Студопедия — Освіти в Україні
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Освіти в Україні






У Конституції України (стаття 53) зазначено: „Кожний має право на освіту. Повна загальна освіта є обов’язковою. Держава забезпечує доступність і безкоштовність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і приватних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання; надання державних стипендій та пільг учням і студентам” [24].

Указ Президента України „Про основні напрями реформування професій­но-технічної освіти в Україні” за № 322/96 від 8 травня 1996 р. містить два розділи: в першому – „Стан професійно-технічної освіти” – зазначено, що навчальні заклади профтехосвіти виконують важливі функції соціального захисту молоді. У профтехучилищах навчаються 55 тисяч сиріт і напівсиріт, отримують безкоштовне харчування близько 200 тисяч дітей з малозабезпе­чених родин. Професійна підготовка підлітків є необхідною умовою забезпе­чення їхньої зайнятості і спрямована на захист молоді від безробіття, підвищення її конкурентоспроможності на ринку праці, а також те, що внаслі­док низького рівня соціальної захищеності розпочався масовий відтік із профтехучилищ досвідчених інженерно-педагогічних кадрів; другий розділ передбачає здійснення реформування профтехосвіти в 1996–2006 рр. за такими напрямами:

1. Оновлення змісту професійно-технічної освіти, визначення державних вимог до його якості й обсягу на рівні світових досягнень науки, техніки, технологій і передового досвіду.

2. Оптимізація мережі професійно-технічних закладів освіти і структури підготовки фахівців.

3. Удосконалення і демократизація форм управління професійно-технічною освітою.

4. Створення правової бази взаємин професійно-технічних закладів освіти і замовників підготовки робітничих кадрів.

5. Розвиток професійно-технічних закладів освіти різних типів.

6. Участь професійно-технічних закладів освіти в реалізації Державної програми зайнятості населення.

7. Фінансове і матеріально-технічне забезпечення потреб професійно-технічної освіти.

8. Кадрове забезпечення професійно-технічної освіти.

9. Наукове забезпечення професійно-технічної освіти.

10. Створення правової бази професійно-технічної освіти.

Як зазначалося вище, в кінці 90-х рр. ХХ ст. розпочато реформування професійно-технічної освіти. На базі традиційних ПТУ і технікумів з’явилися навчальні заклади нового типу: вищі професійні училища (ВПУ), професійні ліцеї (ПЛ), модельні центри професійно-технічної освіти (МЦ ПТО). Виходячи з аналізу цілей підготовки в новостворених закладах професійно-технічної осві­ти, можна зробити висновок, що вони займаються різнорівневою професійною підготовкою: 1) кваліфікованих робітників; 2) кваліфікованих робітників із середньою фаховою освітою; 3) висококваліфікованих робітників; 4) висококваліфікованих робітників із середньою фаховою освітою; 5) висококваліфікованих робітників із середньою спеціальною і незакінченою вищою освітою.

Аналіз навчальних планів цих ПТНЗ засвідчив різні терміни навчання (2÷7 років), розбіжність у кількості навчальних предметів (23÷56), співвідно­шення теоретичного і практичного навчання (0,9: 5,2), різну кількість факуль­тативних предметів (1÷8). Турбує відсутність розмежування понять „технічний ліцей”, „вище професійне училище” та „модельний центр ПТО”. У норматив­них документах міністерств і відомств, положеннях і статутах ці назви пишуться або через дефіс як рівнозначні, або одне з них ставиться в дужках після іншого, що теж свідчить про певну ідентичність трактування вищезазна­чених понять.

Очевидно, що відсутність чіткого трактування назв ПТНЗ нового типу, тісно пов’язана з неоднозначністю розуміння цілей підготовки в них.

Зміст освіти і конкретні форми підготовки в кожному навчальному закладі детермінуються цілями, характерними для конкретного типу ПТНЗ. Науковцями Української інженерно-педагогічної академії (м. Харків) був здійснений контент-аналіз статутів 37 професійних ліцеїв і вищих професійних училищ України, а також анкетне опитування керівників (57 осіб) та інженерно-педагогічних працівників (90 осіб) цих закладів освіти. На основі отриманих даних, а також зважаючи на історичний вітчизняний і закордонний досвід, була розроблена модель цілей підготовки в ПТНЗ нового типу. Для наочності зручно скористатися рисунком 2.3, де площі фігур умовно відображають обсяги знань, умінь і навичок, а із загальноприйнятих і нововведених абревіатур утворені так звані формули цілей підготовки. Кожна така формула складається з декількох доданків, що відображають наступні групи цілей навчання і виховання в ПЛ, ВПУ та МЦ ПТО:

І – професійне становлення;

ІІ – досягнення документально оформлених освітньо-кваліфікаційних рівнів;

ІІІ – формування й удосконалення професійно важливих і соціально значимих якостей та властивостей особистості.

У традиційних ПТУ цілі професійного становлення визначалися однозначно: одержання робітничої професії на рівні 2÷4 розрядів. Іншими словами, рівень професійної кваліфікації випускників ПТУ був наперед заданим і коректування мети професійної підготовки ні самим учнем, ні адміністрацією в процесі навчання не здійснювалося. Тобто, перед учнем ПТУ гостро стояла проблема вибору рівня професійної кваліфікації, а звідси й реалізація невід’ємного права кожної людини – права вибору.


 

Технічний (професійний) ліцей
І ІІ
ПЗРК + СО

 

Вище професійне училище
І ІІ
ПОРК + СО + СФО + ЕВО

 

Модельний центр професійно-технічної освіти
І ІІ ІІІ
ПОРК + СО + ЦСМЯ + + СФО ПЗРВ + + ЕВО НТД

 

Рис. 2.3. Модель цілей підготовки в ПТНЗ нового типу:

ПЗРК – професія заданого рівня кваліфікації; ПОРК – професія обраного рівня кваліфікації; СО – середня освіта; СФО – середня фахова освіта; ЕВО – елементи вищої освіти; ЦСМЯ – цілеспрямовано сформовані моральні якості особистості випускника; ПЗРВ – підвищений загальнокультурний рівень випускника; НТД – навички творчої діяльності.

 

Зовсім інший підхід спостерігається в умовах ПТНЗ нового типу, що мають східчасту структуру професійної підготовки. Рівень професійної кваліфікації вибирається самим учнем на підставі об’єктивних даних: робітни­чий або перший ступінь вищої кваліфікації (кваліфікація техніка-технолога, молодшого спеціаліста). Таким чином, у ПЛ, ВПУ чи МЦ ПТО можливе коректування мети професійного становлення і досягнення різних освітньо-кваліфікаційних рівнів (молодший спеціаліст, молодший інженер, менеджер-організатор виробництва тощо).

Аналогічна картина спостерігається і в досягненні документально оформлених освітньо-кваліфікаційних рівнів, коли вони розглядаються як результат засвоєння систематизованих знань, умінь і навичок. Якщо в ПТУ цей рівень, як правило, визначається загальною середньою освітою, то в ПТНЗ нового типу в учня з’являється можливість одержати, крім загальної середньої освіти, середню спеціальну, а також освоїти елементи вищої освіти (вивчивши частину університетських курсів).

Особливе місце в цій системі займає група цілей формування й удоско­налення професійно важливих і соціально значимих якостей та властивостей особистості. Якщо на початку розвитку промислового виробництва фахівець виконував функції, які були своєрідним продовженням функцій машини, то в умовах інформаційно-технологічного прогресу людина неухильно здобуває наростаючу самостійну цінність. Нині, при реалізації наукомістких технологій, перед більшістю професій гостро ставиться питання не тільки про професійні, але й соціально ціннісні прояви особистості. Іншими словами, сучасне високо­розвинене виробництво ставить до людини вимоги і як до висококлас­ного працівника, і як гармонійно розвинутої особистості. Мова йде про нагальну потребу формування у майбутнього учасника виробництва таких якостей і властивостей, як висока культура та моральність.

Отже, визначаючи напрями розвитку перспективних форм професійної освіти, професор П.Ярмоленко дійшов висновку, що „професійно-технічні навчальні заклади нового типу можуть мати різну структуру і профіль професійної підготовки. Однак визначальними для них повинні стати не стільки загальноосвітня і професійна основи, скільки гуманістична база виховання і створення умов для повноцінного розвитку особистості” [9, 46]. Інший дослідник І.Васильєв під професійно-технічними навчальними закладами нового типу розуміє інтегровані типи закладів ПТО, які дозволяють безупинно і на основі природного профвідбору готувати кадри від початкового рівня кваліфікації робітника до техніка і молодшого інженера [48, 6].

Виходячи зі сказаного вище, можна констатувати, що ПТНЗ нового типу повинні мати яскраво виражену гуманістичну базу виховання, де до цілей професійного становлення і досягнення документа­льно оформлених освітньо-кваліфікаційних рівнів додаються цілі формування й удосконалення професійно важливих і соціально значимих якостей та властивостей особистості.







Дата добавления: 2015-10-01; просмотров: 635. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Внешняя политика России 1894- 1917 гг. Внешнюю политику Николая II и первый период его царствования определяли, по меньшей мере три важных фактора...

Оценка качества Анализ документации. Имеющийся рецепт, паспорт письменного контроля и номер лекарственной формы соответствуют друг другу. Ингредиенты совместимы, расчеты сделаны верно, паспорт письменного контроля выписан верно. Правильность упаковки и оформления....

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия