Студопедия — У дошкільному закладі
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

У дошкільному закладі






 

Характерними ознаками заняття як форми навчання є: по - перше, на занятті діти активно засвоюють знання і вміння з того чи іншого розділу програми виховання і навчання; по - друге, заняття проводиться з постійним складом дітей усієї вікової групи; по - третє, заняття організовуються і проводяться при провідній і керівній ролі педагога. Вихователь визначає тему, завдання і зміст заняття, відбирає методи і прийоми, організовує і спрямовує пізнавальну діяльність дітей, оцінює її, націлює на застосування одержаних знань, умінь і навичок у практичній діяльності.

До заняття ставлять такі вимоги:

Дидактичні – правильне визначення навчального завдання, доцільність структурної побудови, ефективність підбору методів і прийомів, максимальне унаочнення ходу заняття, забезпечення пізнавальної активності дітей.

Методичні – це дотримання своєрідності проведення різних форм організації навчання з різних розділів програми виховання і навчання дітей в дошкільних закладах, що зумовлюється особливостями навчальних завдань і матеріалу, який дається дітям для засвоєння, і особливості визначаються відповідними методиками дошкільного навчання.

Гігієнічні – відповідний повітряний режим, температура, освітлення, меблі повинні відповідати росту дітей, забезпечення чергування різних видів діяльності протягом заняття з тим, щоб діти не перевтомлювалися, дотримання тривалості занять: 10-15 хв. у першій молодшій, 15-20 хв. у другій молодшій і середніх групах, 20-25 хв. у старшій.

Етичні – взаємоповага, обопільна щирість і довіра у стосунках вихователя і дитини співробітництво з нею як особистістю, рівноправним партнером.

Психологічні – забезпечення позитивної атмосфери на занятті, доброзичливе спілкування, прихильність, щоб кожна дитина мала відчуття захищеності, відчувала любов і турботу.

Зміст заняття визначається на основі діючої програми виховання і навчання дітей у дошкільних закладах з урахуванням рівня розвитку навчальної діяльності і загальних завдань виховання. Кожне заняття передбачає, відповідно до розділу програми, освітні, розвиваючі та виховні завдання. Обсяг навчального змісту визначається, виходячи з вікових можливостей дітей і рівня їх загального розвитку та працездатності. Оскільки засвоєння нового матеріалу відбувається на основі того, що діти вже знають, навчальний зміст кожного заняття не може бути надто великим за обсягом – важливо, щоб у ході одного заняття здійснювалось як первинне сприймання нового матеріалу, так і його осмислення та закріплення, а на наступних заняттях відбувалось подальше розширення, а на наступних заняттях відбувалось подальше розширення знань, умінь, навичок.

Структура заняття загального типу: організаційний момент – з метою сприяння виникненню інтересу до змісту заняття; постановка мети; пояснення шляхів її досягнення; організація активної пізнавальної та практичної діяльності дітей; аналіз їх діяльності, участі у занятті. В основній частині заняття керівництво діяльністю дітей здійснюється шляхом послідовної постановки перед ними навчальних задач та організації самостійної діяльності, спрямованої на їх вирішення. Обговорення підсумків пізнавальної діяльності в кінці заняття слід спрямувати на самостійний аналіз і самоаналіз дітей. Важливо також визначити можливості застосування одержаних знань у діяльності після заняття, а також накреслити майбутні можливості пізнавальної діяльності на наступних заняттях.

Залежно від структури виділяють такі види занять: комплексні, комбіновані, контрольні, домінантні, сюжетно – динамічні та інші заняття.

Комплексні заняття характеризуються тим, що для глибокого розкриття теми, успішного розв’язання поставлених завдань вихователь використовує широкий комплекс навчально-виховних впливів, зокрема різні види мистецтва (образотворче, музичне, художнє слово). На них у тісному взаємозв’язку може подаватися матеріал з різних розділів програми, можуть поєднуватись і кілька видів діяльності дітей. Тому комплексне заняття, як правило, складається з кількох взаємопов’язаних частин. Усі вони підпорядковані певній меті, доповнюють одна одну і разом утворюють єдине ціле.

Комплексні заняття можна проводити, поєднуючи з першої молодшої групи, але при цьому важливо, щоб комплекс впливів відповідав вікові дітей і не був занадто широким. У молодшій і середній групах на одному занятті можна обмежитися розкладанням картини, читанням невеличкого літературного твору (або слуханням музичного). У старшій і підготовчій групах використовується широкий комплекс засобів – музика, поезія, живопис.

Комбіновані заняття, на відміну від комплексних, складаються з окремих частин, майже не пов’язаних між собою. У кожній частині розв’язуються свої завдання з одного або кількох розділів програми.

Починаючи з першої молодшої групи, можна організовувати комбіновані заняття з розвитку мовлення, ознайомлення дітей з навколишнім світом, рідною природою, з образотворчого мистецтва. На основі комбінованого будується домашнє завдання, коли педагог основну увагу приділяє певному питанню і акцент робиться на одному виді роботи з дітьми.

Сюжетно-динамічні заняття характеризуються тим, що виконання дітьми загально-розвиваючих вправ, основних рухів підпорядковується певному сюжету-казковому або взятому з життя. На таких заняттях гармонійно поєднуються сюжет і динаміка. Ігрові прийоми при цьому підвищують інтерес, довільну увагу дітей, викликають радість.

Контрольні заняття мають на меті визначити наявність у дітей відповідних уявлень, умінь, навичок і встановити розвиваючий ефект засвоєння програми виховання і навчання з тим, щоб намітити напрями, зміст і методи подальшої роботи.

Організовуючи різні види занять, важливо створити позитивно-емоційну атмосферу, в основі якої лежать довірливі особистісні стосунки між вихователем і кожною дитиною, а також теплі відносини між ровесниками. Це сприятиме тому, що дошкільники не соромляться висловлювати власну думку, помилятися при цьому, запитувати вихователя і спілкуватися з ним. Також невимушеність, відвертість допоможе становленню розкутої, ініціативної особистості.







Дата добавления: 2015-10-01; просмотров: 749. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия