Студопедия — Хід заняття. - Чи знаєте ви, яке місце називають лукою ?
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Хід заняття. - Чи знаєте ви, яке місце називають лукою ?






1. Вступна бесіда:

- Чи знаєте ви, яке місце називають лукою?

- Які рослини ростуть на луці? Чи корисні вони і чим?

- Чи живуть на луках тварини? Які?

Ідучи на луки, діти називають знайомі рослини, колір, чи пахучі, чи корисні.

Прийшовши на луки, діти милуються різнобарвним килимом, при цьому визначають, що зеленого кольору більше.

– Як називається місце, де ми з вами знаходимося? (Луки)

– Що росте на луках? (Трава, квіти, кущі, живуть і тварини).

– Діти вдихають лугові пахощі. Земля дихає, трави дихають, квіти дихають, наповнюючи п’янким запахом повітря.

– Звернути увагу, яка стала трава (Висока).

– Як називається ця трава? (Тимофіївка).

– А ось це? (Лисохвіст. Тому, що пухнасте суцвіття схоже на хвіст лисиці).

– А чому називають тимофіївкою траву? (Так звали чоловіка, який сіяв цю траву для тварин – Тимофій).

– А зараз ми пограємо в гру «А у нас». Хлопчики будуть Тимофійками, декілька з них тримають в руках траву тимофіївку. Дівчатка будуть тримати траву лисохвіст.

- У нас у руках багаторічна трав’яна рослина.

- І у нас трав’яна рослина.

- У нас тимофіївка лугова.

- А у нас лисохвіст луговий.

- У нашої рослини коротке кореневище, мичкувате.

- У тимофіївки прямі, тонкі стебла.

- І у лисохвосту пряме стебло, гладеньке.

- У тимофіївки листки світло-зелені, широкі, язичком.

- У тимофіївки стрункі султанчики, колос твердий.

- А у нас колос є теж, але більш пухнастий.

- А у нас тимофіївка росте на луках.

- А у нас теж лисохвіст росте на луках.

- А у нас з тимофіївської трави духмяне сіно.

- І у нас духмяне сіно.

- А у нас рослина росте, де багато сонця і вологи.

- І у нас лисохвіст росте на вологій землі.

– До якої родини відносяться тимофіївка і лисохвіст? (До злакових).

– Які ще ви знаєте злакові рослини? Назвіть і покажіть їх (Тонконіг лучний, костриця лучна, грястиця, мітлиця).

– Діти, серед злакових рослин на луках ростуть ще бобові, їх менше, але вони дуже ціняться через велику поживність для худоби, а також тому, що збагачують ґрунт азотом. Які бобові рослини ви знаєте? Назвіть і покажіть. (Це конюшина лучна, конюшина повзуча, люцерна, ледвенець рогатий, чина лучна).

Розглядання конюшини лучної і повзучої. Встановити схожість і відмінність.

– Скрізь, куди не кинеш оком, виглядають рожеві і білі кульки. Квітки у конюшини дрібненькі, але їх багато, і вони зібрані у пишні голівки.

Листки трійчасті: в одному листку з’єднані три овальні листочки. Росте конюшина на землях, де багато сонця і вологи. Це корисна рослина, її їдять коні, корови, кози. На квітах конюшини джмелі збирають солодкий сік - нектар. Людям конюшина приносить користь як лікарська рослина.

А як гарно квітне жовтець! Немов золотисті вогники горять серед трав, квітів.

– Як ви гадаєте, чому вони мають таку назву? Так, таку назву мають тому, що мають яскравий жовтий колір. Стебла стрункі, високі пелюстки квіток такі блискучі. Всім би був хороший жовтець, але він, діти, отруйний. Тварини його не їдять. Він є окрасою природи. (Діти розглядають герань, королицю).

– Діти, а хто це сидить, широко розкидавши ноги? Як називається цей павук? (Косарик).

– Які тварини ще живуть серед рослин? (Коники, метелики, жаби, павуки, джмелі, бджоли, мурашки, ящірки...).

– Що ви можете розповісти про косарика? Серед наших павукоподібних косарики виділяються занадто довгими й тонкими ногами, що підтримують невелике тіло. Де вони сидять? Чи рухаються вони вдень? (Вдень вони рухаються мало, більше сидять у схованках, у тріщинах кори на деревах, у затишних куточках. А вночі вони виходять на полювання. Мають довгі ноги. Якщо косарика схопити за одну з його довгих ніг, то вона легко відірветься, а сам він утече від небезпеки.

Але відірвана нога протягом кількох хвилин продовжує рухатися. Цей рух порівнюють з рухом коси під час сінокосу. Звідси і назва павуків-косарики.

– Як ви думаєте, яке значення ніг косарика? Вони забезпечують швидкий біг, чи мають захисне значення?

Так, занадто довгі ноги, як ви легко переконалися, не забезпечують швидкого бігу косарика. Значення їх інше. Тіло косарика оточене цілим частоколом кінцівок, на які перш за все налітає хижак. Схоплена нога легко відривається і своїми рухами відвертає увагу переслідувача, а косарик у цей час тікає на уцілілих ногах. Тому доводиться зустрічати косариків з неповною кількістю кінцівок. Це корисні тварини. Живляться переважно комахами.

Подивіться, як гарно на луках: чуємо різні звуки тварин, як легко дихати. А чому? Бо рослини знешкоджують загазоване повітря і виділяють кисень для людей, всього живого. Ми милуємося квітами, травами, тваринами – це теж позитивно впливає на ваше здоров’я. Бо природа - то велика розумниця. Вдихаючи пахощі, ми вітамінізуємо тіло про запас. Вони зберігаються в тілі людини 6-8 місяців.

У людини покращується самопочуття, якщо вона буде більше серед природи, серед яскравої зелені і листя, трави, квітів. Адже і колір квітів, і спів пташок, і скавучання тварин у звичному для них середовищі – все це викликає радість і посмішку, заспокоєння, підвищує тонус. Заспокійливо діють зелені, блакитні, сині кольори.

Дати дітям завдання.

Зірвати кілька квіток для гербарію і для спільного букета. Звернути увагу на те, що рвати стебла треба довгі. Звернути увагу на гарне поєднання в букеті різних квітів.

Рвучи квіти, не топтати траву, ходити обережно.

Ігри «Трави до мене», «Квіти до мене». Можна використати лічилку:

В лузі дівчинка гуляла.

Квіти рвала, промовляла:

– Раз-ромашка, два-дзвіночок,

Гри – і я сплела віночок

А чотири, п’ять, шість, сім

До вподоби він усім.

(Правила гри. Роздати дітям різні трави, називати траву, діти, у кого є в руках трава, підходять до вихователя).

Завдання пізнавальні.

– Назвіть основні органи квіткових рослин (Корінь, стебло, листок, квітка, плід).

– Чи дихають рослини вдень? (Так).

– Що таке вузли, міжвузля, стебла? (Місце прикріплення листків до стебла – вузли, а відстань між двома найближчими вузлами – міжвузля).

– Що таке суцвіття? (Це сукупність квіток однієї рослини, розміщених певним чином одна біля одної. Суцвіття утворюють здебільшого рослини, що мають дрібні квітки. Зібрання квіток разом підвищує імовірність їх запилення).

Завдання: Викопати на лузі кілька молодих кущів королиці, пересадити їх і спостерігати за цвітінням. Зрізати квіти з одного куща в букет, спостерігати, ч довго стоять. З другого кущика дочекатися дозрівання насіння. Зібрати насіння, розказати, що знаєш про цю рослину, намалювати її.

Маленький кущик королиці пишно розростається і стоїть, весь усипаний кошиками квіток. Якщо не чекати дозрівання і зрізати квіти, то королиця зацвіте до осені знову. Нею можна прикрасити ділянку дитячого садка.

Підсумкова бесіда, під час якої вихователь узагальнює знання дітей про даний період пори року, дає відповіді на запитання дітей, дає завдання для дальших спостережень.

 







Дата добавления: 2015-10-01; просмотров: 849. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия