Студопедия — Короткий історичний огляд становлення і перспектив розвитку підготовки робітничих кадрів в Україні
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Короткий історичний огляд становлення і перспектив розвитку підготовки робітничих кадрів в Україні






 

Сформована в СРСР система професійно-технічної освіти, яка дісталася в спадок Україні, пройшла довготривалий і складний шлях розвитку, що бере свій початок від різноманітних професійних шкіл, навчально-виробничих майстерень, ремісничих, залізничних училищ і шкіл фабрично-заводського навчання.

Залишаючись з моменту свого становлення в 1940 р. до 1958 р. в основі своїй незмінною, вона продовжувала розвиватися й удосконалюватись. Протягом цього періоду в СРСР різко зросла кількість професійно-технічних навчальних закладів з 1551 у 1941 р. до 3123 у 1957 р., відповідно – і кількість учнів у них з 602 тис. до 1353 тис.

У 1958 р. усі типи навчальних закладів системи профтехосвіти, що існували раніше, були реорганізовані в міські та сільські профтехучилища з терміном навчання від 1 до 3 років. Іншими словами, був створений єдиний тип професійних навчальних закладів.

У кінці 50-х рр. ХХ ст. для випускників середніх шкіл почали відкриватися технічні училища з терміном навчання 1–2 роки. Тут проводилася підготовка робітників широкого профілю, покликаних обслуговувати сучасну на той час техніку. Так, 1959 р. на базі повної середньої освіти у 434 технічних училищах здобувало професії 130 тис. учнів.

У 60–70 рр. ХХ ст., як зазначає С.Батишев, бурхливий розвиток науково-технічного прогресу, впровадження нової техніки і досконаліших технологій, докорінна зміна характеру й змісту праці робітників на підприєм­ствах, наближення її до функцій інженерів і технологів вимагають більш ґрун­товної підготовки кваліфікованих робітників [5, 20]. У зв’язку з цим, 3 червня 1970 р. Рада Міністрів СРСР схвалила „Положення про профтехучилища з підготовки кваліфікованих робітників із середньою освітою”, яке визначило статус цих профтехучилищ, вимоги щодо організації прийому, навчально-виховної та виробничої діяльності, обов’язків учнів тощо.

23 червня 1972 р. Рада Міністрів прийняла Постанову „Про подальше удосконалення системи професійно-технічної освіти”, в якій була визначена перспектива поступового перетворення профтехучилищ у середні професійно-технічні училища з наданням випускникам, крім професії, повної середньої освіти. Таким чином, починаючи з 1972 р., у СРСР сформувався єдиний тип професійного навчального закладу в системі ПТО, що здійснював підготовку як на базі неповної, так і повної середньої освіти – середнє професійно-технічне училище (СПТУ). Випускники СПТУ, незалежно від рівня загальної освіти, з якою вони поступили в училище після 8 класу загальноосвітньої школи, отримували повну середню освіту та робітничу професію. Цей тип єдиного навчального закладу системи професійно-технічної освіти отримала в спадок Україна на початку 90-х рр. ХХ ст.

У зв’язку зі складнощами соціально-економічного характеру мережа професійно-технічних закладів освіти України з середини 90-х рр. ХХ ст. постійно скорочувалася: з 1146 профтехучилищ у 1996 р. до 940 – у 2004 р. [31, 22].

Нині, коли Україна поступово інтегрується в європейський та світовий соціально-економічний простір, істотним фактором, що визначає перспективи розвитку країни, є стан системи профтехосвіти. Тому що профтехосвіта – одна з провідних ланок освітнього комплексу країни, взаємозалежна з виробництвом. Забезпечуючи підприємства кваліфікованими робітничими кадрами, вона виступає важливим чинником розширеного відтворення сукупного суспільного продук­ту. У свою чергу, досягнутий рівень виробництва, перспективи його подальшо­го розвитку і технічного удосконалення зумовлюють головні параметри функ­ціонування профтехосвіти.

Згідно статистичних даних, професійно-технічна підготовка кваліфіко­ваних робітничих кадрів у 2005 р. проводилася у 937 професійно-технічних навчальних закладах, з яких за галузевим розподілом 252 – були спрямовані на промисловість, 297 – на аграрний сектор, 229 – на будівництво, 160 – на сферу послуг. Кількість учнів і слухачів у ПТНЗ становило 494,8 тис. осіб. Навчально-виробничий процес забезпечували 49 тис. інженерно-педагогічних працівників, з них майстрів виробничого навчання – 23,4 тис., викладачів – 18,5 тис.

У 2004/2005 навчальному році здійснювалась підготовка робітничих кадрів за 530 професіями, було підготовлено 268,5 тис. кваліфікованих робітників, з яких 114 тис. отримали дві та більше професії [31, 16].

Проте нині у професійно-технічній освіті існує низка проблем, що потребують нагального вирішення:

1) не забезпечується фінансування ПТНЗ з місцевих бюджетів, особливо на розвиток матеріально-технічної та навчально-методичної бази;

2) на недостатньому рівні здійснюється вивчення регіонального ринку праці щодо потреб у кваліфікованих робітничих кадрах;

3) формування обсягів державного замовлення на підготовку робітничих кадрів здійснюється формально, без урахування інфраструктури виробництва;

4) низький рівень забезпечення педагогічними кадрами закладів професійно-технічної освіти – 85% від потреби, до того ж навчальний процес здійснюють майже 22% медпрацівників перед пенсійного та пенсійного віку;

5) 39% педагогічних працівників не мають повної вищої освіти, в т.ч. 239 викладачів, 479 старших майстрів, 16,5 тис. майстрів виробничого навчання [31, 17-18].

Аналізуючи недоліки й суперечності, що стосуються сучасного стану профтехосвіти, можна сформулювати наступні основні вимоги до неї з боку суспільства і науково-технічного прогресу:

1. Приведення професійно-кваліфікаційної структури працюючих у відповідність до потреб розвитку економіки, і на цій основі зміна сформованої системи відтворення робітничих кадрів.

Ця вимога зумовлена такими факторами:

– переміщенням виконавчих функцій від людини до засобів праці;

– збільшенням частки розумової праці, інтелектуалізацією праці робітника;

– органічним поєднанням функцій фізичної і розумової праці в змісті праці робітника;

– збільшенням ступеня складності праці, що пов’язано, у свою чергу, зі зміною співвідношення розумової і фізичної праці, зростанням питомої ваги розумових витрат;

– відмиранням старих й утворенням якісно нових професій;

– процесом інтеграції існуючих професій, зростанням чисельності професій широкого профілю.

2. Поліпшення якості загальноосвітньої і професійної підготовки робіт­ників у навчальних закладах профтехосвіти з метою забезпечення зростаючих вимог до їхньої кваліфікації.

Крім міцного загальноосвітнього, професійного, загальнокультурного фундаменту, високої якості праці, різнорівневої компетентності від робітника, здатного оволодівати сучасною технікою й удосконалювати її, нині вимагається висока відповідальність, розвинуте техніко-економічного мислення, швидкість професійної реакції, професійна мобільність.

3. Підвищення рівня морального, трудового, естетичного, екологічного та ін. виховання учнів і молодих робітників – випускників ПТНЗ.

Це зумовлено потребою зростання ролі особистості працівника в удос­коналенні господарського, соціального і культурного життя суспільства. Саме особистість працівника в умовах вільного суспільства, де не „начальник”, що керує „гвинтиками”, а кожен його член піклується про підвищення загального добробуту, є визначальним чинником.

4. Відмова від екстенсивного нарощування обсягу навчального матеріалу, що призводить до перевантаження учнів.

У свою чергу, перевантаження веде до низького рівня засвоєння знань й умінь, формування негативного ставлення до навчання і майбутньої професійної діяльності.

5. Усунення зайвої уніфікації і стандартизації термінів навчання і змісту професійно-технічної освіти.

Безумовно, не можна заперечувати уніфікацію і стандартизацію взагалі, однак їх надмірність увійшла в суперечність з розмаїтістю вимог до професій­ної освіти з боку учнів, суспільства і виробництва.

6. Децентралізація управління розробкою навчально-методичного забез­печення, що не дозволяє врахувати специфічні регіональні, національні, виробничі умови й особисті запити та можливості учнів.

Потрібно відзначити, що певний крок у розв’язанні цієї проблеми було зроблено у 1989–1990 н.р., починаючи з якого профтехучилищам за узгоджен­ням з місцевими органами освіти надавалося право:

– з метою забезпечення професійної спрямованості, поглибленого вивчення окремих розділів природно-математичних дисциплін, з урахуванням професій, з яких ведеться професійна підготовка, здійснювати коректування кожного з цих предметів у межах 15% обсягу навчального часу, відведеного на їх вивчення згідно з діючими навчальними планами;

– змінювати терміни початку і, відповідно, закінчення навчального року з урахуванням місцевих умов, сезонності робіт, що виконуються у процесі виробничого навчання і виробничих практик;

– достроково (за умови виконання навчальних програм) приймати іспити (у тому числі кваліфікаційні) в учнів, які встигають на „добре” і „відмінно”.

Однак говорити про оптимальну свободу ПТНЗ, у питанні розробки планів, програм та навчально-методичної документації, що враховує поряд зі стандартами місцеву специфіку, поки ще завчасно.

Зауважимо, позитивним стосовно цього є досвід професійних шкіл Фінляндії, де, починаючи з 1987 р., на оволодіння навчальними предметами, які враховують регіональні особливості, виділяється до 30–40% навчального часу, тому програми навчальних дисциплін розробляються закладами профтехосвіти.

7. Зміна структури статевого складу учнів ПТНЗ і приведення її у відповідність до потреб народного господарства.

За оцінками фахівців, зайнятість жінок у народному господарстві (більше половини усіх зайнятих) не відповідає частці дівчат, які вступають у ПТНЗ (менше однієї третини). Серед висококваліфікованих робітників в Україні відсоток жінок незначний, проте існують неприпустимі диспропорції в їх використанні на фізично важких і шкідливих для здоров’я роботах.

Слід зазначити, що зміна структури статевого складу учнів ПТНЗ має на меті і зміну змісту освіти в сфері забезпечення дівчат (крім професійної підготовки) тими знаннями, уміннями і навичками, які знадобляться їм як майбутнім матерям, дружинам, господиням.

Розгляд вимог, які висуваються суспільством і науково-технічним прогресом до змісту професійної освіти, можна провести, аналізуючи цілі і завдання ПТО, які закладені в різних нормативних документах і запропоновані представниками педагогічної науки, що працюють в галузі профтехосвіти. Так, у Державній національній програмі „Освіта” (Україна XXI століття) у розділі „Професійна освіта” вказано, що вона спрямована на забезпечення професійної самореалізації особистості, формування її кваліфікаційного рівня, створення соціально активного, морально і фізично здорового національного виробничого потенціалу [20]. У Концепції професійної освіти України, затвердженої спільною Постановою за №7/52/59 від 24 липня 1991 р. Міністерство освіти і науки, Міністерство праці й Академія педагогічних наук України, основною метою професійної освіти визначають забезпечення одержання громадянами робітничої професії відповідно до їхніх покликань, інтересів, здібностей та підвищення їхньої робітничої кваліфікації, перепідготовки. Головними завданнями професійної освіти в умовах переходу до ринкових відносин є підготовка кваліфікованих, конкурентоспроможних робітників з високим рівнем професійних знань та умінь; навичками і мобільністю, що відповідають вимогам науково-технічного прогресу і ринкових відносин в економіці, виховання соціально-активних членів суспільства, формування у них наукового світогляду, творчого мислення, високих людських якостей, національної самосвідомості.

Отже, основними цілями сучасної професійної освіти є: розвиток особистості; становлення професіонала; виховання громадянина.

При цьому завдання професійного становлення можна визначити так:

– широкопрофільна підготовка робітників, фахівців високої кваліфікації, що володіють, крім практичних, розвинутими інтелектуальними уміннями;

– забезпечення високої професійної мобільності й адаптації в умовах ринкових відносин;

– формування готовності до професійної творчості і здатності до саморозвитку;

– забезпечення знаннями і навичками підприємницької діяльності;

– розвиток здатності до колективної трудової діяльності в складі робітничих бригад.

На сучасному етапі розвитку професійно-технічної освіти в Україні можна виділити наступні актуальні проблеми:

1. Забезпечення кожного члена суспільства випереджаючою (порівняно з рівнем розвитку виробництва) професійною освітою.

2. Якісна підготовка випускників системи профтехосвіти, тобто формування не лише визначених теоретичних знань, практичних умінь і професійних навичок, але й розвиток в учнів загальнолюдських цінностей та професійно важливих якостей особистості.

3. Підготовка достатньої кількості фахівців, що випускаються системою профтехосвіти, зважаючи на такі чинники:

а) моделювання соціального замовлення для системи профтехосвіти;

б) обґрунтування раціонального розміщення мережі навчальних закладів і оптимального співвідношення їх типів у конкретному регіоні країни;

в) вироблення рекомендацій із приведення прийому до ПТНЗ у відповідність з нахилами й інтересами випускників загальноосвітніх шкіл;

г) вивчення відносин різних соціальних і демографічних груп населення до різних форм професійної підготовки;

д) уточнення Переліку професій на основі формування груп інтегрованих професій, вироблення загальних кваліфікаційних вимог до них, тобто введення стандарту професійної освіти з урахуванням досвіду високорозвинених країн.

4. Підвищення кваліфікації робітників у ПТНЗ як альтернативи її підвищенню безпосередньо на підприємстві.

5. Перепідготовка безробітних у ПТНЗ з метою їхнього соціального захисту.

6. Підготовка в ПТНЗ робітників за групами інтегрованих професій, що забезпечить високу професійну мобільність в умовах ринку.

7. Підготовка висококваліфікованих робітників за новими професіями.

8. „Виживання” окремих ПТНЗ в умовах конкуренції подібних професійних навчальних закладів.

9. Зміни форм і методів практичного (виробничого) навчання, пов’язані з введенням дуальної форми підготовки і створенням навчальних виробництв.

Більшість цих проблем покликані розв’язати ПТНЗ нового типу, а саме: технічні ліцеї, вищі професійні училища та модельні центри професійно-технічної освіти.

 







Дата добавления: 2015-10-01; просмотров: 994. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия