Студопедия — Опади, їх види і генетичні типи
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Опади, їх види і генетичні типи






Атмосферні опади - це вода в рідкому або твердому вигляді, що випадає на поверхню землі й наземні предмети із хмар.

За зовнішнім виглядом розрізняють опади: сніг, крупу, град, льодяний дощ, мряка тощо.

Дощ - вологі опади, що випадають із хмар. Це переважно купчасто-дощові та шарувато дощові хмари. В них складаються сприятливі умови для утворення великих крапель дощу. Дрібні краплинки можуть випадати у вигляді мжички з деяких шаруватих або купчастих хмар, які не надто розвинені по вертикалі. Тобто в них не склалися умови для утворення великих крапель.

Град - випадає з купчасто-дощових хмар при грозах і як правило, разом зі зливовим дощем. Протягом свого життя градини багато разів захоплюють то вгору, то вниз - сильні потоки конвекції, нарощуючи їх розміри шляхом зіткнення з переохолодженими краплинами. Це найбільш руйнівний вид опадів, оскільки градини можуть досягати розміру в апельсин.

Крижана крупа має вигляд округлих ядерець діаметром від 1 мм і більше. Найчастіше крупа буває при температурах близьких до нуля. Особливо восени та навесні.

Сніг - випадає за негативної температури біля поверхні землі. Взимку снігові пластівці випадають з шаруватих або купчастих хмар. Жодна зі сніжинок не ідентична за формою іншій.

Роса - це досить великі краплинки води, що утворюються на стеблах і листках рослин або на предметах, які лежать на землі під час сильного охолодження приземного шару повітря.

Іній - це льодяні кристалики різної форми, завдовжки близько 1 мм, які утворюються на траві та різних горизонтальних поверхнях за таких самих умов, що й роса, але при від'ємних температурах підстилаючої поверхні. Іній може утворюватися й на поверхні снігового покриву.

Паморозь - це рихлі білі кристали, що наростають на гілках дерев, хвої, дротах та інших тонких предметах. Вона утворюється під час сильних морозів і, як правило, коли є туман. У народі паморозь часто називають інеєм, хоч ці продукти конденсації утворюються за різних умов і мають неоднакову форму.

Ожеледь - (льодяний наліт на земній поверхні) утворюється внаслідок випадання переохолоджених краплинок у вигляді мряки або слабкого дощу. При зіткненні з холодною поверхнею або предметом краплинки швидко замерзають, покриваючи їх льодяним шаром. Необхідною умовою є випадання переохолоджених крапель при від'ємних температурах від 0 до -15 °С. Небезпечним є намерзання льоду на літаках, яке відбувається в шарувато-дощових хмарах, що складаються з крапель, переохолоджених до -10 °С.

Види опадів залежать від умов походження (генезису). 3а генезисом (характером випадання) опади поділяють на три типи: облогові, зливові, мрячні.

Облогові опади характеризуються малою інтенсивністю і досить тривалим часом випадання. Найчастіше спостерігаються під час проходження теплих фронтів.

Зливові опади випадають раптово, інтенсивність їх значна, але тривалість невелика. У теплу пору року можуть бути з градом.

Мрячні опади пов'язані з шаруватими і шарувато-купчастими хмарами. Складаються з дуже дрібненьких краплинок або сніжинок, які надзвичайно повільно падають на земну поверхню.

Як дощ, так і сніг можуть бути облоговими, зливовими і мрячними. Кількість опадів, що випали, вимірюють товщиною (мм або см) того шару води, який утворився б на земній поверхні, коли б не стікали, не випаровувались і не просочувались у грунт.

Важлива характеристика опадів - інтенсивність, тобто кількість опадів у міліметрах, яка випадає за 1 хв. Кількість твердих опадів (сніг тощо) також вимірюють товщиною шару води, який утворили б після повного танення.

За інтенсивністю опади поділяють на слабкі, помірні й сильні. Опади інтенсивність, яких становить понад 1 мм за 1 хв., відносять до злив. Один міліметр опадів відповідає 1 л води на 1 м3, або 10 тис. л на 1 га. У вагових одиницях це дорівнює 1 кг води на 1 м3, або 10 т води на 1 га.

Винятково важливе значення атмосферних опадів полягає в тому, що вони є головним джерелом води, без якої неможливе життя. Вони живлять річки, озера, ставки та інші водоймища, а також створюють певний запас вологи в ґрунті, який є основою для водного живлення рослин.

Для вимірювання атмосферних опадів застосовують основні прилади:

• опадомір Третьякова - для визначення кількості опадів у рідкому й твердому стані;

• дощомір Давітая - для вимірювання рідких опадів;

• плювіограф - для визначення інтенсивності та безперервної реєстрації дощу;

• похідний ваговий снігомір - для визначення щільності снігу й запасів води в ньому;

• снігомірні рейки - для визначення висоти снігового покриву.
Узимку опади випадають переважно у вигляді снігу, унаслідок чого встановлюється сніговий покрив певної потужності.

Опадомір ГГИ-3000 (додаток Г ) являє собою дві металеві посудини площею поперечного перетину 300 см2, циліндричної форми, з конусоподібним дном. У центрі однієї з посудин, наповненої водою, розміщується реперна трубка, що закінчується реперною голкою, на яку надівається об'ємна бюретка. По різниці об’ємів води, узятих бюреткою у два послідовні строки спостережень, визначають кількість води, що випарувалася. У другій посудині розташовується дощомірне відро для того, щоб виключити розрахунковим шляхом опади, що потрапили у випарник.

Опадомір Третьякова (додаток Д ). Дозволяє вимірювати рівень рідких, твердих і змішаних опадів. Старий (розроблений близько півтора сторіч назад), але безвідмовний прилад, у ньому просто немає чому ламатися. По центру, на висоті двох метрів від землі, розміщається опадомірна посудина з каліброваним перетином верхнього отвору. Посудина захищається від вітру металевими планками, які стирчать догори в різні сторони. Два рази на добу спостерігач заміняє вимірювальну посудину іншим і вимірює рівень опадів за допомогою спеціальної мірної склянки. Кількість твердих і змішаних опадів вимірюють після того, як вони стануть. Погрішність виміру приладу становить 0,1мм. При вимірах уводяться поправки на змочування осадкомірної посудини. На майданчику встановлений також гололідний верстат, що представляє собою три стовпи висотою близько двох метрів. Стовпи з’єднані між собою металевим дротом, орієнтованої по напрямках широти й довготи місця ('широтний' і 'мерідіанальний). Гололідний верстат використовується спостерігачами в зимовий час для візуального визначення типу відкладань: ожеледь, паморозь або складне відкладання (ожеледь і паморозь разом), а також тривалості й ходу зледеніння, розміру й маси відкладань. Іній з’являється на горизонтальні або слабко нахилених поверхнях, тому його величину за допомогою проводів гололідного верстату не визначити, проте, у такий спосіб можна відрізнити паморозь від ожеледі. Плювіограф (додаток Е) прилад для визначення інтенсивності та безперервної реєстрації дощу.

Постійна снігомірна рейка М-103 (рис. 5.9) являє собою дерев'яний брус довжиною близько 2 м і шириною не менш 5 см зі шкалою в сантиметрах.

Постійні снігомірні рейки встановлюють восени до початку снігопадів. У місці установки забивають у землю дерев'яний загострений брусок довжиною 40-60 см із запиляною сходинкою й до цього бруска пригвинчують снігомірну рейку так, щоб нульовий розподіл рейки перебував на рівні ґрунту. Звичайно встановлюють три постійні снігомірні рейки, розташовуючи їх по трикутнику. Відстань між ними повинне бути близько 10 м. Вимір висоти сніжного покриву по постійних рейках роблять із того самого місця на відстані 5-6 кроків від рейки, не порушуючи сніжного покриву біля рейки. Тому що безпосередньо біля рейки під дією вітру може відбутися видування снігу, то при підрахунку необхідно нахилятися можливо ближче до поверхні сніжного покриву. Відлік роблять із точністю до 1 см.

Переносна снігомірна рейка М-104 застосовується при маршрутних вимірах висоти снігового покриву і являє собою дерев'яний брусок довжиною 180 см, шириною 4 см і товщиною 2 см, виготовлений із сухим, просоченим маслом дерева. Нижній кінець рейки загострений і оббитий жерстю. На одній стороні рейки нанесені розподіли в сантиметрах (ціна розподілу 1 см). Початок розподілу шкали збігається з нижнім обрізом наконечника.

Рис. 5.9 Снігова рейкаМ-103 Рис. 5.10 - Снігомір ВР-43

Сніговий покрив - це не проста суміш відкладених сніжинок, а особливе природне тіло з певними властивостями, серед яких найважливішими є: теплопровідність, щільність та запаси води. Сніговий покрив - це нагромадження води, яка забезпечує живлення річок і весняну повінь, а також поповнює ґрунтові води.Сніг має високе альбедо, значне випромінювання й погану теплопровідність.

Щільність снігу (відношення його маси до об'єму), який тільки-но випав, становить близько 0,1 г/см3, протягом зими вона збільшується під впливом власної маси, відлиг, вітрів і хуртовин орієнтовно на 10 відсотків за один місяць. До початку танення (кінець березня) щільність снігу зростає до 0,3-0,35 г/см3, а в деяких випадках і більше. Сніговий покрив має певні запаси води (Рв), за рахунок якої поповнюються запаси вологи в ґрунті. Кількість води, яку містить сніговий покрив, залежить від його висоти й щільності, яку визначають за формулою:

Рв = h рс 10 мм

де рс - щільність снігу; h - висота снігового покриву, см.

У зв’язку з технічним переозброєнням гідрометеорологічної служби для виміру опадів починають застосовувати радіолокаційні пристрої. За допомогою радіолокатора можна одержати дані про розподіл опадів і їхньої інтенсивності на площі в радіусі 80-100 км.

Щільність снігу вимірюють похідним ваговим снігоміром. Похідний ваговий снігомір ВР-43 складається зі снігозабірника, ваг і лопатки. Снігозабірник, являє собою металевий циліндр, висота якого 60 см, площа поперечного перерізу 50 см2. На одному кінці його перебуває кільце, що закінчується пилкоподібним ріжучим крайком,а інший кінець закрут кришкою.Для виміру висоти снігового покриву на циліндр нанесена шкала в сантиметрах. Нульовий розподіл шкали збігається з нижньою частиною ріжучого краю. Уздовж циліндра вільно переміщається кільцез дужкою, за якої підвішують снігозабірник до ваг.

Запаси води в снігу визначають також гамма-снігоміром і деякими іншими приладами із застосуванням радіоізотопів по радіоактивному випромінюванню: ослаблення інтенсивності випромінювання після проходження через сніговий покрив звичайно пропорційно кількості води в снігу. По цьому ж принципу визначають запас води в снігу зі штучних супутників Землі, використовуючи природну радіоактивність нашої планети.

У полярних, субполярних і помірних широтах опади випадають у вигляді снігу і утворюють сніговий покрив. В Арктиці й в Антарктиді на поверхні льоду сніговий покрив лежить цілий рік. На півночі та північному сході Сибіру тривалість залягання снігового покриву 8 - 9 місяців і довше, в помірному поясі скорочується до 6 - 5 місяців і на 45º пн.ш. до 1 місяця. В субтропіках біля 40° пн.ш. сніговий покрив нестійкий і лежить 10 - 20 днів. На південь від 40º пн.ш. сніговий покрив формується тільки в горах на певній висоті, до якої опускається взимку снігова лінія. В високогір'ях, вище за кліматичну снігову лінію, сніговий покрив залягає цілорічно.

Снігова лінія - це висота, на якій прихід твердих опадів дорівнює їх витраті на танення. В південній півкулі постійний сніговий покрив, за виключенням Антарктиди і високих гір, не утворюється, через те що південніше 45° пд.ш. майже немає суші. Крайні північні пункти, де рідко випадає сніг, не буває стійкого снігового покриву - це м. Буєнос - Айрес, м. Сідней, південний острів Нової Зеландії, мис Доброї Надії. У північній півкулі крайніми точками, де виключно рідко випадає сніг, є гори Атлас, Месопотамія, Південний Китай, о. Кюсю, Каліфорнія, Флорида, північ Мексики, узбережжя Мексиканської затоки.

Сніговий покрив сам впливає на клімат, оскільки в снігу дуже велике альбедо (80 – 90 %). Але теплопровідність снігу мізерна, тому під снігом зберігається достатньо висока температура, яка захищає від вимерзання озимину. Від товщини снігового покриву залежить глибина промерзання ґрунту.







Дата добавления: 2015-10-01; просмотров: 4045. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

БИОХИМИЯ ТКАНЕЙ ЗУБА В составе зуба выделяют минерализованные и неминерализованные ткани...

Типология суицида. Феномен суицида (самоубийство или попытка самоубийства) чаще всего связывается с представлением о психологическом кризисе личности...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия