких акцій. Входження до ЄОЗП відкрито для всіх партій і рухів на території колишнього східного блоку, що дотримуються вищевикладених принципів, цілей та шляхів їхньої реалізації і підписали «Декларацію принципів».

Десять принципів Євразійського Об’єднання Зелених партій:

Принцип 1:Визнання за всіма видами живих істот, що населяють Землю, включаючи людину, рівних прав на існування в умовах природної волі(свободи).

Прицип 2:Визнання за кожною людиною теперішнього і майбутнього поколінь рівня зі всіма іншими правами на гідні умови життя і вдосконалення.

Принцим 3:Визнання за кожною нацією, народністю, релігійною або іншою спільністю рівного з іншими права на існування в умовах, що забезпечують здоров’я її членів, їхній вільний розвиток і доступ до важливої інформації, досягнення гендерської рівноваги.

Принцип 4: Становлення і забезпечення судового порядку вичерпного відшкодування збитків природному середовищу в формі повного відновлення до первісного стану.

Принцип 5: Реалізація права громадського контролю за станом довкілля, якістю продуктів харчування.

Принцип 6: Визнання безумовної зовнішньоекономічної цінності живої природи планети та обов’язків людства зберегти її.

Принцип 7: Безумовний пріоритет принципу розумної достатності в сфері матеріального споживання.

Принцип 8: Необхідність переорієнтації економіки на наукоємні, природоощадні та енергозберігаючі технології.

Принцип 9: Створення системи стимулювання підприємств, виробництв, інститутів, організацій, які займаються розробленням, впровадженням і використанням технологій, процесів, що покращують стан природного середовища і здоров’я населення.

Принцип 10: Заборона виробництв та іншої діяльності, що несуть загрозу для генофонду людства.

Забезпеченню здоров’я і безпечного для здоров’я людини життя слугує принцип органічного виробництва (землеробства), який полягає у мінімальному обробітку ґрунту і повній відмові від застосування ГМО, антибіотиків, отрутохімікатів і мінеральних добрив. Ідея органічного землеробства є популярною в багатьох країнах Європи, паростки її проростають і в Україні, і будемо сподіватися, що всі регіони будуть вирощувати і виготовляти тільки органічну продукцію – продукцію екологічно-чисту і безпечну для споживачів.

Ще років з десять тому більшість населення України вважала якісними продуктами лише ті, які надходять до нас з-за кордону. Сьогодні ситуація змінилася. За кордоном все частіше визнають високу якість саме нашої, української продукції, наших вітчизняних брендів.

Однією з найавторитетніших нагород у світі є премія, що отримана на конкурсі з експертної оцінки харчових продуктів і напоїв, який проводиться в Брюсселі Міжнародним Інститутом смаку і якості (International Taste and Quality Іntitutej) - незалежною організацією, що об'єднує провідних міжнародних шеф-поварів та дегустаторів.

Не поодинокими є успішні презентації української продукції з отриманням золотих медалей, інших нагород в номінаціях «За якість», «Золота зірка» тощо за відмінну якість і оригінальний дизайн паковання. Це завдяки тому, що українська харчова продукція, яка поступає на Європейський і світовий ринки, виготовлена з використанням виключно натуральних інгредієнтів сировини, сучасних технологій, високого рівня виробництва у відповідності з жорсткими міжнародними вимогами. Своїм успіхом на міжнародній арені українські фірми, компанії, підприємства також зобов'язані їхнім співробітникам, що працюють у всіх сферах і підрозділах, адже висока якість продукції залежить від їхнього професіоналізму і відповідального підходу до праці і виконання обов'язків.

Успішність і цікавість таких українських брендів і грошових марок, які сьогодні розвиваються нарівні з західними, ефективно з ними конкуруючи на ринку збуту, визначаються викличною якістю продукції, відповідністю європейським стандартам органічного виробництва, здатністю викликати довіру споживачів з урахуванням їхніх бажань і пропозицій, вмінням тримати та виконувати обіцянки, одночасно пропонуючи нові рішення та постійно впроваджуючи інновації на підприємстві незалежно від політичної ситуації та економічних змін.

Професійний підхід до роботи, різнобічність смаків, стабільна і безпечна якість продукції у поєднанні з екологічно-чистим та сучасного дизайну пакованням допоможуть підприємству, виробництву, бренду в складних умовах глобальної економічної кризи не тільки зберегти свої позиції на світовому ринку того або іншого продукту, товару, напою тощо, але і успішно розвивати та нарощувати обсяги виробництва, поставок та реалізації. Вагомим підтвердженням стабільності зростання якості продукції торгової марки

«Хлібний дар», брендів «Неміров», «Хортиця» стало визнання їх за даними рейтингу The Millionaire club, Imsr –Elite brand This та конкурсу Vetimate Spirits Challenge відповідно, лідерами світового продажу серед найбільш зростаючих алкогольних брендів- свідчення високого статусу в міжнародному співтоваристві.

Методики таких рейтингів і конкурсів «сліпим методом» має багаторівневу систему оцінки якості, що гарантує об’єктивність та авторитетність її результатів завдяки безкомпромісності та безпристрасності до такого оцінування суддів – експертів зі всього світу.

Значні перемоги та успіх на міжнародних ринках стали можливими лише за рахунок таких головних чинників – високій якості продукції та переходу цих підприємств на органічне виробництво, що підтверджено міжнародними експертами, споживачами у всьому світі та знаком «organic» на кожному виробі.

Головними напрямками, таких успіхів повинен бути безперервний розвиток і пошук нових прогресивних рішень, технологій, процесів, сировини і матеріалів, тобто те, чого вимагають споживачі: нові пропозиції, гарантія високої якості та екологічної безпе







Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 877. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Схема рефлекторной дуги условного слюноотделительного рефлекса При неоднократном сочетании действия предупреждающего сигнала и безусловного пищевого раздражителя формируются...

Уравнение волны. Уравнение плоской гармонической волны. Волновое уравнение. Уравнение сферической волны Уравнением упругой волны называют функцию , которая определяет смещение любой частицы среды с координатами относительно своего положения равновесия в произвольный момент времени t...

Медицинская документация родильного дома Учетные формы родильного дома № 111/у Индивидуальная карта беременной и родильницы № 113/у Обменная карта родильного дома...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Методика обучения письму и письменной речи на иностранном языке в средней школе. Различают письмо и письменную речь. Письмо – объект овладения графической и орфографической системами иностранного языка для фиксации языкового и речевого материала...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия